Fórum témák
» Több friss téma |
Faesztergáláshoz elegendő nálad az 1 fázisú 750W-os motor?
Remélem ezután sem fog "elégni", és még sokáig teljesíti az elvárásodat.
Csak időszakosan szoktam esztergályozni általában karácsony környékén, gyertyatartók, akármi, bármi vagy ha kimondottan valaki megkér-rendel valamit. Nagyobb átmérőt nem igazán szoktam pörgetni benne, talán 25-30 cm környéke volt a legnagyobb. Ahhoz meg vígan elég volt ez a teljesítmény is, hiszen 2800-as a motor fordulat, jellemzően lassítom, vagy 1:1 áttétellel megyek.
IMI villanymotorhoz mekkora kondenzátor kellene?Kedves Fórumtagok,Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek információja arról, hogy mekkora üzemi kondenzátor kellene egy FZ 642 R7e6 típusú IMI gyártmányú villanymotorhoz? (Egyáltalán 1db üzemi elég vagy kellene hozzá egy indító is?) A motor adatai: U=220V; I=2,5A; P=370W; n=2850 1/min; f=50Hz;. (Az adattáblát mellékletként csatolom.)
Szia! Nekem 12 vagy 16µF/400V van megadva ehhez a nagyságú teljesítményhez a gyűjteményben. Amit az AI ad meg az 1100W-hoz adja nem 370 watthoz.
Nekem ezt írta:
Idézet: „Miért pont ekkora?Ökölszabály egyfázisú motoroknál: 100 W-onként kb. 5–7 μF üzemi kapacitással kell számolni. Egy ~130–150 W-os motornál ez matematikailag 7–10 μF-ot jelentene, de az IMI gyári tekercselési adatai (a viszonylag magasabb áramfelvétel és a kedvezőbb indítónyomaték érdekében) a segédfázishoz 14 μF-os vagy 16 μF-os kondenzátort írnak elő. [quote] Meg ezt: [quote]Feszültség: Nagyon fontos, hogy üzemi kondenzátort vásároljon (nem indítót), és a feszültségtűrése 400V AC vagy 450V AC legyen. A hálózati 230V mellett a segédfázis tekercsében feszültségemelkedés lép fel, ezért a kisebb (pl. 250V-os) kondenzátorok hamar tönkremennek vagy felrobbannak.” A hozzászólás módosítva: Sze, 16:27
Azért nem lehet erre konkrét választ adni, mert részben a felhasználás módjától is függ, részben meg az IMI motorok némelyike túl van méretezve az adattáblájához képest.
Pl. nekem van régi nagy méretű zárt IMI mosógépmotorom, 130W van ráírva. Nem bontottam meg az állórészt (de majd meg kell mert az egyikben szakadt a segédtekercs) de ránézésre 0,7-es huzal van benne. Ezen gyárilag 14µF van. Aztán van újabb, nyitott kivitelű szintén IMI mosógépmotorom is, arra ugyanúgy 130W van írva, de ez már méretben is kisebb, meg kb. 0,5-os huzallal van tekerve, ennek 10µF van a vasmagjára nyomtatva. A régebbit próbáltam 10 és 14 µF-dal is, a 10-zel nehezebben indul és jobban is morog menet közben (torzul a mágneses mező), a 14-gyel sokkal simábban jár. Az sem jó ha kisebbet teszel rá a kelleténél mert a fázistekercse jobban igénybe lesz véve. Ha van több értékű kondid néha fülre is be lehet lőni melyik neki az ideális. Le kell tenni mondjuk egy kartondoboz tetejére a motort amin tud mocorogni és ami nem merev, kézzel megfogva üzem közben érezni fogod hogy melyik kondival rázkódik jobban vagy kevésbé a motor. A hozzászólás módosítva: Sze, 18:34
Szia,
Nekem is 12µF-ot hozott ki az AI, de elég bizonytalanul.
Ez nagyon jó ötlet ez a rezgés figyelés. Nézek 12µF körüli értékűeket és amelyikkel a legfinomabban jár valószínű az lesz az. De azért bízok benne, hogy hátha valakinél lapul egy táblázat amiben ott a gyári érték.
Bővebben: Link Bővebben: Link
Ez a kettő érték ami ehhez a teljesítményhez van megadva DE van egy IMI szervízkönyv is valahol itt a fórumon amiben meg lehet találni a motorod száma szerinti adatokat. Nem gondolnám, hogy nagy eltérés lenne közöttük ehhez a 370 watthoz.
Csupán kiváncsiságból kérdezem, mire tervezed használni ezt 370W-os a motrot?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |