Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   166 / 166
(#) Pali79 válasza slogan hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Nem a programra gondoltam, hanem az égetőre.
(#) slogan válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Pickit2
(#) Bakman válasza slogan hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Nyugodtan kapcsolhatsz oda 12 V-ot is, a modulon lévő kis potival be lehet állítani a motor áramát.

Vagy GND-re vagy +5V-ra kapcsold azokat a bemeneteket, nem lebeghetnek.
(#) slogan válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Azt írod, hogy a modulon le vannak húzva GND-re, legalábbis fentebb ezt olvastam.
(#) Bakman válasza slogan hozzászólására (») Ápr 27, 2025 / 1

Mgán az IC-ne belül van 100 kΩ-os lehúzó ellenállás, de ha biztosra akarsz menni, határozottan H vagy L szinte kötöd. 100 kΩ nagyon gyengéd le- vagy felhúzás.
(#) Pali79 válasza slogan hozzászólására (») Ápr 27, 2025 / 1

(#) slogan válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Mindketőtöknek köszönöm! A külön tápnál volt a kutya elásva. Már megy is
(#) Tambi hozzászólása Júl 30, 2026 /

Nem működik a zárthurkú létetőmotor

Kedves fórumtársak!
A mellékelt léptetőmotor illetve vezérlőjének életre keltéséhez kérem a segítségeteket. Pontosabban a vezérlő adja a jeleket, gyorsít lassít, az igaz, hogy az X pulzus az X irányon jön, de kicsire nemadunk. Természetesen megcseréltem, de nem is indult el, meg a tervezett 1-2 ford/sec nél nem is nagyon számít.
A LÉNYEG: vezérlőpanel XD- -> motor XD-, XP- -> XP-
A motor XD+ és XP+ a vezérlőpanel +5V -jára csatlakozik.
Ezenkívül a vezérlőpanel kap +12V külső tápot is. A motor egy másik tápról kap 30-40 V-ot.
A négy vezérlővezeték így van bekötve, az Enable és az Alm sehogyse.
Szkóppal nézve a jelet szépen jönnek, gyorsít lassít, a motor meg nem mozdul...
Másik motort is póbáltunk, ugyanaz a jelenség...
Nem ismerem ezt a zárthurkú motort, de mit kell még összekötni???

Köszönöm szépen?
(#) kaqkk válasza Tambi hozzászólására (») Júl 30, 2026 /

Lefordítottad hogy melyik láb neve mit jelent ? Enable engedélyezés ha nincs bekötve nincs engedélyezve a motor forgása ..... A vezérlő adatlapján valószínűleg ott a pontos bekösési rajz is ..
(#) Tambi válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 31, 2026 /

Köszönöm kedves Kaqkk!
Negyedszázad alatt még soha nem fordult elő, hogy az engedélyezés szükséges lett volna, bár teljesen logikus amit mondasz, mert ha minden rendben, és mégsem működik, akkor ez kéri az Enable -t...

Kipróbálom!
Köszönöm a segítségedet!
(#) tiborati válasza Tambi hozzászólására (») Júl 31, 2026 /

Egy egyszerű tesz:

Feltételezve hogy nem hibás.

Ha áram alatt van a motor minden vezérlőkábel nélkül és tartásban van, akkor a szokásos logika szerint van az engedélyezés, ha áramot kap és szabadon forog akkor tiltásban van, tehát használni kell az engedélyezést. ( néhány integrált motornál fordított a logika, már találkoztam ilyennel )
(#) Tambi válasza tiborati hozzászólására (») Hé, 13:54 /

Kedves Tiborati!

A baj sokkal nagyobb, mint gondoltam... Elsőre kiderítettem, hogy a panel alján rossz a nyomtatás, és az XD (X irány) helyen van az XP (X pulzus). Megcseréltem a vezetékeket, de nem változott!!!
Nagy tanácstalanságomban lehúztam a motorról a csatlakozót, és d0,7 ónozott huzallal belemértem. Ekkor jöttem rá, hogy a Dir és Pulse fel van cserélve!!! Nem hiszem hogy ötnél kevesebbszer ellenőrizetm... úgy látszik, agyamra ment a jólét... Természetesen megcseréltem a két vezetéket, és pompásan működik!!!

Ez azért ROPPANT ÉRDEKES, mert a két vezetékcsere után pontosan az eredeti bekötéshez jutottam!!!! Na akkor viszont az eredeti bekötéssel miért nem működött!!!

Ez már maga az elektronika szépsége!!!

Köszönök mindent, szervusztok, derűs napot; Tambi.
(#) tiborati válasza Tambi hozzászólására (») Kedd, 6:31 /

Kedves Tambi!

65 évesen a hirtelen megjavuló eszközöket én is jól ismerem. Néha fenyegetőzni kell, és az elektronok megtanulják a rendet.

Az a lényeg, hogy elindult.

Remélem a projekt is jól sikerül majd.

Attila
Következő: »»   166 / 166
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem