Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lehel hűtőgép
 
Témaindító: perlaci, idő: Jún 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 12
(#) perlaci hozzászólása Jún 8, 2008 /
 
Van egy régebbi lehel hűtő kompresszorom és külön egy indítórelém. A relé állítólag rossz. Tud e valaki bekötési rajzot hűtőhöz és hogyan lehet ellenőrizni az indítórelét.
(#) mackopajtas hozzászólása Jún 8, 2008 / 1
 
Hello Perlaci
itt a bekőtési rajz
Bekötési rajz


Üdv Macko
(#) perlaci válasza mackopajtas hozzászólására (») Jún 8, 2008 / 2
 
Köszi ez gyors volt, csak a három láb ami a kompresszoron van nem tudom mi hova megy.
Sajna a rajzok pont ezt nem mutatják.
(#) marocco válasza perlaci hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Szia Perlaci.
A bal felső és az alsó a direkt, a jobb felső a segéd-
fázis.Ha a két felsőt egy pillanatra zárod a kompresszor indul.
Üdv:colonel1
(#) perlaci válasza marocco hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Üdv
Köszi a leírást. Gondolom az indító relé is ezt teszi. Kondi gondolom nem jó mert állandó árammal terhelné és jobban melegedne. A relé hőbimetálos és a motoráram melegíti cekász segítségével?
(#) proli007 válasza perlaci hozzászólására (») Jún 11, 2008 / 4
 
Hello!

Nem egészen...
A relé, egy áramrelé. Amikor a motor nem jár, a főfázis áramot kap. Ilyenkor az áram értéke magas. Erre húz be a relé, és bekapcsolja a segédfázist. Amikor a motor már jár, a felvett áram értéke csökken. Erre elenged a relé, és kikapcsolja a segédfázist.
Ha a motor mégsem indulna el. (Amíg a körben a komprsszió fennáll, előfordulhat, hogy a motort nem lehet elindítani.) A tartósan magas főfázis és segédfázis áramára, felmelegszik a bimetál, és leold, megszakítva ezzel a hálózati áramot. Ha kihült, visszakapcsol és kezdődik elölről az indítási próba.

(Új típusú relékben PTK ellenállás van, kicsit másképpen működnek, de a lényeg azonos.)

Mérni, ezt úgy lehet, hogy árammérőt kapcsolsz a hálózattal sorba. Majd megadod a főfázist a motorra. Megnézed az áram értékét. Erre kell behúznia az áramrelének. Majd egy kis időre megadod a segédfázist is. Az áram értéke ilyenkor felugrik, majd csökken, tekintve, hogy a motor már ilyenkor elindul. Most elveszed a segédfázist, és és megméred a motor forgás közbeni áramát. Erre az értékre már az áramrelének el kell engedni.
Ha a relé bent van a helyén, akkor az előbb mért áram értékek alapján, már meg tudod mondani, milyen állapotban van a motor, illetve mi a hiba, működik-e a relé.

üdv! proli007
(#) perlaci válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
Köszönöm a részletes leírást, a hűtők kimaradtak az életemből ezen kívül szerintem már mindent javítottam, csak töltő nélkül nem vállaltam a javításukat. Most is csak barkácsolni akarok sűrített levegövel ezért érdekelt a bekötése. Sajnos a relén van a kábelek randevúja ezért nem tudtam hova küldjem 230-at. Megpróbálom az infók alapján kibogózni a sok sarut.
(#) Mzolee válasza perlaci hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Szia!
Nah, hátha segít a mellékelt kép!
Régi Lehel hűtő kompresszor: 220-ra rádug >> gombot benyom-elenged >> Jön a levegő!
Nekem már másfél éve megy, bringákat ezzel fújom.

huto.jpg
    
(#) perlaci válasza Mzolee hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Üdv
Nagyon köszi a képet, egy két kérdésem lenne. Az olajat gondolom benne hagytad és vigyázni kell nem felborítani pumpálás előtt nehogy teleköpje olajjal a kereket, vagy raktál bele olajleválasztót? Én egy kis palackot akarok tölteni vele sűrített levegő céljából. Elég drága a dobozos levegő és valamivel ki kell fújni a koszt javításkor a készülékekből.
(#) Mzolee válasza perlaci hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Éncsak hagytam úgy ahogy volt, elvágtam a két csövet kijött a freon és most az egyiken szív a másikon fúj.
(#) ottobacsi válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Köszönöm szépen én is a segítséget....nekem is pont ilyen problémám van, vagyis most már csak volt, mert én balga leszedtem az elektronikát róla mert hogy az majd biztos nem kell. Csak összekötöm a drótokat, bedugom és már megy is.... Csak mikor megláttam hogy ott nem 3 hanem 4 vezeték van, akkor lepődtem meg. Még egyszer köszi!
(#) proba válasza perlaci hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Én kiöntöttem az olajat,de még mindíg nyomokban előfordul a kinyomott levegőben.Kényesebb célra nem használnám.
(#) Mzolee válasza ottobacsi hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Nincsmit!
(#) kisatis hozzászólása Nov 12, 2008 /
 
Sziasztok!

Bár egy kicsit más a gondom, de valamilyen szinten kapcsolódik a témához. Bár hülyének tűnik, de fontos. Van itthon egy régi Lehel fagyasztónk, amit a konyhában használunk, és mivel nem vagyunk nagyon eleresztve anyagilag, arra gondoltam hogy energiát tudnánk megtakarítani, ha ebben a hideg időben nem a konyhában, hanem kint, a garázs melletti kis helyiségben használnánk. A gond csak annyi hogy a helyiség hőszigetelése minimális (fémlap ajtó, belül látható a cserép) és mivel semmilyen használati útmutatóm nincs hozzá, nem tudom hogy milyen hőmérséklettartományban lehet üzemelni. Noha pár fokkal biztos melegebb van bent, mint kint a levegőn, de mégis zavar. Vajon kibírja-e ha fagypont alá esik a hőmérséklet?
Valakinek tapasztalata, vagy javaslata (használati útmutató - hány fokig bírja mínuszban)?
(#) zolika59 válasza kisatis hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Nem fog működni. A legtöbb hűtő már +5 fok alatt kikapcsol. Ha vezérelt áramról (éjszakai áram) is üzemelteted, azzal spórolhatsz. Persze csak, ha van.
(#) Gafly válasza kisatis hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Nem akarok butasagot beszelni, de szerintem:

1.) Jo otlet mert igy valoban lehet energiat megtakaritani.
Egy kicsit meg fut is. En annak idejen kivittem a fagyasztot
a muhelybe. Teljesen jol elvolt es igy legalabb a krumplis
sem fagyott meg.

2.) Ugyanakkor a muhelyben fagypont kozelebe soha nem ment
a homerseklet, max. olyan 4...5 fokig. Azt hallottam viszont
hogy nem szereti a fagyaszto a nagyon hideget mert megdermed
a kompresszorban az olaj es tonkremegy/tonkre mehet...
(#) proli007 válasza kisatis hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Hello!

Kicsit hőszigeteled a helységet, és már célba is értél. (Minden készülék csomagolásban található hungarocell-t felragasztod a vasajtóra, meg ahova lehet)

Egyébiránt nem is értem, hogy a mai energia árak mellett, miért nem gyártják már a hűtőt is úgy mint a klímát, külső egységgel. (Persze tudom, mert az legjobb eladni amit "bedug-használ-örül") De azért győzhetne néha az ész is, a markecing felett!
Ha az ember egy boltban jár, ahol nyáron a hűtőpultsornál kívül őrült meleget, bent meg -18 fokot lát. Eszükbe sem jut, a tetű gyártóknak, hogy külső egységgel mennyi energia takarítható meg. Szegény hűtő, minél jobban hűt, annál jobban fűti a környezetét. De egy falusi kis boltban is ugyan ezt látod, ahol a kis lyukban négy hűtő megy.
"Majd a vevő megfizeti!"

Néhány évvel ezelőtt, vettem a Paniban egy kis teljesítménymérő készüléket. (2500Ft) Pont az ilyen "elveszett energiák" (hűtő-készenléti táp) felderítésére kiváló. Csak ajánlani tudom. Nem egy kronométer, de mutatja az időt, a feszültséget, az áramot, a koszinusz fi-t, a teljesítményt, fogyasztást, és még az árat is kiszámolja. Sőt, a szomorú jövőt is, ahol csúcsidőben más-más tarifával számolnak a szolgáltatók.
Azóta hálózaton Ampermérő helyett is ezt használom (16A)

üdv! proli007
(#) csatalo hozzászólása Nov 17, 2008 /
 
szavasztok ., egy zanussi lehel LOK3004 (ZFC304NK) tipusu hűtő kapcsolási rajzára lenne szükségem előre is kőszőnőm csaba
(#) Brienter hozzászólása Nov 22, 2008 /
 
Hello!
Szert tettem egy lehel vagy nem tudom milyen hűtőkompresszorra. CCCP-van ráírva
Nos van valami reléféle előtte nagyjából sikerült kitalálni hogyan is kell bekötni mikor bedugom el is indul de egy kb 10sec után leáll hallani hogy a relé kapcsolja le utána újra egy 20másodperc múlva újrakezdi. Mi lehet a baj hogyan kell bekötni? Képeket raktam fel hátha segít.
(#) Brienter válasza Brienter hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Tény hogy elhamarkodtam a kérdésem mert végigolvastam és látom hogy a a baloldalikra kell a 220 és az egy jobboldalit kössem össze egy nyomógonbbal és ha megnyomom akkor indul el. Bár jobban szeretném ha saját reléjéről menne így is működne? Mennyire fontos földelni mert a műhelyben nincs földelés?
(#) proli007 válasza Brienter hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Hello!

Nem ismerem ez a relét, de ha nyomógombbal megy, az jó hír, mert akkor a kompresszor jó.
A relé, ugyan azt játssza, mint Te a nyomógombbal, csak az áramot figyeli.
- Induláskor az áram értéke magas, így az áramrelé húzva van, és bekapcsolja a segédfázis tekercsét is.
- Ha a motor már jár, az áram vissza esik és kikapcsolódik a segédfázis.
- A relének ezen két áram értéken belül kellett kell meghúzni, ill. elengedni.
- Ha a motor nem indul el (rossz a segédfázis, nem csökkent még le a nyomás...) akkor egy bimetall, a tartós túl áramtól felfűt, és egy időre kikapcsolja a gépet. Aztán ha lehűlt kezdi elölről.

Legegyszerűbb a kérdést eldönteni áramméréssel.
Először megméred nyomógombbal, mikor rákapcsolod a feszt, aztán mikor nyomod a gombot, aztán mikor elengeded, aztán mikor már jár és csak a főfázis van benn.
Ha ezeket az értékeket már tudod, akkor a relével mérve már el tudod dönteni az áramból, hogy hol akad el a folyamat.

Földeletlenül elég illetlen járatni a gépet, mert fém a külseje és víz is van benne néha. De akkor már ha műhely, nyugodtan tehetsz fel egy ÉV relét, a műhely elé. Az más készüléknél is jól jöhet. És egy kis földelés sem árthat ha kialakítasz. (Más lehetőség híján, ha a nullázott védelmet nem tudod utólag kialakítani)

üdv! proli007
(#) Brienter válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Üdv!
Kösz a segítséget de közben a problémám megoldódott.
Valsózinűleg az volt a gond hogy miközben próbálgattam a relé fejjel lefelé volt úgy a segídfázis állandóan rajta volt és ezért kapcsolt ki Remélem mostmár hiba nélkül menni fog.
Egy nem igazán elektronikai kérdés: Az olajat mennyire érdemes kiönteni belőle mert most azért jön ki belőle állandóan.
(#) lapose válasza Brienter hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Szia!
Az oroszok régen gyártottak "gravitációs" relét, első ránézésre ez is olyan! Nincs benne rugó, a tekercs árama felrántja a magot, csökkenő áramnál a saját súlyától esik vissza.
Csak akkor működik megfelelően ha vízszintesen áll a kis doboz!

Látom rájöttél!
(#) Gafly válasza Brienter hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
> Egy nem igazán elektronikai kérdés: Az olajat mennyire
> érdemes kiönteni belőle mert most azért jön ki belőle állandóan.

Ezt neked kell eldonteni, de azon azert elgondolkoznek hogy miert
van benne egyaltalan olaj...
Szerintem nem azert mert szandekosan teged akarnak vele bosszantani...

Esetleg gondolkozz el egy "olajfogo" edenyen.
Valami nagyobb tartalyra gondolok, amibol visszacsurog a kompresszorba
az olaj alul, felul pedig tavozik olaj nelkul a levego...
Szemely szerint en nem ontenem ki belole. Persze attol is fugg hogy
mennyi ideig szeretned hasznalni es milyen celra
(#) pittyu válasza Brienter hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Olaj kell bele, mert különben meghal. A tengely vége beleér az olajba, majd a centrufugális erőkkel felszivja, végigkeni a csapágyakon és fent kiporlasztja a fazék tetelyére ottlecsorog lehülve . Ezért perforált cseppeben a szivóoldalon mindig ottvan. leválasztással visszakell vezetni.Mivel levegővel érintkezik nálad, egy idő után elsavasodik , megeszi a tekercs huzalon a lakkot és menetzárlatos lessz.
(#) Brienter válasza pittyu hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Akkor valszeg csomó kiment előle milyen olajat rakjak bele még pótlásként? És az utántöltő csövön rakjam bele? Az jó ha mondjuk egy befőttesüvegbe felfogom aztán néha visszatöltöm?
(#) Busz hozzászólása Dec 12, 2008 /
 

Sziasztok!

Adott egy 30 éves fagyasztóláda.
Lehel, nem tudom hány csillagos de egy hétre kapcsolvafelejtett gyorsfagyasztógombbal -35 fokig hűt. D
Pedig a tetejére is súlyt kell rakni hogy jól záródjon....


Na a kérdésem az hogyha átkötöm éjszakai áramra (relé nélkül) tehát csak napi 8 órában kapna delejt a hangfrekvenciás vezérlővel akkor tudná-e tartani a hőmérsékletet vagy kiolvadna?

Tehát termosztátját maxra tekerném, és csak és kizárólag az éjszakai áramról üzemelne. A gyorsfagyasztó gombot nem bekapcsolva, csak maxra állított termosztáttal lenne üzemeltetve.
A fagyasztó kb félig van, és a legfontosabb az hogy egy fűtetlen előtérben.
Ennek a fűtetlen előtérnek csak üvegfalai vannak, illetve egyetlen egy fala tégla, az is csak azért mert az a ház fala.

Tehát magyarul a ház mellé van építve házilag egy üvegveranda vagy hogy mondjam....

De a lényeg az hogy a hőszigetelése nulla tehát az csak a széltől véd, max 1-2 fokkal van bent magasabb hőmérséklet mint kint.


A kérdés pedig az hogy leolvadna-e a fagyasztóláda ( nem szekrény !!) hogyha csak és kizárólag éjszakai áramról meneszteném??
Nyáron valszeg leolvadna mert az üvegverandán pokoli meleg van de most télen szerintem tökéletes megoldás.

Nem nálam lenne ez a megoldás hanem az egyik jóbarátnál, csak az ötlet az enyém.



Ha már itt tartunk, elmondaná valaki hogy a hűtőtermosztát minek a hőmérsékletét méri és miért?

Mert nem a fagyasztótérben van a szonda hanem valahol bent a gépházban....

Miért??


Válaszokat előre is köszi!
(#) Busz válasza Busz hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Na kipróbáltam, -16 fokra hűl vissza estére mikor jön az éjszakai áram. A vészjelző ég rajta ha áramot kap.
De ugye a -35 fokra fagyasztott húsnak idő kell mire visszahül tehát még napokig így kell hagyni még kiderül hogy maradhat-e ez így vagy sem.


Nektek meg semmi véleményetek hozzá?
(#) kaqkk válasza Busz hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Sok értelme nincs az egésznek sznte semmit nem fog vele spórólni ! Ha jól van beállítva a hőfok szabályzó csak ritkán indul és keveset megy , ha csumára feltekered és

sokat áll, sokkal többet is fog menni , amikor áramot kap! így csak növeled a fogyasztásását !
- 15c --ról -35 re kicsit több energia kell mint -18 -ról 20 ra
Alapon egy jól beállított hűtőláda kb 1,5 kwh -t eszik
(egy régebbi fajta) azt nézd meg hogy evvel az akcióddal
menyi éjszakai áramot fogyaszt . Amúgy viszont a kajának sem jó az a nagy hőingadozás csökken az eltarthatósági idő (ez -18c nál a leghosszabb)
(#) Busz válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Csak akkor -35 hogyha egy hétig bekapcsolva van a gyorsfagyasztó gomb. Ilyenkor nem kapcsol ki a kompresszpor soha tehát ez a -35 a gyakorlati leges legkissebb hőmérséklet amit tud.

De most a gyorsfagyasztó gomb ki van kapcsolva.
A termosztát van csumára tekerve. Hogy a termosztát maximuma mennyi azt nem tudom. De biztos nem -35.

De szerintem így spórolunk vele akkor is.

A termosztátról kéne egy kicsit többet tudni. Hogy jó-e ez így hogy csumára van tekerve vagy kapcsoljam be a gyorsfagyasztót is?

Vagy tökmindegy mert ígyis úgyis állandóan megy a kompresszor mikor van éjszakai áram??


Sajnos nincs lehetőségem figyelni a készüléket....


Mert gondolok én arra hogy mondjuk a termosztát szerint megvan a -18 fok de viszont az élelmiszer meg mondjuk -10 fokos.

A termosztát lekapcsolja a kompresszort, hűtőtér az élelmiszer nagyobb hőmérséklete miatt gyorsan felmelegszik és mire visszakapcsolna a termosztát addig kikapcsol az éjszakai áram.


De ha meg állandóan be van nyomva a gyorsfagyasztás akkor meg lehet hogy akkor is megy a hűtő mikor nem kéne és akkor tényleg nő a fogyasztás.


Szóval ismerni kéne a termosztát lelkivilágát.


Vagy a termosztát "okos" és csak akkor kapcsolja le a hűtést mikor az élelmiszer is lehült benne?

Bár akkor meg nem lenne rajta gyorsfagyasztó gomb....



Szóval most egy jókérdés hogy a gyorsfagyasztó gomb benyomása oszt-szoroz-e valamit?
Következő: »»   1 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem