Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Valamikor foglalkoztam egy watchmannel, emlékeim szerint valami gyökér kombo csatlakozója van. Most rákerestem a neten és valóban! Csatolok róla képet, adapterrel oldották meg.
A hangnorma pedig kerámiaszűrős, az értéke rájuk is szokott lenni írva. Ha amerikai normás, akkor 4.5MHz-es, ha CCIR, akkor 5.5Mhz-es. (Gyárilag OIRT 6.5MHz-es ezekből nem volt, de hozzám került már olyan, amibe valaki utólag ilyet rakott) A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2026
Az enyémben bekötés által "visszabutított" sztereo Jack aljzat a video bemenet, aminél valamiért a Jack dugó nem használt középső érintkezőjét 75Ω-mal összezárták a dugó hegyével ‒ kiépíthették volna a mono hangot a video mellé, de valamiért nem tették.
Nem kerestem rá a te változatodra így hirtelen... De akkor vagy marad így, vagy alternatív megoldás kell.
![]() Már látom, az csak video-in, hangbemenet nincs. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2026
Igen...ott csak normál jack ajlzat van (fotót mért nekem kell prezentálnom...)
Viszont az enyémben ilyen kék RCA aljzat van! A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2026
Érdekes, hogy AV van odaírva.
Valóban olyan csati kellene a tiédbe, mint kisgeri fórumtársunk mutat.Zsombornál meg csak videó jel. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2026
Egyelőre hanyagolom a dolgot, tegnap próbáltam valamire jutni, de a tápcsatlakozónál megrepedt a panel és most nincs power, nem kapcsol be. Persze eleve neki se kellett volna állnom, de nem bírtam magammal...
Ilyen másnál is előfordul, és mai darab a készülék sem.
Meg az áramütésre is vigyázz, nehogy legyen a kondikban még feszültség!
Azzal nincs gond, de ez, hogy most nincs power eléggé elvette a kedvemet tőle...
Ismét Tisza tvÜdv tisztelt Uraim!Sokadszor térek vissza ezzel a nyomorult Tisza tv-vel, egy gyors összefoglaló az előző részekből: Megkaptam és nyomott volt a kép, de úgy mondjuk kivehető volt mi volt rajta… Néztem a szelén sort, de előttem valaki azt már áthidalta egy modernebb diódával, szűrőkondikat cseréltem mert picit melegedtek nagyon, és még el volt barmolva a függő eltérítőtrafó, valaki innen megadta a Kádár féle könyvből a trafó adatait, megtekerték nekem, azóta megvan a kép teljes magasságban, de eltűnt a kontraszt. Vagy feltekerem agyig, és fehér, vagy letekerem és fekete, és nagyritkán sötét szobában kivehető valami a tejköd fehérségből. Erre mondta valaki itt hogy valszeg a képcső letérdelt, szereztem hát egy müter bmr 90-es képcső-vizslátor gépet, gondolva arra hogy megütöm nagyfesszel és pár évet csak kibír, hisz kb havonta ha egyszer használnám. Germán papírjaiból kihámoztam melyik drót rács meg katód, ráaggattam és ez aztmondja a képcsőre hogy jó az emisszió. FF képcsőnél ilyen 0.5 és 0.7 mA emissziót mond egészségesnek, nekem 0.65-öt mér. Szereztem másik ugyanilyen aw 43-80 képcsövet, mert arra számoltam hogy az döglött meg, de az is ilyen 0.6 és 0.65 között van. Ötleteket szeretnék kérni, hogy mit mérjek ki a ks csövön, hogy merre induljak el? Műveltem hozzá már egy leválasztótrafót, így tán meg se halok, az eltérítés és a nagyfesz gondolom rendben van, mert kép van, egész szépen futnak a sorok egymáshoz képest, de a kontraszt terén nemtudom mit méricskéljek… Előre is köszönöm hogy negyedszer is segít aki tud. Tisztelettel Beréti István
Szia!
A képcső katódján ott van a megfelelő nagyságú videojel?
Nem mertem még bekapcsolt állapotban belemérni. Sasszihoz képest mérjem a katódot? A szkópom meg csak 300 voltig jó, nem akartam felrobbantani
10-es osztós mérőfejjel és trafós leválasztással érdemes mérni a tévéket. Az ilyen készülékek fémvázán ott lehet a fázis!
Általánosságban Kb. 50-180V DC-nek illene ott lenni a testhez mérve, a fényerőtől függően.
Belenéztem. A katódon van 60 tól 160ig függően hogy hogy áll a fényerő és valamennyire a kontraszt is játszik vele. Képjelet nem láttam benne bár egy órát játszottam mire a lenti képet is behoztam rajta, elég nehezen kivehető. Pont az alját kapta el, de szemmel nem ilyen féloldalas.
Előástam egy régi métert megnézni hol mi van mielőtt ráengedem a szkópra. Az első képen a katód, nem tudom hogy az ott zaj e, vagy a kép amit ráküldök, ha nincs bedugva semmi csak a tv meg a szkóp akkor jóval kevesebb a tüsi, néha lépcsős néha középről le, aztán vissza fel és lépcső középig, de nem tudom egyszerre nézni egyszerre mert olyan gyorsan ugrál szegény, nem szinkronautomatás még ugyhogy tekergetem hátul hogy valami képben legyen. A második a G1, ott -60 tól +80ig van ez a jel 50 Hz en. A harmadik a G3, ezt úgy 0-tól 400 voltig lehet állítani a fókuszpotival, benne ez a jel van kinagyítva. G2-t nem néztem szkóppal, ott van +425
Meg kellene mérni az amplitúdót a katódon. Most csak valami értelmezhetetlen mérési érték van kijelezve, aminek se füle se farka. A készülék rajzán biztosan vannak oszcillogramok, azokkal kellene összehasonlítani a látottakat.
Az első kép a katód. Ez fel van tolva a 60-160v DC feszültségre, de dc állásban nem tudok ránagyítani annyira hogy ez látszódjon. Ezt a mérést ac állásban csináltam, ami olyasmit csinál mint a szinkroszkópok hogy 20 Hz alatt nem mér, így az a 60-160v nem lesz mérve csak ez a jel ami elég kicsi tényleg, 1,8V csucstol csucsig. Előásom a kádár könyvet megnézem mi van abban.
Hát a katódon az a néhány mV, amit a szkóp mutat, édes kevés.
Akkor előtte kerss szkóppal megfelelő jelet a rajz alapján. Akár egy csatoló kondi is lehet rossz. A katódon akár 10-30V fesznek kell lennie AC állásban. Pontosan 35V. Az PCL84 8-as lábán 18V-nak. Vagy 1,8V-nak? A V4 2 lábán földhöz képest lehet nézni a KF frekvenciát. Lehet, hogy valamelyik EF80 kuka? Üdv. M.
A pcl 84 8-as lábán van 2 volt féle. 1.8 tól 2.6ig ugrál és a freki se stabil, 0.7 khz től 16 khz közt ugrál, gondolom zaj a sorfrekiből. V4 et nem találom a kapocsrajzon. Közben nézegettem képeket kibelezett tisza tv-kről és az enyémnek nincs meg az árnyékolás a váltódobon és az ottani pcc 84 csövön. Gondolom ettől lehet zajos a jel, de nem ennyire gyenge..?
A mérőzsinór testelését hová teszed ilyenkor?
Sasszira. Épp akartam írni mert megtaláltam a kádár könyvet és kb semmi nem stimmel… 2-es oszcillogram az anód, 35V-ot ír, van helyette alig 2volt,
3-as gram az ech 81-es cső 2es lába, 20V-ot ír, van helyette 190v szinusz. Majdnem ugyanez van a 4-es gramnál… Valamit itt nemjól csinálok az biztos
Egy könyvben van nekem a leírása és ez a rajz is. Kádár Géza Rádió és televízió vevőkészülékek 1958-1959. Ez talán az első kötet. Leírása is van hogy mi hogy működik, de mivel én csak egy autószerelő vagyok egy szavát sem értem amit ír
Kinyomtatom a másik rajzot is.
Valami nem egészen tiszta. A nálam lévő rajzon az ECH81 lábainál másképp vannak kötve és számozva.
Ha leellenőriznéd melyik rajz passzol az jó lenne. De egyébként szerintem az a szinkron jel leválasztó fokozat ha jól nézem.
Nem kell ahhoz oszcilloszkóp, elegendő szervíz javításokhoz használt multi méter.
Amennyi különbséget látok az a kettes láb ezen a rajzon test, a régin meg össze van kötve a hetessel, illetve a 9-es láb a régin egy 1M-s ellenálláson keresztül testel és egy 1 mikrós kondim megy tovább a 6os lábra. A gépen is így van mint a kádár féle rajzon.
Mivel nem szoktam tv-t javitani sose tudom hogy egy multiméter mekkora rms-t fog nekem kiszámolni, ezért nyektetem a szkópot. Ágyúval verébre, de legalább tanulok valamit közben
Az EF 80 kettes lábán 60Mhz van de ugrál egész le 20Mhzig, amplitudója meg alig 240 mV.
Az egyenfeszültséget mérjük műszerrel, így nem kell RMS-el foglalkozni. A rajzon lévő feszültségértékek mennyire vágnak össze a mértekkel? Minden mérést DC-ben végezz!
A 18 mérőpontot végigfutottam, van amihez nincs referencia írva, sok stimmel, 2 ami nagyon nem az a 7es ponton kéne legyen 0v, van +55, és a 15 ös pont ahol kéne legyen 175v és van 300. A többit ami nem ponton van meg kell még keressem hol vannak a spagettiben.
Ja és azt is észleltem hogy a pcc 82 helyett egy ecc82 van bedugva. Nemtudom hogy cserélhetőek e vagy ez a gáz..? A hozzászólás módosítva: Csü, 19:32
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Valóban olyan csati kellene a tiédbe, mint kisgeri fórumtársunk mutat.