Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Fiókba lévő alkatrészekből készült. Én is mindig zeszek bele fa kockát. Igen gondoltam rá és lesz tengely kitámasztást.
Csak egy kérdés: a csigahajtóműves motort hol lehet megvenni?
Jelenleg egy kulisszás ablaktörlő motor látja el a volt munkatársam páleszfőzőjében a cefrekeverés feladatát, de a kulissza csak ~90° tartományban mozog, és jobb lenne ha folyamatos körbefordulással mozgatná az anyagot..
Eztmég régebb vettem itt a forumon, Aliexpresen is láttam.
A lánc a képen látszik brutálisnak. A belső láncszem külső mérete 4,6mm tengely távolság 8mm.
Készítettem egy Nixie kinézetű, de IPS LCD-ket tartalmazó órátValamikor 2025 végén láttam a „tecsőn” az EleksTube IPS nixie tube clock-ot, ami megtetszett és elhatároztam, hogy egy ehhez hasonlót fogok készíteni saját kútfőből, mert venni bárki tud.Először ki kellett találni, milyen LCD-ket használnak (ER-TFT1.14-2, ami 1,14 inches, 135x240 pixel felbontású, SPI felülettel rendelkezik, ST7789 meghajtó vezérlő van rajta), utána be kellett szerezni néhányat az ebay-ről (darabja 1.100 Ft volt postával). Ezután ESP32-vel, - a megfelelő (Arduino) könyvtár segítségével már munkára lehetett bírni őket, persze kellett keresni megfelelő nixie cső képeket, melyeket méretezni, konvertálni kellett az LCD-k paramétereihez és „ehetővé” kellett tenni az ESP32 számára. Maga a hardver nagyon egyszerű, ESP32, DS3231 RTC és a 6 db LCD. Az LCD nyákjainak elkészítése kihívásokat tartalmazott, mivel a 8 eres fóliakábel 0,5 mm raszterű, és a hozzá tartozó foglalat szintén, de a mellékelt képek alapján sikerült a nyák és a beforrasztás is. A nyák lézernyomtatós módszerrel készült. Ja, még a nyákon megvan a helye a 6 db WS2812b LED-eknek, a kód is kész, de nem forrasztottam még be őket, lehet nem is fogom. A burákat a TEMU-ról rendelték nekem. Az elkészült óra csak ezt az egy nixie képet tudja megjeleníteni, nem akartam másféle kijelzést. Az órán kívül meteorológiai adatokat és előrejelzéseket tud még megjeleníteni, illetve az időt tudja frissíteni idő szerverről. Itt mondok köszönetet icserny fórumtársnak a közzétett programrészletekért, melyekből sokat tanultam és merítettem. Az óra telefonról irányítható, magát a html, a style, és a script kódot a https://randomnerdtutorials.com/esp32-web-server-websocket-sliders/ cikke alapján írtam. Nem volt szükségem erre az órára, csak érdekelt meg tudom-e csinálni. Az, az elvem, hogy nem csak a végeredmény fontos, hanem az oda vezető út is, ez utóbbi nekem talán fontosabb. A hozzászólás módosítva: Hé, 16:58
Ez nagyon tetszik!!! Modern és retró egyben. Nagyon jól megcsináltad! Szép munka!
Professzionális szép igényes munka, gratulálok!
Köszönöm!
Köszönöm!
Helló.
Nagyon tetszik az órád, nagyon régen láttam én is, és nagyon szeretném megépiteni. Tudsz nekem ebben segiteni? Látom Miskolci vagy, én is, esetleg tudnánk találkozni, beszélgetni picit, hasonló az érdeklődésünk. A program mennyire publikus? Üdv: StefuPeti A hozzászólás módosítva: Kedd, 7:25
Küldtem pü-t.
robotkar cukrot szedegetAz unokámat (most megy nyolcadikba) tanítom programozni, Arduino, Python, AI használattal. Most egy kis robotkart programozunk.Magát a kart 5 éve készítettem neki Karácsonyra, akkor csak játszott vele, most új programokat ír hozzá. A cél az, hogy az elé lerakott cukrokat ismerje fel, és dobálja be egy pohárba. A kar léptetőmotorjait STM32F103 vezérli Arduio fw-rel. USB Pi kamera nézi felülről a munkaterületet. PC-n futó Python kód ismeri fel a cukrokat, meghatározza a helyüket, majd ezt átkonvertálja a robot koordinátarendszerébe, és g code vezérléssel megfogja és a pohárba dobja. Egész jól működik: https://youtube.com/shorts/S4_pfjmVYE8
Azért ezt már nevezem életciklusnak! Öt éve készült, és ahelyett hogy ennyi idő alatt szemétté alakult volna, inkább szintet lépett a projekt! Lenyűgöző!
Idézet: „PC-n futó Python kód ismeri fel a cukrokat, meghatározza a helyüket, majd ezt átkonvertálja a robot koordinátarendszerébe, és g code vezérléssel megfogja és a pohárba dobja.” Tanúlt kollégám mesélte, hogy annó azért ment robotikára, mert érdekelték a robotok. Aztán szerinte "szétszivatták" a mátrix transzformációkkal. Aztán rájött, hogy kell azért az az elmélet is. Pár éve hozott egy autót megmutatni, lementünk vele az Alee mélygarázsba. Most figyeljetek: Kiszálltunk, és tolatva szépen leparkolt. Mondom, figyelj, orral nem lett volna egyszerűbb? Azon most dolgozunk. ![]() Büszke lehetsz a nevelésedre.
Talán jobb is ha az unoka ilyennel foglalkozik, nem a telefonnyomogatással...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |