Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óra építése TIL306-os LED kijelzőkkel
Lapozás: OK   2 / 6
(#) Luciferkó válasza szilva hozzászólására (») Júl 30, 2008 /
 
Akkor meg nemértem hogy miért írták azt amit írták a fent közölt linkben.
(#) watt válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 30, 2008 /
 
Felesleges ezen ennyit tépelődni. Egy dolognak lehet hinni, az pedig az adatlap.
(#) omikron hozzászólása Szept 1, 2008 /
 
Kedves Fórum!

Először is új belépőként szeretnék üdvözölni minden kedves fórumozót.
Amatőrként én is egy ilyen TIL306-os kijelzőket tartalmazó órába fogtam bele, viszont felmerült egy-két probléma a megvalósítás során. Ezekben szeretném a segítségeteket kérni.
Az egész szerkezet modulkártyákból épül fel ( kvarcoszcillátor-kártya, osztókártyák), a megfelelő kimenetekről hajtom a 4 db kijelzőt (óó:pp) a CLK bemenetén keresztül. (Nyilván máshogy is meg lehetett volna valósítani a feladatot, de ezeket a kártyákat "univerzálisra" szerettem volna tervezni, egyébként meg így annyira nosztalgikus...)
Az osztólánc kimeneteit (amelyek a TIL-eket hajtják) invertáltam, hogy a kijelzők is negatív élvezéreltekké váljanak (remélem, ez így szabályos).
A frekvenciaosztás rendesen működik, azonban a kijelző törlése elég furcsán megy végbe.
A perc tízesei ugye 5 után ismét 0-t kell, hogy mutassanak. Ki is kapuztam NAND-dal a 6-ost, és visszavezettem a percek tízesét mutató TIL306-os -CLR bemenetére. Ekkor viszont egy érdekes dolog történt:
A kijelző elszámolt háromig, majd lenullázódott, és kezdte elölről. Logikai állapotjelzővel figyeltem a NAND kimenetét, de mindvégig H-t mutatott, hiszen esélye sem volt, hogy eljusson a hatosig.
Mi lehet a probléma? Leírom, hogy a TIL306-os többi bemenetét milyen szintekre kötöttem, hátha segít a probléma megoldásában:
-LS=L, -RBI=L, -PCEI=L, -SCEI=L, -DP=L, BI=L.

Természetesen arra is gondoltam, hogy a kijelző letörlése megköveteli az azt hajtó számláló nullázását is, hogy "szinkronban maradjanak".
Nem feledkeztem meg arról sem, hogy amikor a 24-es jelenne meg, az egész berendezést alapállapotába kell visszajuttatni, de egyelőre a fentieket szeretném tisztázni.
Minden választ, segítséget nagyon köszönök!

Üdvözlettel:
omikron
(#) szilva válasza omikron hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Nem teljesen világos, hogy mit hogyan alakítottál ki.

Értelmezésem szerint a TIL306 kap mondjuk 1 sec-es órajelet, a TIL306 kimeneteiből van kikapuzva a 6, mint reset-feltétel, és ennek a kapunak a kimenete törli a TIL306-ot. Ennek jónak kell lennie, ha a 2 és 4 értékű kimeneteket kapuzod össze.

A reset lábon természetesen nemigen fogsz látni semmit, mert ott egy-két kapukésleltetésnyi tüske jelenik meg a nullázás pillanatában (gondolj bele: kialakul a reset jel, ami azon nyomban nullázza a számlálót, aminek a kimenete emiatt nullára vált és már nem is érvényes a feltétel, ami a nullázójelet előidézné), ezt még hagyományos szkóppal sem fogod szerintem észrevenni, csak valami tárolóssal.

Ha a nullázás a 4-es számjegy megjelenésekor történik, akkor 0-1-2-3-0-1-2-3-... a számlálás (ha jól értem, Nálad ilyen), de akkor valószínűleg a nullázós feltétel nem kóser.
(#) omikron válasza szilva hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Kedves szilva!

Köszönöm a válaszodat!
A következő a kialakításom (talán korántsem a legegyszerűbb).
Egy 100 kHz-es kvarcoszcillátorral állítom elő a frekvenciámat, amit először egy ötdekádos osztóval (7490-esekkel) 1 Hz-esre osztok. Majd ezt tizedelem (7490) (másodperc tízesek), ezt hatodolom (7492) (perc egyesek), majd megint tizedelem (perc tízesek), majd megint hatodolom (óra egyesek), és ismét tizedelem (óra tízesek). Én kizárólag az óó:pp-et szeretném kijelezni, mert csak 4 db kijelzőm van. A legutolsó 4 osztó QD kimeneteire kötöm rá egyenként a 4 db kijelzőt. Amit csináltam, az egy kísérletező/szemléltető "készlet" szeretett volna lenni, amelynél különböző kártyákat összekapcsolva mindenféle szerkentyűt össze tudok állítani (pl. frekvenciamérő meg ilyenek). Visszatérve: Ha ráadom az órajelet erre az egész láncra, a dolog szépen elindul, csak a törléssel volt gondom, ahogy azt már leírtam.

Ahogy Te írod, úgy történik a nullázós feltétel hatására: 0-1-2-3-0-1-2-3...
Elég zavarosan írtam, valóban butaság volt a -CLR bemenetet figyelni, viszont a két feltétel egyike sem teljesült ahhoz, hogy törlés következzen be (nem jelenhet meg 0 a NAND kimenetén), éppen ezért nem értem, miért csak 3-ig jut el a TIL306-os.
Valami tényleg nem kóser...
(#) szilva válasza omikron hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Ha jól van összekapuzva a 4 és 2, akkor még az fordulhat elő, hogy egy tüske jelenik meg a kimeneten a 3-4 átváltáskor. Mondjuk ha a 2-es bit lassabban tűnik el a bemenetről, mint ahogy a 4-es megjelent - tényleg, nincsenek hosszú vezetékek a digitális jelek útjában?
(#) omikron válasza szilva hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Lehet benne valami. Erre nem is gondoltam, hogy a hosszú vezeték hazárdot (vagy ilyesmi jelenséget) okozhat. Megpróbálom rövidebb vezetékkel, mert a mostani tényleg elég méretes, hogy elérjen a NAND-kapuhoz.
Megpróbáltam úgy, hogy a NAND kimenetéről levettem addig a cleart, amíg túl nem jutott a 4-esen, majd gyosan visszahelyeztem (persze ez nagyon nem szakszerű), és ott engedelmesen 5 után 0-t rakott ki.
Köszi szépen, beszámolok az eredményről!
(#) szilva válasza omikron hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Ha ez lenne a gond, akkor talán meg lehet próbálni a NAND kimenetére tenni egy integráló RC tagot, amivel "el lehet nyeletni" a keskeny tüskét. A 6-os beálltakor úgyis "rengeteg" idő van arra, hogy a 6-ból 0 legyen.

(Ha túl hosszú az idő, akkor maximum egy pillanatra látod bevillanni a hatost, de szerintem nem kell oda akkora időzítés, hogy az emberi szem azt észrevenné.)
(#) omikron válasza szilva hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Szia!

Minden Téged igazolt! A 2-es bináris súlyú kimeneten lévő 1-es lassabban tűnt el, még ott volt, amikor már a 4-es súlyún megjelent volna az 1-es a decimális 3-ról 4-re való váltáskor.
A NAND kimenetére ugyan nem RC-tagot tettem, csak egy 10 nF-os kondenzátort, így túlmegy a 3-on. A hatos nem jelenik meg (vagyis nem látszik). Nagyon szépen átmegy 59-ről 00-ra a két perckijelző.
Most már csak a bekapcsolás utáni nullázást, illetve a 24. óra kijelzése helyett való törlést kell megoldanom.
Ezt egy monostabil multivibrátor kártyám segítségével szeretném majd megoldani.

Köszönöm szépen a segítséget!

omikron
(#) szilva válasza omikron hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Örülök, hogy sikerült megjavítani a működését.

A 24-hez a kijelzőket meghajtó számlálókról kell venni a biteket, méghozzá a tizesek számlálójának 2-es értékű és az egyesek számlálójának 4-es értékű bitjét kell össze AND-olni, és ezzel a jellel mindkét számlálót nullázni. Ez sem bonyolultabb, mint a 6-nál nullázás, csak itt nem egy, hanem két digit van egyszerre képben.
(#) omikron válasza szilva hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Hello!

Sikerült megépítenem véglegesre az órát, úgyhogy már teljesen kész van.
Az lenne a kérdésem - amely lehet, hogy értelmetlen -, hogy a TIL306-osoknak "nem árt-e" a folyamatos, teljes fényerejű világítás. Esetleg célszerű lenne a blanking input bemeneten néhány száz hertz frekvenciájú négyszöghullámot adni rá, hogy gyengébb fényerővel világítson?

Köszönöm.
(#) mex válasza omikron hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Tapasztalatom szerint egy idő után elhaláloznak a teljes fénnyel üzemelő kijelzők (gk ford.mérők) adták be idő előtt a kulcsot,érdemes megvalósitani a kitöltésvezérlést.
(#) omikron válasza mex hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Hello mex!

Az nem világos számomra, hogy pl. a négyszögimpulzusok kitöltési tényezője mit jelent valójában.
Lehetséges, hogy digitális nyelvre lefordítva a H állapot ideje a L állapothoz képest (arányában)? (Elnézést, ha nagy hülyeséget kérdeztem.)
(#) mex válasza omikron hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Pontosan. :yes:
(#) omikron válasza mex hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Értem, minden okés!
(#) pbalazs válasza mex hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Nem egészen.
A kitöltési tényező a H állapot ideje a periódusidőhöz képest: D=TH/(TH+TL)
(#) mex válasza pbalazs hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Idézet:
„H állapot ideje a L állapothoz képest (arányában)?”


A kérdező igy gondolja. Szerintem is helyes,bármilyen periódusidő esetén is.
(#) pbalazs válasza mex hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Itt egy példa: vegyünk egy négyszögjelet, ahol a TH=3ms, TL=1ms. Szerintem ez 75%-os kitöltés.
Szerinted pedig 300%, vagy 33%?
Vagy valamit félreértettem?
(#) mex válasza pbalazs hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Ugyanazt mondom én is ez 75% kitöltés. De ha a magas szint 3 szorosa az alacsonynak és a kettő időtartamának összege adja ki a periódusidőt akkor ez nem is lehet másként. Ez viszont bármilyen időtartamra igaz.
Vagy valamit félreértettem?
(#) pbalazs válasza mex hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
OK, ugyanarról beszéltünk végig, csak nem értettük egymást...
(#) omikron válasza mex hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Utólag visszaolvasva szerintem az én kérdésem eleve rossz volt, mert elvi hiba volt benne. Én úgy írtam (R O S S Z U L), hogy a H állapot ideje az L állapotéhoz képest (nem pedig a periódusidőhöz képest), de nyilván ez így hülyeség.
De megértettem amit írtatok.
Akkor például egy teljesen szabályos négyszögimpulzus esetén, amikor TH= 1 ms, TL=1 ms, akkor a kitöltési tényező 50%-os, azaz a H állapot a teljes periódusidő felét "foglalja el".
(#) Norberto válasza omikron hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Idézet:
„Akkor például egy teljesen szabályos négyszögimpulzus esetén, amikor TH= 1 ms, TL=1 ms, akkor a kitöltési tényező 50%-os, azaz a H állapot a teljes periódusidő felét "foglalja el".”


Így van.
(#) szabics válasza omikron hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
A folyamatos világitás nem árt neki. A szegmensáram hét mA re van korlátozva. A Bi bemenet fényerőszabályozásra használatos. No meg a kijelzés kikapcsolására. Azt irja az adatlapja "Must be low for normal display"
(#) Luciferkó hozzászólása Jan 27, 2009 /
 
Üdv mindenkinek! A TIL306 kijelzők mellett találtam itthon 8 darab TIL305-ös 5X7-es Alfanumerikus kijelzőt. Ezt a kijelzőt fel lehet használni órához? Hogy lehetne ezt a kijelzőt felhasználni amennyiben lehetséges?
(#) omikron válasza omikron hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Üdvözlök mindenkit!

Még mindig a 2008. szeptember 1-jei hozzászólásomban említett digitális órámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Az óra már majdnem elnyerte végleges formáját, de adódott egy kis hazárdjelenség.
Ha az órával egy konnektoron lévő számítógépet bekapcsolom és a monitor készenléti állapotba kerül, akkor a kijelzőn lévő digitek ugranak egyet, néha pedig lenullázódik teljesen az egész: 00:00-t jelez ki a szerkentyű. Az íróasztali lámpa gyors kapcsolgatására is ugranak a számok. Nyilván valamilyen tüske jelenik meg a feszültségben/áramban, de a stabilizált tápegységen keresztül hogy lehet ilyen?
Logikai állapotjelzővel megnéztem a törlést végző monostabil multivibrátor (74121) Q és -Q kimenetét, és téveszthetetlenül észrevehető, hogy egy töredékmásodpercnyire megjelenik a törlő impulzus a monitor bekapcsolása alkalmával. Mit tegyek, hogy végre helyesen működjék az óra? Megpróbáltam már ezekre a kimenetekre helyezett kondenzátorokkal elnyeletni ezeket a tüskéket, de hasztalan volt.
A tápegység védőérintkezővel ellátott, ha esetleg ez valamennyire is számít.

Köszönöm!
(#) szilva válasza omikron hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Az a zavar több, mint valószínű, hogy a tápfeszültségen jelenik meg. Sok helyre (azt szokták mondani, minden TTL IC-hez) kell tenni 100nF körüli kerámia hidegítő kondenzátorokat a tápfeszültségre, valamint 5-10 TTL IC-nként egy pártíz µF is ajánlott. A stabilizátor be- és kimenetein is ugyanígy kell a 100nF kerámia.
(#) omikron válasza szilva hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Szervusz!
Az az idegesítő, hogy minden egyes TTL tápellátására van kötve egy 100 nF-os kerámiakondi. Most még a stabilizátor kimenetére is kötöttem egy 1000µF-os elkót, de kipróbáltam 2200µF-dal, sőt, 22000 µF-dal is. Nem jó.
Köszönöm a válaszodat! Még azon gondolkozom, hogy megpróbálom a 74121-est leárnyékolni, bár nem hinném, hogy hatásos lesz.
(#) szilva válasza omikron hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
A stab. kimenetére semmiképp ne tégy akkora puffert, az csak ront a helyzeten. Oda maximum pár uF, lehetőleg tantál, és egy 100nF körüli kerámia. A stab. bemenetére szintén 100nF, oda lehet tenni nagyobb puffert is. A 74121 mellett milyen áramkör van pontosan, ami zavart szedhet össze?
(#) Norberto válasza omikron hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Lehet, érdemes lenne kipróbálnod az óra tápegységének primer körébe egy EMC szűrőt tenni.
(#) omikron válasza szilva hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
A 74121 körül helyezkednek el az osztóként használt számlálók (7490, 7492), a törlő logika inverterei (7404), ÉS-NEM kapui (7400) és egy 7432-es VAGY.
Netán a hosszabb vezetékek is gondot jelentenek? (Nem annyira hosszúak, éppen elérnek a szükséges helyekre, a leghosszabb talán 15 cm lehet. Rövidebb huzalokkal viszont nem tudom eljuttatni a kívánt helyre az impulzusokat.)

Norberto: ilyen szűrő beszerzésére nem is gondoltam, nem nagyon ismerem, csak annyit tudok róla, hogy el.mágneses kompatibilitással kapcsolatos zavarszűrő.
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem