Fórum témák
» Több friss téma |
Több dolog is okozhatja ezt a tünetet . légzsalu felakadás, vagy akár kezdődő gázszökés is . Mutasd meg szerelőnek , ne állj neki a javításnak .
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2026
LehelSziasztok!Egy tizen+ éves Lehel kombinált hűtővel van gondom. Felül a fagyasztóban -26 fok van, alul a hűtőben +18 fok. Szabályzó 4-re állítva, 5 a max. Jól gondolom hogy esetleg gázhiányos lehet? Érdemes javíttatni, vagy a kora miatt inkább Q-ka?
Előfordulhat a gázhiány is ,de kompresszor szállítóteljeítmény csökkenés sem kizárt , ha váltószelepes a készülék akkor szelep felakadás-vagy tekercs szakadás is szóbajöhet . Tekerd vissza 1 re a szabályzót és nézz rá pár óra múlva ... Nem mindíg jó ha "fullon" áll a szabályzó
Köszönöm, nekiállok megcsinálni.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2026
Fura zúgás Gorenje hűtőSziasztok,Kérlek segítsetek, ha valaki találkozott már ilyennel. A hűtő kb. 3-4 éves Gorenje N619EAXL4 modell. Amikor ma hazaértem melóból azonnal hallottam egy zúgó hangot a hűtő felöl. Egyelőre még hideg van benne és fogalmam sincs, hogy megy-e a hűtés. Ez a zúgó hang nem is tudom mire hasonlít legjobban, talán egy búgó trafóhoz, vagy ilyen kis játék motor hangjához. Annyit figyeltem meg, hogy kb. 6-7 perc szünet után kattanás indul a zúgás, tart kb. 25-30 mp-et, megint katt és vége. Ez a ciklus ismétlődik. Égett szag nincs egyelőre. Első ötletként kihúztam hátha kis pihenés... (igen tudom mennyi eszem van). Viszont amikor kihúztam, annak ellenére, hogy pont a zúgás mentes szakaszban volt, hallottam, hogy leállt a kompresszor szóval ez talán megy. Találkozott valaki ilyennel, hogy mi lehet ez, mennyire lehet tűzveszélyes? Tele van a hűtő és nem igazán tudnám hova tenni, ami benne van, de holnap meló megint, nem tudom itt merjem-e hagyni.
Húzd ki a konnektorból hagyd 15 percet pihenni majd kapcsold vissza , volt egy pillanatnyi áramszünet a kompresszor üzeme közben ami miatt megállt de a ptc indítórelé még nem hült vissza mire újból visszajött az áram . Egyszerűen nem bír elindulni a kompresszor és a túláram-hővédelem folyamatosan lekapcsolja .
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2026
Idézet: ösztönösen a legjobb megoldást„Első ötletként kihúztam hátha kis pihenés”
Sajnos nem segített. Kihúztam egy órára, amig kimentettem, amit tudtam a tesómhoz, de ugyanaz a helyzet, illetve közben igazolódott hogy nem hűt. A legnagyobb baj, hogy nincs megbízható szerelőm se, most hivogatom az ismerősöket. Holnapután lesz időm jobban, akkor kibányászom a helyéről és megnézem többet látok-e, ha addig nem találok szakembert.
Ha nem javult meg valószínűleg leégett az indítórelé , ha szerencséd van csak azt kell cseréni , ha nincs akkor a kompresszor is cserés lesz (menetzárlat)
segítség a kereséshez A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2026
Szétszedés után a motor tekercsei ohmikusan jónak tűnnek, a kondin 3 uf-t mérek, valószínűleg ez is jó. A relé alapból 1,6 kohm de megbontva 3 alkatrész van benne klixon tárcsa és a ptc pár 10 ohm, van még egy pici két lábú henger az adj a kb. 1,5 k ohmot.
Zúgáskor 2,7 A a felvett áram tehát gondolom a motor próbá indulni. Hogy lehetne eldönteni, hogy az indító fázissal van esetleg gond, vagy a motornak van valami mechanikai hibája. Végülis terhelés alatt akár a kondi is lehet rossz attól még, hogy a 3uf megvan. De akár a ptc is viselkedhet máshogy terhelés alatt.
Sajnos ha a ptc nincs leégve akkor 99% hogy a kompresszor hibás . Még két dolgot megtehetsz ami vagy bejön vagy nem . Szereld vissza a ptc -t és a klixont a kondi párszáz forint cseréld ki és úgy próbáld indítani ha megy nyertél. Ha akkor sem indul kalapáccsal verd körbe a kompresszor házát ha mechanikus hiba (szorulás-akadás ) van időszakos javulás elérhető (talán elindul) de előbb utóbb így is cserés lesz . Döntsd el hogy a kompresszort vagy a komplett hűtőt cseréled (a hűtő állapota életkora és a pénztárcád fogja megmondani)
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2026
Idézet: Bocs de ez csak most tűnt föl..... mégegyszer átolvastam amit írtál .„A relé alapból 1,6 kohm” Az indítórelének sokkal kisebb ellenállást kéne mutatnia , lehet hogy valahol megszűnt az érintkezés . A kimeneteken alapon a ptc 10 ohm körüli értékét kéne mérned ha hideg . Ne csak a kondit a relét is cseréld az sem egy ökör ára (tipusazonos relét vegyél kb 3-5 fajta kapható) A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2026
Persze ,nem fagy 5 fokra állítva. De attól még egy fos, a szabályozása 7 fokon belül megy. gyanúsan kuka az elektronika, és egy ESP32 meghajtja, pontosan.
Majd kiderül ! A 7 fokos diferencia nem véletlen és nem az elektronika hibája . Ha 1-2 fokon belül akarod tartani a hőfokot olyan sűrűn kapcsol ki-be a kompresszor hogy rövid időn belül meg is pusztul ....
Állítsd be a "diferencia" közepére ha 5 fokot akarsz akkor oda és akkor +- 3 fokos eltérés lesz 2-8 fok közt játszik....
Gorenje NRS918EMB side-by-side, normál hűtőtér mínusz fokra hűtSziasztok!Segítséget szeretnék kérni egy Gorenje NRS918EMB (Art. No. 20004024/01) side-by-side hűtőgéppel kapcsolatban, amit használtam vásároltam pár hete. A probléma jelenség az, hogy a jobb oldali normál hűtőtér túlzottan hűt. Teljesen mindegy, milyen hőmérsékletet/módot állítok be a vezérlőfelületen, egy általam behelyezett elektromos hőmérő a belső hőmérsékletet akár -3... -4 celsiusra is méri. Így szinte az összes élelmiszer (főleg ami hátra van pakolva) kőkeményre fagy. Ellenben a fagyasztó része megfelelően működik, a beállított hőmérsékletet szinte tökéletesen tartja. Érdekes, hogy volt egy olyan rövidebb időszak, ahol kevésbé hűtött túl. Akkor viszont lényegesen kevesebb dolog is volt benne... Egy nagyobb bevásárlás után, amikor ismét megtelt a hűtő, megint nagyon erősen elkezdett fagyni. Ami még nekem feltűnt, hogy amikor kinyitom a hűtő ajtaját, pár másodperces periódusokban légáramlás/fújás hallható, mintha pulzálva fújná be a hideg levegőt. A kijelző és a hőmérséklet beállítás működik, hibakódot nem jelez! Van valakinek tapasztalata ennél a Gorenje/Hisense konstrukciónál ilyen hibával? Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy milyen hibás alkatrész okozhat ilyen jelenséget? Pl.: hőmérsékletérzékelő, légterelő damper, ventilátor, vezérlés vagy esetleg valami más? Illetve jelenleg csak egy multiméter áll rendelkezésemre, tehát az is hasznos lenne, hogy hogyan lehetne ilyesmit kimérni, mielőtt találomra alkatrészt cserélek. Mivel nagy valószínűséggel szét is kell szednem a készüléket, viszont ilyesmiben tapasztalatom egyáltalán nincsen, ezért egy részletes instrukciót is szívesen fogadnék. Köszönöm előre is!
Szevasz!
Mindenféle mérést bevetsz, az jó, nem a levegőbe beszélünk, de azért azt nem árt tudni, hogy szabály szerint nem a levegőt mérik, hanem beszúró hőmérővel az árú hőmérsékletét. Vannak szabványos,méréshez használt "kockák", előírt hőtechnikai tulajdonságú anyagból és ezek "képviselik" az árut, megfelelő mennyiségben és elrendezésben. Mert pl. meg kell mérni egy fagyasztó meghibásodás vagy áramszünet esetén a visszamelegedési időt. , És csak rögzített fizikai feltételek mellett, megismételhetően adható ez meg. Üdv: StMiklos |
Bejelentkezés
Hirdetés |