Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptető számláló
Témaindító: instantwater, idő: Szept 26, 2008
Témakörök:
Hali én így csináltam meg Mátrixban sokmindenre nem jó de látványos.Egyszerűbb.
Köszönöm szépen!
Most nekem is lassú a HE, meg volt, hogy nem is jött be. Hány ilyen erősítő IC-re lenne szükségem? Valahol kell, hogy legyen egy ilyen PC hangszóró, amit írtál, de most nem találom sehol
Egy motor, egy IC, de egy IC, az két kimenet, azaz két motor
Két, egymástól független erősítő van ugyanis benne, legalábbis a linkelt chip-ben.
Az nagyon jó lenne, mert majd az egészből kettőt kellene csinálnom, és akkor ebből az IC-ből elég lenne 1 db is a 2 motoromhoz.
Ha sikerül megtalálnom és leírnám a típusát, akkor tudnál nekem segíteni, hogy hogyan kössem majd be az áramkörbe? Tehát ott van a kapcsolás, amitm ajd használni fogok, az amibe bele van törölve és, hogy hogyan fogom tudni azt megoldani, ha a 4067-es IC-nek másik lábán jön ki a fesz, akkor állítani tudjam potméterrel a motor sebességét. )meg akkor ezt hova és hogyan kötöm be)
Nah megtaláltam a kb 5-6 éves PC sztereó hangszóró belsejét
![]() Egy IC van benne, amin az alábbi szerepel: TEA2025B W991F9901 Ez jó lehet nekem?
Elbizonytalanodtam
Az adatlapja szerint van benne némi visszacsatolás belsőleg, így valószínűleg a mellé tett ellenállásokkal kellene játszani, hogy elég gyorsan és határozottan hajtsa meg a motort. Nem ez a legjobb IC, attól tartok, de ha már ott van, egy próbát megér.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy milyen megoldással lehetne megvezérelni egy elektromágneses működésű félautomata váltót (motorkerékpár) Adott egy "Fel" és egy "le" kapcsoló mint bemenő jel és 5 relét kellene megvezérelni a kimeneti oldalon. Ha megnyomom a "fel" gombot, bekapcsol az 1es relé, ha rányomok még egyet, átvált a 2-es relére és igy tovább 5.ig. Ha a "le" gombot nyomogatom, akkor fenről lefelé egyesével kellene, hogy kapcsolgassa a reléket. Bármilyen megoldás érdekel, előre elkészitett panel, vagy olyan ember, aki ezt meg tudná nekem épiteni, természetesen nem ingyen... Ebbe a motorba kellene (saját épités): http://v8cars.hu/mag.php?cikk=cikk0249
Hello!
Üdv a fórumon! Mindenek előtt gratulálok, szép munka lett. A kérésed az apróhirdetés rovatba illik, de a moderátorok első hozzászólás miatt, vélhetően nem fogják leharapni a fejedet.. A problémát hagyományos digitális áramkörökkel is meg lehet oldani, de talán legcélszerűbb lenne egy mikroprocesszor alkalmazása. Ehhez kellene a legkevesebb alkatrész, és ha esetleg a működési logikán változtatni szeretnél, és később egyéb feltételeid is lesznek, már nem kell a hardvert ismét újra kezdeni. Apropó! Meg kell adni a tápfeszültség lehetőséget, az áramkör beépítésének hely lehetőségét (módját). A működtetendő relék feszültségét és tekercs ellenállását. És ha elfogadsz egy tanácsot, a vezérléshez használj Hall szenzoros nyomógombokat. Ezek kontakthiba mentesen működnek, és élettartamuk szinte végtelen. (első az üzembiztonság) Én sajnos fizikai megvalósításba nem tudok segíteni (pedig látva az eredményt szívesen tenném), de a "Modulrendszerű, grafikus PIC programozás" topikban kb. 10perc alatt írnak számodra programot erre a feladatra. Szerintem alkalmas partnert is találsz a végleges megvalósításra. üdv! proli007
Köszönöm szépen a segitségedet, nem tudtam, hogy ez a téma már apróhirdetésbe való.
Elsősorban ötletek, egyszerű megoldások érdekelnek és gondoltam azt itt a fórumon a legegyszerűbb megbeszélni. Régebben csináltam pár nyákot, de most jobban örülnék ha nem kéne... 12v-os a rendszer, rendkivül kevés hely maradt az ülés alatt, ahová el tudnám helyezni a vezérlést, max 10x10cm és 3-4 cm magas. Ez a mikroprocesszoros téma milyen méretű lehet? Ha kell, csinálok neki nagyobb helyet. Nem rossz ötlet, szeretem ezeket a programozható dolgokat, én amerikai autó motorfelújitással és tuninggal foglalkozom. Ott elképzelhetetlen lenne számitógép nélkül a modern autókat (pl corvette c6, dodge ram, chevy silverado) vizsgálni, programozni.
Hello!
A hely, bőven elegendő, sőt. Viszont még nem írtad, hogy - a relék hány mA-al üzemelnek (vagy mekkora az ellenállásuk). Valamint, hogy az egyik lábuk, a plusz, vagy a mínusz tápra van-e kötve. - A sebesség állás kijelzésére szükség van-e. - Valóban 5 sebesség lépésről van-e szó. (0+4fokozat?) Egyébiránt egy 500Ft-os 16F628 mikrovezérlő, stabilizátor, 5db Fet plusz védődióda a relémeghajtásához, és néhány ellenállás-kondi bőven megteszi. (esetleg egy hétszegmenses LED kijelző a fokozathoz, vagy sima 5db. Led, vagy valam más. Ha csak az 5 fokozat váltása az igény, akár egy nyolclábú kontroler IC is megteszi. (Persze ez még nem egy fedélzeti számítógép..) üdv! proli007
Üdv!
Egy olyan léptető körre lenne szükségem, ami 2 vezérlő impulzusra reagálva fel illetve le léptet. Sajnos nm igazán vagyok jártas ezekben az áramkörökben. Csatoltam egy kapcsolást, amit innen szedtem és alakítottam át. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv.:H.Viktor
Hello!
Ezt a tranyós kapcsolót kipróbáltad? Mert a tranyó nem éppen egy kétirányú (bilaterális) kapcsoló, és itt akkor is kel vezetnie, mikor a Q kimenet magas, és akkor is, mikor alacsony szintű. De a feladatot egy CD4028-as U/D számlálóval, és egy CD4051-el lenne megoldható. A 4028 biztosítja a fel-le számlálást, és kimenete BCD. A 4051 A BCD kimenetet átalakítja decimálissá (1..8-ig) és közben egy analóg kapcsoló is van benne, ami tényleg kapcsolná a potikat a Q kimenetre. Természetesen a számláló túllépését is (0/5 alatt-felett) meg kell akadályozni, ha az gond. De az egész áramkört, a PWM modulációval egyetemben egy PIC-el egyszerűbben megoldható. (Kérdezz rá a "Modulrendszerű, grafikus PIC programozás " topikban..) Ha a PWM fel-le léptetésre, csak egyszerűen nő-és csökken, vagy a lépések fix PWM jelet jelentenek, akkor még potik sem szükségesek. üdv! proli007
Hellosztok !
Ha már ennél a Témánál járok arra gondoltam szeretnék csinálni egy 4017 el vezérlt számlálót ami 0-9 tudna számolni egy 7 szegmenses led kijelzőn megoldható-e:?
Hello!
Megoldható, csak értelme nem sok van. Tekintve, hogy a 4017-nek decimális kimenete van (a tíz kimenetből, mindig csak egy aktív), a kijelzőnek meg a hétszegmenses kijelző szerint kell kódolni a vezérlését. A hétszegmens dekóderek (pld. CD4511), pedig általában BCD bemenettel rendelkeznek. Így számlálóként is BCD számlálót (pld. CD4510) célszerű alkalmazni elé. Különben a decimális-hétszegmens dekódolást neked kell elkészíteni. üdv! proli007
Oké értem van BCD dekodólóm is !
Van 4056 osom az megfelel a célra? jó lenne egy kis kapcsoási rajz THX
Sokkal egyszerűbb egy pic 16f628 mikrokontrollerrrel
semmi más nem kell hozzá csak a proci és a kijelző , Ha később tovább akarod fejleszteni csak kijelzőket kell még rákötnöd és a programot újraégetni .
oké köszi csak pic be nem vagyok jártas!
építs egy pickit 2 progizót és egy kattintással betöltesz egy programot a picbe (a neten ezer féle pices készülék rajzát és programját megtalálod )
Egyébként a jól körülnézel a neten vagy netán megkérsz valakit tuti hogy találsz programot (pl én is írtam 99 ig számláló progit) azt eredményjelző című témában fentvan s beégetendő hex állomány és talán még a kapcsolásirajz is .Az elkészült mintadarab teljes leírása pedig Jdani tollából megtalálható a kapcsolások .hu oldalon is
Sziasztok!
Szükségem lenne egy olyan számlálóra ami 4 állapotot tud. Egy plexi világítássához kéne úgy hogy mind a két oldalán van 2-2 led (2 kék, 2 fehér). A várt kinézet az lenne hogy: kék-kék, kék-fehér, fehér-fehér, fehér-kék, majd az első állapot kék-kék. Tud valaki segíteni? Köszi
Sziasztok!
Az alábbi kapcsoláson hogy lehet megoldani azt, hogy a léptetést manuálisan, egy nyomógomb lenyomásával lehessen végezni? A cél az, hogy bekapcsoláskor (illetve egy reset gomb megnyomással) mindig az 1-től lépjen csak felfelé ha megnyomom a léptetőgombot és csak addig világítson az adott Led, amíg a gombot nyomva tartom. (Itt az is jó megoldás lehet, hogy a léptetőgomb megnyomásakor csak 0,1-0,2 sec-ig kapna jelet az adott Led és így tovább...) Még egy dolog: lehet-e a kapcsolásba kijelzőt építeni, hogy látszódjon hányas számú Lednél jár a léptetés? Előre is köszönök mindennemű segítséget! A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Hello!
- Azt nem írtad, hogy a léptetőgomb nyomásakor folyamatosan léptessen az áramkör, vagy csak minden megnyomáskor csak egyet. Mert előző esetben, az 555 működését kell "kapuzni". Második esetben, az 555-el lehet pld. prellmentesíteni (kontakthibát kiküszöbölni)a nyomógomb működését, ellenkező esetben többet is léphet egy megnyomásra. elsőre rajzoltam egy példát. (A szimulátorban egy generátorral "nyomkodtam a nyomógombot másodpercenként.) - Ha azt szeretnéd, hogy a Led csak akkor égjen, mikor lép a számláló, akkor a 820ohm-ot ne a GND-re kösd, hanem az 555 kimenetére. - Ha törölni szeretnéd a számláncot bekapcsoláskor és gombbal, akkor kapuáramkörökkel ki kell építeni a Reset láncot, mert jelenleg az használatban van. - Ha kijelzőt (gondolom digitet) szeretnél az áramkörhöz, akkor felejtős ez a megoldás. Hiszen a decimális kimenetű számlálókat vissza kellene kódolni, majd hétszegmensessé alakítani. Akkor már sokkal értelmesebb egy BCD számláncot építeni, és azt a Ledsor meghajtás érdekében demultiplexálni. A kijelzőt ekkor egyszerűen a BCD-ből hétszegmens meghajtóval meghajtani.. Minden esetre egy kazal IC re van szükség.. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Szia! Köszönöm a segítséged előre is, meg hátra!
![]() Igen azt nem írtam, hogy mennyit lépjen: szóval nyomásonként egyet csak. Egy nyomás a léptetőgombon egy lépés a leden, de a led csak addig világítana amíg nyomom a gombot vagy csak 0,1-0,2 másodpercig. Ha az áramkört ki és bekapcsolom, akkor az egy reset, tehát előlről kezdene számolni? Mert akkor nem kell reset külön. Igazad van az IC temetővel kapcsolatban... Megkereshetlek privátban a fentiek ügyében?
Esetleg a kijelzésre jó lehet 2db 7szegmenses LED-es kijelző, és akkor nem IC temető, hanem diódatemető kell...
![]() Üdv Inhouse |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Két, egymástól független erősítő van ugyanis benne, legalábbis a linkelt chip-ben.

Van 4056 osom az megfelel a célra? jó lenne egy kis kapcsoási rajz THX