Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » KDC kaputelefon loggolás
Amit én nézegettem az codefon, és nem az itt tárgyalt proel ! Itt valóban egy nyolcbites csomag indít, a megfelelő helyiértéken kitöltési tényezőt váltva. ( vagyis nem tudom, lehet előtte jön valami hangfrekis csomag is, de az az 5V/div felbontásban elvész. Utána a készülék helyben megcsengeti a kézibeszélőt, és válaszol valahogyan hangfrekin. A központ ebből tudja hogy létezik. A kapunyitás szintén egy hangfrekis pitty- nek látszik. Ezek a mikrofonágba keverednek be. A zárnyitás végén a központ is egy hasonló jelet küld vissza, nem tudom minek. Ha kóddal nyitják lent az ajtót, akkor is megkapja a készülék a nyolcbites csomagot, csak kétszer egymás után némi időeltolódással, erre helyi pitty a válasz.
A hangfrekvenciás pitty kapunyitásnál a picből ~30kHz négyszögjelként indul, és utána csatolódik a hangútba. Ott már egy többfrekvenciás keveréknek látszik, normál beszéd jelszinttel.
Úgy tűnik, két lakást sikerült helyesen beazonosítani (attól elztekintve, h egy tizes eltolást bele kell tenni).
Itt tartok egyelőre.
Ami zavar, az ilyen kódolós dolgok általában azonos bitszámmal működnek. A mintavétellel is van még némi probléma, legalább 3-4 szer ennyit választanék. Az hogy minden impulzusra csak egy mért pont jut, az nagyon kevés, akár el is veszhet egy két impulzus.
Igen, mindkettőben igazad lehet.
Számomra sem meggyőző. Ha időm engedi, a kedves szomszédok segítségével kipróbálom még több lakásra is. Az egyetlen motiváló dolog az, h szerintem jó helyen keresgélünk.
Némiképp finomhangoltam, beletettem egy szűrőt. Ezzel tesztelve három különböző lakást jól beazonosított, de ezek még mindig egymáshoz eléggé közeli számok (23, 38 és 39). Ez még biztos nem a végleges, de kicsit bíztató. Az igazi az lenne, ha nagyon magas és nagyon alacsony számokra is működne.
Mára azt hiszem elég ennyi.
Ami esetleg még egyezhet a két rendszerben, a lakáscímet akkor is felküldi a codefon, ha az adott készülék nem létezik. Esetleg ha nem létező lakásszámokat csengetsz fel, azzal senkit nem zavarsz, nyugodtan kísérletezhetsz vele.
Írtam egy szkóp programot, amiben meg tudom nézni a csatornákat skálázva és offsetelve. Itt van 8 csatorna Y offset nélkül. Az elején a nulla értékek abból adódnak, hogy a puffer 13.000-re van állítva, de a file-ok ennél rövidebbek, viszont a kép generálás az egész pufferről van.
szerk: miután a kép szokatlanul széles (13000 pixel), így a kép megjelenítők nem tudják rendesen megjeleníteni. Kép szerkesztőben (pl. Paint) viszont rendesen látszik. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2026
Nekem nem sikerült értékelhető formában megnézni.
Ez nagyon jó ötlet, és ezzel tudnám tesztelni a nagyon kis és nagyon nagy lakásszámokat!
Holnapután amúgy is beszélnék a kaputelefon szerelővel, elkérem tőle a teljes listát, mert szerintem a jelenlegi (szintén általam frissített és nyomtatott) lista már régi, lehet, h van közte új készülék is, esetleg változott valamelyik lakáskód, és valóban nem szeretnék a kelleténél több embert zavarni ezzel. Köszönöm
A Windows Paint szerkesztőjével próbáld. De ezt írtam is.
szerk: Készítettem 3 külön képet, de ezeken nem látszik egyben az egész. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2026
Annyi időm nem volt, hogy kielemezzem az időzítéseket, de a programról készült kép alapján, ami képes időkülönbségeket és frekvenciát számolni, látható, hogy a közepes frekvencia értéke 125 Hz. Ettől van egy alacsonyabb (ami ezen a képen nem látszik), ami kb. 50-60 Hz, és egy magasabb, ami pedig kb. 440 Hz. Következetesen ez a mintázat minden egyes esetben úgy néz ki, hogy van egy hosszú szakasz, ami az intercom zajának tekinthető, de ebben nem vagyok biztos, és az azt megelőző jel az összesnél 4 darab közepes "izé" és előttük mindig van egy nagyobb frekvenciájú "izé". Viszont ezeknek az "izéknek" eltérő a távolságuk. A program képes megmérni bármelyik szakasz frekvenciáját és távolságokat, de ez az utóbbi egy kissé időigényes, ezért ezt még nem tettem meg. De ha valaki kedvet érez az elemzéshez, akkor szívesen elküldöm neki a kellékeket.
Ha átküldöd, akkor megnézem az adathalmazod. Első blikkre úgy néz ki, hogy a 125Hz-es jel lesz a nulla bit a 440Hz-es pedig az egyes bit. Ezen kívül még azt kell kitalálni, hogy vajon LSB, vagy MSB az adat, de ezt pár érték decimálisra váltásával hamar megkapjuk. Pl. a fehér jeled 00010000 LSB = 8, vagy 00001000 MSB = 16. Kék 01100000 LSB = 6, vagy 00000110 MSB = 96. Emlékeim szerint nincs nálatok 96 lakás, így az LSB a valószínű, tehát előbb küldi a kis helyiértéket és utána a nagyobbakat szépen sorban. Így folytatva narancs: 11110000 = 15, piros: 01100000 = 6, lila: 1101000 = 11, zöld: 00010000 = 8, sárga: 101?0000 - itt kimaradt egy bit, lehet a mintavételezés elmászott, cián 00100000 = 4.
Idézet: „A Windows Paint szerkesztőjével próbáld. De ezt írtam is.” Valószínűleg átméretezte a rendszer, mert elérte a vízszintes érték a max felbontást, viszont így a magassága 150pixel, ebből semmilyen programmal nem lesz értékelhető kép.
1919 x 1034 / 1683 x 741 pixel felbontásban töltötte fel (jobb klikk, kép megnyitása új lapon).
Elnézést, nem ellenőriztem, hogy megtartja-e az eredeti mértet.
kép Innen talán jó lesz. Egy visszajelzést kérek, hogy letöltés után a Paint (vagy más szerkesztőben) látszik-e. Én ellenőriztem és elvileg most jó. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2026
Nem tudom, hogy neked mit mutat, de természetesen én is így nyitottam meg, de 150 magas. Kép mentése(/másolása) és megnyitás képnézegetőben, pl. XnView
Nekem rákattintás után megnyílik egy oldal, ott a letöltés ikonra kattintva lementi. Onnét nekem jól nyitja meg a paint.
Már csak értelmezési gondjaim vannak. A 8 csík egy egy (de más) lakásszámhoz tartozó vonalon lévő oszcillogramm?
A belinkelt Google Drive-ból mentsd le a baloldali letöltés gombbal!
Készítettem egy újabb képet, ami már sokkal kisebb és ami szerintem a lényeg van.
A csatornák Xoffset-el egymás alá vannak csúsztatva. Annyi infó van róla, hogy a legelső csatorna kapukódja 11. A többi csatorna anonim, azokat nem ismerem. Ha szükséges, felrakom a képet eredeti méretben, valamint megosztom az egész eljárást, hogy hogyan jutottam el ezekhez az oszcillogramokhoz. Az ESP32 kódját és a vizualizációs programot is, ami vb.net (Visual Studio 2022 - Visual Basic) alatt készült. Még 2 féle ismert kapukódot tudok logolni (összesen 3). Ha engedi, akkor a nem használt kapukódokból sok adat kinyerhető, de azt még nem próbáltam. Sajnos csak ilyenkor késő este tudok ezzel foglalkozni. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2026
Igen. Mindegyik egy egy kapunyitás. A legfelső az enyém, ami 11. A többit nem ismerem, csak logoltam. A projekt gazda tudna több ismert adattal szolgálni, ha a társasházában meg tudja beszélni néhány lakóval, hogy járuljanak hozzá, hogy a saját adataikat megismerhetővé teszik. Belegyezés nélkül én semmiképp sem foglalkozok vele, ezért is anonim a többi csatorna.
Hello!
Egyrészt a projektgazda is csak hulladékidejében tud ezzel foglalkozni, másrészt, mivel már eddig is számos szomszér segytett ebben (hisz' közös a cél), szívesen tesztelem a működő(nek remélt) kódot ismert lakásszámokal, de ehhez két dolog kellene: Egyrészt én már az Arduinos vonalon indultam el, ahol C++ nyelvű a szkript. Nagon nem szeretnék most egy más rendszerre/nyelvre váltani. Másrészt, bevallom, nem értem az általad feltett, többfrekvenciás, nagyon látványos printscreen-eket. Ha segítesz őket értelmezni, nyilván én is közelebb kerülnék ehhez. Köszönöm!
Kezdetben semmit sem tudtam erről a rendszerről, még azt sem, hogy ugyanaz a két vezeték van minden lakásban. Aztán megpróbáltam szkóppal megnézni a jelet de a kérdés az volt, hogy mire triggereljen. Aztán átgondoltam a működését, amit tapasztalsz a használata közben. Pontosabban a beltéri működését, hiszen azt vizsgáljuk. Látszólag 2 féle módban működik (a doksijából kiderült, hogy létezik egy harmadik is, de az nekünk nem elérhető). Az egyik, amikor valaki felcsenget, a másik pedig amikor bejössz a saját lakásodba. Mind a 2 alkalommal hangjelzést ad a beltéri. Tehát valahonnan tudnia kell, hogy mikor kapcsolja be a hangszóróját. Tehát az azonosító jel szempontjából mindegy, hogy melyik módban használom. Miután nem akartam össze-vissza csengetni a lakásokba, így a kapunyitásokat kezdtem el logolni (ami nem számít személyes adatnak, mivel nem köthető senkihez). De a trigger beállításával gondok voltak. Amire beállítottam, az egy szignifikáns jel, egy 8V --> 0V átmenet. Így sikerült a kapunyitáskori elektromágnes tranziensét és a beltérire jutó pittyenéseket megnézni. De ezek nem azonosító jelek, azoknak ez előtt kell lenniük. Viszont a szkóp erre már nem volt alkalmas. Így aztán vettem egy 2 megás ESP32-őt (ez volt legközelebb a kezemhez), amire egy körpufferes adatgyűjtő programot írtam. Ez a ram méret biztonsággal 900000 mintát (2 bájtos értékek, az ADC 12 bites) képes tárolni. A trigger a szignifikáns magas-alacsony átmenet. Majd néhány mérést követően kiderült, hogy a trigger előtt 10000 mintát kell megnézni (először 10, majd 1 msec mintavételezés). Így beállítottam a körpuffert -10000, +1500 mintára. Majd elkezdtem gyűjteni a random kapunyitásokat. Ezekről nem tudom, hogy melyik kihez tartozik.
Ezeket a loggolt adatokat jelenítettem meg egy csokorba szedve, hogy össze lehessen hasonlítani őket. Írtam egy megjelenítő programot, aminek a képernyőképét látod. Ez a program képes X és Y offsetet, skálázást, min-max limitet, távolságot és frekvenciát számolni, valamint több féle képet renderelni (pl. a nem látható képernyőről is, ezért lett 13000 pixel széles a kép, ugyanis ekkora az input buffer). Az utolsó képen egy kijelölt szakasz adatai vannak, így már sokkal jobban olvasható ill. kezelhető a kép. Amit te tudnál tenni: ESP-vel logolod a forgalmat, amikről tudod, hogy kihez tartozik és beleegyezett, hogy kezelheted a személyes adatát. Ha nem szeretnél egy Windows-os programot használni, akkor ezt a logolt file-t elküldöd nekem (vagy bárki másnak, akinek van ilyen programja) és én megnézem és vagy feltöltöm ide a generált képet vagy elküldöm neked. A mintavételezéssel elvileg még 0,1 msec-ig le lehetne menni, de annak nem láttam értelmét. Úgy már 130000 adatból állna egy minta, ami a 900000-es pufferbe belefér, de szerintem már így is jól látszik a jelalak. Amit idáig tudunk: Az azonosító jel minden mintában úgy végződik, hogy egy magasabb frekvenciájú jel után 4 darab közepes frekvenciájú jel van. Ez az egyetlen biztosan állítható tény. Ez még szerintem kevés a protokoll feltárásához. Az általam használt programokat igény esetén szívesen megosztom bárkivel, egyrészt hogy tudja ellenőrizni a megállapításaimat (a tévedés jogát fenntartom), másrészt pedig hátha neki van ötlete a protokollra és ez segíthet neki.
Nagyon köszönöm ezt a részletes és érthető leírást!
![]() Elmondom, én mire jutottam. A saját és pár együttműködő szomszéd jelét vizsgáltam, illetve megfogadtam Proba topictárs javaslatát, miszerint a központi egység bármilyen kapukódot felküld, így nem kell feleslegesen több embert is zavarnom. Összesen tíz különböző kódot rögzítettem és néztem meg szkóppal, 0,01ms mintavételezési gyakorisággal, a triggerjelet (nevezzük ezt nulladik csúcsnak) követő 1s-os ablakban. Ez talán túlzásnak tűnik, de az látszik, h minden egyes lakáskódnak pontosan egyedi mintázata van. Meggyőződésem, h a kód a jelsorozat legelején van. Az első csúcs helye ugyan nagyon kicsit (0,1ms-mal) változik, de összesen kétféle szélességű csúcs van a spektrumban: 0,66ms és 0,81ms. Vagyis szkóp kép alapján felismerhetőek, de a csúcsok száma a lakáskód számával folyamatosan nő, kétjegyű lakáskódoknál kb háromtól harmincig, tehát nyolcbites adatcsomagot feltételezve (a lakáskészülékeket eszerint lehet jumperelni) nekem ezt nem sikerült tisztán bináris kódokként értelmezni. Ugyanakkor mindezt az adatgyűjtővel (Arduino) már nem sikerült megbízhatóan reprodukálnom, szerintem azért, mert az optocsatoló túl érzékeny, és rengeteg fals jelet (csúcsot) ad, amik a szkóp képen valójában nem léteznek (legfeljebb mint alapzaj). Lehet, h ezen az előtét ellenállás felhúzásával lehetne javítani (próbálgatással), illetve komparátorral eleve csak a valódi csúcsokat kiszűrni. Jó lenne legalább odáig eljutni, h az így megszámlált csúcsok száma egyezzen a szkóp képével, mert akkor a valós csúcs számokhoz egyértelműen hozzárendelhető lenne a lakáskód. Ez utóbbi nem túl elegáns módszer lenne (hiszen épp a "megfejtést" hidalná át), viszont szerintem a gyakorlatban működne. . Hozzád hasonlóan nekem sincs túl sok időm erre, de a feladat izgalmas, így néha szakítok rá egy kis időt. Még egyszer köszönöm a hozzászólást! A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2026
Huhh...nem akarok trollkodni, de nem értem, amit írsz... Rákattintva bejön egy ablak a képpel, ahol nincs letöltés ikon, neked hogy van ilyen? Jobb gombbal, Kép megnyitása új lapon, vagy mentése, vagy másolása lehetőséggel lehet megnézni nagyobb méretben, mint amire ez az ablak méretezi. De ez a 150 pixel magas kép.
Természetesen a Drive-ról letöltöttem már régen, csak ahhoz szóltam hozzá, ahol jelezték, hogy nem értékelhető a kép. Nem szeretném ezt a kép mizériát folytatni, de tényleg nem értem, hogy az itt feltöltött képet, ti hogyan tudjátok jó felbontással letölteni. Egyébként drukkolok, hogy sikerüljön megfejteni a protokollt, figyelemmel követem a topicot. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2026
Itt a letöltés.
A jobboldalon a "V" betű lenyitva és baloldalt a letöltés ikon. Egyébként én az egészet paintbe megnyitva kivágtam belőle az információt nem tartalmazó részt és jobban nézhető talán. Üdv. M.
Egyre érdekesebb...Firefox 153.0.4 (64 bites) Win11 alatt, nincs ilyen. De Chrome alatt sem...
Én is a drive-ről töltöttem le, nem a hozzászólás alján lévő képként. Ahhoz írtam a sikerült kommentet.
wartburg: Lehet az az elején lévő csomagot jobban szét kellene húzni. A codefon lakáskészülék pl 30kHz-s frekvenciát tol a vonalra mikor a zárat nyitja. Igaz hogy ez a vonalon kisebb frekvenciának látszik, de a központban ismét a 30kHz-ként jelenik meg. Bocsánat hogy azzal pédálózom mindíg, de ha egy rendszerben valami beválik, néha mások is másolják. Én csak ezt tudom megfigyelni, ehhez korlátlan a hozzáférésem. Ami esetleg segíthet, ha a készülék is küld valami információt a központ felé ( létezem/zárnyitás...), azt a processzor valamely lábán, még mindenféle analóg torzítás előtt meg lehet figyelni. Esetlegesen segít milyen frekvenciájú/ütemezésű jelet kell keresni. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2026
Keresd meg ahol a szövegbe beírta, hogy kép és az nyitja meg a driveset.
Az elején lévő csomag széthúzva így néz ki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |