Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3699 / 3700
(#) Skori válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 21:36 /

Egy barátom sok-sok éve felhívott, hogy már lehet menni Csernobilba körülnézni, volna-e kedvem vele menni. Nem volt... Aztán később egyszercsak látom, hogy a facebookon a feleségének mennek a részvét üzenetek. Két kicsi gyerek maradt árván. Annyit tudtam meg, hogy időnként fájt a hasa. Amikor nem akart múlni a dolog, elment orvoshoz, de már csak a fájdalomcsillapítót írták fel. Hasnyálmirigy rák, többszörös áttéttel, kb. 1 hónapja volt még. Lehet, hogy csak pechje volt, mondjuk Csernobilban valahol belélegzett valamit, amit nem kellett volna, vagy csak rosszkor volt rossz helyen, esetleg csak véletlen egybeesés - bár szerintem ilyen véletlenek nincsenek.
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:38
(#) elektroncso válasza Skori hozzászólására (») Sze, 22:21 / 2

Nem hinném hogy sok köze lett volna a kiránduláshoz a zónába. A hivatalos vezetett túrák biztonságos útvonalon haladnak (ezért nem is olyan izgalmasak, vannak akik inkább a fekete vezetést választják, sokkal izgalmasabb de veszélyes területeken is keresztülmegy). Van pár ismerősöm akik jártak ott, olyan is van aki a háború előtt évente járt oda kirándulni, és senkinek semmi baja. Igaz mindannyian műszerekkel mentek és folyamatosan mértek, találtak is "meleg" pontokat ahol még mérhető szennyezés maradt vissza. Főleg elhagyott munkagépeken.
A katasztrófa óta a szennyezés egy része már elbomlott, a maradék jelentős része bemosódott a talaj mélyebb rétegeibe, a felszín már szinte mindenhol biztonságos. Nem így az épületek belseje és főleg a pincék ahova összemosódik a szennyezés és felhalmozódik.
A másik veszélyes dolog a szél ami felkeveri a port és az ahhoz tapadt radioaktív anyagok így könnyen a tüdőbe jutnak. Ilyen pl. a radon ami a porhoz/füsthöz ragadva komoly roncsolást tud okozni a tüdőben. De ez nemcsak a Zónában probléma, hanem itt Magyarországon is, főleg pincékben, rosszul vagy egyáltalán nem szellőző helyeken felgyülemlik és a porral/füsttel összetapadva megszorul a tüdőben ott pedig alfa sugárzóként brutális roncsolást okoz. A tüdőrákos megbetegedések jelentős részét ez a gáz okozza.
Az igazán veszélyes dolgok Csernobilban a szarkofág alatt vannak és reméljük ott is maradnak.
Azért durva belegondolni, hogy a Gízai piramisok kb. 5000 évesek, míg a Plutónium-239 felezési ideje (amiből a szarkofág alatt vagy azért rendesen) kb. 24 000 év. Maradandót alkottak...
(#) mek-elek válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 8:58 /

Van tapasztalatod szépen a dologban! Megköszönöm mindannyiunk nevében a tapasztalataidat!
Az lehet érdekes amikor az ember (ha úgy hozza) hallhatja, hogy hogy doromból diszkréten egy ilyen kemence a lába alatt, de oda-vissza van egy út, ahol leselkednek veszélyek. Amikor vártunk a navigátorra a büfénél hát jött úgy enni valaki, hogy 3x kellet a lábát a lábmosóban lesikálni mire a kapu átengedte. Kérdés mi volt a lábán, és honnan hozta végig a folyósón. És ami egy ilyen összetett rendszernél az igazi gond, az az emberi tényező, mivel az idő felszínessé teheti a dolgokhoz való hozzáállást. És belül vagy kívül a nagy ellenség a légmozgás, amihez szerencse kell, ha a megúszást vesszük alapul. És persze, ha civil ruhán, cipőn landol amire nem vágytunk, akkor az utcán, vagy akár otthon is mást is megajándékozhatunk vele. Ha meglátogatjátok a KFKI-it és nem mondanák, a portánál lehet kezet mosni.
(#) elektroncso válasza mek-elek hozzászólására (») Csü, 21:35 /

Abszolút egyet értek. Gyakran az emberi tényező a legnagyobb veszélyforrás. Oda kell figyelni magunkra meg másokra is, a sugárzás nem látszik, nem érezzük, aki kezeli az anyagot az tud róla más nem, szóval fontos a kitáblázás, jelzés. Ezért utálom amikor "vagányságból" egyesek mindenre sugárveszély jelzést ragasztanak. Nem vicces, mert csökkenti a veszélyérzetet.
De vannak amúgy Csernobilnál sokkal szennyezettebb helyek, olyanok ahol ráadásul nincs izolálva a szennyezés mint a Szarkofág alatt. De ezekről valamiért sokkal kevesebb szó esik.
Ott van például Majak a volt szovjet plutóniumváros ahol a nukleáris fegyverkezéshez üzemeltek tenyésztőreaktorok, súlyosan szennyezett a föld, a közeli tó ahonnan a szél a plutóniummal és más sugárzó anyaggal szennyezett port viszi szerte szét a szél. És abból jut mindenhova sajnos.
Vagy ott van másik példának a Marshall-szigeteken a Runit Dome ami alatt több 10 000m3 radioaktív hulladék pihen (amerikai atomfegyverprogram hulladéka). A betonkupola repedezik, és ahogy emelkedik az óceán vízszintje félő hogy hamarosan belemosódik az egész az óceánokba.
Vagy még egy szovjet példa az Északi-Jeges-Tenger partvonala mellett széthagyott rengeteg RTG (radioizotópos termoelektromos generátor) amikben még a mai napig benne van a nagy aktivitású sugárforrás (általában Am-241 vagy plutónium), több halálos áldozata is volt már ezeknek mert jó meleget bocsátanak ki a mai napig és a helyiek mellé ültek melegedni, csak sajnos hamarosan mind meghaltak.
A mellékletben lévő RTG mondjuk pont egy kisebb teljesítményű ami Sr-90 és Y-90-et használ fűtőnek.

De számomra a legnagyobb megrökönyödést az váltotta ki amikor egyszer nem sokkal azután hogy ide kerültem dolgozni beszélgettünk főnökömmel. A téma az alacsony hátterű sugárzásmérés volt meg az ehhez szükséges alacsony szennyezettségű anyagok (acél, ólom, üveg...). A beszélgetés alatt tudtam meg, hogy a múlt évszázadban a sok légköri atomrobbantás (atombomba fejlesztések) olyannyira elszennyezte a légkört hogy lehetetlenné vált a radiológiai tisztaságú acél és ólomgyártás. Ezek az anyagok elengedhetetlenek a kis aktivitású anyagok sugárzásmérésénél mert ha a mért érték összevethető a háttérsugárzással (vagy főleg ha annál alacsonyabb) akkor lehetetlenné teszi a mérést. Ilyenkor a mért mintát és a műszer árnyékolni kell, de ha az árnyékolásra használt anyagok vagy a műszert alkotó anyagok szennyezettek akkor azok is elrontják a mérést. Komoly összegeket fordítottak arra (és a mai napig fordítanak arra) hogy a II.VH előtti hajóroncsokból "bányásznak" nyersanyagok mert ezek még nincsenek elszennyezve a víz pedig megvédte őket a felületi szennyeződéstől is (úgy ahogy legalábbis mert a tenger alatti robbantások oda is juttattak szennyezést sajnos). Szörnyű belegondolni, hogy ha az ólom és acélgyártást elszennyezték a légkörben lévő radioaktív anyagok akkor mi juthatott az emberek szervezetébe. És ezek az anyagok most is itt vannak körülöttünk mert legtöbbjüknek a felezési ideje több száz vagy ezer év.

rtg_01.jpg

(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 21:38 /

Olyan lassú a netem, hogy nem bírom feltölteni az 500kB-os jpeg-et.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 6:50 /

Ez nem az a történet, ahol Szibériában a világítótornyokat látták el ilyen "gondozásmentes" erőforrással, és a környékbeliek oda jártak ingyen melegedni?
(#) mek-elek válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 13:10 /

Épp tegnap ment a tévében egy Neumann János portré film. Ő is megemlíti az emberi problémákat, mint a végzetes dolgot a jövő tekintetében. A többi meg a megfelelő jogosítvány hiányának története. Kit érdekel manapság a tíz parancsolat életben tartó ereje, túl a vallásosságon...
(#) szidom hozzászólása Pé, 20:14 /

Tanácstalanság

Sziasztok!
Nem tudom melyik topikban kellene feltennem ezt a kérdést de talán nem jár érte bünti, elvégre nem elektronika.
Sonoff ip66 doboz belső mérete érdekelne hogy kitudjam használni a rendelkezésre álló helyet, de csak ezt találtam. Csatolom a PDF fájlt.
Előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza szidom hozzászólására (») Pé, 21:17 / 1

Bocsánat a hülye kérdésért, de ha a rajzokon rajta van minden méret, mire vagy kíváncsi?
(#) szidom válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 21:36 /

Lehet én nem tudom értelmezni a rajzot, kérlek segíts.
A rövidebbik oldalon mennyi a leghosszabb belső méret?
A hosszabbik oldalon mennyi a legrövidebb belső méret?
Mekkora a belső oldal lekerekítési sugara?
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:44

untitled.pdf

(#) Bakman válasza szidom hozzászólására (») Pé, 22:42 /

A doboz falvastagsága valószínűleg minden oldalon azonos. A hosszabb oldalból számolható:

(100.5 - 93.16)/2 = 3.67 mm

A rövidebb oldal szélességéből:

68.7 - 3.67 * 2 = 61.36 mm

A másik méretet mértem egy rajzolóprogram segítségével, lásd melléklet (R=11).

Jobban megnézve a rajzot, jogos volt a kérdés, tényleg hiányos. Ránézésre jónak tűnt a méretezés, nem vagyok ilyenekhez hozzászokva. Hasonló dobozokból lézetik sok típus, sok mérettel, normális méretezéssel, a neked megfelelőt ki tudod választani.
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:43
(#) gg630504 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 22:57 /

Hosszabbik oldalon
legnagyobb 93,16 mm,
legalább 74,0 mm.

Rövidebb oldalon
legnagyobb 61,16 mm,
legalább 42 mm.

Lekerekítés legfeljebb 7,0 mm, a két körös izé középpontot feltételezve.

Szerintem.
(#) Bakman válasza gg630504 hozzászólására (») Pé, 23:28 / 1

Több, mint 7 mm-nek kell lennie.

(93 - 74)/2 = 9.5

szerk.:
Nem jó képet illesztettem be, így mértem az R=11-et, lásd melléklet. Valóban a csavar helye a középpont, de az oldalfalhoz közeledve ellentétes irányú ívek is vannak benne.
A hozzászólás módosítva: Pé, 23:33
(#) gg630504 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 23:55 /

Igen, igazad van. A vissza kis íveket figyelmen kívül hagytam.
Ezen az ábrán lemaradt, és vitt magával.
(#) nagym6 válasza szidom hozzászólására (») Szo, 6:30 /

Kinyomtatva megfelelő méretre, lemérném a szükséges méreteket.
Esetleg jó nagy méretre és arányosítva visszaszámolva egy megadott méretből, ekkor jobb a mérési felbontás, pontosság
Monitoron is mérhető, ott vízszintes és függőleges arány más lehet.

A kapott pontosság biztosan elegendő, a gyártási méretszórás miatt úgysem lehet tizedmilliméteres pontosságra számítani.
A hozzászólás módosítva: Szo, 6:34
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Szo, 6:56 / 1

Én meg fognám a dobozt, ha ezredmiliméterre passzolni kell annak az egy darabnak, belereszelném (de ekkora tűrésnél a hőtágulás és légnyomás is trükkös lehet).
Ha meg ipari mennyiség, akkor kell rá bőven ráhagyás...
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 7:46 /

Vagy a kész áramkörhöz venni megfelelő méretű dobozt.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 7:51 /

Gondolom nincs kéznél doboz, ha ilyen kérdés felmerült.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Szo, 8:02 /

Hacsak nem Kínából rendelésre jön mindkettő, és össze kéne passzítani a kettőt...
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 9:29 /

Akkor se egyszerre érkezik a dolog. Én úgy csináltam, hogy vettem egy dobozt, aminek megvolt a hasonló rajza, így tudtam, hogy bele fog férni, amit oda szánok. Ezután a rajzon nem szereplő méreteket lemértem magam, s az alapján elkészítettem a rajzát a választott NYÁK szerkesztő programban. Így a furatok, felfogópontok mind a megfelelő helyre tudtak kerülni. A rajzok alapján íveket, meg egyéb méreteket saccolni nem jó megoldás, ott el lehet menni alaposan, mert nem feltétlen rajzolják ám méretpontosan.
S végül amikor már nálad van képzben a doboz, s megmérted, akkor is érdemes ráhagyással dolgozni, nem faltól-falig kitölteni panellel a rendelkezésre álló teret, különben tényleg lehet "reszelgetni", hogy beférjen.
S, hogy lássátok nem a levegőbe beszélek: ki mit épített topik - ez azóta is működik, a gazdája munkanapi rendszerességgel nyúzza (folyamatosan nyomkodja a fagyiárusítás során).
(#) Alkotó válasza szidom hozzászólására (») Szo, 10:17 /

Az elférő panelmaximum kontúrja is lehet érdekes, de nem látom itt feszegetni a belső rögzítő szemek pontos méretét, illetve ha elektronika kerül bele, akkor a kábelek ki-bejutásának helyeire is szükség lehet.
Nálam mostanában ez a dobozolás történt, és jó tanácsként mondom, hogy nagyon nem célszerű "beszorulni" a dobozba. Részben előfordulhat melegedés (akár kintről a napsütés, akár bentről a működés miatt), másik részben a későbbi beavatkozások (szervíz, karbantartás, módosítás) lehetőségére sem árt számítani (és itt már nem az asztalon kell ügyeskedni, hanem például hidegben, létrán állva, gyenge világítás mellett, sőt akár feszültség jelenléte mellett).
(#) mek-elek válasza szidom hozzászólására (») Szo, 11:37 / 1

Idézet:
„doboz belső mérete érdekelne hogy kitudjam használni a rendelkezésre álló helye”

Csak óvatosan, az a biztos méret, ami a kezedben van...
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Szo, 14:41 /

Mivel ma délelőtt pont arra jártam, hiszen a BURABU is Kőbányán van.
Hát a cég létezik, de ezt a kaput nem gyakran nyitogatják, az tuti...

Agroster.jpg

(#) ftirius hozzászólása Szo, 15:00 /

Hálózati zsinór

Sziasztok!
Barkács kategóriás szerszámgépeknél gyakori jelenség, hogy a vezeték annyira merev, vagy csak egyszerűen rossz minőségű, hogy törik a kábel. Hogyan szoktátok pótolni? Honnan/milyet lehetne venni olyat, ami azért nem aranyárban mozog. Régebbi gépekről vettem le egyszer-egyszer, de annyi nincs, hogy mindre jusson.
(#) nagym6 válasza ftirius hozzászólására (») Szo, 15:19 / 1

Gumikábel. Sajnos elég drága. Vagy vasalókábel.
(#) Bakman válasza ftirius hozzászólására (») Szo, 15:29 / 1

Gumikábel öntött csatlakozóval. Spórólni úgy tudsz, hogy nem veszed meg feleslegesen az 5 m-es változatot ha elég a három is. 500 W-os géphez felesleges az 1.5 mm2 keresztmetszetű, olcsóbb az 1 mm2-es. Ránézésre a mostani is annyi, nincs 1.5-ös.

Hasonlítsd össze a kábel árát egy új gép árával / a meglévő értékével aztán kiderül, megéri-e.
(#) nagym6 válasza ftirius hozzászólására (») Szo, 20:00 / 1

Jobban nézve a képeket, ez a törésgátló rossz konstrukciója miatt is van. A törésgátló vastagon mereven ér véget, ha ez tovább vékonyodna, nem törne ott el.
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 20:00 /

Működik, meg használják is, de az tény, hogy nagyon lepukkant egy telephelyen van. Kollégákkal pont azon röhögcséltünk múltkor hogy ez is a fizikai védelmi terv része lehet, ilyen lepukkant látszólag elhagyott telephelyen mégis ki keresné az ország legnagyobb sugárforrását.
Ezzel minden izotópokkal foglakozó labornak rendelkeznie kell, ebbe van benne a behatolás elleni védelem, szabotázsvédelem, lopásvédelem stb., bár az Agroster Co-60 forrását biztosan nem lopják el, még azelőtt meghal a próbálkozó hogy kiérne a telephelyről
(#) elektroncso válasza ftirius hozzászólására (») Szo, 20:13 / 1

Mink a cégnél ezzel:
Flexo gumi kábel GT 2x1 Fekete 4m H05RR-F Szerelhető kábel dugvillával
Sajnos a közvetlen link nem megy, valamiért az írja ki az oldal hogy tiltott szövegrészeket tartalmaz.
Sajnos ipari felhasználásra szánt gépek kábelei sem bírnak többet napi használat mellett 1 évnél, szóval sűrűnk cserélgetek.
(#) zolika60 válasza elektroncso hozzászólására (») Szo, 21:03 /

Próbáljuk ezt. Úgy látom ez megy. Talán valami reklám szerződéses okai vannak a másik link tiltásának.
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:05
Következő: »»   3699 / 3700
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem