Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása, kifejezetten szakmai fórum: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   1022 / 1022
(#) Atis57 válasza tothgyula hozzászólására (») Jún 9, 2026 /

Szia!
"nagyobbat préselnek rá...."

S ugyan ez forditva ?

Mert a kinai vezetékeknél álltalában 1 el kisebb méret kell --csak az áll stabilan !
pl; 2,5mm2 vezetékre 1,5 es érvég?
(#) anonym válasza tothgyula hozzászólására (») Jún 9, 2026 /

Szia!
Az első képen láthatod az eredeti bekötést, a második képen láthatót én követtem el.
A ház betápja csak egyfázisú. Az ÁVK-t, és még egy kismegszakítót ide tette be a villamos kivitelező, úgy, hogy kivette a nulla (kék) és az egyik fázis (szürke) sorkapcsot, de az elmenő öteres földkábel barna, és szürke (most felesleges) sorkapcsait ott hagyta. A kábel fekete és kék vezetékén, valamint a zöldsárgán megy a ház lakáselosztó táblájára a betáp.
Kellett egy leágazás a szennyvíz rendszer villamos eszközei számára a 3x1,5 mm2 MBCu kábelen, ezért rakta be a kismegszakítót és leágazott a FI-relé előttről.
Én igyekeztem megvalósítani, hogy sorkapcsokról lehessen leágaztatni újabb kábeleket, és ne legyen az ÁVK ugyanazon csavarja alá 10-es, és 1,5-ös vezeték.
A jobb szélső védővezető sorkapocshoz csak annyiban nyúltam hozzá, hogy az MBCu kábel védővezetőjét onnan kikötöttem (ez járt a legkisebb kockázattal), és erről a pontról egy átkötést csináltam egy újabb zöld sorkapocsra bővítés céljából, mert az eredeti már tele volt, és még egy kábelt szeretnék bekötni.
A bejövő méretlen PEN-től érkező, szerintem MKH10 kék vezetéken zöld galléros érvéghhűvely van, ami elvileg 16-os. Ezt a sorkapcsot nem szívesen bontanám meg, amiket megbontottam, ott a vezetéket visszavágtam, és érvéghűvelyt cseréltem. A zöld sorkapocsnál érvéghűvely csere esetén a "zöld galléros" nem biztos, hogy elég hosszú maradna.
Az eredeti ÁVK Schneider 30mA/40A "AC" hibaáramú volt, kicseréltem "A" típusúra.
Elnézést a hosszú szövegért, és a nehezen átlátható vezetékezésért.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 9, 2026 /

Idézet:
„A szabadtéri trafó állomásokon szinte minden kötés Cu-Al”
Ez kíván némi pontosítást mert gyaníthatóan nem direkt kötésekről van szó, ami azért köztudottan nem időtálló. Olyan gyakran pedig nem romlanak a szabadban lévő kötések.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 10, 2026 1 /

Szia!
A pontositás; Direkt kötés , bár régen festékkel öntöttük ki. Ma meg van kinyomó tubus erre a célra.Ritka a javitás 20 évente 1--ha rendesen csinálták.
Mindkettő nél ACAL sodrony -Cu kivezető, ill Al cső -Cu
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

A képeiden semmi olyan nem látszik, mint amiről szóltál/kérdeztem. Olyasmi mint a mellékletben? Ha igen, akkor az nem réz-alumínium direkt kötés.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Szia!

Tudom ,hogy van ilyen , de nem találkoztam vele 1 helyen sem .

Azért a 60......80mmes Alucsőre ezt hogyan tennéd fel?
Mert a 250.....500mm2 ACAL sodronyhoz még talán, de ott is M10,,,,,24 csavarok voltak.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Tényleg kíváncsi vagyok. Mutass már egy értékelhető képet, ahol direkt alumíniumot kötnek össze rézzel.
(#) anonym válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Szia!
A kérdésem, ha egy eszköz, pl. ÁVK, fővezetéki sorkapocs, kismegszakító közbeiktatásával történik a kötés úgy, hogy az eszköz egyik végén a Cu vezeték, a másik végén az Al vezeték van, az direkt kötés, vagy nem, pontosabban: szabályos, vagy szabálytalan?
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Szia!
Nem tudok mutatni --mert 2000 előtt még filmre kellett fényképezni.S akkoriban ilyet nem fényképeztem le.

Még talán ezen van egész közeli? kép.

https://lanzo.hu/transzformator-karbantartas/
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2026
(#) Atis57 válasza anonym hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Szia!

A készülékek (FI relé, kismegszakitó , mágneskapcsoló) érintkezői megfelelőek mind három vezeték tipushoz.

tehát nem direkt kötés --ha csak nem egy szoritóba teszed.
(#) anonym válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Szia!
Ilyet nem tennék.
Köszönöm.
(#) mazdásjopek hozzászólása Jún 10, 2026 /

keresem a megfelelő kapcsolót

Sziasztok!
Segítséget kérek kapcsoló témában.
A lényeg, szeretnék egy inverteres áramfejlesztőt rákapcsolni a ház elektromos rendszerére.
mégpedig úgy, hogy egy kapcsolóval leválasztanám a ház elektromos rendszerét a hálózatról ami a fázist is és a nullát is megszakítja.
Majd ugyanezen kapcsolóval rákapcsolni az inverteres áramfejlesztőt,.
olyan megoldás érdekel ami kizárja azt, hogy a hálózati feszültség és az agregátor termelte áram egyszerre legyen jelen.
Egy fordulat váltó kapcsoló megfelelne erre a célra?
Jelenleg egy fázis 16 amper a hálózati áram..Az áramfejlesztő egy 3500w egyfázisú inverteres kialakítású.
(#) Atis57 válasza mazdásjopek hozzászólására (») Jún 10, 2026 /

Szia !

kézi kapcsolással;
A GANZ KKM1-32-6129 Átkapcsoló 0 állással, tokozott vagy eltech ugyanilyen 1-0-2 a tábla felirata

van automat átkapcsoló is főleg kinaiban....

s lehet 2db mágneskapcsoló 2db segédrelé segitségével --házilag megcsinálni.

Arra ugyeljél , hogy nem egy érintkezővel kapcsolsz ide-oda--Hanem két záróval ami ki van reteszelve egymáshoz , s célszerú 3-5sec késleltetést betartani. Különben dögleni fognak a tápegységek, lapos TV-k klima.mosógép stb.
(#) mazdásjopek válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 10, 2026 / 1

Köszönöm a segítséget, megnéztem az ajánlott kapcsolót jónak tűnik.
Automata kapcsolásban nem gondolkodtam sem a relésben.
Azt hiszem a kézi kapcsolónál maradok.
A közeljövőben több napon is tervezett áramszünet lesz napi 8 órában, ezért van szükség az áramfejlesztő használatára.
Nem akarok több fogyasztót is hosszabbító kábel és elosztó használatával működtetni ezért szeretném a ház elektromos hálózatára kapcsolni az áramfejlesztőt, így minden a megszokott rendben tud működni.
(#) mazdásjopek hozzászólása Jún 15, 2026 /

hogyan tudom megállapítani melyik a fázis

Sziasztok!
Van egy benzinüzemű egyfázisú inverteres generátorom, amelyen kettő darab 230 voltos dugalj van.
Nem jelölik rajtuk melyik a fázis és melyik a nulla. fázisceruzával sem tudom megmérni mert eggyiket sem jelzi
fázisnak,
mi az oka, és mi a megoldás .
(#) erbe válasza mazdásjopek hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Mert egyenrangúak a kivezetések. A hálózatnál a csillagpontot földelik, így keletkezik egy fix nulla pont. A generátornál nem szokás egyik pontot se földelni. Hacsak nincs olyan eszköz a rendszerben, ami megköveteli, pl. gázkazán.
(#) Joe_001 válasza mazdásjopek hozzászólására (») Kedd, 7:20 /

Hali!
A fáziscerka sem gumikesztyűben . sem szigetelt MV cipőben sem gumiszőnyegen nem, dolgozik! Nem dolgozik leválasztó trafó után sem. Valószínűleg ez lehet a szitu.
(#) mazdásjopek válasza erbe hozzászólására (») Kedd, 9:16 /

Nincs gázkazán, gyakorlatilag a ház elektromos hálózatára szeretném rákapcsolni a generátort egy választókapcsoló segítségével. a napokban több alkalommal is tervezett áramszünetek lesznek a lakóhelyünkön.
A ház elektromos hálózata a nyolcvanas év elején készült ekkor nem lett kiépítve földelés, akkor szabványos volt a nullázás ,igy itt pontosan ilyen rendszer van.
Jelent e problémát haa generátor fázisa pont a ház nullájára kerül? Mivel nem tudom megállapítani melyik a fázis
Fontos lenne a generátort a ház elektromos rendszerére kapcsolnom .mivel egy oxigénfejlesztő gépnek állandóan működnie kell mert édesanyámat ez tartja életben.
Valamint a fagyasztóládáknak is folyamatosan kellene működniúk.
a kérdés még az, hogy ezeknek a fogyasztóknak okoz e valamilyen problémát ha esetleg a generátor fázisa a nulla vezetőre kapcsolódik? Vagy okoz e meghibásodást a generátorban.
Természetesen olyan választó kapcsolót szerelek fel amely a fázist és a nullát is szakítja. A 1-0-2 tipikus kapcsoló van .
Megköszönném ha választ kapnék erre a problémára kérdésre.
(#) Atis57 válasza mazdásjopek hozzászólására (») Kedd, 9:27 /

Szia!

A fázist más módon is meglehet állapitani.
Pl; csinálsz egy földelést --s ahhoz nézed --próbalámpával , feszültség keresővel, Voltmérővel-

Erre a földelésre amúgy is szükséged van --tehát rendeset kellene csinálni.(2-2.5m vizzel készitve, )
A ház nullája ---van-e tiltott NULLÁZÁS?---Akkoriban még benne volt a szakik gyakorlatában ha nincs védővezető , akkor a konnektornál átkötik. Ha itt elcseréled a fázis-nullát ; Életveszélyes!
Pl hűtő, bojler fémházon a fázis!
A mélyhűtők kibirnak 8-10 óra áramszünetet.
Aza za Oxigénes lélegeztető ,nem működik akkuról? A a maiaknál ez lehetséges.

Ehhez a problémához kellene hivnod egy villanyszerelőt!(ismerős, rokon,akár fizetős en is )

Az inverteres generátornál elvileg mindegy , de ki kell próbálni ! A szokásos ; voltmérővel megmérni a géptesthez/földeléshez képest , s a kisebbik feszültségűt "kinevezni Nullának "
S akkor igy bekötni+ a földelés --De az első próbaüzem nél minden fogyasztót végig ellenőrizni, a fémházakat/földelő kapcsokat megnézni --lehetőleg próbalámpával + egy 10-30m es vezetékkel ami a "NULLA" pontra csatlakozik.Sehol nem mutathat feszültséget!!!
ill. a kikapcsolás-zárlati lekapcsolás működik?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:35
(#) mazdásjopek válasza Atis57 hozzászólására (») Kedd, 13:20 / 1

Szia!

Köszönöm válaszod.
Nincs tiltott nullázás, azt biztosan tudom mivel a dugaljak cseréje alkalmával nem talaltam ilyet.
Sajnos az oxigén gép nem működik akkumulátorról, egy 55 amperes akkumulátor olyan három órát bírt el egy autós inverterrel.
ha jól értem válaszod akkor az inverteres generátornál nem lesz probléma ha a generátor fázisa a ház elektromos rendszerének a null vezetőre lesz kapcsolva.
Tervben van egy földelőszonda telepítése, de még nem került rá sor.
Akkor ha beindítom a generátort a voltmérő eggyik mérőpálcáját a generátor dugljára a másikat pedig a generátor földelési pontjára kapcsolom és amelynél kissebb a feszültség az lehet a nulla?
Egyébként a ház villamos kapcsoló szekrénye rendelkezi fí relével.
Nem tudom ennek van e valami hátránya, vagy ugyanúgy működik mint amikor a hálózatról van a betáplálás.
Ha elkészült a generátoros renszer, beszámolk a működéséről vagy az esetleges hibáról hátrányról.
Nagyon köszönöm a segítséged!
(#) erbe válasza mazdásjopek hozzászólására (») Kedd, 14:06 /

Idézet:
„a generátor fázisa a ház elektromos rendszerének a null vezetőre lesz kapcsolva.”

A generátornál nincs fázis - nulla megkülönböztetés. Egyszerűen ellenőrizhető. Fogsz egy próbalámpát. Egyik végét a generátor testjére, másik végével meg megpróbálod a dugalj mindkét pólusát. Nem szabad világítania. Ha mégis világít valamelyiknél, akkor az a fázis.
(#) mazdásjopek válasza erbe hozzászólására (») Kedd, 16:04 /

Köszönöm!
(#) tothgyula válasza mazdásjopek hozzászólására (») Vas, 15:49 /

Mint kívülálló,kérdezem,hogyan sikerült megoldani az átkapcsolása? A saját hálózatod biztonsága érdekében kell a földelő és az ÁVK is és a védőösszekötő- vezető hálózat is!
Következő: »»   1022 / 1022
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem