Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3693 / 3701
(#) gyerek67 válasza HeZ hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Imádom ezeket a cikkeket.
Már megint a sugárfertőzés...
Nem tudom, hogy a cikkírók mikor tanulják már meg végre, hogy sugárfertőzés nem létezik.
Van sugárszennyezés, sugárbaleset, sugársérülés.
Ami fertőz, az a bárányhimlő.
A baleset ténye viszont nagyon sajnálatos.
Ha valamiről nem tudjuk, hogy micsoda egy kórházban, akkor inkább ne piszkáljuk.
(#) Rosszmáj válasza gyerek67 hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

A 40K béta sugárzó, aminek egy részét a banános doboz, másik részét a kamion (konténer, vagon ...) fala elnyeli. Szerintem az a sugárkapu kussban van.
(#) Skori válasza HeZ hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Idézet a cikkből:
Idézet:
„A hatéves Leide das Neves Ferreira neve világszerte ismertté vált, miután ő lett a katasztrófa legismertebb áldozata – sírját ólommal bélelt koporsóba helyezték.
Manapság a cikkíróknak nem kellene legalább magyarul tudniuk??
(#) Josi777 válasza gyerek67 hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Ez egy ilyen dolog, hogy a populáris közegben átneveződnek a kifejezések. Ilyen a nyelvhasználat. Én még az iskolában úgy tanultam, hogy az alkatrészeknek kivezetése van és nem lába. Nem engedték a láb szó használatát, most meg már szakemberek is lábat mondanak a kivezetésre. A tűzcsap meg a leggyakrabban emlegetett példa, ami szintén nem helyes, de mindenki ismeri a jelentését és nem azzal fog menni disznót perzselni
(#) gyerek67 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Valóban, igazad van!
(#) HeZ válasza Josi777 hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Száraz tüzivíz vezeték - pácsó.
Gyerekként érthetetlenek voltak ezek...
3 értelmes szó létezik a magyar nyelvben, amik kimondva ugyanúgy hangzanak és j-vel vagy ly-nal írva különböző az értelmük.
(#) Gafly válasza HeZ hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Én fiatal koromban a mozdonyon csodálkoztam rá a PIR MUT és FEK MUT felíratra műszeren.
Eltartott egy darabig, amíg leesett.
(#) kameleon2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Elég megnézni a mailcímet---
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

És elárulod?
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Megkérdeztem a barátunkat:
Idézet:
„A vonat légfékje (pontosabban az automata légfék) egy zseniális biztonsági elv, a nyomáscsökkenés alapján működik. Ez azt jelenti, hogy ha a rendszerből elszökik a levegő, a vonat azonnal megáll.
A működés lényege pontról pontra az alábbi:
1. Alaphelyzet (Menetállapot)
A mozdony kompresszora folyamatosan sűríti a levegőt.
Ez a levegő megtölti a teljes vonaton végigfutó fővezetékcsövet 5 bar nyomással.
Ezen a magas nyomáson a kocsik fékhengerei oldott állapotban vannak, a fékpofa nem ér a kerékhez.
Minden kocsiban feltöltődik egy saját, helyi segédlégtartály is.
2. Fékezés (Nyomásesés)
Amikor a mozdonyvezető fékez, levegőt enged ki a fővezetékből (a nyomás 5 bar alá esik).
Minden kocsinál működésbe lép egy mechanikus szelep (a kormányszelep).
Mivel a fővezetékben leesett a nyomás, a szelep utat nyit a kocsi saját segédlégtartályából a fékhengerbe.
A fékhengerbe áramló levegő kinyomja a dugattyút, ami a rudazaton keresztül rányomja a fékpofákat a kerekekre.
Mivel a biztonságos megálláshoz létfontosságú a pontos nyomás ismerete, a mozdonyokon általában két darab kettősnyomás-mérő (iker-manométer) található a vezetőálláson. Ezekben egy-egy műszerházon belül két különböző színű mutató mozog.
Fővezeték és Főlégtartály mérő (A legfontosabb műszer)
Ez a műszer mutatja a vonat átmenő fékrendszerének állapotát:
Fővezeték (általában fekete vagy kék mutató): Ez jelzi a cikkben említett, a vonaton végigfutó cső nyomását. Menet közben ennek szigorúan 5 bar értéken kell állnia. Fékezéskor látja a vezető, ahogy a mutató visszaesik (pl. 4,5 vagy 4 barra).
Főlégtartály (általában piros mutató):
Ez a mozdony saját óriási sűrítettlevegő-tartályának nyomását mutatja. Ennek mindig magasabbnak kell lennie (kb. 8–10 bar), hiszen ebből tölti utána a rendszer a vonatot.
(#) elektroncso válasza Rosszmáj hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

A sugárkapu biztosan kussban van, amikről én tudok kapuk azok NaI(Tl) szcintilátorral szerelt érzékelővel vannak telepítve (plusz neutron tárcsa) és gamma+neutron sugárzásra érzékenyek, a banán meg elég gyengén sugároz gammában neutronban meg hála a természetnek egyáltalán nem.
De amúgy ki lehet mérni a banán K-40 csúcsát fogyasztás után is, én már próbáltam, megettem két banánt és egy 50x200-as NaI(Tl) detektorral ki lehetett mérni a kálium csúcsot a gamma spektrumban, de kellett hozzá vagy 15-20 perc mérési idő.
(#) somitomi válasza Gafly hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Mondjuk ha már dolgok helyes megnevezéséről volt szó, a fékezéskor a kerék futófelületén súrlódó alkatrész neve féktuskó.
(#) exabit válasza HeZ hozzászólására (») Jún 11, 2026 /

Nekem volt szerencsém egyszer Cherenkov sugárzást látni. Persze nem volt olyan látványos mint egy atomreaktornál, mert ezt csak holmi kis gamma sugárzó kobalt-60 sugárforrás csinálta. Fellelkesülve ezen vettem is aztán gyorsan a boltban egy pohárkészletet amit voltak olyan kedvesek és besugároztak nekem, és amiket aztán az évek során elajándékozgattam.
(Ez a pohár átlátszó/színtelen volt.)
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2026
(#) Gafly válasza exabit hozzászólására (») Jún 11, 2026 / 1

Igazándiból némi szervezéssel simán be lehet menni még a BME működő reaktorba is, de feladtam az ajálngatást, mert állandóan abba ütköztem hogy:
- Nem tudom, hogy akkor éppen dolgozom-e?
- Jöjjön ide, aztán ha olyan kedvem van, majd megnézem azt az atomreaktort.
- Vigyen oda valaki, mert elkopik a lábam.
- Mi az hogy hétköznap, akkor én dolgozom.
- Én aztán meg nem adom a nevem, hogy felkerüljek a listára.
- Semmit nem fizetek, nekem ez jár.
(#) exabit válasza Gafly hozzászólására (») Jún 11, 2026 / 3

Vagy menjetek el elektroncsovel a KFKI-ba.
Gyárlátogatásról jut eszembe, hogy amikor még tini voltam, akkor a műanyagiparban dolgozó apukám révén szétnézhettem egy fröccsöntő üzemben. Perzselő nyár, kint vagy 30+ fok, bent a csarnokban a gépek mellett vagy 40+ és persze a meleg műanyag mindent átható émelyítő szaga. Ezeket a nagy méretű, talán 100 literes fekete kukákat fröccsöntötték az egyik gépen, amiket aztán kb percenként kellett fogadnia valakinek egy műszakon át. Kemény fizkai munka, brutál körülmények. Mondta is az üzemvezető, hogy "- Na azért tanulj, hogy ne itt kelljen dolgoznod!"
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2026
(#) uniman hozzászólása Jún 12, 2026 /

(#) elektroncso válasza exabit hozzászólására (») Jún 14, 2026 /

Nem tettem le róla hogy elmegyünk a KFKI-ba csak tavaly nem jött össze volt pár gond a ház körül (többek között csőtörés) ami kicsit előrevalóbb volt mint egy kis napozás a neutronokkal.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 14, 2026 /

Hol lehet regisztrálni?
Megyek.
(#) mnyugger válasza Gafly hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Én is!
(#) Gafly válasza mnyugger hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Elektroncso szervezi, de ki nem hagynám.
Életemben egyszer voltam, de akkor sem ott.
(#) rectamas válasza Gafly hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Mennék KFKI-ba és BME reaktort is szívesen megnézném.
(#) Panhard hozzászólása Jún 15, 2026 /

Hirdetések

Sziasztok!
Valahol be lehet állítani, hogy a hirdetéseknél ne mindig női ruháhat dobáljon fel? Gondolom ha kikapcsolni nem lehet, legalább akkor lenne értelme, ha hasznos reklámokat mutatna. Mondjuk aliexpressről, az én vásárlási szokásaim alapján. nem ilyen semmitérő reklámokat a Temuról meg hasonló helyekról. Amúgy sem rendeltem még onnan, nem is fogok.
(#) Prefector válasza Panhard hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Nálam itt most google hirdetések jelennek meg (nem tudom van-e más betéve), én most 4 csillagos welness szálló reklámot látok. A google hirdetéseknél van kicsi "..." és ott van miért látom a hirdetést, meg visszajelzés küldése a google-nek, ott tudod jelezni ha nem érdekel.
Ha jól tudom, nem az oldal üzemeltetők mondják meg mi legyen hanem a google a látogató saját előzményeiből vagy vélt érdeklődési köréből oszt hirdetéseket.

Még egyet frissítve aliexpress hirdetés jön be kerti cuccokkal.
(#) nagym6 válasza Panhard hozzászólására (») Jún 15, 2026 / 1

Nálam semmi hirdetés. Nem csináltam semmit ezzel.
(#) zolika60 válasza Panhard hozzászólására (») Jún 15, 2026 / 1

Eddig adblockert használtam a hirdetések ellen, de az utóbbi időben kezdett elkutyálódni. Ezért egy itteni tanácsra lecseréltem uBlock Origin-re. Azóta nincs reklám, még a tecsövön sem.
(#) Udvari Zsombor válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Az nálam is bevált már régóta, bár nálam az "uBlock Origin" párhuzamosan van az "Adblock Plus" és "Bluehell Firewall" beépülők mellett az extra védelem érdekében ‒ biztos, ami biztos.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Talán az " AdblockPlus " veszi ki, ez van egyedül telepítve.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Az nálam is kivette itt, meg olyan helyeken, ahol nem túl agresszív a reklám tevékenység. De a tecsövön például nem vette már egy ideje ki és iszonyatosan terhelte a procit. Fenn ahol a kis számláló van hatalmas számok jelentek meg gyorsan, aztán átment végtelen jelbe. A legvégén meg már kép sem volt csak hang ha be volt kapcsolva. De most egymagában van az uBlock és minden rendesen működik.
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

" tecsövön" . Ez mi, vagy hol van?
(#) bbb válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

te = you cső = tube
Következő: »»   3693 / 3701
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem