Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4072 / 4072
(#) Bakman válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 9, 2026 /

Idézet:
„A tesztet eddig terhelés nélkül végeztem.”
Ez abból a szempontból gond, hogy terheléssel még nagyobb zavarok fognak keletkezni. Ha már csak az AC feszültség rákapcsolása ekkora gondot okoz, valami nagyon félrement.

Nem tudok jobb ötletet adni, mérni kell.
(#) Jonni hozzászólása Szept 14, 2026 /

ICL 7660

Egy ICL 7660 SCPA (vagy ICL 7660 SCBAZ) IC-vel kéne elő állítsak kb -12V és -18V közötti negatív feszültséget, ahol a bemenő fesz 5 VDC ,de nem találok sehol kapcsolási rajzot. Ebben tudnátok segíteni?
(#) Suba53 válasza Jonni hozzászólására (») Szept 14, 2026 /

Az ICL7660 nem erre szolgál. Jellemzően a + tápfeszültségéhez közeli negatív feszültséget állít elő, de csak kis terhelhetőséggel.
A MAX633 lehetne alkalmas, Azzal lehet -12V körüli negatívot előállítani.
(#) Jonni válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 14, 2026 /

A terhelhetőséggel nem lenne gond mert csak kb 5-20 mA-t venne fel az áramkör. A -18 V-t feszültségosztó potival csökkenteném ( csökkenteni a 0 fele kell majd) a megfelelő szintre.
(#) Fats Domino hozzászólása Szept 19, 2026 /

Akku töltése saját töltő nélkül

Üdv! Lehet ez az akkut tölteni a két póluson keresztül? Ha igen,milyen feszültséggel, áramerősséggel?

11.jpg

(#) Fats Domino válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 19, 2026 /

4020mAh, 3,85 V
(#) pipi válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 19, 2026 /

Labortápról megpróbálnám, látszik vesz-e fel töltést. DE kérdéses mennyire van esetleg alulmerítve, mert akkor csak pár 10mA-rel engedném fel 3V környékéig. Gugli szerint 4.4V a feltöltött állapot. A márkás cuccok macerások lehetnek, akár az is lehet hogy az elektronika letiltott, ha túlmerült, vagy elérte a gyártó által meghatározott töltés-kisütés ciklus számot...
(#) Fats Domino válasza pipi hozzászólására (») Szept 19, 2026 /

Töltőfeszültség mennyi legyen? Ha tegyük fel teljesen le van merülve?

A feszültség lehet 4.4V DE 20mA áramkorláttal! (így a táp úgyis automatikusan visszaveszi a feszt a 20mA áramhoz tartozóan)
Töltés nélkül tudsz mérni rajta valamit?
(#) Fats Domino válasza pipi hozzászólására (») Szept 19, 2026 /

0,2 V

Reménykedj, hátha a bms tiltott le alulmerités miatt. Ha valóban ennyi van a cellán akkor szerintem qkq lesz. Próbáld kis árammal felhozni 3V környékére, ha nem jön fel akkor qka
(#) Fats Domino válasza pipi hozzászólására (») Szept 20, 2026 /

Mi történhet ha pár percrer ákapcsolok egy 3,7 V os lithium akkut?
(#) pipi válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 20, 2026 / 1

Akár füst, ha semmi nem korlátozza az áramot... Írtam hogy kis árammal... nem bikázva, azt a kémiája megsínyli
(#) domel hozzászólása Hé, 23:21 /

lágyindítás 28 volton

Sziasztok! Kigondoltam egy lágyindítást, ha 12 voltot kap az áramkör akkor például fél másodperc alatt felfut a feszültség és a képen a nagy izzó fél másodperc alatt felgyullad. Ha lekapcsolom a 12 voltot akkor a kicsi izzón keresztül kisül a kondenzátor. Én amatőr vagyok és ott akadt meg a dolog, hogy ez egy kamionba lesz, ott pedig 24-28 volt van, és a VGS nem lehet nagyobb 20 voltnál, márpedig a bal oldali P-Mosfetnél 24-28 volt lesz.
Van erre valami egyszerű megoldás?
Köszönettel: Domel

kep5.jpg

(#) proli007 válasza domel hozzászólására (») Kedd, 5:54 /

Hello!
Amennyiben a kondenzátort, nem a 24V-ról töltöd, hanem pld. egy 1:1 arányú feszültségosztóról, akkor sem az N csatornás, sem a P csatornás Fet Gate feszültsége nem lép a tiltott tartományba.
A P-Fet Gate +- feszültséget kap, de a korlátja is általában +-20V.

Egyébiránt a kis izzó felesleges, egy ellenállás is megteszi. De egyszerűbb áramkörrel is megoldható a töltés/kisütés, ha 0,5sec időről van szó. Az N-Fet-et hűteni kell, mert analóg módban fog dolgozni a késleltetés ideje alatt.

Javaslom, hogy TINA szimulátorát használj az áramkör megrajzolásához, azzal szimulálhatsz is. (Ha még egyáltalán van ingyenes verzió.)
(#) Fats Domino hozzászólása Kedd, 7:28 /

napelem

Jó reggelt!
A kertünkben használok egy napelemes megfigyelő kamerát (mókusok megfigyelésére ) , de a közeli fa lombjaiból ragadós massza (mézharmat) teríti be amit nem egyszerű leszedni és hosszadalmas is, ill. a por vastagon tapad meg rajta. Az kérdésem, ha bevonom vékony fóliával, amit egyszerűen lecsrélek amikor kell, változik-e a napelem hatékonysága, teljesítménye a fólia alatt? Másik helyre nem akarom átrakni,ez a legjobb pozíció.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 7:29
(#) Bakman válasza Fats Domino hozzászólására (») Kedd, 9:13 /

Mindegy, hogy mit raksz a napelem és a nap közé, az csökkenti a hatásfokot.

Ha a jelen állapotában pl. havonta kétszer kell takarítanod a napelemet, legfelljebb átállsz heti egy fóliacserére. A gond igazábol abból lehet, hogy a fólia és a napelem között ki fog csapódni a pára, ezzel még jobban fog romlani a teljesítménye. Ha fóliát ragasztod (pl. mert öntapadó) a napelemre, akkor eltávolításkor maradhat rajta ragacs, típustól függően annak levakarása is nyűgös lehet.

szerk.:
Megfelelő oldószerrel hatékonyabb és gyorsabb lehetsz. Miket próbáltál eddig?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:14
(#) domel válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 17:37 /

Köszi a válaszod!
(#) Fats Domino válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 20:14 /

Hello! Tiszta benzin a leghatásosabb
(#) elektroncso válasza Fats Domino hozzászólására (») Kedd, 20:41 /

Én megpróbálnám a frissentartó fóliát, de úgy tenném fel, hogy a tiszta napelemet befújnám clinn-el majd ráfektetném a fóliát és egy műanyag kártyával (pl. lejárt bankkártya) rásimogatnám a közepe felől kifelé haladva (gyakorlatilag kinyomod a kártyával a clint a fólia alól) így gyakorlatilag buborékok nélkül fel lehet tenni ezért nem fog jelentős fénytörést okozni, ráadásul légmentesen van felrakva szóval párásodni sem fog alatta. Amikor le kell venni akkor viszont könnyű dolgod van mert nincs alatta ragasztóréteg ami odafogja.
Ha nem teljesen érthető érdemes matricázós videókat megnézni azokat is így teszik fel buborékmentesen.
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Kedd, 21:25 /

Ha nincs alatta ragasztóréteg, mi tartja a helyén "napközben"?
(#) elektroncso válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 22:14 / 1

Ablakokra statikus fólia néven fut, működik az biztos, azon sincs ragasztóréteg clinnel kellett feltenni és nálam két éve fent van, de amúgy ha akarom egyszerűen le lehet húzni mintha egy matricát húznál le a hordozójáról. De a frissentartó fólia önmagában is eléggé ragadós de hogy az UV-t hogyan bírja hosszú távon az jó kérdés. A clin azért jó mert szépen ki lehet húzni alóla a boborékokat.
A statikus ablakfólia helyes felrakása
Én megpróbálnám vesztenivaló nincs.
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Kedd, 23:09 /

A statikussal még nem találkoztam, ma is tanultam valamit.
Következő: »»   4072 / 4072
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem