Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ki mondta hogy be kellene szántani, vagy át kellene jelentkezni?? Honnan veszed ezt?
Azt írtam, hogy körül lehet nézni, nem kerül semmibe. A felhasználók többsége amúgy képes egyszerre több fórumban is jelen lenni, olvasni és írni hozzászólásokat. Tehát attól, hogy most épen ide írok, ugyanúgy a másik fórumba is írhatok, esetemben a kettő nem zárja ki egymást. Nálad igen?
Többször leírtam, hogy szerintem az elektronika, a számítástechnika és a programozás eléggé rokon szakterületek. Komoly átfedések vannak egy-egy projekten belül is akár, pl. egy ESP32-re épülő projektben ott a hardver ami ugye főleg elektronika, de fel is kell programozni, mondjuk egy PC-n megírt programmal, és mivel wifis eszközről van szó, némi webprogramozás is kellhet.
Szerintem manapság egy szakember nem engedheti meg magának, hogy csak az egyik területhez ért, sőt talán egy hoibbista lehetőségei is erősen csökkennek, ha mondjuk nem használ PC-t, nem készít programozható eszközből semmit , mert nem akar programozni. Ez a fórum is enged némi teret emiatt a számítástechnikának, és pl. az arduino programozásnak is. de itt a számítástechnika inkább csak afféle megtűrt dologként van jelen (de szóljatok ha tévedek). Tehát szerintem nem hiba a további (és amúgy érdekes, de nem feltétlenül csak elektronikai) témákhoz másik olyan fórumot ajánlani ahol ez fő téma is lehet. Ebben a fórumban nem lehet pl. torrentezésről, windows problémákról is csak korlátozottan (sokakat érint), vagy mondjuk internetes dolgokról, routerekkről, VPN-ről, NAS-ról (házi szerverről) stb. témát nyitni, és ezekről társalogni. A hozzászólás módosítva: Pé, 21:21
Idézet: „"Ebben a fórumban nem lehet (itt egy felsorolás van) témát nyitni, és ezekről társalogni."” Miért nem lehet? Van erre bármilyen korlátozás? És ha már fórumtémák -Te valószínűleg nem fogsz tudni erre válaszolni- miért nem lehet végre kinyitni minden lezárt témát? Idézet: Igen, van. Ezen a fórumon csak elektronikai témát nyithatsz, ha mondjuk torrentezős (vagy más számtech, pl. xpenology) témát nyitnál, azt pillanatok alatt törölnék... Indoklás: ez nem számítástechnikai/informatikai fórum, arra van más... „Miért nem lehet? Van erre bármilyen korlátozás?”
Mostanában láttam az egyik fórumozó neve mellett egy " megajándékozva dobozt". Ez mit jelent? Ha lényegtelen apróság, akkor nem is kellene lennie, de ha fontos/kedves gesztus, akkor meg oda kellene írni, hogy "89. pár teniszcipője elkoptatása alkalmából".
Más. Mire várnak a lezárt topikok? Ki fognak nyílni valaha, vagy ezek már örökre így maradnak?
Nem tudtam erről a korlátozásról.
De azért látok itt sok olyan témát, amik alapvetően programozásról, PC-kről, és egyéb számítástechnikai szakterületekről szólnak. De valóban lehet, hogy ezek éppen a peremvonalon egyensúlyoznak, azért létezhetnek.
Szerintem 1db számtech téma van (hardver + némi windows), és néhány MCU-s téma amiben programozás (is) megy. De az MCU-s harverhez eléggé elválaszthatatlanul hozzátartozik a programozása is. De szándékosan említettem pl. a torrentet vagy a xpenology-t, mert ezek legális és illegális célra is használhatók, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy pl. a xpenology afféle szürkezónás dolog. Itt ilyesmit kicsit sem engednének.
A hozzászólás módosítva: Szo, 11:37
Javítanom/korrigálnom kell magamat. Ezt hivatalosan leírva a szabályok között nem találtam meg, inkább gyakorlati tapasztalat, és/vagy moderátori hozzászólások alapján történő következtetés.
Rákerestem. A teljesség igénye nélkül: Moderátor 2019.02.18 Idézet: „...Ismételten kihangsúlyozzuk, hogy ez az oldal NEM számítástechnikai fórum,...” A hozzászólás módosítva: Szo, 12:46
Autó generàtorEsetleg azt meg tudnàtok mondani, hogy egy felújított autó töltő generàtorra meddig bírja kb?Tudom nem jóslatot kérek. Csak úgy tapasztalatot. A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:08
Attól függ, ki csinálja. Saját magamnak csináltam, tíz évet bírt. Amikor rommá törték az autót (engem szerencsére nem), csomó alkatrészt kiszereltem és elvateráztam. Legalább valami visszajött belőle.
Az új csapágyak szénkefék élettartama, a kefe csúszógyűrűk felülete legyen esztergán polírozva. Ezektől függ, lehet újat megközelítö is. És az üzemórától.
Akkor érdemes felújítatni?
A szerelő újat akar vetetni egy kicsit több , mint 100 000 Ft. Felújítja de azt mondta 1- 1,5 évig lesz jó. Lez csak 40000 Ft lenne. Meg a régi skodánkba tudom felújították, de ez 35 éve volt. A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:37
Hyundai i30-ban fel lett újítva (szerelő által) évek óta hibátlanul működik.
Ha azt mondja hogy felújítja de csak 1,5 évet fog bírni, akkor ne vele újíttasd fel, hanem olyannal a ki garanciát vállal rá...
Akkor talán valami komolyabb baja lehet, miért mondja ezt a szerelő?. De csapágy szénkefe csere és csúszógyűrű polírozás szokott lenni a felújítás, és sok évig jó. Ezen kívül tekercsek és diódák vannak benne.
Valamikor régen magam csináltam, csapágy és szénkefe csere után sok év múlva így ment a kocsi a bontóba
Van töltés, de ha felmelegszik, akkor már alig megy fel 14,4V-ig a töltési feszültség, és kb. 15- 20 km megtétele után már nehezen indul a kocsi. Az akkumulátor vadonat új. A töltés hiba lámpa nem világít. 12,5 V mért rajta a szerelő mikor elindult, az említett km megtétele után, a fényszóró gyengén világított ilyenkor. Tehát a töltéssel lesz a gond állítólag vagy az indító motor jöhet szóba még.
Vagy csak rám akarta "sózni" az újat. De ha új kell megértem. Csak olvastam sokszor felújítják.
![]() Meg 25 éves autó, abba új generátort? Nem volt még benne soha generátor gond, vagy felújítás benne, jó megcsinálták annó. A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:38
Nekem generátor csapágy csinált ilyet. Aztán megszorult, spagettit csinált az ékszíjból, felforralta a vizet és vitte a szervót is. Tréler. Önmagában egy százas, és még szerelő nem is látta.
Az mérhető DC lakatfogóval egyszerűen hova merre megy el az áram, mennyit tölt vagy nem tölt. Esetleg generátor dióda is lehet rossz.
Egy rendesen felújított generátor pont annyit megy mint az új. A sajátomat én javítom, ha szükséges. Egyetlen kényes pontja van, a csúszógyűrű azt fel kell szabályozni esztergán. Ha cseréled akkor is. Egyébként csak csapágy csere szénkefe csere és tisztogatás.
Remélem megcsinálja és bírja egy-két évig.
Talán jó döntöttem, hogy csak fel lesz újítva. Még egy kérdést engedjek meg, aztán ígérem semmi autó téma részemről. Az öníndítót is fel lehet újítani vagy abból mindenféleképpen vadonat új kell? Megy csak állítólag beragad a kefe. A hozzászólás módosítva: 14:56
Azt is fel lehet, de nem tudom manapság csinálnak-e még bárhol ilyet. Nekem a régi Alfámban Bosch önindító volt, az egyszer elkezdett egy ilyet, hogy hol indított hol nem. Elvittem kimondottan generátor-önindító műhelybe ahol csak ezekkel foglalkoztak. A szaki ráteszi az akkura, hajt mint a veszedelem. Visszaadja, hogy semmi baja. Mondom ha nem lenne baja akkor nem hoztam volna ide. Megnézegeti, ráteszi még háromszor, mindhárom alkalommal indul, forog. Ő ezzel nem tud mit csinálni mert működik.
![]() Hazaviszem, másnap darabokra szedem, szerencsémre épp a fénycső armatúra alatt. Az erős fényben gyanúsnak tűnt a forgórész néhány forrasztása. Hozom a nagyítót meg plusz fényt, több forrasztás is el volt repedve. Átforrasztottam az egész forgórészt, utána indított ahogy kell.
Természetesen fel lehet és sokan foglalkoznak is ezzel. Itt a környékemen is van néhány javító, de szinte minden városban van. Sok faluban is, de azért ott már ritkább. Ha rendesen csinálják az is szinte azonos az újjal. Például ez van Gödöllőn. Őket ismerem vagy harminc éve. Rendes munkát végeznek, gyorsan és olcsón. Amikor még naponta szereltem autót hozzájuk vittem az ilyen alkatrészeket ha nem akartam vele kínlódni.
havidíjKorábbi DIGI előfizetőként megszoktam a néhány ezer forintos havi számlát (TV+NET+drótos telefon). Aztán az One Magyarország Zrt. bekebelezte a Digit, és megtartotta a korábbi árakat. Azonban most hirtelen, megduplázták a havidíjat.Próbáltam rákeresni az okokra, de a hírek csak inflációkövető áremeléseket jósolnak, ami valahol 15% körül meg kellene álljon, de nálam duplázódott a díj. Kis túlzással mindhárom tétel egységára jelentősen megnőtt. Valaki tudja miről van szó? A hozzászólás módosítva: 17:40
Próbáld meg "drótos telefon nélkül", akkor lehet drágább.
Én és több ismerősöm is felmondtuk a néhai inviteles, aztán digis koaxkábeles (rengeteg problémás) előfizetéseinket. Több helyen azóta más a t-s "hasít". Nálam még nem, mert a szerelő leesett a tetőről az előző szerelésnél...de kaptam ingyen korlátlan mobilnetet addig (meg kávét, vizet a klímás irodájukban).
A digis modemem leadásakor az ügyintéző megpróbált átverni, a felmondásomat nem regisztrálta a rendszerbe (talán elmebaj gyötörte a klíma és ívóvíz mentes ügyfélfogadó irodában). De pórul járt, mert tegnap megreklamáltam az irodavezetőnél, aki fél delelőtt azon dolgozott, hogy helyreállítsa a mulasztást visszamenőleges hatállyal. Panaszom is jegyzőkönyvbe lett véve, utiköltség és kiesett munkanap térítéssel. De a kérdesedre visszatérve "egységesítették" az előfizetési díjakat...vagyis én a 100 megás netemért (ami 23 megával cammogot) annyit fizettnék, mint a 1000-es csomagért. A kétkártyás UPC-m is 1690-ről 6490-re emelkedet aug. 1 től. De nincs mit tenni, jogorvostalnak helye nincs... felmondom, vagy fizetek. A fizetős MindigTV is megszűnik pár hónapon belül...az ingyenes marad egyenlőre. A hozzászólás módosítva: 18:29
Ha mérgemben letéptem a csekkről "Feladóvevényt" de az sértetlen, akkor be lehet fizetni a Postán?
Vagy azt csak a postás csaj tépheti le?
Nálam nincs semmilyen technikai gond. Egy vékony (kb 1,5mm átmérőjű), viszonylag merev, fekete "madzag" jön be, szerintem ez optikai kábel. Elfér benne temérdek TV csatorna, nagysebességű internet és még talán a vezetékes telefon is (ami gondolom szintén netes), de azt nem használom, készülékem sincs hozzá. A műszaki színvonallal teljesen elégedett vagyok.
A hirtelen történő, jelentős arányú árnövekedés indokát keresem. Igazából így is kibírható a díj, de fura a növekedési mérték. Honnan lehet azt tudni, érdemes-e erősködni, felmondani egy bevált szolgáltatást? Van olyan információra lehetőség, hogy egy adott címen milyen szolgáltatók érhetőek el? Mások árait meg lehet találni valahol? |
Bejelentkezés
Hirdetés |