Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hosszú idejű időzítő

Témaindító: misteer, idő: Okt 9, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 17
(#) proli007 válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Okt 29, 2023 / 1

Hello! Ha így megfelel.. A bekapcsolási időt R1-el, a szünetidőt R2-vel lehet állítani.

MOCI-TMR.png

(#) vargalaszlo0405 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 29, 2023 /

Csúcs!
Köszönöm szépen, nem is reméltem ilyen gyors választ.
Ilyesmi megoldásban reménykedtem, mert meg is kell tudjam valósítani tehát az egyszerű a nagyszerű.
Hálás köszönet még egyszer!
(#) proli007 válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Okt 30, 2023 / 3

Hello!
Megrajzoltam "rendesen", hátha ez is segítség Neked, vagy másnak..
(#) vargalaszlo0405 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /

Igazán rendes vagy, hogy ennyi időt szántál rá... már bánom, hogy nekiláttam próbanyákon De jó vele dolgozni, most, hogy megint látok rendesen, Legalább gyakorolok a prototípuson. Űgyis szerettem volna nyákot is maratni megint ha akad rá ok, hát most "karácsony van" Szóval köszönöm szépen! Jobb is, ha a végleges verzió kisebb lesz mert bele kell férjen a "hardverbe" .
(#) vargalaszlo0405 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /

Összeraktam a proto verziót. Elsőre hibátlanul megy! 5 sec üzem, 50 sec szünet és újra elindul... kiválóan megfelel arra amire kell. Köszönöm szépen!
A következő néhány már remélhetőleg a nyákra megy. Kell 4-5 db szóval az is roppant jól fog jönni.
(#) proli007 válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /

Nagyon szívesen! Örülök, hogy megfelelő számodra..
(#) Horvath65 hozzászólása Sze, 5:52 /

Szivattyú vezérlés időzítővel és LDR-rel

Üdvözlöm a csapatot. Egy szivattyút szeretnék vezérelni, úgy, hogy egy fotóellenállás este határozottan sötétben indit egy időzítőt ami egyóramúltán indit egy szivattyút és négy óramúlva lekapcsolja. A lényege, hogy nappal semmiképp ne tudjon bekapcsolni még, ha be is sötétedik agy viharfelhő miat.
Valami ilyesmire gondoltam, lent a képen. Előre is köszönöm.
(#) lóri válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 6:01 /

Szia!
Jó, de mi fog különbséget tenni az esti sötét és a vihar sötét között?
Nem lenne jobb, egy kapcsoló óra?
(#) Bakman válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 6:59 /

Akkor is kapcsoljon be, ha napközben kiadós eső esett?
(#) proba válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 7:51 /

Ezt a kapcsolást nem igazán értem. Elve a hosszabb időre van kötve a szivattyú vezérlés. Az időzítés valahol sántítani fog. Szerintem ez a kapcsolás Q13 idő elérésekor ( hosszabb idő 4 óra? ) Q10 ideig ( rövidebb idő 1 óra?) vezérli a szivattyút. A másik ami logikai bukfenc, ha sötétedés után 1 órára indul ( ami jó, mert napközben azért annyi ideig nincs sötét) utána 4 óráig megy, akkor mi akadályozza meg, hogy a ciklus újra induljon. ( bár nyáron 6 óra múlva felkel a nap, úgyhogy jó lehet.
(#) Ódenka válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 9:43 / 2

Jó móka az sk megoldás, de: A Karácsonyi időszakban pl. egy k. (kutya) közönséges dugasz kapcsolóórával 16:00- be díszviklágítás, ki 21:00. Na most jelen esetben nyáron is 22:00-kor már sötét van, este 10-től kettőig kapcsolhatná egy filléres kapcsolóóra és lehet tovább haladni...
(#) Horvath65 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 10:45 /

Nem. A lényeg, hogy semmiképp ne kapcsoljon nappal. Azért így írtam mert a nappalok hossza változik évszakonként.
(#) Horvath65 válasza lóri hozzászólására (») Sze, 10:46 /

A kapcsoló óra nem igazodik az évszakokhoz.
(#) Elektro.on válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 12:01 /

Szia!
Ebben a táblázatban láthatod a napkeltét és napnyugtát Fülöpházán. Látható, hogy a nyári napforduló idelyén nyugszik legkésöbb a nap. Ha az időzítőt ezen időpont utánra állítos, akkor mindig éjszakai sötétben megy a szivattyúd.

U.i.
Én nem analóg megoldást választanék erre a feladatra.
Egy ügyes kis mikrovezérlővel csodákat lehet művelni.
A hozzászólás módosítva: Sze, 12:03
(#) Horvath65 válasza Elektro.on hozzászólására (») Sze, 14:32 /

A nap nyugta időpontja nem a teljes sötétség időpontja van vagy másfél óra nyáron, télen nyilván rövidebb. Nyilván a mikróvezélő egyszerűbb lenne, de nekem az magas.
(#) Elektro.on válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 14:54 /

Megkérdezhetem, hogy miért fontos a teljes sötétség a szivattyú működtetéséhez?
(#) proli007 válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 15:31 / 3

Hello! Én inkább megrajzoltam..
A fényt egy LDR ellenállás figyeli. Ha sötét lesz, elindul az időzítés. Ekkor a zöld Led el kezd "villogni". (Mivel az ütemjel kb 1sec, a Q4 kimeneten, 16-al oszja, így 16 másodpercenként változik a jelzés.)
Amikor eléri a számláló, a Q12 kimenetet, beírja az RS tárolót. De ennek feltétele, hogy a "Rain" bemenet ne záródjon a testre. Tehát ha az egy föld szonda, és nedves a talaj, nem fog elindulni a szivattyú.
Amikor a számláló eléri a Q14 kimenetét, leáll a szivattyú és az ütemadó jele is. Itt várakozik, míg ki nem világosodik. Ekkor Reset állapotban van a számláló, és az RS tároló is.
Ha besötétedik, újra indul a ciklus.
(#) kaqkk válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 15:34 /

Ezt én így oldottam meg .... A 4 óra locsolás meg tényleg megoldható egy analóg kapcsolóórával de , akár a program átírásával is , akkor még a föld nedvessége is figyelhető lenne ha vizes akkor mégsem locsolunk ....
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:36
(#) Bakman válasza Elektro.on hozzászólására (») Sze, 16:48 /

Ez engem is érdekel. Sötétség és egy óra?
(#) Horvath65 válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 17:05 /

Köszönöm szépen! Igen erre gondoltam. Viszont nem értem a "földszonda" létét. Nem locsoláshoz fogom használni, hanem egy tartályból egy ülepítő szikkasztóba emelem át a szagos anyagot. Ha nem használom a szondát befolyásol-e valamit a működésben? Ha jól értelmezem akkor az a feladata a szondának, hogy nedves földet ne lo csoljon? A VR1 potinak mi a szerepe, milyen időt állít?
A hozzászólás módosítva: Sze, 17:08
(#) Horvath65 válasza Elektro.on hozzászólására (») Sze, 17:07 /

Mert szagos az anyag amit egyik tárolóból átemelek a másik meszebb lévő tároló szikkasztóba.
(#) erbe válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 17:17 /

... és a szagot ugyan megérzik, de sötétben nem találják meg a forrását.
(#) kaqkk válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 17:38 / 1

A szondát felhasználhatod szintérzékelésre is , így nem fog "túlfutni" az átemelt anyag ....
(#) Horvath65 válasza erbe hozzászólására (») Sze, 18:34 /

Ekkor csicsikálnak. (remélhetőleg)
(#) vision61 válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 18:48 /

De nem sokáig, mert felébrednek a szivattyú hangjára.
A hozzászólás módosítva: Sze, 18:49
(#) erbe válasza Horvath65 hozzászólására (») Sze, 20:59 /

Volt rá példa, hogy este, mikor jobban lenyomja a szagokat a hűlő levegő, iszonyatos hígtrágya szagot éreztünk. Két faluval odébb, légvonalban kb. 3 km-re volt egy tehenészet. Lehet, hogy ők is akkor nyomatták.
(#) Ódenka válasza erbe hozzászólására (») Sze, 21:05 /

Jó pár éve egy fülledt nyári éjszakában, hazafelé tartva egy pár száz méterre az úttól egy kacsatelep mellett haladtunk el. Mmmm, az aztán az orrot is tiszticcsa...lapos, híg szag.
Hasonló volt szarvasmarha telep mellett repülőmodellezve, az meg a tüdőt tágiccsa... (sic)
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 21:20 /

Apró kötözködés, ez csak 3 órát megy, ha jól gondolom. ( 1 óra felkészülés, 3 óra munka, aztán stopp)
(#) proli007 válasza proba hozzászólására (») Sze, 21:44 /

Igen, igazad van. Kapuzgatni kellet volna még. De úgy gondoltam, hogy a működési idő beállítása a lényeges, a sötétedés utáni várakozási idő, kevésbé lényeges.
(#) Horvath65 válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 22:01 /

Az egy órányi várakozási időnek az a lényege, hogy mindenki elnyugodjon, biztosan besötétedjen, akkor már nem ketet senki az udvaron.
Következő: »»   16 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem