Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IMI villanymotor

Témaindító: toxysanyi, idő: Jan 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   65 / 66
(#) Bkrisz válasza Thomas10100 hozzászólására (») Szept 14, 2025 /

A 112 elnéztétek, mert csak 12µF gyárilag. (400-450V)
(#) Thomas10100 válasza Bkrisz hozzászólására (») Szept 14, 2025 /

Igen, elnézték. Elhozták, én nem tudom honnan jött a 112 amúgyse
(#) Thomas10100 válasza VIM hozzászólására (») Szept 14, 2025 /

Szia,

Szétszedtem a vezetékeket, most így a képen jó helyen vannak a lemezek?
A kondenzátor a kettő lemez közé megy?
A betáp egyik az u1re, másik az u2es lemezre?

Köszönöm
(#) Thomas10100 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Szept 14, 2025 /

Így, forgásiránynál minkettő lemez elfordul. Vezetékek meg maradnak?
(#) VIM válasza Thomas10100 hozzászólására (») Szept 14, 2025 /

A kondenzátor barna szálát az U1-re kellene kötni nem az U2-Z2 közösítésére.
(#) VIM válasza Thomas10100 hozzászólására (») Szept 14, 2025 /

Így talán érthetőbb lesz.
(#) Thomas10100 válasza VIM hozzászólására (») Szept 14, 2025 /

Köszönöm
(#) Zsocab hozzászólása Okt 22, 2025 /

Üzemi kondenzátor kapacitása

Kedves tagok!

Meg tudja valaki mondani, hogy mekkora kondenzátor tartozik az "AZ734B7e17" típusú imi motorhoz? Ez 130W-os, és tudtommal üzemi kondenzátoros. Legalábbis eddig így működött. A segédfázis újra lett tekercselve, és a tekercselő mester szerint 20-22 mikrós kondi megy rá. Ezzel csak az a bajom, hogy ekkora kapacitású kondival fél óra üresjárat után már forró a háza, amit túlzásnak tartok. Köszönöm!
(#) erbe válasza Zsocab hozzászólására (») Okt 22, 2025 /

130 W-os mosógépmotorokon 10 µF-os üzemi kondenzátor van. Módosítani lehet a kondenzátor igényt a tekercselés megváltoztatásával. Ügyes szakemberek ki is tudják számolni, mekkorához milyen tekercs kell. Nem hiszem, hogy a mester átszámolva mást tekercselt rá, mint ami eredetileg volt.
De biztos előkerül valaki, aki pontos értéket tud írni.
(#) jimmi12 hozzászólása Júl 21, 2026 /

Imi motor indulási áram

Sziasztok, van egy Imi OZ8827C 1100W/2920-as villanymotorom amit régóta használok (át van alakítva indító kondenzátorosra). A házunknál volt egy kisebb fejlesztés, a régi 1fázis/16A bővítve lett 3f/16A-re.
Jelenleg a motort nem tudom elindítani, rögötön leold a megszakító a villanyóra allatt (B16-os). Mielőtt szóltam az EON-nak átvittem a motort a szomszédba, ott is B16-os automata van, minden gond nélkül indult a motor. Tettem hiba bejelentést, kijöttek, megmérték a motor inító áramát és közölték, hogy túl nagy ezért old le az automata. Hiába mondtam, hogy a régi B16-al és a szomszédban is gond nélkül indul nem csináltak semmit (javaslat ha már van 3fázis vegyek olyan motort). Kipróbáltam a motort egy Te..o-s sárga 25m-es hosszabítóval, arról elnidul, de arról azért nem szeretném járatni. Létezik valami megoldás az indulási áram korlátozására?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2026
(#) erbe válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 21, 2026 /

Nyomógombbal indítod, vagy relével automatikusan indul?
(#) jimmi12 válasza erbe hozzászólására (») Júl 22, 2026 /

Nyomógombbal.
(#) erbe válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 22, 2026 /

Akkor meg tudod oldani, hogy sorbakötsz a motorral egy ellenállást, amit felpörgés után egy kézi kapcsolóval rövidre zársz. Nehéz tanácsot adni, mi a legegyszerűbb megoldás. Nemrég hozattam 48 V 3000W-os bojlerfűtő betéteket hasonló célra. Nem olcsó, 6-7ezer darabja, de ha teljesítményellenállást vennél, még drágább. Rezsó, vasaló, 230 V-os bojlerbetét ellenállása túl nagy.
(#) VIM válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 22, 2026 /

Szia! Kösd át egy másik fázisra a motor áramkörét, mert lehet, hogy azon az áramkörön már van annyi áramfelvétel amihez a motor áramfelvétele már leoldással jár.
(#) jimmi12 válasza VIM hozzászólására (») Júl 22, 2026 /

Próbáltam, jelenleg azon az 1 fázison csak a motort próbáltam, semmi egyéb fogyasztó nem volt rajta.
(#) VIM válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 22, 2026 /

Ott ahol próbálni vagy üzemeltetni szeretnéd a motort ott nem megfelelő a vezeték keresztmetszete. A "tesós" sárga hosszabbító pedig (én úgy értesültem) csak 0.75mm2-s. Az ilyen nagy indulási árammal induló motoroknak legalább 2.5mm2 keresztmetszetű vezetékre volna szüksége. Azért oldhat le az automata, mert a motor nem tudja felvenni az automata leoldási határérték ideje alatt az induláshoz szükséges áramot.
Ez a megjegyzés mit jelent úgy összességében?
Idézet:
„A házunknál volt egy kisebb fejlesztés, a régi 1fázis/16A bővítve lett 3f/16A-re.”
A vezetékek is cserélve lettek egészen az órától? A fogyasztási helyeken mindenhol ott van a külön Nulla vezető is azonos keresztmetszettel mint a fázis?
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Júl 22, 2026 /

Gyaníthatóan a rendszer ellenállása csökkent a fejlesztés hatására, így a motor nagyobb áramot tud felvenni. Erre enged következtetni az is, hogy a hosszabbítóval már jó. Lehet, hogy az a 0.5 - 1 Ω korlátoz annyit, hogy éppen ne izgassa fel a kismegszakítót.
(#) Hutty válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 22, 2026 /

Nemrég a plombált bakony kismegszakító szerkezete megadta magát és egy leoldás után nem lehetett visszakapcsolni. Az EON-os szerelő felhívta a figyelmemet, hogy eddig jól jártam a bakonnyal, mert amit most szerelt be helyette, kevesebb áramlökésre fog leoldani.
(#) jimmi12 válasza VIM hozzászólására (») Júl 23, 2026 /

Az új villanyórától 5x10mm2-es kábel lett bekötve a lakáselosztóba, onnan egy kb. 1m hosszú 3x2.5mm2-es vezetékkel kötöttem be egy különálló konnektort a motornak.
(#) Alkotó válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 23, 2026 /

Itt mindenki a körülményekben keresi a megoldást, ami megalapozottnak is tűnik ha korábban ment, és a szomszédban is megy (gyanúsan hiányos az információ). De ha ezt egy pillanatra figyelmen kívül hagyjuk, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy az 1,1 kW-os motornak nem kell 16-os automata az elinduláshoz. Az "át van alakítva indítókondenzátorosra" milyen beavatkozást takar pontosan?
Mit hajt ez a motor, mennyire terhelt az indulásakor? A B-s karakterisztika sem ideális, de ha már van 3 fázis, akkor érdemes lehet egy másikról is megpróbálni az indítást, hátha csak egy defektes automatát fogtál ki.
Valamint talán a legjobb irány a 3 fázisú motorokra való áttérés. Amióta én ezt megléptem, egyetlen gépindítási gondom sem volt.
(#) VIM válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 23, 2026 /

A sárga "tesós" hosszabbítóval meg jó volt, mert akkor a kábellel lehetnek gondok!?
Idézet:
„Kipróbáltam a motort egy Te..o-s sárga 25m-es hosszabítóval, arról elnidul,”
Akkor meg is volnánk, hogy hol vagy inkább miben kell keresni a hibát. Azt csak Te tudod, hogy a sárga hosszabbítóval honnan vitted a motornak az áramor és ezzel mit kerültél ki, mert:
Idézet:
„Az új villanyórától 5x10mm2-es kábel lett bekötve a lakáselosztóba”
ez nem mond semmit, pláne azt nem, hogy ez a rész hány méteres szakasz a villanyóra és a lakáselosztó között.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Júl 23, 2026 /

Nem került ki vele semmit, egyszerűen a hálózat ellenállásást emelte meg vele.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Júl 23, 2026 /

A szonszédnál ugyan mivel vagy miről lett kipróbálva ha ott nem volt probléma az indulással?
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Pé, 5:21 /

Másik, vélhetően nagyobb vonalimedanciával bíró hálózatról.

Ilyen jelenségbe mi is belefutottunk a cégnél egy ponthegesztővel kapcsolatban. Villamos hálózat felújítása (komplett csere) után a C40A sem volt elég, előtte pedig C32A kismegszakítóról ment a masina. Az általam épített transzformátoros bikázógépnek elég volt 1.5 Ω-os ellenállás lágyindítás gyanánt, ennyit pedig régi villamos hálózattal, hosszabbítóval nem olyan nehéz összehozni.

Mindezek mellett az is lehetséges "probléma", amiről Hutty írt: Bővebben: Link.

A fórum tele van lágyindítási kérdésekkel, nem ismeretlen téma.
(#) xitibi válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 18:42 /

Isten mentsen engem, hogy a hozzáértő szakikat megbántsam, de amelyik 1100W egyfázisú motor letesz egy 16 b karakterisztikájú kismegszakítót, ott vagy nagyon nagy a baj a motorral, vagy valahol máshol van baj, de nem a kismegszakítóban.(szimpla matek 1100W/231v=4,76 A) ezt még megszorozzuk 8-al (indulási áram) = 38A. Ez még mindig csak 2.3 szerese a tervezett 3-5-szörös helyett. Arra azért kíváncsi lennék honnan tudja a kérdező, hogy más nem megy arról a fázisról.
(#) Bakman válasza xitibi hozzászólására (») Hé, 18:51 /

Alapvetően a fogyasztásmérő előtti kismegszakítóról van szó. Hiányoznak egyéb paraméterek is, pl. a motor indulási árama és az is, hogy ezt mennyi ideig veszi/venné fel, karakterisztika stb.

Nincs itt semmi baj a motorral, egy csomó ilyen kérdés felmerült már ezen a fórumon (is).
(#) hapro hozzászólása 14:17 /

MIHA relé kérdés

Sziasztok!

Van egy ilyen a képen látható 750W-os IMI villanymotorom. Hibátlanul működik, és a napokban csapágyaztam meg, szóval azt szeretném, hogy még sokáig működjön, de olvasva utána azt látom, hogy a gyenge pontja a MIHA relé. Csak preventív jelleggel érdeklődök, ha esetleg ez az indító relé bemondja az unalmast...láttam itt egy kvázi blokk ábrát róla, és az alapján kérdezem, hogy jól gondolom, hogy valamiféle áramfigyelést kellene megvalósítani, és ha az átfolyó áram lecsökken egy szint alá, akkor a mágneskapcsoló meghúzott NC érintkezője lekapcsolja majd a kondenzátort?
Ha így működik, akkor ezt valamiféle sönt ellenállásos feszültség érték leolvasással, komparátorral lehetne indítani-lekapcsolni a mágneskapcsolót?

Vagy túlgondolom? Egyáltalán valami ilyesmiről lenne szó? Valaki épített már ilyesmit akinek bekrepált ez a reléje? Nyomógombokkal nem szeretnék szórakozni ha már építek valamit, akkor az legyen klasszul megépítve.

Egy faesztergán használom már évek óta, és egyébként mennyire jellemző ennek a relének a tönkremenetele?

Ez volt az alap ötlet, a MIHA vázlata
(#) petya0 válasza hapro hozzászólására (») 14:35 /

Lehet kapni reléket (zotek.hu) nem olcsó.
U itt van kondi ami lekapcsolja magát szintén nem olcsó.
Vagy beépítesz egy kismegszakító méretű állítható időzítőt 2-3 másodpercre beállítva, relé kimenetű.
Ezeket 5e ft körül kaphatók használtan.
Csak a kondira párhuzamosan kell kötni egy 100kohm-os ellenállást hogy kisüsse két indulás között a kondit.
(#) VIM válasza hapro hozzászólására (») 14:37 /

Én valamikor ezt a relé kérdést így oldottam meg. Egy másodperc kiosztású (1-5-10-15mp) időzítő ami 230 voltos és munkaáramú azaz induláskor már a zárt állásból kiindulva telik az időzítés.
(#) hapro válasza petya0 hozzászólására (») 14:55 /

Köszi. Igen látom az árakat...Gyakorlatilag ha vennék egy elektronikus megszakítású kondit, meg egy indító relét náluk, az pont annyiba kerülne, mintha vennék használtan egy ugyanilyen IMI motort.
De mindegy is, a lényeg, hogy indító relé kapható náluk. Amíg van, és majd ha szükséges lesz addig valószínűleg nem vacakolok majd építgetéssel. Olvastam, hogy pont ugyanazt csinálja mint a gyári.
Következő: »»   65 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem