Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek
keresek egy egyszerű kapcsolási lehetőséget. A berendezés müködése : bármely bemeneten megnyomok egy nyomógombot a hozzátartózó kimeneten kigyullad egy led és a + kimenten megszólal a piezo. Egésszen addig müködik amíg a reset gombal leállítom. Nem relékkel megoldható kapcsolást keresek ( azt én is tudom) hanem olcsó egyszerű IC-s megoldást. Ha valakinek van ötlete kérem irjon köszönettel hemlock
Üdv.!
Nincs megfogalmazva normálisan a feladat! - Egy bemeneti nyomógombhoz egy kimeneti LED tartozik? - Ha egyszerre több gombot nyomnak meg akkor mit csináljon az áramkör? - A LED csak a gomb nyomva tartásának idejéig világítson vagy az elengedés után is? - A nyomógomb többszöri megnyomására a kimeneti LED hogyan viselkedjen? - A piezo minden gomb megnyomására adjon hangot vagy csak az egyik gomb megnyomására? - A piezo csak a gomb(ok) lenyomva tartásának idejéig sípoljon vagy folyamatosan, netán csak akkor hogyha világít valamelyik LED? - A reset gomb megnyomásakor pontosan minek is kellene történnie a LED-ekkel vagy a piezóval? stb... Üdv.: Attila
Én is keresek hasonló elktronikus kapcsolási rajzot. Olyan kéne,hogy amikor a nyomó gombot megnyomom bekapcsol az áramkör és egész addig kapcsol amig újra meg nem nyomom a nyomógombot.
Kéne olyasmi áramkör is mint a futófény. Van pld. 5-6 led. Bekapcsolom az áramkört és egymás után sorba szabályozható gyorsasággal kivillanna (bekapcsolnak) a ledek, és égve maradnak egészen addig amig ki nem kapcsolom az áramkört. Kikapcsoláskor viszont ugyan úgy sorba egymás után kikapcsolódnak a ledek. Ha a kikapcsolás nem sorba törtémik az sem baj,csak sorba kapcsolódjanak be. Légyszi segitsetek!!!
Nem szó szerint így, de hasonlóan működik pl. a 74HC07 buffer. A bemeneti jelet a kimenetre "másolja", ezekről a kimenetekről működhetnek a ledek, illetve egy-egy diódát még rájuk akasztva (VAGY-kapcsolat), bármelyik kimenet visszavezethető egy szabad bemenetre (összesen van 6 db), és annak a kimenete meghajthat egy zümmert.
Piezóhoz kellene még egy pár kHz körüli frekvencia-kimenet, így hirtelen nem tudok olyan IC-t, ami pont fedné az elképzeléseidet. Kivéve egy mikrokontroller, megfelelő programmal.
Kösz a kiigazítást tehát a válaszok
1 kérdés igen 2 akkor kapcsoljon be a hozzá tartozó led akár mind és ha bármelyik vagy több led is bkapcsolt szóljon a piezo 3 elengedés után is (mint egy öntartó áramkör) 4 ha egyszer megnyomtam és bekabcsolt a led akkor a nyomógomb ujbóli nyomására ne nrténjék semmi csak amikor a reset gombal vissza állítottam a rendszert 5-6 a piezo minden gombnyomásra szólaljon meg és a reset megnyomásával lehessen lekapcsolni. 7 a reset gomb megnyomásakor alaphelyzetbe áll a rendszer nem világít eggyik led sem és nem szól a piezó a célja a rendszernek,hogy a külömböző szobákban elhelyezet nyomógombal jelezni tudjon egy központi személynek A piezo azért kell mert nem mindig a ledeket lesi de ha meghalja a hangot ránéz a táblára és tuja hova kell mennie de előtte a reset gombal visszaállítja a rendszert . remélem most pontosabban fogalmaztam üdv hemlock
Egyszerű:
Neked 4db RS (vagy JK) tároló kell. A tárolók SET (vagy J) lábaikra jönnek a nyomógombok, a RESET (vagy K) lábaikat pedig összekötöd és ide pedig a reset gomb megy. A négy tároló kimenetét 4db diódával kell VAGY kapcsolatba hozni, és erről mehet a piezo. Üdv.!
Sziasztok segítséget kérnék LED-del kapcsolatos témában (ezért nem akartam új topikot nyitni)
Autóban szeretnék ledeket használni. A feszültség tehát 12-14,4V. Hány darab ledet kell sorba kötnöm, hogy ezen a feszültségen működjönek? (egyáltalán lehet a ledeket úgy sorba kötni mint az izzókat?) -vagy inkább előtét ellenállást kell használni? -ha igen akkor milyen ellenállás kellene mondjuk 4-5 db ledhez? A másik kérdésem, hogy szükségem volna még 6V-ra a kocsiban. Hogy lehet a 12-14,4V ból 6-ot csinálni (NEM stabilizátor ic-vel) kb 1A áramerősségre? Előre is köszönöm.
Feltevodik a kerdes, hogy milyen tavolsag van az egyes szobak kozt?
Esetleg a hosszu vezetekek -az egyes szobakbola a kozponti szemelyig- megzavarna a mukodest. Teszem fel van 10 szobad amelyikben van egy egy nyomo gomb. Akor 10 erparral mesz a kozponti szobaba ahol az egyes szobakban tortent gombnyomas ertekelodik ki. Ontartas, led vilagitas, reset stb. Ahoz, hogy bejelezen az egyik szobabol a masikba nem fektetlenul szukseges IC. Egy tranzisztorral es egy tirisztorral (ez az ontartasert) megoldhato a problema. Habar az ontartast egy kis relevel oldanam meg mert nem zavarerzekeny. Valamikor(1973) keszitettem egy korhaznak egy hasonlo rendszert (20 szoba egy folyoson), de tranzisztor es reles megoldast keszitettem. Nem piezo csipogoval hanem egy kis buzzerrel es egovek volt megoldva. Tranzisztor - kollektorban egy rele ontartas kapcsolasban- egy reset gomb_ megszakitotta az emittert a testfele- a szabad rele kontakt meg a buzzert es az egot kapcsolta be. A szobabol jovo kontaktus a bazist (le volt hidegitve egy kondival) tamadta meg igy ez kapott bazisaramot a rele behuzott, leragadt es az ego begyult meg a buzzer szolt addig amig nem kapott egy resettet.
Altalaban ledenkent 2 voltot szoktam szamolni.
Az elotet ellenallas : R = Utap - Uled / Iled Legyen 5 drb. led sorbakotve es a tapfesz legyen 12 V az I led = 0.015 A. Az egyenlet ertelmeben az R ellenallas erteke: R = 12 - 10 / 0.015 = 133.33 ohm. Hat voltra alkalmaz egy stabilizator IC-et.
Miért nem jó a stab-IC? Erre van kitalálva.
Valahogyan igy nezett ki a kapcsolas:
Kép: Hivatkozás Tranzisztornak ha jol emlekszem BD139-et hasznaltam. A szobaban megnyomtak a kapcsolot a tranyo bazisaramot kapott a rele behuz a rele egyik kontaktusa rovidrezarja a kollektor emmitert -tehat beragadva a rele- a masik kontaktus meg a kijelzesre szolgal. Addig csipog/ vilagit a led amig nem nyomjak meg a reset gombot.
Egy kimenetet megcsináltam ebből kell több és a piezzohoz egy astabil 555 is ami a négyszögjelet adja.
De ha nemkell ugyanazzal a gombal resetelni akkor igy néz ki.
Köszi a választ edgar.
Ha hármat sorbakötök és elé teszek egy 150 ohmos ellenállást az jó lesz? (és teljesítmény ellenállást használjak vagy csak a sima fél wattosat?) Kobold, azért nem jó mert kipróbáltam és foorralja a bordát -egy régi 486 proci bordára van feltéve és az elektronika is melegszik nagyon ami a stabi ic-ről megy. (uv fénycső-kicsi és annak az elektronikája)
Köszi a javaslatot de szeretném olcsón kivitelezni
relés megoldást használtam eddig ( még aktív elem se kellet hozzá) de kb4-5eFt került és még nagy helyet is foglalt. a szobák távolsága változó 4-15m azért köszönöm, hogy foglakoztál vele üdv hemlock
ez jó megoldásnak tűnik. De lenne még kérdésem . A reset a táp megszakításával érhető el ,vagy van más megoldás is. A kimenetek a bejövő impulzus hatására bekapcsolva maradnak? A piezo valószínüleg meghajható egy tranzisztor közbe iktatásával
üdv hemlock
kösz a javaslatot tudsz ic tipust írni ? létezik ez a ic nem "ttl 5V" típusba is? mert nagyobb 12 V-al közvetlenül lehetne piezot meghajtani
segítségedet köszönöm üdv hemlock
Ilyen tavolsagban egy optotirisztorral vagy egy drb. tirisztorral is meg tudod oldani a jelzest.
Vagy egy kozonseges optokupler es egy tirisztor. Piezo csipogot meg lehet kapni a piacon amely szaggatott hangot ad.
Én is keresek hasonló elktronikus kapcsolási rajzot. Olyan kéne,hogy amikor a nyomó gombot megnyomom bekapcsol az áramkör és egész addig kapcsol amig újra meg nem nyomom a nyomógombot.
Kéne olyasmi áramkör is mint a futófény. Van pld. 5-6 led. Bekapcsolom az áramkört és egymás után sorba szabályozható gyorsasággal kivillanna (bekapcsolnak) a ledek, és égve maradnak egészen addig amig ki nem kapcsolom az áramkört. Kikapcsoláskor viszont ugyan úgy sorba egymás után kikapcsolódnak a ledek. Ha a kikapcsolás nem sorba törtémik az sem baj,csak sorba kapcsolódjanak be. Légyszi segitsetek!!!
melyik az a futofény szerű rajz? lehet hogy vak vagyok.
Nem a futófényszerűre hanem az 1 gombos ki/be kapcsolóra.Nem vagy vak
![]()
Akkor ez egy elektronikus személyhívó akarna lenni!?
Mert akkor csak ki kell váltani a reléket logikai kapukra - tárolókra. PL. JK vagy SR tároló. 4013; 4027; 4043; esetleg 4044. Én ezekben gondolkoznék... S szerintem minden beérkező bemeneti jelet tárolni kell! Mert több hívás is befuthat addig amíg a készülék magára van hagyva. S talán jobb az egyedi törlés mint a teljes. Bár mint lehetőséget érdemes azt is beépíteni. A piezó meghajtása meg roppant egyszerű egy pár CMOS kapuval. ( De olcsón lehet kapni piezó csipogókat is. Annak csak tápfeszültséget kell adni és már sípol is... ) ![]()
Ezzel az IC-vel szerintem megoldható. <<< LM3914 - Dot/Bar Display Driver >>>
A Bemenetére egy RC tagot kell kötni úgy, hogy a kondenzátor egyik fegyverzete a GND-re a másik fegyverzete az ellenállásra kötve. Az ellenállás másik pontja a + UT-re megy. (Érdemes a könnyebb beállításhoz, egy potmétert is sorbakötni az ellenállással. ) Az IC bemenetét meg az RC közös pontjára kell kötni. Bekapcsoláskor a kondi lassan feltöltődik és ezt az IC szépen mutatja. A többit a fantáziádra bízom... ![]() Javaslom tamulmányozd a link képeit...
Ezután az egygombos sr kapcsolást rákötöd az utolsó kimenetre és amikor elér odáig a flipflopot set eli és egy tranzisztorral egy ellenállással lassan kisutöd a kondit.
Mégsem kell .Az első kimenet re rakod egy sr reset lábát az utolsóra a set lábát.A srff kimenetével zársz egy npn t ami egy r en kisuti lassan a c t.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |