Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem a cso alacsony tapfeszultsege korlatozza a minoseget!
600R fejhallgatohoz szukseges eff feszt nem kepes leadni. Felvezetos reszenek kb elegendo a 24-28V DC, csonek ez keves, nem vezerelheto igazan ki torzitasa megno, merve is jol kimutathato! A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2026
Idézet: „Lenyeg melyik tetszik jobban a felhasznalojanak!” Ezt tartom én is alapvetőnek. Tulajdonképp minden innen indul. Én fenntartom,hogy nincs két egyforma hangú füles, még akkor sem, ha a nevük ugyanaz, de máshol készültek. És itt említhetném az AKG 701-em, vagy akár a HD 650-em, ami már nem német, hanem Ír, és amire emlékszem, most már Romániában készül. Ezt azért írtam, hogy mindent ne varjunk egy erősítő számlájára. Nem szívesen jönnék audiofil elméletekkel... Azonban tapasztalataim szerint a HD 650 jobban kijön a Canamp 2x12V-os tranzisztoros A osztályújával. Azt nem tudom a sorsom megengedi e, hogy hallhassam Béla 2x24V-ra áttervezett verziójával, amihez már jó ideje Angliából megvettem a végtranyókat. Majd kiderül, ha... Szoktam mondani, nem szerencsés építési hiányosságokat adott kapcsolásra kenni, mint hibát, gyengeséget. Mint írtam a H2 nem a cső probléma miatt készül, hanem a végfok, és a visszacsatolási lehetőségek miatt. Nekem a H1-el semmi bajom különben, pedig féltem a kicsatoló kondik miatt. Idézet: „Hibrid verszegeny nincs igazan ereje , dinamikaja egyetlen fulessel sem ami a birtokunkban van!” A füleshez nem tudok hozzászólni, viszont a tapasztalataim szerint a dinamikai adottságok nagyrészt a tápok hiányosságában keresendő. Én a H1 esetében nem hallok dinamikai problémát. Meg tud ijeszteni, ha a felvétel akarja. Azonban ehhez jön az általános hangzáskarakter. A H1-ben nincs átfogó visszacsatolás, így részben kiszolgáltatottja a mai furcsa műsorhordozó elképzeléseknek. Véleményem szerint fölösleges a veszett nagy hangerő, dinamika, mivel nem nevezném természetes hangzásnak, csak brahinak. Áldja vigye, kinek-kinek. Véleményem szerint a békés zenehallgatáshoz jól jön egy cső legalább elől. A vitázást az ECC82 járatási feszültségéről, azért ne tartom reálisnak, mert ahány építés, annyi hangzás. Szerintem, mint minden általában, ha valaki odaadóan csinál valamit, meghálálja a dolog magát. Én azért építek paneltől elszigetelten, mert kaptam egy infót, hogy a kisáramú dolgoknak jót tesz, ha nem a panelre szerelik. Nos szerintem a csövek is idesorolhatók. Aztán meg a sztereótér más ám duál monóban, azaz sem a cső, sem a végfok nem közös tápon van. Persze akinek ez nem tárgy, aszerint ez csak valami hóbort.
Lemaradt, nekem csak 300 ohmos fülesem van.
.
Idézet: „A vitázást az ECC82 járatási feszültségéről, azért ne tartom reálisnak, mert ahány építés, annyi hangzá” Ez nem lehet vita, muszaki parameter! ECC82 alacsony tapfeszultsegrol nem tud kis torzitasu meghajtofeszultseget eloallitani, ezt a problemajat gyonyokre szerelt extra minosegu alkatreszek hasznalataval sem tudod megszuntetni! Keszits nehany merest, el fogsz szomorodni a latvanytol. 1V eff. bemeneti feszultsegre nezd meg mekkora jelszintet kapsz megfelelo jelalak melett, kis tapfeszrol taplalva! Minimum 60V DC fesz kell, hogy elfogadhato minoseget produkaljon ez is csak kisebb kiveheto kimeneti szint esetere igaz. Tudod, hogy elektroncsoveket kedvelem, szivesen hasznalom, de csak megfelelo munkapontban elvezheto elonyuk.
Akkor kezdhetsz szamolni, adott a 300R terheles! Mekkora meghajto feszultseg szukseges ahhoz, hogy kb. 100mW max kiveheto teljesitmenyt produkaljon alacsony torzitas mellett
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2026
Ezt aligha fogja Elek kiszámolni, mert őt az elmélet nem érdekli, csak az építés módja. (300 R-nál 5,48 V, és közben 18 mA áram folyik. Ha az impedancia 30R, akkor csak 1,73 V, és kel hozzá 58 mA áram)
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2026
Lenyeget jol osszefoglaltad..
Ez 12V tapfeszrol nem fog osszejonni ECC82, de mas csovel sem. Vagyis lesz ekkora kiveheto feszultseg, sajnos magasabb torzitassal. Kisebb hangero eseten jobb lehet, de a dinamikus kivezerelhetosege nem lesz az igazi.. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2026
Zoli, ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de a H2 dobozkészítése igen időigényes.
Idézet: „Akkor kezdhetsz szamolni, adott a 300R terheles! Mekkora meghajto feszultseg szukseges ahhoz, hogy kb. 100mW max kiveheto teljesitmenyt produkaljon alacsony torzitas mellett” Nos ezzel nem tudok mit kezdeni... Mint annak idején írtam is, a hibrid egy nem a legjobb minőségű Osztrák CD kapcsán merült fel bennem. Megkértem Tóth Béla fórumtársunkat, hogy segítsen ebben, mivel én duál monóban építek és nem tudok mit kezdeni az ECC82 egyik triódájával. Így Ö megtervezte nekem a H1 kapcsolását a 32 ohmos fülesemre, hasznosítva a második triódát is. A H1 nem tartalmaz átfogó visszacsatolást, ezért ki van szolgáltatva bizonyos felvétel fajtáknak. Innentől bonyolult a dolog, mivel ahány ház, annyi szokás, elvárás. Nem akarnék kié a jobb mérkőzésbe belemenni. Azért megjegyezném, nekem a H1 bevált. Ugyanis nem tapasztaltam vele a felhasználási szokásaim kapcsán torzítást, ha a hálózati zavarok időnkénti problémáit leszámítom. Nálam a tesztidő reggel 6 óra előtt van. Ilyenkor maximális a H1 részletező képessége, és kristály tiszta a hangja, és csodás teret produkál, ha az ember kifog egy jó felvételt. Idézet: „Kisebb hangero eseten jobb lehet, de a dinamikus kivezerelhetosege nem lesz az igazi..” Ebben nem tudok állást foglalni, mivel nem építettem még nagyobb tápfeszre ECC82-vel. És valószínű, hogy nem is fogok a korom, és annak munkaigényessége miatt. Érthetőbbé téve, A most készülő H2 dobozmérete nagyobb, mint a H1-é. Ennek oka a plusz két táp. Régi dolog, jó erősítő nincs jó táp nélkül. Persze ez olyan, mint a többi, kinek mit jelent a "jó táp". Nálam a fő problémát a pufferek mérete okozza, mivel ennek van a legnagyobb helyigénye. Én a hangzást tartom fő szempontnak. Kinéz, ahogy kinéz. Amihez ragaszkodom az bevált dolog. Rendszerben gondolkodva, vannak tapasztalataim pár fülesről, és az a véleményem ezek kapcsán, hogy 30-120 ohm volt a jellemző impedanciájuk, és a profi hangzás 1-2M között jelentkezett. Vagyis, ha jót akar az ember hallani a vége ennyiben van. Esetemben, lehet vitatni egy erősítő képességeit a megépítésének milyensége alapján, de elgondolkodtatónak tartom egy tévés műsor alapján a hangok érzékelésének lehetőségét egy hegedű vonó kapcsán... Ugyanis a hegedű hangzása tele van részletekkel. Az elkészítés módja, a hozzá felhasznált fa milyensége, a húrok fajtája, és nem utolsó sorban a vonó képessége. Az említett műsorban egy hegedűművésznő bemutatta az általa használt vonókat a felhasználások alkalmai szerint. Nos nagyon tanulságos volt hallani, hogy csak egy vonó fajta mit jelen egy hangszer hangjában. Nos naiv dolog azt hinni, hogy egy hangrendszer esetében nincsenek ilyen részletek, ha az embernek igénye van a minél jobb hangzásra. Idézet: „Nálam a tesztidő reggel 6 óra előtt van. Ilyenkor maximális a H1 részletező képessége, és kristály tiszta a hangja, és csodás teret produkál, ha az ember kifog egy jó felvételt.” Ez télen-nyáron beigazolódik? Idézet: „Megkértem Tóth Béla fórumtársunkat, hogy segítsen ebben, mivel én duál monóban építek és nem tudok mit kezdeni az ECC82 egyik triódájával. Így Ö megtervezte nekem a H1 kapcsolását a 32 ohmos fülesemre, hasznosítva a második triódát is” Ez rendben van, 32 Ohm terhelésre kisebb feszültségerősítés elegendő. Ezt ECC82 alacsonyabb tápfeszültségről is teljesítheti nem túl nagy torzítás mellett A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2026
Idézet: „Ezt ECC82 alacsonyabb tápfeszültségről is teljesítheti nem túl nagy torzítás mellett” Zoli, nem értelek, mint írtam a H1 nem torzít. Azt, hogy ez hogy áll össze nem tudom. Talán, hogy én egy csövön nem hajtok át két csatornát, vagy a fűtés köröm szerencsésebb? Más struktúra szerint szereltem? Nem tudom. Az viszont bizton állítom, hogy nem torzít. Persze mindennek vannak részletei, de ebbe most nem mennék bele.
Örülők, hogy nem hallasz torzítást, tehát élvezhető számodra amit produkál, ez a lényeg.
Idézet: Ezek kevésbé számítanak alacsony tápfeszről működtetett csövek esetén. Extra alkatrészek és a szerelés minősége sem szünteti meg a tápfesz hiányát..Lényeg, nagyobb feszültségerősítés szükségessége esetén, magasabb tápfeszültség kell nagyobb kivezérelhetőség miatt. „Talán, hogy én egy csövön nem hajtok át két csatornát, vagy a fűtés köröm szerencsésebb?”
Mérted, vagy csupán csak kellemesnek érzed a hangját?
Az enyhe harmonikus tartalom növekedés az kellemesebb hangzást ad. De attól az még torzítás, amit mérni lehetne.
Hozzászólásod juttatta eszembe: barátom vett TDA1543 IC-vel szerelt DAC-ot.
Nagyon tetszett neki, hozd át, néhány mérést csinálhatnánk. Meglepődve láttuk, 1kHz szinusz mérőlemezről, alsó fele dagadt torz, felső ok. Ref. fesz. potija nem volt beállítva. Nem tudom beállítás után is tetszett-e neki a hangzása_? A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2026
Idézet: „Örülők, hogy nem hallasz torzítást, tehát élvezhető számodra amit produkál, ez a lényeg.” Talán ez a lényeg az egészben. És hadd idézzem Békési Györgyöt (a 6-os stúdió akusztikai tervezőjét) a legjobb műszer a fülünk, ami mérvadó a dologban. A többi csak fizikai modellezése a zenének, azaz viszonylagos dolog.
Szerintem Te tévedésben vagy. Ha fülre jó valami, azt nem tudod se jobbra, se rosszabbra mérni, a hallás oldaláról nézve. Az persze kérdés, hogy kinek milyen a hallása. No meg egy másik dolog, hogy ezt ki mennyire akarja, tudja használni adott esetben. Megint Békésit idézve, az akusztikai beállítások, elkötelezettséget, odaadást, következetes munkát igényelnek.
Nem érted amit írnak neked. Te kategorikusan kijelentetted, hogy nem torzít. Erre jött a kérdés, honnan van neked ez az információd (mert ugye tudjuk, hogy nem mérsz). Most pedig belekevered a tetszés szubjektivitását.
Ha teszik neked, akkor elérted a célt. De ez biztosan nem egyenlő azzal, hogy nem torzít. Idézet: „32 Ohm terhelésre kisebb feszültségerősítés elegendő.” Hidd el nem bosszantani akarlak, csak a mostani tapasztalataimat írom meg. Már nem nagyon emlékeztem a H1 indulására. Valahogy úgy emlékeztem, hogy én nem tapasztaltam szélsőségeket. Hát elővettem a HD650-met, és rádugtam a H1-re. Úgy emlékszem Neked is van ilyen... Szóval 300ohmon semmilyen hangerőváltozást nem tapasztaltam. Mivel sokat volt dobozban nem beszélhetek bejáratott darabról. Azt nem tudom, hogy hogy szólna nagyobb feszről, mert ilyen tapasztalatom nincs, jósolni meg nem szoktam. Az viszont biztos, hogy ezzel sem szól rosszul a H1, csak Sennheiseressé lett a hangja. Innentől kinek-kinek ami a jót illeti.
Csak a csövek miatt kérdeztem rá, mert a csöveknek jellemzően harmonikus torzításuk van és sokszor nem elhanyagolható mértékben. De pont ezt szokták betudni a csöves erősítők kellemesebb, zeneibb hangzásának, mert a harmonikus tartalom lágyabbá, kellemesebbé teszi a hangzást. De Eleknek ez falra hányt borsó.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2026
Épp ilyen elektronikát építgetek. Páros felharmónikus generátort.
Idézet: „HD650-met, és rádugtam a H1-re. Úgy emlékszem Neked is van ilyen... Szóval 300ohmon semmilyen hangerőváltozást nem tapasztaltam.” Persze, hangerő potival megnövelhető a kimeneti szint, de ezzel a torzítás is nagyobb lesz, akkor is ha ezt nem észleled. 600R terhelésre még jobban érezhető, szeretném ha érthető lenne. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2026
Idézet: „de ezzel a torzítás is nagyobb lesz, akkor is ha ezt nem észleled.” Zoli, ezzel nekem egy bajom van, milyen torzítás az, amit nem hallani? Engem nem a szkópábrák vonzanak, hanem a zenei képessége a készüléknek. Persze, mint írtam bizonyos felvételek esetében érezhető az átfogó visszacsatolás hiánya. Erre ad majd választ a H2. Már megemlítettem, hogy esetemben a mondjuk 100-200 voltos csőfeszültség elképzelhetetlen a tápjának puffernagysága miatt. A H2 is épp elég nagy lesz a plusz tápok miatt.
Hát jócskán elakadtam a H2 dobozkészítésével…
Nincs asztalosműhelyem, és pénzt sem tudok fordítani az ilyen irányú megbízásokra, így maradt a magad uram. Ám a lapszabászat is problémás a tapasztalataim szerint. Szóval, ami kéznél volt, Bauhaus lapszabászat, gőzöletlen rétegelt lapja. Bugyolálva szállítottam, és mindig elcsomagoltam mázolásig. Az előlapon kísérleteztem a színbeállítással. Mivel bakon száradgatott, el is hajlott idővel. Az előlapra nem gondoltam csavaros rögzítést, azonban kénytelen voltam ezt megtenni, hogy egyenesre húzzam az elhajlását. A belső merevítések ugyan világosabb színűre adódtak, de ez ugyanúgy nem érdekelt, mint a belső felületek simasága, mivel nem lesz szem előtt. Ezek a munkálatok csak a kiszáradás elkerülése miatt adódtak. A vertikális szellőzés kivágásai nem az asztalsarokra való műveletek gyöngyszemei. De már túl vagyok ezen is. Módosultak bizonyos elképzeléseim… A doboz fed lapjának, és hátlapjának leszerelhetőségét háztartási fóliával fogom megőrizni az esetleges összetapadás elkerülése miatt. A homloklapi szerelvényeket besüllyesztem azok megsérülésének elkerülése okán, mivel az esetleges cseréjük jelentős munkával járna. Mint írtam e készülék az EVAmp elbontásával indult, amire azért volt szükség, mert sem hely nem maradna rá, és az abban található alkatrészeknek is van helye a H2-ben. Ebből most a végfok trafóiról… Ezek a saját panelükön voltak biztosítva. Ám most a „pincében” kapnak helyet. Ez viszont azzal jár, hogy a biztosítékcsere nehézkessé válna. Ezért a panelen a biztosítékfoglalatok rövidzárat kapnak, és a fed lapon lesznek a trafók biztosítva egyenként. A H2 biztosíték terve a mellékletben látható. Lényege, a prímér kör túlfesz ellen varisztorral (275V) lesz védve, aminek az állapot visszajelzője a kapcsoló glimmje. A trafók ellátásának a visszajelzését egyenként külön glimmek fogják a biztosítékházak társaságában ellátni a fed lapon. Idézet: „Zoli, ezzel nekem egy bajom van, milyen torzítás az, amit nem hallani?” Az olyan amit nem érzékelsz, téged nem zavar, de ettől még bizonyíthatóan létezik!
És hol tartasz vele? Mikor lehet meghallgatni?
Ha olyan lesz, aminek kigondoltam, eljössz és meghallgatod. Egyenlőre fejhallgatóhoz készül. Nem Hi-fi a cél ( az mi? ), hanem a csöves -és tranzisztoros hang különbségének meghallgatásához. Van benne egy poti, amivel kényelmesen lehet szabályozni az átmenetet. Vagyis a kialakuló spectrumot. Itt van három kép, az egyik a sima tranzisztoros kicsi THD-val, a másik nagyobb torzítással, a harmadik meg még nagyobbal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |