Fórum témák
» Több friss téma |
Több dolog is okozhatja ezt a tünetet . légzsalu felakadás, vagy akár kezdődő gázszökés is . Mutasd meg szerelőnek , ne állj neki a javításnak .
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2026
LehelSziasztok!Egy tizen+ éves Lehel kombinált hűtővel van gondom. Felül a fagyasztóban -26 fok van, alul a hűtőben +18 fok. Szabályzó 4-re állítva, 5 a max. Jól gondolom hogy esetleg gázhiányos lehet? Érdemes javíttatni, vagy a kora miatt inkább Q-ka?
Előfordulhat a gázhiány is ,de kompresszor szállítóteljeítmény csökkenés sem kizárt , ha váltószelepes a készülék akkor szelep felakadás-vagy tekercs szakadás is szóbajöhet . Tekerd vissza 1 re a szabályzót és nézz rá pár óra múlva ... Nem mindíg jó ha "fullon" áll a szabályzó
Köszönöm, nekiállok megcsinálni.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2026
Fura zúgás Gorenje hűtőSziasztok,Kérlek segítsetek, ha valaki találkozott már ilyennel. A hűtő kb. 3-4 éves Gorenje N619EAXL4 modell. Amikor ma hazaértem melóból azonnal hallottam egy zúgó hangot a hűtő felöl. Egyelőre még hideg van benne és fogalmam sincs, hogy megy-e a hűtés. Ez a zúgó hang nem is tudom mire hasonlít legjobban, talán egy búgó trafóhoz, vagy ilyen kis játék motor hangjához. Annyit figyeltem meg, hogy kb. 6-7 perc szünet után kattanás indul a zúgás, tart kb. 25-30 mp-et, megint katt és vége. Ez a ciklus ismétlődik. Égett szag nincs egyelőre. Első ötletként kihúztam hátha kis pihenés... (igen tudom mennyi eszem van). Viszont amikor kihúztam, annak ellenére, hogy pont a zúgás mentes szakaszban volt, hallottam, hogy leállt a kompresszor szóval ez talán megy. Találkozott valaki ilyennel, hogy mi lehet ez, mennyire lehet tűzveszélyes? Tele van a hűtő és nem igazán tudnám hova tenni, ami benne van, de holnap meló megint, nem tudom itt merjem-e hagyni.
Húzd ki a konnektorból hagyd 15 percet pihenni majd kapcsold vissza , volt egy pillanatnyi áramszünet a kompresszor üzeme közben ami miatt megállt de a ptc indítórelé még nem hült vissza mire újból visszajött az áram . Egyszerűen nem bír elindulni a kompresszor és a túláram-hővédelem folyamatosan lekapcsolja .
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:40
Idézet: ösztönösen a legjobb megoldást„Első ötletként kihúztam hátha kis pihenés”
Sajnos nem segített. Kihúztam egy órára, amig kimentettem, amit tudtam a tesómhoz, de ugyanaz a helyzet, illetve közben igazolódott hogy nem hűt. A legnagyobb baj, hogy nincs megbízható szerelőm se, most hivogatom az ismerősöket. Holnapután lesz időm jobban, akkor kibányászom a helyéről és megnézem többet látok-e, ha addig nem találok szakembert.
Ha nem javult meg valószínűleg leégett az indítórelé , ha szerencséd van csak azt kell cseréni , ha nincs akkor a kompresszor is cserés lesz (menetzárlat)
segítség a kereséshez A hozzászólás módosítva: Sze, 4:30
Szétszedés után a motor tekercsei ohmikusan jónak tűnnek, a kondin 3 uf-t mérek, valószínűleg ez is jó. A relé alapból 1,6 kohm de megbontva 3 alkatrész van benne klixon tárcsa és a ptc pár 10 ohm, van még egy pici két lábú henger az adj a kb. 1,5 k ohmot.
Zúgáskor 2,7 A a felvett áram tehát gondolom a motor próbá indulni. Hogy lehetne eldönteni, hogy az indító fázissal van esetleg gond, vagy a motornak van valami mechanikai hibája. Végülis terhelés alatt akár a kondi is lehet rossz attól még, hogy a 3uf megvan. De akár a ptc is viselkedhet máshogy terhelés alatt.
Sajnos ha a ptc nincs leégve akkor 99% hogy a kompresszor hibás . Még két dolgot megtehetsz ami vagy bejön vagy nem . Szereld vissza a ptc -t és a klixont a kondi párszáz forint cseréld ki és úgy próbáld indítani ha megy nyertél. Ha akkor sem indul kalapáccsal verd körbe a kompresszor házát ha mechanikus hiba (szorulás-akadás ) van időszakos javulás elérhető (talán elindul) de előbb utóbb így is cserés lesz . Döntsd el hogy a kompresszort vagy a komplett hűtőt cseréled (a hűtő állapota életkora és a pénztárcád fogja megmondani)
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:26
Idézet: Bocs de ez csak most tűnt föl..... mégegyszer átolvastam amit írtál .„A relé alapból 1,6 kohm” Az indítórelének sokkal kisebb ellenállást kéne mutatnia , lehet hogy valahol megszűnt az érintkezés . A kimeneteken alapon a ptc 10 ohm körüli értékét kéne mérned ha hideg . Ne csak a kondit a relét is cseréld az sem egy ökör ára (tipusazonos relét vegyél kb 3-5 fajta kapható) A hozzászólás módosítva: Csü, 18:27
|
Bejelentkezés
Hirdetés |