Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
A PCL84 pentóda rész anódján (6) és a katódon (7) mekkorák a feszültségek? A kontraszt potméter tekerésére a megadott tartományon belül kellene változnia a feszültségeknek.
Minimum kontraszt állásban az anód 6v, katód 168v. Max potinál anód 8v katód 88v
Adatlapot nemigen lehet találni a PCC82-ről, de elvileg olyan lehet, hogy a fűtése neki is 6,3V/0,3A mint az ECC82 esetében.
Soros fűtésben is lehet nem csak "P" hanem "E" csöveket is használni (ha 300 mA a fűtés). Példa erre az EF80. Bekötésben sem kellene különbözni, ezt napfényben nagyítóval le lehet ellenőrizni. Jó lenne adatlap a PCC82-ről. Az azért elgondolkodtató, hogy sem a Magyari féle atlaszokban nincsen benne, és az internet sem találja. Mondjuk nem Orákulumok. Röviden lehet jó, de nézd meg alaposan.
Általában az ai-nak azt se hiszem el amit kérdez, de olyasmit mond hogy bent ugyanaz az ecc mint a pcc csak utóbbinak nagyobb feszt is megenged a fűtésen… rajz szerint dupla trióda, ami az ecc is, és a 12au7 is. Bakancslistára fel lett írva a csőteszter, a wobblerszkóp után
Elektroncső atlasz I. PCC84 van. 7 V, 0,3 A. Túl nagy eltérés nem lehet. Ez ~10%.
ECC84 -nél 6,3 V, 0,35 A. Egyéb adatok nagyon hasonlóak. A hozzászólás módosítva: Csü, 22:37
Üdv,
Nem létezik PCC82 cső, a Kádár könyvbe el van írva a csőtípus.
Esetleg nem fordítva mérted a katód-anódot? Ha a feszültségek jók és a környező ellenállások értékei is megfelelőek, akkor még akár a video-demodulátor germánium dióda is lehet rossz. Ilyen kontrasztszegény képet annak hibája is okozhat.
Igen fordítva írtam le
Még átmegyek a többi cső értékein is ahova van írva valami a rajzon. Van itt pár papírkondi, nem voltak gyanúsak de olyan mintha melegedne, vagy csak az egyik cső fűti őket is, nemtudom… Megtámadom azokat aztán meglátjuk mi lesz. Ha már vásárolok egy diódát is hozok. És valóban a tv hátlapján is ecc82 van felírva.
Kicseréltem a kondikat, abszolut semmi változás nincs, nagyobb fényerőnél van fénypont a képernyő közepén kikapcsolásnál, ez eddig nem volt, de ugyanúgy a hang borzalmas, a kép meg ködös és elég nehezen akar középen maradni. Ha ott is marad jobbra el van csúszva, de nehéz látni. Ez azthiszem kifogott rajtam. Rádiókkal elvoltam de ez abszolút más szint… Mindenesetre köszönöm a segítséget Urak, én ehhez kevés vagyok
Nem kéne feladni ilyen hamar. A kaka képet okozhatja az elégtelen képcső fűtés, a videoerősítő munkapont beállító ellenállások megnyúlása, elégtelen g2 feszültség, stb.
Nem szeretek dolgokat feladni, de mások idejét rabolni pofátlanság szerintem. Szeretek új dolgokat kipróbálni de itt tűnik ki hogy csak egy autószerelő vagyok, önöknek/nektek evidens hogy mit kell megnézni, mihez kell nyúlni. Én azt sem tudom hogy pontosan hogyan működik ez a kf dolog. Ha meg el van állítva, akkor reménytelen az ügy nálam. Ha van valaki aki még tud erre időt fordítani, akkor nyilván nem ingyen, átadnám a stafétát. Lehet annak aki ért is ahhoz it csinál csak 3 perc
Én csak lámpákat cserélek meg fogaskereket tekergetek jelre.
Egy technikai fórumon nem szoktak ezen meditálni, hogy ki kinek az idejét rabolja. Nyilván akinek nincs kedve vagy ideje az nem válaszol.
Az kimaradt az információkból, hogy milyen jellel hajtod a készüléket, mert a mai modern eszközök nagy jelszintje simán túlvezérelheti a készüléket, ami hasonló életlenséget is képes produkálni. Amit én megnéznék, az a képcső fűtése, ami szintén a sorban van. Ezek gyárilag némileg alul is vannak fűtve, és egy öreg csőnél okozhat borzalmas képet, hiába a csőmérőd jónak mutatta(annak a fűtésével biztos jó is volt). Mielőtt feladod, vedd ki a képcsőfűtést a körből és tápláld meg külön tápról (6,3V 300mA az AW43-80 fűtése). Megnézheted 7V-ról is mit mutat. Aztán még rajz szerint érdemes lenne végigmérni a video kör csöveinek anód-katód ellenállásait is, mert ezek a régi szénrétegek ennyi idő után hajlamosak voltak a megnyúlásra. Egy ilyen idős készüléknél, már az is egy jó jel, hogy egyáltalán fényt ad, és érzéseim szerint nem kevés munkaórád van már ebben ahhoz, hogy feladd. A hozzászólás módosítva: Szo, 6:20
Fényerő van, így a fűtéselégtelenség nem releváns. Simán lehet EF80, PCL84 hiba, esetleg megnyúlt ellenállás vagy elállított AGC.
Elégtelen fűtés esetén sem tűnik el a fényerő, viszont alul fűtött katód esetén mélyen a nézhetőség alatt marad a kép egy ilyen öreg csőnél főleg, amit nem árt az elején kizárni ....
Az nem így mutatkozik. De gy soros fűtésű készüléknél, főleg 230V hálózat esetén nem szokott alulfűtés jelentkezni. Egyébként cserélt képcsövet, ha jól követem az eseményeket.
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:29
Elnézést, kicsit mással akartam foglalkozni, tegnap egy picit besokalltam
Elnézést azért is. Szóval az van hogy a képcsövet nem cseréltem, szereztem egy másikat, és mindkettőt felkötöttem erre a teszterre, ugyanazt mutatja mindkettő, az eredeti még egy picit talán jobb is( kb 0.05 mA a különbség) A jel amivel táplálom egy kétes eredetű Hdmi to RF konverter, ami másik tv jól működött. Bár az nem crt.. Ebből megy koaxon egy vhf uhf trafóba, aztán az a tv antennája helyére. Van egy közeli és távoli, ha közelibe dugom nincs még szellemkép se. Volt egy öreg vhs gép, azzal kezdtem jelet adni neki de megevett egy fél kazettát és belehalt… Most úgy ahogy van hang, de borzalmas, és hallottam benne 50hz-et is, ugyhogy szétszedtem tegnap a szűrőkondik miatt, a fűtést mértem régebben, a ks csövön beáll 6.55-re ha már bemelegedett. Csőtesztert kiváncsiságból megmértem mennyit ad fűtésre, az 7volton járatta. Nemtudom egyenlőre hogy nézzem meg az ef csöveket, de az ugrott be hogy ha a if- dolgokat a demodulátorig kihagyom, és ott beadom neki a kompozit jelet a kétes eredetű kínai cuccról egy kondin át, akkor valami képem kéne hogy legyen? És tán kiderül hogy ha jó a kép akkor előtte az if cuccok csinálják a fesztivált? Nemtudom jó ötlet e csak ez ugrott be.. Köszönöm a segítséget mindenesetre!
A brummos hang a rossz hangnorma beállítástól is lehet, inkább maradni kellene a keleti (OIRT, 6,5MHz) hangnorma mellett a jelforrás beállításánál. Az UHF-et nem tudom miért keverted ide, mert ez a tévé csak VHF frekvenciák vételére alkalmas. Olyan RF- modulátort kell használni, aminekl VHF kimenete is van (1-12 csatorna).
Azért írtam az uhf-et mert ennyi van ráírva a trafóra, “uhf vhf fm matching transformer” más nincs is rajta csak ez. Ennek a kis doboznak van azthiszem négy módja, kettőn csak zaj és nincs kép, egyen van kép de csak zaj, és egyen van kép is, meg hang is. Bár zajos de hallgatható. Egy kimondott OIRT konvertert nem tudom honnét szedjek. Vagy hogy egyáltalán tudok e majd rajta bármit nézni.
Csak ne hogy megüsd a képcsövet, főleg a nyakánál óvatosan. Úgy tudom ebben robbanós képcső van.
Így már értem. Több videomagnó modulátor kimenete atváltható hangnormás. Sajnos ez a tévé még egynormás, csak OIRT szabvány szerinti hang segédvivőt képes feldolgozni. Vagy a hang lesz jó, vagy a kép a finomhangolás közben.
Akkor nekiállok keresni egyet, de akkor így vagy a kép vagy a hang külön külön csak jó kéne hogy legyen. Tekergetem a finomhangolást de semmi hatása se a képre se a hangra. Asszem ez most csak a kettes csatornát tudja. Azt nem is néztem hogy ez a konverter tud e más csatornát hátha dobban ment el valami.
Rettegek is tőle, meg a másiktól is ami a zongora alatt pihen egy dobozban pofával lefelé. Minden hétvégén érkezik valaki egy porszivóval bekaszálni oda..
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:29
Idézet: Elvileg nem feltétlenül kell, hogy kazetta legyen a jelforrás. Ha a videomagnó legalább bekapcsol, akkor a bemenetére adj videót és hangot, váltsd át a bemenetére és onnantól kezdve kazetta nélkül használhatod "RF konverterként". „Volt egy öreg vhs gép, azzal kezdtem jelet adni neki de megevett egy fél kazettát és belehalt…”
Közvetlen jelbeadást nem javaslom, mert a készülék fém szerelőlapja (mondjuk test) közvetlen kapcsolatban van a hálózattal. Azaz a közvetlenül csatlakoztatott készülék megérinthető fémrészein (például csatlakozó) a hálózati feszültség megjelenhet.
Leválasztótrafóval kapja a delejt. Elég volt egyszer hozzányúlnom
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Még átmegyek a többi cső értékein is ahova van írva valami a rajzon. Van itt pár papírkondi, nem voltak gyanúsak de olyan mintha melegedne, vagy csak az egyik cső fűti őket is, nemtudom… Megtámadom azokat aztán meglátjuk mi lesz. Ha már vásárolok egy diódát is hozok. És valóban a tv hátlapján is ecc82 van felírva.