Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3704 / 3704
(#) Alkotó válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 17:30 / 1

Tudom, attól mert sokan csinálnak "valamit valahogyan", attól az még egyáltalán nem biztos, hogy úgy a jó (de érdemes rajta elgondolkozni).
Most hazafelé volt dolgom a LIDL-ben, és nem siettem, ezért tettem egy nagy kört a viszonylag nagy parkolóban. Pontosan megszámoltam hányan parkoltak tolatva. Kb. 80 db parkoló autóból pontosan 5-en. Ebből 2-nél felmerült bennem a gyanú, hogy alapvetően nem betolatot, hanem orral beállt és mivel előtte nem volt senki egészen átgurult a másik sorba (de számoljuk ezt is tolatónak). Illetve 1 db autó az elektromos töltőnél volt tolatva, mert gondolom így volt kényelmesebb a csatlakozás az oszlopra (ezt nem számolom bele, mert kényszerhelyzet).
Ha ezt az egyet kiveszem a sorból, akkor mondjuk 80/4 az arány. Egyszerűsítve 20-ból csak 1 autó vélekedett hozzád hasonlóan.
Ismétlem, ez nem jelenti, hogy Te vagy az épeszű, és a többiek ostobák, valamint a fordítottját sem jelenti, mégis egyértelmű többségben vannak a NEM-tolatók.
A hozzászólás módosítva: Sze, 17:32
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Sze, 17:44 /

Bevásárlásnál előny lehet a szemből parkolás de egyéb esetben nem nagyon látom értelmét. Látnád nálunk a céges parkolót műszak végén. Mire kikanalazzák magukat, én már rég árkon bokron túl vagyok.

Beálláskor, illetve közvetlen előtte, látom a környező forgalmat, tudok vele számolni. Kiálláskor gyakorlatilag vakon megy a tolatás, nem látod a keresztirányú forgalmat (sem). Nem mellesleg a tankönyvek is a tolatva beállást preferálják.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 18:40 /

Ha valami úgy működik, ahogy azt elvárod, akkor nincs ok a változtatásra. Ha nem úgy, vagy nem pontosan úgy, akkor érdemes meggondolni valamilyen változtatást.
A példád azért lehet elemzés tárgya, mert ha első nap gondot okozott a nálatok dolgozók többségének az orral való beállás miatti nehézkes távozás, akkor miért nem változtattak ezen másnap? Miért nem követték a példádat, amikor látták milyen jól működik nálad a tolatásos módszer?
Ismét hangsúlyozom, én csak lamentálok ezen a kérdésen, senkit nem akarok egyik irányba sem megtéríteni. Ráadásul nekem (mármint az autómnak) kameráim is vannak, meg még néhány egyéb vezetést támogató rendszerem is, ami állítólag nem tekinthető általánosnak.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Sze, 18:54 /

Azt valószínűsítem, hogy tolatva nem tudnak jól megfelelő pozícióba állni. Távozáskor nem gond a tolatáskori pontatlanság mert nem hagyják ott az autót.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Sze, 18:59 /

Idézet:
„A példád azért lehet elemzés tárgya, mert ha első nap gondot okozott a nálatok dolgozók többségének az orral való beállás miatti nehézkes távozás, akkor miért nem változtattak ezen másnap?”
Roppant egyszerű oka van, volt erről egy cikk is a neten nagyon sok évvel ezelőtt, de az AI is képben van:

"A legtöbb ember azért választja az orral előre parkolást, mert az emberi agy és a vezetési szokások a pillanatnyi kényelmet és a kisebb azonnali stresszt részesítik előnyben a jövőbeli előnyökkel szemben. Íme a legfőbb okok, amiért a sofőrök többsége ragaszkodik ehhez a szokáshoz:
- Pszichológiai és kognitív okok. Azonnali jutalom: Az érkezéskor az orral beállás gyors, egyszerű és azonnali sikerélményt nyújt. Jövőbeli diszkontálás: Az ember hajlamos alulértékelni a jövőbeli problémákat (a kitolatást) a jelenlegi kényelemért cserébe. Rohanás és türelmetlenség: Megérkezéskor a sofőrök már a céljukra koncentrálnak (vásárlás, munka), így a lehető leggyorsabban túl akarnak lenni a parkoláson.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 19:03 /

Mifelénk ezért áll orral be a zöme. Én tolatva, kétoldali tükör bőven elég ehhez.
Mellesleg én nem a boltajtóban akarok parkolni mint mindenki más, küzdenek is ezért rendesen három kör a parkolóban közeli hely keresése miatt, hanem a parkolni távolabb is jó, ahol alig van autó könnyű beállni.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 19:20 /

Köszönöm ezt a nézőpontot. Értem a benne rejlő pszichés motivációt.
De első pillanattól abban látom az alapdilemmát, hogy nem érzem a távozáskori tolatás miatti hátrányt. Nekem érkezéskor is nyilvánvaló az orral beállás, hiszen kényelmes gyors és pakolni akarok hátra, valamint távozáskor sem okoz fejtörést a kitolatás, semmilyen hátrányt, kockázatot, időveszteséget nem találok benne.
(#) szs válasza Alkotó hozzászólására (») Sze, 19:33 /

Nincs itt semmi pszichés. Általaban betolatva éri meg parkolni, mert valóban egyszerűbb egy forgalmas úton ez, és utana kifordulni plane. Az említett be/kirakodas is egyszerűbb, ha betolatunk, nem tudom, miért küzd itt sok ember az elizélt bevásárlóközpontos marhasággal, ahol autók közt tologatják a bevásarlokocsit, meg az utat elállca pakolasznak.
Általanos (normális) helyeken nem így van. Ott csak a buták pakolnak az útról, a normalisak a padkaról/ rakodóhelyről.
Személyautós parkolasnál (be- es kiszállás, ami a legáltalánosabb) meg pláne.
Persze, megertettem, neked (sem) okoz gondot kitolatni a (szamodra) láthatatlan autók közé. Mert fékeznek. Majd egyszer valaki nem...

De en csak egy tapasztalatlan vagyok közlekedésben, ra se hederítsen senki.
A hozzászólás módosítva: Sze, 19:34
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 19:33 /

Akkor egy újabb szempont: egy ismerősöm azért áll be orral mindig, mert a parkolóban többször előfordult baleset, (pl. télen nekicsúszott valaki a parkoló autóknak), és az autó eleje általában sérülékenyebb, ha annak mennek neki nagyobb kár keletkezik és nehezebben javítható.

Nálam ez rugalmas, többnyire orral állok be, de ha valamiért kedvezőbb (pl jobb oldalon van több hely ajtót nyitni, vagy más okból az a célszerűbb) akkor tolatva. Munkahelyen 90%-ban orral állok be (szabad parkolóhely függvénye is), de van olyan rész is ahol az úttal párhuzamos parkolás van.
Bevásárláskor pedig mindig orral, hiszen különben macerás lenne a csomagtartóba pakolni.
De szerintem kár ezen rugózni, felőlem mindenki úgy csinálja ahogy szeretné, ameddig nem okoz másnak problémát vele.
(#) Skori válasza szs hozzászólására (») Sze, 19:41 /

Majd próbálj ki egy zsúfolt Lidl, Auchan, stb parkolót, ahol nem tudsz bemenni a bevásárlókocsival az autó mögé, mert nincs annyi hely, és nincs padka sem, hanem a másik soron álló autó ott van a tieddel szemben 40cm-re.

Amúgy meg ha 90% fordítva csinálja, akkor nem biztos, hogy azok a "buták". Egy bevásárlóközpont parkolójában eleve nem száguldozunk, többnyire tábla is van, sok helyen pl. 5km/h megengedett... Tehát kis óvatossággal, körültekintéssel, simán ki lehet tolatni gond nélkül, az autósok egy része segítőkész, pl, van aki megáll és/vagy villant is, hogy könnyen ki tudjak jönni, esetleg pont arra a helyre pályázik ahonnan éppen kiállok, tehát érdekében áll segíteni.
A hozzászólás módosítva: Sze, 19:44

auchan.jpg

(#) szs válasza Skori hozzászólására (») Sze, 19:55 /

Oke, dehat ezt mondtamnis: az általanos parkolas NEM az, ami ezeknel az elizélt bevasárloközpontoknal van. (Es akkor mégegyszer: ott az útról, az autok előtt pakolasznak. Rossz megoldas, csak helytakarekos az aruháznak)
De nem napi szinten vasárolunk annyit Auchan, Tesco, stb-ben/ban, amit kizarólag csomagtartónyitogatassal lehet, hogy ez legyen a fő érv .
Én egy normál parkolaskor utálnék kitolatni úgy a forgalomba, hogy mát csak akkor latnam a közlekedőedényeket, amikor mar késő.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Sze, 20:22 /

Ezért mondtam, mindig az adott helyzet dönti el (legalábbis nálam) hogy orral vagy farral érdemesebb-e. Egyirányú forgalmas kis utcában ahol folyamatosan a kocsisor, ott nem lehet jobb oldalra tolatva beállni pláne ha kicsi a hely, mert az egész sor ledudálna.
De pl. hóesésben, amikor tudtam, hogy majd a munkaidő végén sietni szeretnék haza, eszembe sem jutott orral beállni a céges parkolóba, mert aki úgy állt be az még akkor is sepregette az üvegeket meg kapirgálta amikor én már több utcával arrébb jártam. Pláne amikor csak letéptem az odarakott fóliát és már indultam is.

Amióta van internet lehet mindenről (is) vitatkozni. Emlékszem még, amikor az esti fürdésről ment a vita, hogy a kád vagy a zuhanyfülkében tusolás a jobb. Aki szerint az utóbbi, annak teljesen felesleges lenne magyarázni, mivel nem tudhatja, hogy esténként amikor befekszem egy kád melegvízbe az nekem felér egy kisebb wellnesszel.
(#) Rosszmáj válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 20:38 /

Egy hónapban egyszer parkolok orral előre, szopás lenne öt zsugor vizet hátracűgölni és berakni - főleg, ha a mögöttem álló koppra rám parkol.
Meg jártam már úgy is, hogy mellém parkolt egy zárt furgon, mikor indultam √2-vel tolatva, ledudálták a fejem, értsd három másodpercig nyomta a dudát a paraszt.
Következő: »»   3704 / 3704
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem