Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ha nekem szántad, akkor köszönöm.
Sajnos ebben szinte semmi konkrétum nincs, és pláne nincs benne indoklás. Az alapkérdés (vagy inkább alap kétkedés) egyáltalán nincs említve, ezért pontosítom mi lenne az, amire magyarázatot várnék. Egy duál monó rendszerben készült berendezésnél miért jobb a két független áramkört egy közös pontba összehozni, mint ha mindkét résznek külön-külön van egy-egy saját csillagpontja (tehát még a csillagpontjuk sem közös)?
Nem lep meg a véleményed! Nincs ezzel semmi bajom, mivel mindenkinek lehet saját véleménye. Már megtapasztaltam, hogy a fórumon vannak olyan fórumtagok, akik magukat tartják irányadóan hitelesnek. Az AI nem ilyen, csak afféle dolgok gyors keresése. Szűkebben, Én már a 60-as években készítettem tranzisztorral rádiót, és erősítőt. Persze csak fejhallgatóhoz. Aztán meg jött az IC-világ.
Idézet: „Simán tudnék példákat rajzolni arra, amikor a csillagpontos földelés rosszabb megoldást ad, mint mondjuk a felfűzött, szóval egyáltalán nem tekinthető egyetlen és univerzálisan jó megoldásnak... ” Én ezt nem vitatnám, mivel minden építés egyedi, annak a rá vonatkozó eredményével. De induljunk ki abból, ha jó egy csillagpontos földelés, akkor annál kedvezőbb kialakítás jelenleg nem létezik. Nem akarlak megsérteni a papáddal, de az adott AI-ban szereplő dolgokat nem kellene a papád korában készített erősítőkkel összehasonlítani, és következtetéseket levonni belőle. Én sem a hajdani fejhallgató erősítőhöz képest viszonyítok jelenleg. A 78-as 3055-ek épített erősítőm sem volt még földcsillagpontos, és az is jól szólt. Csak azóta sok víz lefolyt a Dunán. A 2005-ben új elvek szerint épített LM3875 más világ volt, de abban 4x10.000µF puffer volt dekadikus tagokkal. Persze a leírása szerinti csökkentett tápfesszel, ami kellett az ezredes torzítás miatt. A toroidokat ezért külön tekertetni kellett. Hozzá tartozott a dologhoz, hogy nem szerette a hangszóró csatlakozón a földcsillagpontot, jobb hangja volt, ha az a panelen lett kialakítva. Ott jöttem rá, hogy az árnyékolt vezetéknek nincs helye egy jó cuccban, és a tömör vezeték is jobb hangzást ad. De mivel régi szemlélet szerint építettem (bemenet hátul, poti elől), kénytelen voltam egy rövid ideig elnézni egy kis búgást. Persze azonnal leeset, hogy a poti helye nem elől van, hanem a bemenetnél. Idézet: „Ez valami AI szöveg, vagy honnan szedted? Féligazságok és téves megállapítások. A csillagpontos földelés egyáltalán nem mindenre megoldás, a földhurok elkerülésében sem segít semennyit sem, sőt néha kifejezetten káros, ugyanis a kis jelű, és a nagyáramú hidegtpontokat nem feltétlenül kötjük közös csillagpontba ” Féligazság, téves megállapítás? Féligazság, no de Te is írtál ilyeneket. Téves megállapítás, aztán mi az? Idézet: „csillagpontos földelés egyáltalán nem mindenre megoldás” Valóban! A kusza nem megfelelő méretű huzalosára, nem megfelelő pufferkialakításra, stb. Szoktam egy rajzot szerelési rajzzá alakítani kezdő fórumtársaknak. Ebben láthatóvá tenni a valós kötéspontotokat. Ezeket magamnak is puskának használom, mert már a fejem nem a régi. Ilyet lehet látni az utóbbi H1, H2 fejhallgató erősítőim esetében is a témájukban. De Karesz is írt már olyat, hogy pár 10-ohmot tett az első, és hátsó földcsillagpont közé. Az AI nem tud helyettünk építeni egy erősítőt. És azt sem tudja, hogy mi hogy értelmezzük, ami át ad. Nekem bevallom idáig csak segített az információival, igaz nem most kezdtem erősítőket építeni. Idézet: „Ha nekem szántad, akkor köszönöm.” Talán ez lenne a fórum célja. Idézet: „Sajnos ebben szinte semmi konkrétum nincs” Nem tudom milyen konkrétumra gondolsz? Idézet: „pláne nincs benne indoklás.” Részemről, elegendőnek tartom. Idézet: „Egy duál monó rendszerben készült berendezésnél miért jobb a két független áramkört egy közös pontba összehozni, mint ha mindkét résznek külön-külön van egy-egy saját csillagpontja (tehát még a csillagpontjuk sem közös)?” Erről már írtam még a tunerman témájában. Így csak ismételni tudom magam, 2005-től én már csak duál monóban építek, azaz két teljesen különálló csatornával. Ezért két különálló földcsillagponttal. Azt is írtam, ha AV üzemmódban megy a készülék, akkor nem érdekes annyira a sztereó tér, tehát a csatornaszétválasztás. És nem elhanyagolható az sem, ha anyagi okokból, helyszűke esetén, vagy más okból valaki lespórol egy trafót. Az viszont tévhit, hogy a duál monónak nincs értelme, mivel előtte utána közös a föld. Minden fokozat (előerősítő, korrektor, DAC kimenet) hozzátesz a sztereó tér javításához, ha a felépítése duál monó.
Kíváncsi lennék arra, hogy vajon egy ilyen hozzászólásra, amit neked küldtek, ildomos lenne-e MI-jal íratni egy kimerítő választ.
Kissé kétkedve nézem ezeket az MI-jal írt hozzászólásokat. Régebben, ha valamelyik fórumtag lusta volt a Google-el rákeresni az általa a fórumban föltett kérdésre és ezt más tette meg helyette, akkor azt ledorongolták, hogy "nem tudod használni a keresőt, mi keressünk helyetted?" Most meg divatja lett annak, hogy MI által írt okosságokat idéznek be a fórumokba. Most már nem derogál más helyett használni a NET adta eszközöket? Lehet, megkérem Eleket, hogy helyettem vizslassa a netet az új barátjával. Én meg addig iszom egy kávét. Vagy egy sört.
Szerintem Eleknél hiányzik a gondolat és az ismeret, de megvan a vágy a kommunikációra. Ezért próbál más forrásokból meríteni.
Ezzel talán még nem is lenne bajom, de azt súlyosan kártékonynak érzem, amikor saját, túlzó és céltalan megoldásait példaértékűként igyekszik beállítani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |