Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4064 / 4067
(#) Electronix válasza uniman hozzászólására (») Máj 31, 2026 /

Elnézést, ezek szerint rossz témát választottam.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Az S nélküli volt az enyém, de csak 1 ledsor volt jó a 6 közül. Ez így akkor cserés.
(#) Lacika válasza Electronix hozzászólására (») Máj 31, 2026 /

Végre kaptunk valami nagyon kevés adatot a ledekről, ami a lényeg lett volna mindjárt az elején.
Tehát akkor ezek szerint 6 darab led sor van benne, de még mindig nem tudjuk, ez hány ledből áll. Biztos, hogy ez atomtitok......
Mivel próbáltad ki, és hogyan?
(#) uniman válasza Lacika hozzászólására (») Jún 1, 2026 /

A rajzomról kiolvasható, hogy 8 LEDes "csíkok" vannak a lámpában...ha jó a rajz.
A "6db egyforma led" nem LED is félrevezető volt, mert az 6 db 8 LED-ből álló LED-csík.
A LED-chippek egyeknkénti feszültsége is többféle lehet, valamint a soros/párhuzamos bekötésük is ismeretlen. Ez a 400mA-es ledmeghajtó táp alapján kérdéses...
Hasonló, de 6 LEDes csíkom pl. csak 40 mA-es
A hibás LED-sor képét sem látjuk, hiába írtam, hogy azon lehetnek "homályoszlató" paraméter feliratok...
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2026
Moderátor által szerkesztve

6xLed.jpg

(#) uniman válasza Electronix hozzászólására (») Jún 1, 2026 /

Ahogy ez a LED-es gond, ugyanúgy ez is befért volna a "LED-es világítás" topikba. Ez már nem "kezdő" téma.
Reméljük a moderátorok utólag még át tudják helyezni...
Zavaró, ha nem egy fórumba kerülnek az azonos témájú kérdések.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2026
(#) david10 hozzászólása Jún 6, 2026 /

INA219 polarításvédelem

Sziasztok,
INA219-es I2C buszos árammérő szenzorhoz szeretnék polarításvédelmet építeni a buszfeszültség méréséhez.
VIN+ lábon jön be a feszültség és a VIN- megy a fogyasztóra, a teljes áramkörre tenni MOSFET-es polarításvédelmet nem megoldás.
Milyen módon tudnám a VIN+ lábat megvédeni a fordított polarítástól?
Az AI javasolt csak a VIN+ lábra 10K-s ellenállást és Schottky diódát a GND fele, de én attól tartok, hogy ez a mérési eredményt befolyásolja.
Előre is köszönöm a választ.
(#) klimás56 hozzászólása Jún 7, 2026 /

mérés pontosság

Tisztelt Fórum ! Vettem egy ilyen : VCS-100V/10A mérőt. A műszaki leírásban szerepelnek ezek az adatok.
Üzemi feszültség 4...30V DC
Üzemi hőmérséklet -15...70°C
Méretek 47 x 28 x 16mm
DC feszültség méréstartomány 0...100V DC
DC feszültségmérés pontosság 1% (±1 digit)
DC áram méréstartomány 0...10A
DC áram mérés pontosság 1% (±1 digit)
Kijelző fajtája 0.28" (2x3 digit)

A feszültség kijelzést tudom pontosítani más műszerek alapján.
DE ! Az áram mérés valamiért nem pontos! Kb. 40- 60mA-s értéket nem mutat csak a tizedes után kettő nulla van . Nagyobb áramot, A-s értékben már jelez, bár ez sem teljesen pontos.
Az áram mérésre megadott pontosságot nem tudom értelmezni, a +/- 1 digit mit jelnet?
Az rendben van, hogy nem egy labor minőségű, pontosságú eszköz, de azért kicsit többet kellene teljesítenie.
Köszönöm a választ .
(#) proli007 válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 7, 2026 / 10

Hello!
"A végértékre számított pontosság (vagy más néven végértékre vonatkoztatott hiba) azt mutatja meg, hogy egy mérőműszer maximális hibája mekkora a teljes mérési tartományához (végértékéhez) képest. Ez a hibaérték állandó marad a skála minden pontján, függetlenül attól, hogy éppen mekkora értéket mérünk."

Ez a dolog az, amit "tudomásul kell venni". Mert a pontosságot szinte mindig a végértékre adják meg.
(Egy HP műszernél, megadják mért értékre vonatkoztatva is, de az egy 6 digites (vagy nagyobb) multiméterre lesz igaz, melynek ára hét számjegyes.)
Tehát ha Neked a műszered végértéke 100V, akkor annak 1%-a 1V feszültség és ez alatt nem reklamálhatsz, még akkor sem ha a 2V-ot 1..3V érték között mutatja.
Az árammérőd 10A-es, tehát 1%-a ennek 100mA. Tehát ha -+100mA-t téved, akkor sem reklamálhatsz. Vélhetően ha az áram 60mA alá esik, akkor nullára írják a mérést, nehogy nulla bemeneti áram esetén mutasson valamit, mert az zavaró lehet.

Sajnos ez van. Egy olcsó műszernél, 1% pontosság alatti értékre ne számíts! Ezekben egy MCU van a maga 10 bites AD-jával és mezei ellenállások osztják le a feszültséget, egyszerű söntökön mérnek. Ezért nem deklarálnak nagyobb pontosságot. Ezt a pontossági tartományt egy analóg műszernél, eszedben sem jutna kifogásolni. (Nézd meg, hogy egy "Kelvin-kivezetéses sönt" ára hogy viszonyul a műszered árához képest.)

A +- 1 digit az utolsó számjegyre vonatkozik. Mert az vagy 1-re, vagy nullára jön ki, tehát vagy 1-et vagy 0-át fog mutatni, 0,5-öt nem tud. (De ez az utolsó digit bármely számára igaz.
Ezért adják meg a pontosságot %-ban végértékre és az utolsó számjegy pontatlanságát digit-ben.
Ha van egy multimétered, vedd elő a specifikációját és nézd meg mit írnak. Lehet csodálkozni fogsz. Az hogy egy műszer az 1V feszültséget 1.000V-nak mutatja, attól még nem igaz, hogy 1mV pontossággal mér. Az csak a mérés kijelzés felbontását jelenti, nem a pontosságát.
Tehát ha a műszer 3 digites (tehát 0..999-et tudna kijelezni), nem azt jelenti, hogy egy ezrelék pontosan fog mérni..
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2026
(#) Skori válasza proli007 hozzászólására (») Jún 7, 2026 /

Más fórumokban a kiemelten hasznos hozzászólások, kapnak valamilyen jelzést, színes keretet és/vagy hátteret, esetleg közvetlen linket a fejlécben. Na ez a hozzászólás pont ilyen.
(#) klimás56 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 7, 2026 /

Nagyon-nagyon köszönöm a válaszodat, maximálisan egyetértve Skori társunkkal.!!
Teljesen érthető számomra a probléma oka és miértje !!!

Nem is vártam csodát ettől a "filléres" eszköztől , csak megzavart , hogy a tápegységemen látom a néhány tíz mA-s áramfelvételt, ezen meg a két nulla... OK! Az mást is jelenthet
Na mindegy, a vagon világítással (ismerős???) szórakozom, ott merült fel a kérdés.
Még egyszer köszönet és ismét tanultam valamit
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2026
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Jún 7, 2026 / 1

Alapvetően igazad van, de személy szerint eléggé kizártnak tartom, hogy a HE fórumon valaki (pl. moderátor) felvállalja a döntést hogy mi a kiemelten hasznos, vagy hogy pontozás legyen, szavazás, stb..
Én jobbat nem tudok a jelenlegi rendszernél, úgymint megnézem hogy ki mondta, és mit mondott.
Vannak kategóriáim, például nálam proli007 azon a szinten van, hogy ha állok a toronyház párkányán, és azt mondja hogy ugorj, akkor ugrok.
(#) Jonni válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

Nekem is van ilyenem, nem túl pontos. Ha pontosabb mérés kell cseréld ki egy precizebbre...
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

Idézet:
„azt mondja hogy ugorj, akkor ugrok.”
Írásodból következtetve, még nem mondott ilyet.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

Nem sokszor kaptam rajta tárgyi tévedésen, maradjunk ebben.
Az meg a másik, hogy sokszor gondolkoznom kell, hogy megértsem a kapcsolásait.
De ez nem baj, sőt...
(#) wbt válasza david10 hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

Minden soros dolog beleszól a mérésbe, de úgy is kell SW kompenzáció. 320k bemenőellenállást ír a pdf., soros 1k és SCH dióda jó lehet (vagy nagyobb ellenállás és GE dióda). -0.3V-ot írnak, ezen belül kell agyalni.
(#) Lacika válasza proli007 hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

A digitális mérőknél nem úgy van, hogy a %-ban megadott pontosság mindig az aktuális feszültségre vagy áramerősségre vonatkozik?
(#) Gafly válasza Lacika hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

Száz Voltos méréshatárban is milivoltokat mér ezredre, mint köztudott.
(#) Lacika válasza Gafly hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

De nem úgy van, ha 1% pontosság van megadva, akkor 100 voltnál +/-1V, de 10 voltnál +/-0,1V?
Na mindegy... Már rendeltem Bővebben: Link Voltmétert és Bővebben: Link ampermétert. Ámbár, mondjuk ez egy kicsit pontosabb, remélhetőleg a hó végéig ideér....
Az amperméter:
Measuring range: DC 0.0000-3.0000A
Sampling rate: 300ms/time
Measurement accuracy: ±0.08%
Resolution 0.1mA
Input impedance: 10 milliohms
(#) kendre256 válasza Lacika hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

Nem úgy van.
Az analóg-digitál átalakítók tulajdonságai miatt ez eleve lehetetlen lenne. Ha például van egy 8 bites AD, akkor az a teljes mérési tartományt 256 lépcsőre tudja felbontani. Elméletileg lehetne 2,56V-os méréshatárú műszert csinálni belőle, de jellemzően 2V-os méréshatárút szoktak csinálni. 2V mérésekor az AD 200-as számot ad eredményként. Ennek 1 %-a 2. Ha a mért értékre vonatkozna az 1%, akkor pl. 0,5V mérésekor az eredményként kapott számnak 50 +- 0,5 kellene lennie, de ez lehetetlen, mert csak 51 vagy 49 lehet. Vagyis 0,5V esetén a hiba legalább 2%, csak a felbontásból adódóan. Még kisebb érték mérésekor még nagyobb a százalékos hiba a felbontásból adódóan.
A digitális műszerek hibája a mérő kapcsolás alkatrészeinek tűréseiből és az AD átalakító hibáiból adódik.
Az 1% +- 1 digit azt jelenti, hogy 1% a mindenféle hiba, és még az utolsó számjegy is változhat +-1-et. Ez egy 2V-os méréshatárban 1V mérésekor azt jelenti, hogy a mutatott érték lehet 0.97 és 1.03 között bármi.
(#) proli007 válasza Lacika hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

Hello!
Próbáltam egyértelműen leírni, hogy a pontosság a méréshatár végértékére vonatkozik.
Ha 100V-ról 10V-o méréshatárra kapcsolsz, akkor a pontosság a 10V-os méréshatár 1%-ra fog vonatkozni.
Ha Te az "aktuális feszültség" alatt az (éppen) mért értékre gondolsz, akkor nem. De ez benne van a leírásban is amit írtam. De ha belegondolsz, akkor logikátlan is lenne, hogy ha 100V+os méréshatárban 100V-ot mérsz akkor +-1V a pontosság, ha ugyan ezzel 1V-ot mérnél, akkor meg 0,01V lenne a pontosság?
(#) Lacika válasza proli007 hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

De ez átkapcsolja a méréshatárt magától, vagy nem?
(#) proli007 válasza Lacika hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

Nem ismerem a belső felépítését, de félő, hogy csak a kijelzés módját változtatja meg. Mert ebben csak egy mikrokontroller van a maga 10 bites AD-jával. Méréshatár átváltásához analóg kapcsolóra lenne szüksége és a bemenet védelmére.
(#) kendre256 válasza Lacika hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

Erre a két műszerre kíváncsi lennék, milyenek a valóságban... Túl pontosnak tűnik az árához képest. Lehet olyan is, hogy csak a számjegyek száma sok, de a pontosság kicsi. Az külön gyanakodásra ad okot, hogy van benne egy potenciométer V-ADJ felirattal...
Szívesen olvasnék tőled a tapasztalatokról.
(#) mateatek válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 8, 2026 /

https://www.eevblog.com/forum/projects/$5-voltmeter-with-5-digit-(0-1mv)-resolution/

Itt írnak róla, a kapcsolási rajzot is megtalálod. Egy MCP3421-es mér bennük. Talán annyira nem is rossz.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2026
(#) nagym6 válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 9, 2026 /

Ehhez hasonló mérőknél elég nagy linearitás hibákkal is találkoztam, a teljes skálán nézve eltérő a hiba mértéke. Egy értéknél beállítható pontosra, másik értéknél már eltér.
(#) mateatek válasza proli007 hozzászólására (») Jún 9, 2026 /

Van egy-két ilyen olcsóbb panelmérőm. Mindegyikben azonos mikrokontroller van, Nuvoton N76E003AT20. Kb 150 forintért már meg lehet venni. 12 bites ADC-vel dolgozik.
(#) proli007 válasza mateatek hozzászólására (») Jún 9, 2026 /

Hello! Kösz, megnéztem..
Mint írtam, nekem nincs ilyen műszerem. Mindazonáltal, a 12 bites AD nem rossz.
De szinte biztos, hogy nincs a műszer egyedileg kalibrálva és méréshatárváltás sincs.
Pontosításnak, gondolom a program megméri a belső Band-Gap diódát is a tápfeszváltozás kiküszöbölése miatt. De a műszerben egyszerű olcsó bemeneti osztó/sönt van. Elvileg lehetne pontosabb, de..
Hogy ne legyen helye a reklamációnak, paraméternek, megadják az 1% pontosságot és csá!
(#) mateatek válasza proli007 hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Idézet:
„De a műszerben egyszerű olcsó bemeneti osztó/sönt van.”

Igen. Ezen felül a söntön létrejövő feszültséget egy LM358-as erősítővel erősítik. Az olcsóság miatt. Annak meg elég rendesen mászkál az ofszete. Ez miatt eléggé mást mér ugyanarra a terhelésre hidegen, mint melegen. De ez a verzió még a jobbik, a drágábbik fajta (+100ft). Az olcsóbbakban már valami típusjelzés nélküli SO14-es kontroller van, plusz az LM358. Majd jön a legegyszerűbb, amiben már LM358 sincsen. Itt valószínűleg az ismeretlen kontroller belső erősítőjét használják. Ezek már eléggé gyenge eredményt tudnak mutatni, ami nem is a feszültség mérésekor, hanem az áram mérésekor mutatkoznak meg.
Elég sok félét be lehet szerezni és mindegyik más. Némelyikre azt adják meg, hogy 30 milliampertől kezd mérni.
(#) kipi0804 hozzászólása Jún 12, 2026 /

SMD alkatrész beazonosítása

Üdv Mindenki!
Kérlek segítsetek a képen megjelölt smd alkatrész beazonosításában! A válaszokat előre is köszönöm!

IMG_1312.jpeg

(#) proli007 válasza kipi0804 hozzászólására (») Jún 12, 2026 /

Hello! Szerintem itt választ kap rá. Vishay
(#) speedbump hozzászólása Jún 17, 2026 /

Mágneskapcsoló specifikáció

Sziasztok,

1 fázisú, 1kW-os (kb 5A) szivattyút szeretnék kapcsolni mágneskapcsolóval, 24VAC-ről. Azt olvastam, hogy a motorok induláskor a névleges áramuk többszörösét is felveszik ezért nem a mágneskapcsoló adatlapján található AC1 hanem az AC3 áramértéket a releváns.

És akkor a kérdés: jól értem, hogy a fenti szivattyú biztonságos vezérléséhez olyan mágneskapcsolót kell vásárolnom, amin az AC3 érték mondjuk minimum 6A?

Köszönöm.

Szerk: esetleg egy konkrét típust tudnátok ajánlani?
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2026
Következő: »»   4064 / 4067
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem