Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, ahogy a Panasonic is létezik és a mai napig gyárt TV-t, de egy 30+ éves készülékhez már nem kapsz eredeti távirányítót.
@Pali79:
Ja így már összeállt a kép. A gyártói honlap szerint ehhez eredetileg egy 7.2V / 1500 mAh-s Ni-MH akkupakk volt, ami még hagyományos Ni-MH cellákból állhatott, aztán ez turbózták fel 2000-es GP Recyko-kra. A gond (azon túl amit korábban írtam, hogy sok közülük a gyorsan meghaló selejt), hogy a GP Recyko LSD (Low Self Discharge) cella, ezért NEM BÍRJA A CSEPPTÖLTÉST (ahogy az LSD-k általában: az Eneloop és az IKEA LADDA sem bírja, ugyanezen tulajdonságuknál fogva mert a csepptöltés árama nagyobb mint ami közben elszivárog az LSD cellákból, így túltöltődnek és kémiailag károsodnak). Feltételezem, hogy a hozzá kreált töltő hagyományos Ni-MH töltő volt, nem pedig LSD cellákhoz való, így lazán kinyírhatta az akkukat. Az LSD cellákat csak speciális, csepptöltéssel NEM rendelkező töltővel szabad tölteni, sima Ni-CD / Ni-MH töltővel nem! A Panasonic-nak van pl. ilyen Eneloop töltője. Rákeresve az NBB Battery System-re, már van Lithium alapú akkujuk is, ami kompatibilis az eredetileg 7.2V-os Ni-MH akkupakkal gyártott eszközeikkel. Cameron Sino márkájút nem szabad venni mert nagyon gyenge minőségű: laptopoknál hírhedt. A gyártó által biztosított tápellátási lehetőségek: Option 1: NiMH battery (7,2 VDC / 2400 mAh), pluggable Option 2: Li-Ion battery (7,2 VDC / 3500 mAh), pluggable Option 3: 2x AA/LR6/Mignon battery or accu Operating time At Option 1: up to 48 hours At Option 2: up to 70 hours At Option 3: up to 38 hours Charging Externally, via a separate charger Tehát véleményem szerint 2 db 3.6V-os Li-Polimer cellát (ma már 4400 mAh az átlag) 2S1P vagy 4 cellát 2S2P kötve (természetesen a megfelelő BMS-el és töltő elektronikával) tökéletes lesz. Az ekkora kapacitású cellák viszont már nem hengeresek hanem párna alakúak, így valószínűleg 3D nyomtatással érdemes nekik tokot készíteni. Bontottam egy W3C tabletet amiben 7800 mAh-s cella van: gyakorlatilag a belsejének a 3/4-ét kitölti. Csak azért írom, hogy ilyen is létezik, ha világvége + 1 napnyi kapacitásra van szükség. A hozzászólás módosítva: Pé, 20:29
Bocsi, egy kicsit félre vitte a dolgot ez a linkelés és képek beszúrása. Ami nekem van az egy sokkal régebbi típus, csak arról nem találtam képet sem, fotózni meg nem tudtam. Nekem még 9,6V-os akku volt benne. A töltője gyári.
Másik tok nem nagyon működik, mert az akkut oldalról kell a távirányító házába csúsztatni. Más forma vagy méret nem nagyon játszik. A 14500 méretű lifepo4 jónak tűnik elsőre a 3S2P elrendezésben, talán még a BMS-nek is lenne helye.
Szia!
Én nem alakítanám át, maradnék az eredeti akkuknál. AA méretben szinte állandóan kapható a Lidl-ben (vagy más áruházakban is) a Tronic NiMh akku, elég sokat használunk ezekből, nem jelentős az önkisülése. Ha pedig tudod, hogy több hónapig nem lesz használva a daru, kiveszed az akkukat a távirányítóból.
Igen, elcsúsztam a 7.2V-al logikázással. A 8 db Ni-MH cella x 1.2V az 9.6V nominális feszültségen, viszont teljesen feltöltve ~1.55V cellánként, azaz max. 12.4V-ot tud a pakk.
Azt javaslom, hogy vegyél 8 db Panasonic / Sanyo Eneloop-ot (van belőle forrfüles is), a hozzájuk való töltővel és minden 2-3 töltési ciklus után iktass be egy kisütést (regenerálást). Az Eneloop-ok gyártástechnológiája nagyon precíz: a cellák belső ellenállása minimális szóráson belül van közel egymáshoz és az együtt futásuk is tökéletesnek mondható, ha megfelelően vannak kezelve (más gyártók cellái könnyen szétcsúsznak ahogy öregednek, változik a kémiai szerkezetük és a belső ellenállásuk). AA méretben vannak még 1.6V-os Ni-Zn (Nikkel-Cink) cellák is, de azokat nem sok töltő kezeli, illetve nagyon kérdéses, hogy a daruvezérlő kibírná-e a 12.8V-ot. Ha mindenáron lítiummal szeretnéd akkor azzal is megoldható, bár szvsz felesleges bonyolítás (ebben egyetértek vision61 kollégával). A hozzászólás módosítva: 3:53
|
Bejelentkezés
Hirdetés |