Fórum témák
» Több friss téma |
Az eszköz mutat egy állapotot, de ha az nem tetszik a sofőrnek, tud tenni bármit?
Akkor elviszi szervizbe az autót
vagy kicseréli a lambda szondát. Ill. van aki nem csak monitorozza, hanem módosítja is a jelet amit a motorvezérlő felé továbbít.
Arra próbáltam rávilágítani, hogy valóban van-e értelme folyamatosan (vagy akár csak időszakosan) figyelni egy olyan paramétert, amit nem tudunk befolyásolni. Ha az autónál maradunk, ameddig úgy megy ahogy szeretnénk, nincs tennivaló, ha pedig valami nem stimmel, akkor irány a szerelő, és majd Ő feltárja mi okozza a bajt.
Opel Vectránál figyeltük vele, miként dolgozik a computer, mennyire dúsul vagy szegényedik a keverék. Mivel eléggé össze-vissza mutatott, gyanús lett a szonda. Kicseréltük és szépen lehetett látni, ahogy szabályoz az elektronika a JÓ szonda jele alapján.
Máskor meg Lada karburátor beállítását finomítottuk vele, nyilván ehhez kellett egy olyan csonk, ahová be tudtuk csavarni a szondát. A "ha valami nem stimmel, irány a szerelő" az lehetőség szerint nálam mindig a legeslegutolsó. Meguntam azt, hogy csak vaktában cserélgetnek alkatrészeket aztán széttárják a karjukat. Utána még én oldom meg helyettük a problémát.
Örülök ha hasznát vettétek az eszköznek.
A mai autók már elég összetettek, talán jobban is mint az jó lenne. Az enyém lassan 1 éves lesz, és még a menürendszer felében nem is jártam soha. Mert nem érdekel miket lehet állítgatni benne. De gurul, képes tempósan haladni, és éppen ez az amit elvárok. Azt meg hagyom neki eldönteni mikor akar tisztán benzinnel menni, mikor elektromosan, és mikor kívánja mindkettőt (de azt megnéztem hogyan tudom ezt befolyásolni ha akarnám). Azt gondolom, tudja mit miért csinál, mert 4 liter körüli fogyasztással kijövök, ami harmada mint amit a 20+ éves Skodám használt fel. Benéztem már a motorházba, és elég sok bisz-basz van benne, látszólag ez már nem az otthon megjavítós kategória, de biztosan vannak akik ezt is rendbe teszik a garázsban. Mindehhez ráadás, hogy még áramütés veszélye is fenyeget, mert itt már nem csak 12 V van, hanem sok-sok 100V is. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2026
Idézet: Nincsenek. Ezekkel sokszor a szakszervizek is megkínlódnak, sokszor próba csere hátha jó lesz a javítás menete. „de biztosan vannak akik ezt is rendbe teszik a garázsban.”
Ha romlik egy paraméter, még nem jelenti azt, hogy rosszabul is megy az autó. Ugyanakkor egy romló paraméter jelezheti, hogy lassan csinálni kell valamit, különben a kései javítás többe kerülhet.
Igen, ez lehetne egy reális folyamat, de óriási buktatónak látom, hogy fogalmunk sincs milyen paramétereket kellene tesztelni, az is problémás milyen módon teszteljünk, és a legfontosabb, hogy nem tudni milyen az ideálisan elvárt érték.
Olyan szinten változik a világ, hogy az én autómban már nincs fordulatszám mérő, hanem egyfajta "teljesítmény-mérő" (ez a központi "fő-műszer") van, ami mutatja a felvett teljesítményt, vagy mondjuk fékezéskor a termeltet. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2026
Idézet: Vannak, akik birtokában vannak ilyen ismereteknek. „óriási buktatónak látom, hogy fogalmunk sincs milyen paramétereket kellene tesztelni, az is problémás milyen módon teszteljünk, és a legfontosabb, hogy nem tudni milyen az ideálisan elvárt érték.”
Rendeltem 2 db zenert meg 1 db 100 ohm os ellenálást.
Meg a kondenzátort. Egy kérdés nem lehetne az áram kört külön meg táplálni és csak a signal lába kapna 230V ot
Kérjük, hogy a témához nem szorosan illeszkedő (azaz: off-topic) hozzászólásokat legyetek szívesek a minimálisra korlátozni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

vagy kicseréli a lambda szondát. Ill. van aki nem csak monitorozza, hanem módosítja is a jelet amit a motorvezérlő felé továbbít.