Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Idézet: „Személy szerint a ki mit épített tokpikot évek óta nem nézem, mert sikítófrászt kapok amikor meglátom ott a százhuszonnyolcezredik nixie csöves órát.” Én nézegetem napi szinten És a top 2 az erősítő, Én abból már a százhuszonkilencezrediket látom. Voltak ott olyanok is akik komoly dolgokat építettek, mégis aránylag kevés like-ot kaptak.
Szerintem, szükség van az órákra is a fórumon.
Na már csak ezért is csinálok még egy órát és felrakom.
Tegnap elfelejtettem. Van javítandó eszköz. Nem a rosszat kell javítani hanem a jót. Erre sokan mondanák, hogy nooooormáááális Margit? A jót javítani? Igen. Bár ez még kevésbé jövedelmező, de sok bosszúságtól ment meg.
A TV mikor ment tönkre a harmadik szomszédnál (idős egyedül élő asszony)? Hétvégén, estefele amikor a kedvenc sorozatát nézte. A PC táp mikor megy tönkre? Általában olyankor, amikor valami fontos dolgot kéne megcsinálni a PC-vel. Nálunk az egyik TV gyakorlatilag reggeltől estig megy. Mondom, ezt nem fogja sokáig bírni. Egyik nap amikor épp nem volt bekapcsolva, szétszedtem, csak a hátlapot kell levenni és hozzáférhető az összes elkó úgy a tápban mint az alaplapon. Végig mértem az összeset, a tápban mind jó volt, de az alaplapon már volt 3 enyhén púpos, mérve is rosszak voltak. Sokkal jobb ez így, mint egy esetleges meghibásodáskor nagyobb bajjal szembesülni. Pár éve amikor a régi PC-met eladtam, mondom csak megnézem a tápját. Hát mit látok benne? Egy szépen felpúposodott elkót. Kicseréltem, meg végig mértem a többit is, a vevő elégedettségére.
Nem tudtam mit jelent a "debattőr", de megnéztem. És teljesen elbizonytalanodtam, mert vagy Te sem tudod mit jelent, vagy még nem olvastad az említett hozzászólásait. Akár így, akár úgy, nem értek egyet a jellemzéseddel.
Idézet: „Van javítandó eszköz. Nem a rosszat kell javítani hanem a jót. ( ..... ) kevésbé jövedelmező, de sok bosszúságtól ment meg.” Eut hívják úgy, hogy TMK. Ami nagyon hasznos (lenne), de "A GYÁR"-ban is a TMK-sokat csak akkor hívták, arra használták, amikor már elromlott valami.
Valamint alacsonyabb béren tartották őket, mert "csak lógnak".
![]() Jobb helyeken volt tervezett TMK; ha jó, ha nem, félévenként a gépeket be kellett vinni a műhelybe és átnézni, vagy helyszínen felülvizsgálni, javítani. Idézet: „Ha már idézel valamit, akkor legalább olvasnád is azt el. Egy szóval nincs ott, hogy másik fórumra mennek.” Ezt azért én másképp gondolom, amikor ilyeket ír Alkotó, ha szürkében is: ”A kimagasló tehetségeknek szoktak rigolyáik lenni. És nem mindig könnyű eldönteni, szabad-e/érdemes-e ezeket eltűrni, vagy aki nem áll be a sorba annak nincs helye a közösségben.” Persze van, aki más oldalról közelít a dologhoz, szs írja: "Na, gondolkodjunk el. Ez a fórúm azért van-e, hogy segítsük egymást, és megbeszéljünk elektonikai (de legalább elektromos) témákat? Vagy azért, mert rászálltak páran, és kidobják azt, aki szól, hogy topikidegen dolgokon ne rágódjunk? Erősen elgondolkodom most azon, hogy van-e itt helyem. De említhetném Tóth Béla fórumtársunkat is: "Nagyobb kárt okoz, ha folyamatos fikázások miatt valóban értékes és aktív tagokat veszít el a fórum. Biztosan nem kell neveket említenem, mert szerintem tudnánk néhányat fejből. Régebben, ha benéztem a fórumra, rengeteg új hozzászólást láttam, alig győztem elolvasni. Most meg napokig semmi. Ennek az az egyik oka, hogy egyszerűen megunták az emberek a negatív kritikát. Persze minél ismertebb valaki, annál több ellensége is lesz. Egy celebnek el kell fogadnia, ha páran leköpik. Persze szeretni is fogják, de mi emberek hajlamosak vagyunk a rosszat lelkünkre venni.” És végül a debattör fogalma a HE fórumon. Az AI szerint a debattör egy olyan személy, aki felkészült vitázó, megmondó ember, vagyis nevezhető afféle influenszernek is. És innentől, mivel ez politika mentes fórum, talán nem tartanám megfelelőnek a használatát, mivel személyeskedő, és negatív hatású. És ha ez így van akkor a debattör itt troll kategóriás hozzászóló. Az viszont tény, hogy a fórum egy közösség, és sajnos mindig akadnak magukat előtérbe helyező személyek adott közösségben, akik magukat a többiek fölé képzelik, és ehhez klikkeket szerveznek. Ennek a fórumnak azonban történelme van. Olvasgatva benne felelevenedik a múlt, a régi szempontok, a hajdani fórumtársak, és az eltelt idő technikai változásai...
Tudtommal a debattőr az vitatkozó művész. Az én fogalmaim szerint az a fajta aki mindent vitat és az ellenkezőjét is. Te sem vagy ettől mentes.
Idézet: Szerintem inkább csak jó kérdései érvei vannak. „Te sem vagy ettől mentes.”
A jó kérdés és az jó érv a vita alapja. De nincs ezzel semmi baj.
Nananana! Én sem vettem magamra Ge Lee kéretlen lapját! Én a másik pólus vagyok és kifejezetten érdekel a velem egyidős, 40+ éves technológia, a nixie, VFD csöves órák, amik nemcsak tiszteletteljes mementói egy már rég letűnt kornak, hanem értelme-haszna is van, azaz van funkciója, nemcsak egy szép tárgy. Ezek emlékeztetnek és nem engedik elfelejteni elődeink tudását, leleményességét, furfangosságát, akik és amik nélkül ma nem itt tartanánk.
Halványvörösen derengve 56 évesen (gyártva: 1980) is még mindig dolgozva mutatják a pontos (internetes atomóráról lekérdezve) időt, dátumot, hőmérsékletet és megóvnak attól a stílustól, arroganciától, tiszteletlenségtől, "mindenki felett állás téves eszméjé"-től (köszi Alkotó), ami jellemez sok kortársunkat, néhány fórumtársunkat is. Sokminden kevésbé érdekel itt (is), de eszem ágában sincs beleugatni azokba a témákba a fent leírtak miatt.
Igaz, igaz, ne csak negatívakat írjak, hanem dícsérjek is (hamár lustaságból nem cikkezek...):
Szerencsére csak néhány fórumtársunknak megy mindenki szembe az autópályán és érdekes módon SOHA fel sem merült a debattőr jelző néhány alkotó, jókat tanácsadó, "jómunkásember" fórumtársunknál, mint például a teljesség igénye nélkül: Alkotó, Skori, Attila86, zenetom, nagym6, madzagos, kaqkk, Gpeti1977, szendi001, jani1987, Gabi75, stb, stb...
A vita igazából egy tökéletlen tevékenység, hétköznapibb változata az eszmecserének, amikor értelmes lény a többi elé tárja gondolatait, érveit, de nem akar győzni és meggyőzni. Ehhez alkalmas emberek és alkalmas körülmények is kellenek, például egy kis távolság a következményektől.
Idézet: „egy már rég letűnt kornak” Az évek alatt rengeteg alkatrészt gyűjtöttem össze. A legjobban a csövek miatt aggódok, hogy mi lesz velük ha már én nem leszek. Valószínűleg a kukába fog landolni de ennyi erővel velem együtt temessék el. Idézet: „Szerencsére csak néhány fórumtársunknak megy mindenki szembe az autópályán és érdekes módon” Ha Te 56, én 75. Én még emlékszem erre a teóriára, ami sajnos elég nyomasztó volt, miszerint egy jelképes csapat akarta megmondani a frankót, azaz a követendő "utat". De ez egy HE fórum, és nem utolsó sorban egyenlő lehetőségekkel. Szóval akinek ez sekélyes, hogy valaki kezdő építő, vagy talán a szokásostól eltérő elvek szerint épít, annak van lehetősége azt nem olvasni, vagy keres magának egy olyan közösséget, ahol valami diploma a belépőszint. Van ilyen! Ha meg valaki ott kevésnek érzi magát, és itt akar okosabb lenni azt nem tartom szerencsésnek. Itt rögtön megemlíteném Kareszt, aki csinálta magának egy elképzelése szerinti témát, és jól elvan benne. És ha valaki bekopogtat a témájába, adódnak a korlátai. Ez a fórum egy olyan kotyvaszt, ami rengeteg hasznos információt hordoz az érdeklődők számára minden területen. Kár, hogy vannak benne olyan személyek, akik influenszer mentalitással kommunikálnak.
Ez már ilyen! Pontosabban, ilyen volt (én is örököltem volt amatőrtől), és ilyen is lesz, amíg valaki, valakik ilyesmit csinálnak.
Az élő Ház... és most valami más, természet közeli.Félek, hogy ez a növény a fokozott növekedés közben öntudatra ébred és szolgaságba dönti a ház népét. Az öngyújtó nem azért van ott, mert dohányzom - mert nem - és a növény sem. A kora tavasszal, tél végén volt egy olyan csőtörésünk, amikor elfolyt néhány köbméter víz és mellesleg a telített talaj jót tett a szőlő lugasnak. Vagy csak megvadult, nem tudni, ennyit még sosem termett. Vagy az El Ninjo, vagy Stan és Pan, szóval ez még nem világos...Hízik a szőlő! A neve: Favorit. Hogy hallgat-e a nevére, nem tudjuk.
Az előző nevelőapám házának eleje egy kékszőlő fajtával volt benőve, olyan finom édes, egyszerűen imádtuk. Hozzánk is telepítettünk belőle, meg a nagyszüleinkhez is vittünk belőle egy tövet ‒ náluk a terasz külső oldalán, nálunk pedig növénylugas fémvázon van a kertben.
Előző nevelőapám már nem él, a házát is eladták, de így maradt nekünk is abból a csodálatos szőlőből. hogy ne a másik topikot offoljukEz a reakció Gafly hozzászólására, csak azért itt, mert a "Ki mit épített?" topikot kár lenne szétoffolni (megint).Szóval a robotika és a mátrixok. Igen, az elmélet kell hozzá, hogy értsd hogyan lehet kiszámolni a térbeli koordinátákat. Igazából nem is túl bonyolult, mert "csak" szorozni kell a mátrixokat ahhoz, hogy megkaphasd a keresett koordinátád. Főiskolán amikor robotkar szimulátort kellett írnunk, akkor bizony ezeket mind végigküzdhettük. Két megközelítés volt, én azt választottam, hogy optimalizálok számolótáblákkal, és előre kiterített képletekkel - na ehhez kellett, hogy előtte minden szorzást kiszámoljak ismeretleneket használva, hátha lehet valahol nyerni az egyszerűsítéssel (másik módszer, ha szépen sorban szorozgatsz ész nélkül és nem optimalizálsz előre). Természetesen előre meg kellett határozni, hogy a karok milyen mozgásra képesek, hiszen nem csak forgatások vannak, de lehet akár a karhosszt is váltani. A vicc az egészben, hogy már akkor is léteztek a DirectX 3D könyvtárak, amiben csak annyit kellett volna mondani, hogy forgasd el ezt a rendszert ennyivel... Persze abban hol lett volna a kihívás, így azokat nem is használhattuk, mindent nekünk kellett számoltatni a programmal. Természetesen lehetett volna segédfüggvényeket is írni, amik elvégzik a szorzást, de a tempó miatt ez akkoriban nem feltétlen volt járható. Az érzékeltetés kedvéért - Pentium II @ 300MHz és 128MB SDRam volt a programozós gépem ![]() S, hogy a kolléga miért is érezte szívásnak a mátrixosdit? Erre itt az ékes példa: Forgassuk el az adott pontot mondjuk az "X" tengely körül: ![]() Majd ezután az "Y" tengely körül (itt a vesszővel jelölt koordináták a korábban megkapott értékek): ![]() Amire még figyelni kell, az a sorrend, mert az se mindegy, melyikkel mikor szoroz az ember, s folyamatosan szorzások vannak. Mindezt elvégezni minden pontnál, ami a robotkarunkban van... Na ezt az elméletet nem csoda, ha valaki nem szereti ![]() Én marha meg még online robotos tanfolyamot (coursera) is elvégeztem, ahol szintén ezekkel szórakoztatták a népet... Mit ne mondjak, sokan morzsolódtak le és nekem is kínzás volt A hozzászólás módosítva: 7:42
Sose értettem, miért jó autóval orral előre parkolni. A csomagtartóba pakolást is meg tudom oldani mindig, amit ellenérvként szoktak felhozni. Beparkolni meleg motorral, körülnézve sokkal könnyebb és veszélytelenebb, mint tolatva kiállni, nehezített kilátással.
Ismerek nagy céget (>100 alkalmazottal, mindenki autóval jár, mert a prérin vannak), ahol kötelező a zárt (csak a cég használja), egyszerű, sík, széles, egyenes parkolóutcában is tolatva beparkolni, mert még ezen ideális helyen is történtek emberi figyelmetlenségből balesetek, amik a szabály bevezetése után megszűntek = 0 darab történt évek óta. Hogy ontopik legyek: építsük tolatási tudásunkat! A hozzászólás módosítva: 8:53
Ebből már megint hitvita lészen, saját tapasztalatból kettő:
- Gery78 előtt, a lakótelepen (és sok más helyen is) ki van írva, hogy orral előre parkoljál, ne büdösíts az orrunk alá, az ablakba. - Lidl parkolóban pont előttem érkezett Apóca és Mamóca heti bevásárlásra. Apóca nagyon precízen betolatott. Pont együtt végeztünk, láttam ahogy odatolták a teli bevásárló kocsit, és mamóca szépen darabonként hátrahordta az összes cuccot a csomagtartóba. Apóca meg figyelte és instruálta, nehogy véletlen megkarcolja bármelyik autót a cipekedés közben.
Amíg 120-as Skodám volt (22 éven át), mindenhová tolatva parkoltam. Mióta ormotoros autóim vannak, sehová. Ez pont a pakolás miatt alakul ki így.
Ja, és az sem mellékes szempont, hogy a mai modern autókkal tolatni összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint a régi keletiekkel. Ugyanis azokból rendesen ki lehetett látni. Kitolatni két autó közül, vagy betolatni közéjük nem ugyan az. A hozzászólás módosítva: 9:46
Nem Othello volt? Az egyik leg rezisztensebb fajta, a családban mindenki szereti, csak én nem...
Nálunk úgy keletkezett ez a lugas, hogy rózsák futottak a falra, amiket egy fém keret tartott a fal mellett. Aztán ez a rózsa tűzelhalt, vagy hogyan és a feleségem beleegyezett, legyen ott - is - szőlő. Boldogság. Hátul a kertben még jópár tő és 2 datolyaszilva fa is. meg egy ősöreg barackfa, 2 db volt a termése, ami tavalyhoz képest 200% -os növekmény volt. Aztán ezt a 2 szemet is leverte idő előtt egy vihar.
Nem vagyunk egyformák, én bérelt furgonnal is inkább tolatva parkoltam, mert befelé sokkal kisebb szívás, hogy nem látok hátrafelé. Két autó közti helyen nem szokott keresztforgalom lenni (akár gyalog, akár autó), azt meg tükörből elég jól látni, hogy a két szomszédos autóhoz képest hol vagyok. Rakodáshoz valóban nem ideális, szóval ha sok/nagy dolgot akarok berakni, akkor szükség szerin orral állok be, vagy olyan helyre, ahol van hely mögévinni a rakományt.
Parkoljon mindenki úgy ahogy jónak látja.
De én személy szerint éppen fordítva látom, azaz teljesen értetlenül nézem amikor valaki precízen betolat egy bevásárló központ parkolójába, akár teszi ezt 2-3 előre hátra mozgással is a precízség érdekében. Érveim is vannak hozzá: - Sokkal kényelmesebb előre beállni, hiszen pontosan látni a célterületet. Aztán kitolatni szintén nagyon kényelmes, mert nem egy pontos helyzetbe kell ezt tenni, hanem egy kb. kétsávos útnyi területre, ahol nincs helyzeti elvárás. Durva túlzás, hogy ez bármilyen balesetveszélyt hordozna. - A bepakolás is értelemszerűen így oldható meg. Általában azért jár az ember bevásárló központokba, mert venni akar ezt-azt, így fontos szempont lehet a kényelmes pakolhatóság. - Aki mégis betolat, az is szeret kényelmesen pakolni, ezért a bevásárló kocsiját próbálja hátra eltolni, és ilyenkor nagyon vigyáz a saját autójára, de már sokkal kevésbé a mellette állóra, ezért előfordulnak károkozások. - Jellemzően szűkek a parkolók, ami miatt csak kis mértékben lehet az ajtót kinyitni. Szó szerint úgy kell kikúszni-mászni a kocsiból. Tolatva hosszabb utat kell megtenni akár a ki, akár a beszálláshoz a kocsik között. Akkor látom értelmét a tolatva parkolásnak, ha például valaki biztonságosabban vezet mint a társa, és tudja, hogy neki kell majd mennie az autóval, ezért ennyivel megkönnyíti a dolgát. De ezt inkább otthoni körülmények között tudom elképzelni, ahol esetleg kanyarogva, akár hosszabb utat megtéve lehetne csak elhagyni a garázst, ami már tolatva kihívás lehet egy gyakorlatlanabb vezetőnek. Idézet: „Aztán kitolatni szintén nagyon kényelmes, mert nem egy pontos helyzetbe kell ezt tenni, hanem egy kb. kétsávos útnyi területre, ahol nincs helyzeti elvárás. Durva túlzás, hogy ez bármilyen balesetveszélyt hordozna.” Ezek szerint Hatvanban gyér a forgalom a Lidl-nél.. ![]() Próbáld ki Gyöngyösön. Amikor én tanultam, akkor az oktató szerint előnybe van az aki a váratlan,esetleg veszélyhelyzetre gyorsabban tud reagálni, elindulni, hát a tolatással való indulás épp az ellenkezője.
Igen, a tolatásnak van egy olyan sajátossága, hogy mivel a sofőr nem a hátsó ülésen szokott ülni, nem lát ki rendesen, mert a mellette álló autók takarják a kilátást. Lassan elindul mert mögötte nincs senki, semmi, aztán ha mégis koppan valami, vagy valaki, akkor így járt.
Én szoktam így is meg úgy is, mindig az adott helyzet, parkoló stb dönti el hogy melyikkel jársz jobban. Sötétben, szakadó esőben eszembe se jutna orral beállni sehova, mert segítség nélkül nem mernék vaktában kitolatni. Akinek van tolatókamerája, meg még annyi fény hozzá hogy lát is vele valamit, az más, de ugye nem ez a jellemző. Láttam már nem egyszer amikor így borítottak fel gyalogost kitolatás közben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

A neve: Favorit. Hogy hallgat-e a nevére, nem tudjuk. 

![delim{[}{matrix{3}{3}{1 0 0 0 {cos(alpha)} {-sin(alpha)} 0 {sin(alpha)} {cos(alpha)}}}{]} delim{[}{matrix{3}{1}{{X} {Y} {Z}}}{]} = delim{[}{matrix{3}{1}{{X*1 + Y*0 +Z*0} {X*0 + Y*{cos(alpha)} -Z*{sin(alpha)}} {X*0 + Y*{sin(alpha)} -Z*{cos(alpha)}}}}{]} delim{[}{matrix{3}{3}{1 0 0 0 {cos(alpha)} {-sin(alpha)} 0 {sin(alpha)} {cos(alpha)}}}{]} delim{[}{matrix{3}{1}{{X} {Y} {Z}}}{]} = delim{[}{matrix{3}{1}{{X*1 + Y*0 +Z*0} {X*0 + Y*{cos(alpha)} -Z*{sin(alpha)}} {X*0 + Y*{sin(alpha)} -Z*{cos(alpha)}}}}{]}](/files/math/math_960.5_0d5145ba9f3b6309c0679e396678037a.png)
![delim{[}{matrix{3}{3}{{cos(beta)} 0 {sin(beta)} 0 1 0 {-sin(beta)} 0 {cos(beta)}}}{]} delim{[}{matrix{3}{1}{{X prime} {Y prime} {Z prime}}}{]} = delim{[}{matrix{3}{1}{{X prime*{cos(beta)} + Y prime*0 +Z prime*{sin(beta)}} {X prime*0 + Y prime*1 +Z prime*0} {-X prime*{sin(beta)} + Y prime*0 +Z prime*{cos(beta)}}}}{]} delim{[}{matrix{3}{3}{{cos(beta)} 0 {sin(beta)} 0 1 0 {-sin(beta)} 0 {cos(beta)}}}{]} delim{[}{matrix{3}{1}{{X prime} {Y prime} {Z prime}}}{]} = delim{[}{matrix{3}{1}{{X prime*{cos(beta)} + Y prime*0 +Z prime*{sin(beta)}} {X prime*0 + Y prime*1 +Z prime*0} {-X prime*{sin(beta)} + Y prime*0 +Z prime*{cos(beta)}}}}{]}](/files/math/math_960.5_037d272a432c6ee64e1dc8b58b81665b.png)