Fórum témák
» Több friss téma |
Csakhogy nem mindenki arra és úgy használja a gépet mint te, nem a te igényeidre szabva. Hogy jobban megvilágítsam: napi rendszerességgel használunk egy Lenovo T500 laptopot Win 7 rendszerrel. Ugyanis csak ezen a gépen (hardveres licensz) és csak ezen az oprendszeren fut egy olyan autodiagnosztikai szoftver amivel régebbi járművek computereibe bele lehet nézni illetve programozni. A szoftvert már nem követik, az újabb verziók újabb szabványt használnak amik nem tudnak a régi motorvezérlőkkel kommunikálni. Vagy feladom a régi motorok javítását vagy használom tovább a régi gépemet. Aminek mellesleg semmi baja.
Szóval nem neked kellene eldöntened hogy másnak hogy kellene upgradelni a gépét csak mert szerinted az úgy korszerű. Ha segíteni akarsz akkor ajánlj a kérdésnek megfelelő böngészőt, vagy ha a kérdező esetleg nincs tisztában a W7 elavulásából fakadó veszélyekkel akkor ezeket magyarázd el neki.
Böngészés, email, néhány dokumentum megírása. Nekem bőven elég. Nem játszom, nem fejlesztek 3d-t...
Az a különbség hogy neked mint 'beépített rendszer' használod neki meg internetezésre van.
"és pont 10-esre, amin amúgy is megszünt-nik a támogatás nem szívesen áldoznék időt, pénzt, biztonságot." A kifogás csak az volt hogy minek adjon ki ~3ezer forintot 1,5 évre amikor megszűnik a w10 támogatása. Közöltem hogy a licensz még 5év múlva is jó lesz w11-el is akár másik gépen is ha ez elromlana addigra.
Egy éve itt írtam egy Win10/11 megoldásról, ami 2032/34-ig megoldja a gondod.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2026
Ezzel meg helyi fiókkal is megkapod az eddig megjelent esu frissítéseket és saját kulcsal aktiválhatod, fiókba lépve jövő év végéig kap frissítéseket. (Pl a lejárt secure boot kulcsok) A link legális.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2026
DOS telepítésÜdv!Nem teljesen javítás, de itt talán megtűrt kérdés. MS-DOS telepítés régi gépre. Kéne nekem összerakni egy PC-t amin natív DOS fut. Van egy régi PC-m rajta XP oprendszer. Ebbe bedugtam egy kis floppyt és a Sajátgépnél jobb-klikk formázás -> MS-DOS indítólemez létrehozása módszerrel készítettem egy DOS indítólemezt. Ezek után ugyan ebben a PC-ben kikötöttem a fő HDD-t amin a XP van telepítve. Egy másik HDD is van a gépben az a másodlagos IDE csatlakozóba van dugva de MASTER-nek van jumperolva és a kábel végén van. Floppyról BOOT-oltam és fel is állt a rendszer de elakadok a telepítésnél. A neten több helyen is azt írják hogy a FORMAT C: /S paranccsal elvileg települ a megadott meghajtóra a DOS és utána az indítólemez nélkül is arról fog menni. De nem települ. Kreppeg kettőt a floppy és "Bad command or file name" hibaüzenetet kapok. Azt kipróbáltam hogy c: paranccsal átléptem a c meghajtóra és a dir paranccsal kilistáztam a tartalmát szóval a c meghajtót elérem a dos alatt. Most én rontok el valamit (amire minden esély megvan, nem vagyok járatos DOS-ban most próbálok ilyet először)? Vagy az általam létrehozott indítólemez nem alkalmas telepítésre? Köszönöm előre!
Hiányzik a floppyról a "format.com" parancs. Alap indítólemezen nincs rajta.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:46
Igen. Úgy emlékszem (de már homályos), hogy az XP alól létrehozott floppy nem jó telepítésre, máshonnan kellett beszereznem.
Köszönöm mindkettőtöknek!
Akkor azért próbálkozok hiába. Muszáj leszek beáldozni egy írható CD-t.
Ha van kislemezed, akkor nem vagy kénytelen, az internet archívumból letöltheted a lemezek tartalmát is.
Windowsal nem lehet dos telepítőlemezt létrehozni. Ehhez Rufus kell.
Fent van a gépemen, csak éppen nem látja a külső CD írót.
Közben lehúztam innen: Bővebben: Link egy iso képfáljt Nero-val kiírtam (az legalább látja a külső írót) és CD-ről bootolva be is jön a DOS rendszer csak éppen nem tudok átlépni a c meghajtóra, mert "invalid drive specification" hibakódot kapok és persze a format paranccsal sem működik.
Tudom. Ha tudna a gép pendrive-ról boot-olni már rég kész lennék...
CD kezeléshez MSCDEX kell.
Egy nagy lépéssel átléptem ezeket a problémákat. Letöltöttem a FreeDOS-t, nero-val készítettem belőle telepítőlemezt, telepítettem és szépen működik. El is teszem, jó lesz ez még máskor is.
![]() Remélem arra is jó lesz amire nekem kell.
Javasoltam volna a freedos-t neked, és csak azért nem írtam, mert akkor kimondottan MS-DOS telepítési megoldást kerestél. Évekkel ezelőtt néztem, hogy egész sok fejlesztés van dos-ra is, pl. pendrájv kezelése, SSD. De kb. a QEMM profi használatával, és a dos4gw használatával ért véget nálam a DOS korszak, voltak rá egész jó programok, akkoriban pl. már audio és videólejátszó is, amelyek védett módban működtek, és nagyobb memóriát is képesek voltak kihasználni. Majd
egy rövid ideig ment párhuzamosan valamelyik windows mellett, míg végül ez utóbbi teljesen kiszorította. Közben persze többször kipróbáltam a lehetséges alternatívákat is, de a legnagyobb probléma az volt, hogy ezekre alig voltak elérhető programok. Szinte minden (nem szerver célú) progam windowsra készült. Pl. ilyen volt a BeOS (a mai napig megvan több verziója is) klassz, gyors, kicsi hw igény, de alkalmazások alig... Miután megjelent az első igazán stabil, és univerzális windows (windows 2000), szintén rel. alacsony hardverigénnyel, a többiek háttérbe szorultak. Persze használok linuxokat néhány célra, de amúgy zömében windows-t használok. Neked mire kell a DOS? Retro játék, vagy valami speciális célra?
Ne XP alól akarj indítólemezt létrehozni, tölts le egy DOS 6.22 floppy lemezképet, amit írj ki floppyra és erről indítsd a gépet. (Akár az XP-re pendrive által átjuttatva is kiírhatod a lemezképet, ha nincs külső USB floppy meghajtód.)
Csak az a HDD legyen rádugva, amelyikre a DOS-t akarod, elvileg "sys c:" vagy "system c:" paranccsal utasítod, hogy helyezzen bootolásra alkalmas rendszerfájlokat a meghajtóra, utána a floppyt kivéve már a HDD-ről kellene bootolnia a DOS-nak. Ha biztosra akarsz menni, hogy az előző rendszerből biztosan ne maradjon semmi, akkor "format c:" paranccsal formázhatod (de minden adat el fog veszni róla).
Milyen gép az ami nem tud pendrive-ról boot-olni?
Alaplap típusa?
Azért elég sok "régi" számítógép nem tud USBről bootolni.
Aki az AT PC-k megjelenése óta foglalkozott a személyi számítógépekkel,-mint pl. én-, az tudja ezt. Sőt a működő PC-k is először csak egy driver (meghajtóprogram) telepítése után tudták az usb pendrájvokat olvasni. Ráadásul a gyártó drivere kellett hozzá... A hozzászólás módosítva: 8:20
Egy tipp, ha szeretnél ugyanazon a gépen több-féle OP-rendszert használni:
Szerezz be mobil rack-et! Nekem is van egy ilyen gépem az asztal alatt, amiben van egy ilyen, és hozzá 3db. fiók / winchi: DOS - Win98 - WinXP, hogy ha éppen szükséges, akkor azt teszem bele. Már pár éve megvan (de azóta még egyszer sem akartam használni... ).Van benne egy másik winchi is fixen, amit mindegyik rendszer lát (természetesen a fájlrendszerek korlátaival együtt...). Így a váltáskor nem kell belenyúlni a gépbe, és kívülről is látszik, hogy éppen melyik fiók van benne (tettem rájuk cédulát). A hozzászólás módosítva: 8:22
Sok évvel ezelőtt én is ilyet használtam...
Igaz más célból: Egy PC volt egy csaladában, de minden csalaádtagnak volt 1-1 rack-belsője saját HDD-vel, így elkerülhető volt, hogy apuci vállalkozását tartalmazó merevlemezt a gyereket játék közben elárasszák vírusokkal. Apuci HDD-jét a széfben tartotta...
Ez az igazi "gyerekzár"... Meg fegyelmező eszköz: "Ha kész a leckéd, megkaphatod a winchidet!"
Gondolom a "különleges" videókat is mindenki a sajátján tárolta... A hozzászólás módosítva: 8:34
Nem...ez esetben egy 300 000 Ft-os borászati program védelme volt a cél! Előtte többször vírustalálat érte...
Ezért kérdeztem.
Az én P4-esem is csak megfelelő bios beállítással bootol pendriveról. Ezért azt hiheti valaki hogy nem tud pendriveról bootolni, pedig tud. Ha már bebootolt onnantól persze nem fogja látni a pendriveot. A hozzászólás módosítva: 8:41
Reméljük tagtársunk ennyire "konyít" a PC-khez, persze az ördög...
Ezért lenne jó, ha nem "egy régi PC"-t ír, hanem rögtön nevesíti az alaplapot! Én nagyon rühellem, ha valaki típuszmegnevezés nélküli "egy xxxx" készülékhez kér segítséget...és tucatnyi felesleges hozzászólás után hajlandó azt leírni. Van aki még azután sem... A hozzászólás módosítva: 8:51
"Ezért lenne jó, ha nem "egy régi PC"-t ír, hanem rögtön nevesíti az alaplapot!"
Ezért kérdeztem. Milyen gép az ami nem tud pendrive-ról boot-olni?
Spéci célra. Egyrészt egy C64 rendszert rakok össze egy régi műszer beüzemeléséhez és ahhoz kéne C64 floppyt készítenem PC-vel, a C64-es témában Star Commandert ajánlottak hozzá (elvileg XA1541 kábellel hozzá lehet kötni a Commodore 1541-es floppyt a PC-hez), az meg DOS alatt fut. Illetve van egy másik régi műszerem aminek szintén DOS-os a számítógépes programja.
A hozzászólás módosítva: 11:41
Régi DOS-ban működő műszert DOSBox is gyönyörűen tud vezérelni. Esetleg DOSBox-ot kicsit komolyabban kell konfigurálnod és egy MSDOS rendszert futtatnod benne. Én ezt megcsináltam egy spektrofotometer miatt, ami még mindig napi használatban van...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

).