Fórum témák
» Több friss téma |
Ismerem, használom, a "mindennapjaim" része, mert munkahelyemen vagy 2 tucat technológiai programunk van ami DOS-os és az bizony a win10 ill. win11-es gépeken már csak DOSBox-al megy.
Itthon viszont szerettem volna natívban csinálni, hogy "meglegyen az életérzés" ill. a XA1541 nem is működik máshogy mert natív párhuzamos port kell neki. Bár erre is van már USB-s (arduinos) megoldás de most retróra venném a figurát.
Akkor telepíts win98-at CD-ről abban van usb, hálózat, és a win-ből is ki lehet lépni hogy csak DOS maradjon.
Köszi, ismét segített egy gyors telepítésnél.
Köszönöm a tippet, megpróbálom észben tartani. Egyenlőre úgy tűnik a FreeDOS-al megoldódik a dolog, felraktam rá a Star Commandert és úgy tűnik működik bár még a 1541-el nem próbáltam, de az már nem ennek a témának a sztorija. Egyenlőre nézelődök a neten a használatáról, bár először a SC-be is bele kell szokni, az én életemből eddig ezek a "commander" jellegű kétablakos fájlkezelők kimaradtak.
Apropó végülis akkor lehet USB-ről BOOT-olni vagy nem? Hátha később elkerülök mégegy ekkora szívást. A hozzászólás módosítva: Pé, 20:02
Még egy tipp: Soros porthoz van Total Commander plugin hogy win10/11 PC-ról tudj fileokat másolni ugyanúgy kétablakos böngészőben akár a két gép közt. Persze nem túl gyorsan.
Annak idején, DOS alatt, Norton Commanderrel másoltunk így fájlokat, tudott soros, vagy párhuzamos kábellel is dolgozni. Vajon a Total Comander pluginja kompatibilis ezzel? Mert akkor tényleg könnyű lenne fájlokat átvinni pl. DOS-os gépre. Tehát TC <-> NC kapcsolat vajon működne?
Szerk: közben utánanéztem. A TC-hez van DOS oldali szerver porgram, amit DOS alatt el kell indítani, és így lehet másolni. Tehát, DOS-os gép: tcsrv4dos, Windowsos gép: TC Serial plugin A hozzászólás módosítva: Szo, 12:18
Igen. Autoexec.bat ba be lehet tenni, nem kell se egér se billentyűzet se monitor. Mivel dos-ra tcpip-t nemigazán lehet csinálni. Marad ez.
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:22
De bizony lehet azt is. Ethernet kártya is életre kelthető DOS alatt. Nekem valaha volt valamilyen 3com 10/100Mbites LAN kártyám, amihez volt DOS-os szoftver. Illetve van olyan program DOS-ra, ami a hálózati mappákat DOS alatt meghajtóként jeleníti meg, tehát lesz a DOS-ban például X: meghajtó is, ami mondjuk a NAS-nak, vagy a windows-os PC-nek egy megosztott mappája.
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:31
Ezt rád bízom hogy a kérdezőt kézenfogva állítsd be a dos tcpipt.. (amikor az mscdex se sikerült)
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:43
A hálózati kártyához adnak packet drivert amit vagy config.sys-ben töltesz be vagy a hálózati kommunikáció előtt elindítod. A hálózati szoftverhez meg adnak olyan drivert ami ezzel a packet driverrel kommunikál. Emiatt nemhogy TCP/IP de bármilyen hálózati protokolt lehetett használni DOS alatt is. Én személy szerint is használtam DECNET és IP protokollokat egyszerre is csak arra kellett vigyázni hogy ne ugyanarra az IRQ-ra telepítsd őket. Az egyiket DEC Pathworksnek a másikat PCTCPnek hívják. Szóval simán lehet DOSra ip-t telepíteni.
Azok a régi szép idők...
![]() Amikor elindítottam az NCSA-t, majd TELNET-tel beléptem egy szerverre és ott PINE-nal néztem a leveleimet... Vagy a GOPHER-rel böngésztem... Azután jött a Win 3.11 és a másik emeleten lévő gépre telepített WORD-öt használtam a sajátomról.
Igen a vége felé nagyon ügyes dolgok jelentek meg DOS-ra is, pl. volt olyan szoftver amivel realtime lehetett *.sys meghajtókat, akár parancssortból betölteni (akár cd.sys, sőt akár qemm386.sys-t is), és az ezzel betöltöttt drivert el is lehetett távolítani a memóriából! Egzotikusabb CD meghajtókhoz így pl. reboot nélkül lehetett cserélgetni a drivert. Fel tudta tölteni a driverek egy részét az XMS-be, így az alsó 640k-ból jóval több maradt szabadon. Sokkal több drivert lehetett egyszerre betölteni úgy, hogy a programok működőképesek maradtak.
Volt egy szoftver ami egyben volt képnézegető, mp3, és video lejátszó, ami dos4gw-t használt és védett módban használta a procit. Zene lejátszáskor talán spektrumképet is rajzolt grafikusan. Ja és el lehetett tenni az háttérbe, úgy hogy szólt tovább, és adott egy dos promptot, közel 640k szabad memóriával. Itt lehetett mást is futtatni (persze újabb védett módú programot nem, de sima dos-os dolgokat igen). Mondhatni megelőzte a korát, de aztán a windows-ok, "lemosták a pályáról" ezeket a programokat... A hozzászólás módosítva: Szo, 21:55
Az én 486dx4 procim nem bírta az .mp3-at akadozások nélkül lejátszani dos alatt.. Túl nagy prociterhelést okozott. .wav és .mid et bírt csak.
Annak idején kaptam egy alaplapot Pentium 60MHz-es procival, ezzel bővítettem a 486-os gépemet. Ezen is akadt az MP3... de szólt az előző tulaj, hogy simán megy ám a proci 90MHz-en is, csak állítsd át a bios setupban a buszfrekvenciát. Micsoda boldogság volt, hogy úgy már hibátlanul szóltak az MP3 zenék a soundblasteren.
Én úgy oldottam meg, hogy a Windows 98 gép megoszt egy mappát, "felcserélt érpáras" LAN kábellel összekötöttem a két gép hálókártyáját és a modern gép csatlakozik a mappa megosztásra, ahol teljes körűen tud írni/olvasni a megosztott mappában.
Csupán annyi van, hogy DOS módból a "win" paranccsal be kell tölteni a Windowst, hogy fájlokat lehessen mozgatni a két gép között.
FreeDOS-t választott, azon nem fut a win98, ezért javasoltam a TC + serial plugint
A hozzászólás módosítva: Vas, 9:06
Valami használja a géped. Androidon is ugyanezek. El is rontja. Az utolsó sorban írtad meg a megoldást.
Tipp: oxidáció miatti érintkezéshiba, hővezetés hiánya miatt túlmelegedés.
Rendben, azt nem ismerem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |