Fórum témák
» Több friss téma |
3...4 Li-os akksi és feszültség átalakító.
Igen, ahogy a Panasonic is létezik és a mai napig gyárt TV-t, de egy 30+ éves készülékhez már nem kapsz eredeti távirányítót.
@Pali79:
Ja így már összeállt a kép. A gyártói honlap szerint ehhez eredetileg egy 7.2V / 1500 mAh-s Ni-MH akkupakk volt, ami még hagyományos Ni-MH cellákból állhatott, aztán ez turbózták fel 2000-es GP Recyko-kra. A gond (azon túl amit korábban írtam, hogy sok közülük a gyorsan meghaló selejt), hogy a GP Recyko LSD (Low Self Discharge) cella, ezért NEM BÍRJA A CSEPPTÖLTÉST (ahogy az LSD-k általában: az Eneloop és az IKEA LADDA sem bírja, ugyanezen tulajdonságuknál fogva mert a csepptöltés árama nagyobb mint ami közben elszivárog az LSD cellákból, így túltöltődnek és kémiailag károsodnak). Feltételezem, hogy a hozzá kreált töltő hagyományos Ni-MH töltő volt, nem pedig LSD cellákhoz való, így lazán kinyírhatta az akkukat. Az LSD cellákat csak speciális, csepptöltéssel NEM rendelkező töltővel szabad tölteni, sima Ni-CD / Ni-MH töltővel nem! A Panasonic-nak van pl. ilyen Eneloop töltője. Rákeresve az NBB Battery System-re, már van Lithium alapú akkujuk is, ami kompatibilis az eredetileg 7.2V-os Ni-MH akkupakkal gyártott eszközeikkel. Cameron Sino márkájút nem szabad venni mert nagyon gyenge minőségű: laptopoknál hírhedt. A gyártó által biztosított tápellátási lehetőségek: Option 1: NiMH battery (7,2 VDC / 2400 mAh), pluggable Option 2: Li-Ion battery (7,2 VDC / 3500 mAh), pluggable Option 3: 2x AA/LR6/Mignon battery or accu Operating time At Option 1: up to 48 hours At Option 2: up to 70 hours At Option 3: up to 38 hours Charging Externally, via a separate charger Tehát véleményem szerint 2 db 3.6V-os Li-Polimer cellát (ma már 4400 mAh az átlag) 2S1P vagy 4 cellát 2S2P kötve (természetesen a megfelelő BMS-el és töltő elektronikával) tökéletes lesz. Az ekkora kapacitású cellák viszont már nem hengeresek hanem párna alakúak, így valószínűleg 3D nyomtatással érdemes nekik tokot készíteni. Bontottam egy W3C tabletet amiben 7800 mAh-s cella van: gyakorlatilag a belsejének a 3/4-ét kitölti. Csak azért írom, hogy ilyen is létezik, ha világvége + 1 napnyi kapacitásra van szükség. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2026
Bocsi, egy kicsit félre vitte a dolgot ez a linkelés és képek beszúrása. Ami nekem van az egy sokkal régebbi típus, csak arról nem találtam képet sem, fotózni meg nem tudtam. Nekem még 9,6V-os akku volt benne. A töltője gyári.
Másik tok nem nagyon működik, mert az akkut oldalról kell a távirányító házába csúsztatni. Más forma vagy méret nem nagyon játszik. A 14500 méretű lifepo4 jónak tűnik elsőre a 3S2P elrendezésben, talán még a BMS-nek is lenne helye.
Szia!
Én nem alakítanám át, maradnék az eredeti akkuknál. AA méretben szinte állandóan kapható a Lidl-ben (vagy más áruházakban is) a Tronic NiMh akku, elég sokat használunk ezekből, nem jelentős az önkisülése. Ha pedig tudod, hogy több hónapig nem lesz használva a daru, kiveszed az akkukat a távirányítóból.
Igen, elcsúsztam a 7.2V-al logikázással. A 8 db Ni-MH cella x 1.2V az 9.6V nominális feszültségen, viszont teljesen feltöltve ~1.55V cellánként, azaz max. 12.4V-ot tud a pakk.
Azt javaslom, hogy vegyél 8 db Panasonic / Sanyo Eneloop-ot (van belőle forrfüles is), a hozzájuk való töltővel és minden 2-3 töltési ciklus után iktass be egy kisütést (regenerálást). Az Eneloop-ok gyártástechnológiája nagyon precíz: a cellák belső ellenállása minimális szóráson belül van közel egymáshoz és az együtt futásuk is tökéletesnek mondható, ha megfelelően vannak kezelve (más gyártók cellái könnyen szétcsúsznak ahogy öregednek, változik a kémiai szerkezetük és a belső ellenállásuk). AA méretben vannak még 1.6V-os Ni-Zn (Nikkel-Cink) cellák is, de azokat nem sok töltő kezeli, illetve nagyon kérdéses, hogy a daruvezérlő kibírná-e a 12.8V-ot. Ha mindenáron lítiummal szeretnéd akkor azzal is megoldható, bár szvsz felesleges bonyolítás (ebben egyetértek vision61 kollégával). A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2026
Én régebben 555-Ic.vel vezérelt imp.töltőt használtam, ami egy tranzisztort kapcsolgatott, astabil multivibátor kapcsolásban müködött.
Megfelelt NiMh-akku packhoz, és Li-Fe-Po hez is,8,4V-os és 11,2V pakkhoz is. kimeneti fesz-g et, egy potival pontosan be lehet állítani. Nagyobb áramú töltőhöz, LM350T, Ic vel érdemes olcsón egyszerűen megoldani. Rövidzár védett, állandó áramú, és pontosan be lehet állítani ,a töltésé feszülséget. a cellák nem melegednek 40C-fok felé.
Mi alapján érzékelte a töltés végét? Mert az LSD akku is Ni-MH, viszont nem hagyományos Ni-MH: a DeltaT nem használható, a DeltaV pedig csak jóval szűkebb tűréshatárral mint a hagyományos Ni-MH celláknál. Az újabb típusú (LSD) Ni-MH celláknak a túltöltés az Achilles pontja mert annyira csekély az önkisülésük, hogy még egy átlagos töltő csepptöltésével is túl lehet őket tölteni.
Úgy tűnik az apróhirdetésed alapján, hogy itt, az IC-t nézve - nemcsak akku probléma van...
A hozzászólás módosítva: Pé, 6:48
Fekete szilóval össze van kenve... Nincs baja.
Ha nem gyári a "kenet", hanem ecetsavas sziló, az is gondot okozhat idővel.
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:51
számomra érthetetlen feltételezésekből indulsz ki, vizionálsz.
Én ugyanis, még egyetlen Li-ion, Li-Fe -po, akkupakkot de párhuzamosított dupla cellát, sem tudtam túl tölteni... Mert az imp.os fesz.g stabilizált, és áramgenerátoros ák..ezt nem engedi meg. mit töltene túl, ha egyszer,én beáll.a 11,8V' ot ,az LM 350' szab.pontján, akkor az a kimeneten is úgy fog megjelenni, és egy év múlva is annyi lesz,ez ugyanis preciziós Ic. reg. nem a legolcsóbb tipus. az akkupack, nem tudja saját magát túl tölteni, de lemeríteni sem, csepptöltés, sem gyorstöltés esetén. tudom azt ma már nem tanítják sehol, záró töltéskor, 4V-felett az akku cellák áramfelvétele a töredékére csökken, az induló töltő áramhoz képest, /egszerű fizika/, áram méréssel, műszerrel igazolható! A hozzászólás módosítva: 8:42
"számomra érthetetlen feltételezésekből indulsz ki, vizionálsz."
Mert te Lítium cellákról beszélsz én viszont kifejezetten az LSD Ni-MH kémiájúakról. "akkupack, nem tudja saját magát túl tölteni ... sem, csepptöltés, sem gyorstöltés esetén" Javaslom, hogy olvass utána az LSD Ni-MH cellák működésének: "Requires complex charge algorithm. Sensitive to overcharge."
"tudom azt ma már nem tanítják sehol, záró töltéskor, 4V-felett az akku cellák áramfelvétele a töredékére csökken, az induló töltő áramhoz képest, /egszerű fizika/, áram méréssel, műszerrel igazolható!"
Igen, labortáppal töltve látszik, hogy milyen a különböző kémiájú akkuk töltési görbéje. Sokszor egyszerűbb labortáppal rátöltenem, mint töltőt keresni hozzá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |