Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Több optocsatoló egy tokban
Lapozás: OK   1 / 1
(#) CoderKevin hozzászólása Feb 24, 2008 /

Hello!

Éppen egy panel beültetési rajzát próbálom összehozni, de mikor felpakolom a 8 optocsatolót az valahogy nem tetszik, és nehéz is összevezetékelni.

Tudom hogy léteznek olyan optocsatolók, amiben több, egymástól független csatoló van. Csak hogy nem találok egyet se...

Ilyen lehetőségról tudnátok mondani tipusszámokat, ötleteket, stb?

Előre is köszönöm:
Kevin
(#) kobold válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 24, 2008 / 4

Pl. a CNY74-2, CNY74-4; előbbiben kettő, utóbbiban négy független csatoló van.
(#) CoderKevin válasza kobold hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Köszönöm a gyors választ!
(#) bladika hozzászólása Nov 6, 2008 /

Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy a linkelt képen mind két megoldás bal és jobb is használható e?
(#) bladika válasza bladika hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Banyek! Képet nem raktam!

LPT.JPG

(#) bladika hozzászólása Nov 7, 2008 /

senki?
(#) titi válasza bladika hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

...én a külön ellenállásra voksolok... (nem drága tétel néhány ellenállás)
(#) MM válasza titi hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Külön ellenállás kell.
Most gondold el bekorlátozod az áramot a 330ohmal 15 mA-ra max.

Ez addig jó még csak 1 optocsatolót kell meghajtani 1szerre. De ha már mind a 4nek kéne egyszerre mennie akkor a 330 ohm tul nagy. Az optocsatolókon csak 15mA/4 fog folyni fejenként.

Ha külön van ellenállás akkor mindegyiknél egyenként van korlátozva az áram és nincs gond.

Persze csináltam énis ilyen gányolást 7 szegmenses kijelzőnél 1 ellenállással A fényerő erősen változott a bekapcsolt szegmensek számától.
(#) titi válasza MM hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

...pont ezt mondom én is...
(#) Georgee válasza titi hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

A két kép közt van különbség nem nehéz megtalálni társulok azokhoz akik az előbb már leirták a véleményt nekem is ugyan az
(#) bladika válasza Georgee hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

azt én is tudom hogy van különbség csak az volt a kérdés használható -e,de most már nekem is leesett mi a baj! Köszi!
(#) bladika válasza titi hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

nem az ár volt a szempont hanem a beforrasztás! 16 db opto = 16db ellenállás! és ha nem lett volna muszáj akkor nem szarozok 16db SMD vel! (hálóellenállás kizárva)
(#) kobold válasza bladika hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Smd-ben is van háló, leggyakrabban négy van egy tokban, és kb. akkora, mint egy 1206-os. Igaz, nyákot készíteni neki, meg beforrasztani macerás.
Arra viszont nem árt figyelni, hogy hardveresen mit bír a port. Nem egy esetben csak 4 mA körüli áramot tud kiadni, de szinte mindig el tud nyelni 12 - 16 mA-t. Ez attól függ, milyen IC a kimenet. Így ha nem megfelelően működik az összerakás után, akkor lehet, hogy a port nem tudja megfelelően nyitni az optókat.
(#) bladika válasza kobold hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

tudom, hogy van háló, azt nem azért írtam! A mérete nem jó! De igazából nem is az volt a lényeg... A második részében amit írtál azzal arra akartál utalni, hogy inkább úgy kössem, hogy VCC az ellenállásra, onnan az opto anódra és a katódját a bemeneti eszköz húzza nullára?

Közben csináltam egy képet! Így?

LPT.JPG

(#) vizor válasza bladika hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Valószínűleg így gondolta (már ha az a GND felirat lenne a Vcc). Én is úgy tudom, hogy a port 2-3 mA-t tud kiadni (sourcing) és 24 mA-t elnyelni (sinking). De remélem tudod, hogy ha sinking-ben használod, akkor fordítva kell a portbiteket vezérelni és 0-ra állításnál kapcsol az opto-d ?
(#) kobold válasza bladika hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Igen, így biztosabb lenne. A gond csak az, hogy az LPT-n nincs Vcc, ha meg egy lábat erre használsz, ugyanott vagy (sőt rosszabb, mert több ledet is meg kellene hajtania). Ennél a megoldásnál kell egy külön Vcc szál, amit ugyan le lehet venni a PC egyik 5 V-os ágáról, USB-ről, game port-ról stb., csak ez egy járulékos vezeték lesz.
(#) bladika válasza vizor hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Igen GND Vcc csere az véletlen! És tudom,hogy akkor logika váltás van nem gond! Köszi
(#) bladika válasza kobold hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Értem akkor asszem marad az eredeti felállás! Köszi!
(#) jdani hozzászólása Nov 3, 2018 /

Üdv. Szükségem lenne 4 optocsatolóra, minnél kisebbre. 5Vos jelet szeretnék leválasztani így.
Használhatok TLP281-4et?
egy tokba is van, SMD is.
(#) ferci válasza jdani hozzászólására (») Nov 4, 2018 /

Természetesen használhatsz..
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem