Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Szia DjGeorge! Szeretném megkérdezni,hogy a láptetőmotort is tudok vezérelni a progiddal?
Sziasztok! 2-3 Unipoláris mocit szeretnék 1 Lpt portról vezérelni! Kérdésem,: Milyen progival tudom ezt elérni!
Sziasztok! 2-3 Unipoláris mocit szeretnék 1 Lpt portról vezérelni! Kérdésem,: Milyen progival tudom ezt elérni!
Nézz körül, azt hiszem a kapcsolások között van egy diszkó világítás ami szűrőkkel figyeli a hangot, és kapcsolgat lámpákat, neked nem lámpát, hanem irányt meg a motort kell hajtani, és nem is kell hozzá lépetőmotor.
Köszi a segítséget...
![]() ![]() ![]() ![]()
Szerintem (amíg jobb nemlesz) elkellene kezdened megismerkedni a léptetőmotorok lelkivilágával - vezérlésével. Ha az már megy, akkor a hangvezérléssel sem lesz sok gondod. Én mindenesetre a SZTEP - DIR rendszerben gondolkodnék el! Mert ez lenne a leg egyszerübb a te szempontodból. Ha nemvagy rest és előről átlapozod a válaszokat, akkor a SZTEP - DIR vezérlés megvalósítására is lesznek kapcsolások...
Sziasztok! ULN 2003 - mas icre lehet 2 db unipolar mocit kötni,ha igen hogyan!
Az a gond, hogy az ULN2003-ban csak 7 kapcsolóelem van. S a két unipoláris léptetőnotornak meg 8 kivezetése...
![]()
Hogy lehet megoldani?
Lényeg hogy 2-3 unipolar mocit tudjak müködtetni 1 LPT-n keresztűl!
Hali! Szétszedtem pár rossz cd-írót és olvasót amit lehetett kimentettem belőle. A kérdésem az lenne hogy az a motor ami a lemezt pörgeti az milyen fajta az egyiknek 9 kivezetése van a többinek 11. És ezeket a motorokat hogyan lehet vezérelni?
Amikkel én találkoztam, azok 3 fázisúak. Találsz egy vezérlő IC-t, ami létrehozza a fázisokat. Az adatlapjára ha rákeresel a Googléba, abból megértesz mindent.
Hi!
kiszedtem egy epson nyomtatóbol egy léptetőmotort,4 kivezetése van, de a bekötés nem megy.Tud segíteni valaki?Köszi
Sziasztok!
Segítségeteket kérném! Léptető motor vezérlőt tervezek és elakadtam egy résznél! Több vezérlő ic belső felépítését tanulmányozva mindenhol ugyan azzal a megoldással találkoztam és nem igazán értem! Példaként csatoltam az L297 belső felépítését! A pirossal karikázott részben a lényeg! Egy flip-flop ra érkezik a tekercs áramot figyelő komparátor jele és a pwm frekvenciát adó ipulzus sorozat! Kérdésem a köv: miért flip-flop? Miért nem egy sima és kapu? Mi gátolja meg, hogy R és S egyszerre legyen 1? Vagy nem értem az egészet?
Sziasztok! SLA7024 -es icvel hogy lehet léptetőmotort meghajtani?
Sziasztok! SLA7024 -es icvel hogy lehet léptetőmotort meghajtani?
Mondjuk úgy, hogy megnézed ezt az adatlapot.
Sziasztok!
Van MC3479-es léptetőmotor vezérlőm. Ki szerettem volna próbálni, hogy lássam, ezért az adatlapján talált teszt áramkört megépítettem próbapanelen, annyi módosítással, hogy a (fordított) Phase A, meg a 4 tekercs kimenetre ledeket is tettem. A Phase A-n lévőnek A állás kivételével kellett volna világítani, e helyett folyamatosan világított (őt a GND-re kötöttem, így a 12V-ot a 4k-n keresztül kapta és világított kicsit, de a kimenet nem váltott GND-ra, azaz logikai igazra, így folyton ezt művelte). A tekercs kimeneteknek meg gondolom felváltva kellett volna, de azok nagy csendben voltak. Őket a 2-2 kimenetet összekötő 1k és a földre húzott 1k-k közé tettem be, így szerintem ha pl. L1-en megjelent volna a 12V, akkor a hozzá tartozó LED 1k-n, az L2 LED-je 2k-n keresztül kapott volna 12V-nyi tápot. Azaz lehet, hogy világított volna mindkettő, de az egyiknek csak kellett volna. A bemenetek: Bias/Set 56k és aztán GND. Az órajelet kézzel produkáltam (drót 12V-ba és a 7-es pint izgattam vele). A többit hagytam lógni. Már csak így kérdezek: Vajon hány hibát követtem el? ![]()
Sziasztok!
Nem akartam külön témát nyitni emiatt és gondoltam ebbe a témába kicsit belevág a dolog! Szóval az lenne a kérdésem, hogy 5W os (vagy körüli) ellenállásból induktivitás mentest honnan lehet beszerezni? Lomex, HQVideo nem nagyon találtam! Léptető motor vezérlőbe szeretném a tekercs áramok figyelésére,de oda nem ajánlott induktivitással rendelkezőt rakni. (pl. WIREWOUND) A konkrét érték amit keresek, 0R51 5W az hogy hány %-os nem szempont.
Semmi sem gátolja meg, hogy az R és az S egyszerre legyen aktiv, gondolom úgy van felépítve, hogy ilyenkor az R legyen erősebb.
Azért tároló, hogy kialakulhasson a PWM, ha csak kaput raksz oda, akkor csak órajel sorozat, vagy semmi sem lesz a kimeneten. Azaz nem tudod elérni, hogy több órajelen keresztül 1-ben legyen a D. Így viszont igen, azaz amint telítésbe megy a vas, meg tudja szaggatni az áramot a két komparátoron keresztül... Emlékeim szerint ezen az adatlapon pont van is egy ábra, amin látszik a kimeneti áram katakterisztikája.
Pedig elképzelésem szerint akkor is működő képes lehetne. És kapu egyik bemenetére menne a komparátor kimenete ha mondjuk Uref 3V és Rsense 1Ohm akkor ha a "vas" eléri a 3A-t akkor nem ki-be kapcsolja az áramot a tekercsben hanem 3A körül egy sávon belül "hullámoztatja", mondjuk 2,9A-3,1A között. Így valósul meg a maximális áram korlát. Az és kapu másik bemenete pedig a PWM jel ami ha L akkor nem folyik áram a tekrcsben, ha H akkor a maximális áram folyik! Ha pedig mondjuk a PWM jelet 50% ra választjuk akkor a maximális áram fele folyik a tekercsben! Vagy tévedek?
Ebben a témában még kezdő vagyok , de volna egy kérdésem : Miért kell a meghajtóba a PWM ?
Csak a motor erejét csökkenti (és a melegedést?)?
Nem tudom honnan vetted azt hogy csökkenti az erejét?
Üzemeltethető a motorod, nagyobb tápfeszültségről, növeli a maximális sebességet, a nyomatékot, megtöbbszörözi a felbontását a motornak, csökkenti a rezonanciáját. Persze nem maga a PWM, hanem az ezzel kialakított áram szabályzás és microstepping.
Én kérdeztem ! Ezért le ne Baltázz Amint látod
a hsz ben írtam hogy "kezdő vagyok a témában " DE a kérdés onnan indult hogy ha egy jel kitöltési tényezőjét változtatjuk változik az effektív feszültség . Ha van egy fix feszültségem és csökken a kitöltési tényező csökken az eff tehát kisebb fesz jut a fogyasztóra ,ezért gondoltam hogy csökken a nyomaték .
A trükk abban van, hogy ez a feszültség sokkal nagyobb, mint a motor névleges feszültsége. A nyomaték mondhatni az áram erősségéből van, ami viszont nem tud kialakulni a z indukció miatt, ezért magasabb feszültségről indulunk és amikor elérte a névleges áramot csak akkor csökkentjük a PWM-el a feszültséget. Igy igazad van, a PWM valóban csökkenti az áramot, talán a nyomatékot is ha nincs telítésben már a vas.
Szerintem, ha a PWM helyesen van beállítva, akkor a névleges feszültségen üzemelő motornál nem is működik, vagyis folyamatos tápfeszt enged a motorra.
A PWM tulajdonkeppen egy modszer arra hogy szabalyozni (vagy vezerelni lehessen attol fuggoen hogy van-e aram meres vagy nincs) lehessen a motor aramat.
A motorra meg van adva egy maximalis aram amit elvisel. PWM hasznalata eseten az a cel hogy ezt az aramot ne lepjuk tul mivel akkor tonkre mehet a tekercs. E melle megadjak azt a feszultseget amin ez az aram kialakul. Tulajdonkeppen ellenallast is megadhatnank szerintem. Amit nem szoktak megadni az a motor induktivitasa. Legalabbis en meg nem lattam ilyen adatot. Nyilvan merheto. A motorra irt tapfeszultseget ha elfelejtjuk egy kis idore, akkor ami marad az az aramkorlat. (Azert tul nagy tapra nem erdemes kapcsolni a motort mert esetleg atut a tekercs szerintem.) A PWM-el tapfeszultsegtol fuggetlenul be lehet allitani egy adott aramot. Ehez az kell hogy a tap legalabb akkora legyen ami eleg a maximalis aram letrejottehez. Ezen a ponton erdemes eldonteni, hogy mire hasznalja az ember a PWM meghajtast. Nyilvan ez csak egy eszkoz annak erdekeben hogy a motor tekercsen atfolyo aram szabalyozhato vagy vezerelheto legyen. A ketto kozotti kulonbsegrol kesobb irok. - Adott esetben lehet, hogy csak arra van szukseg hogy az aram fix ertekre allithato legyen. Pl Imax-ra. - Elkepzelheto, hogy az aramot egy adott gorbe alapjan kell beallitani. Pl allo helyzetbol (lepesek kozott mondjuk tobb mint 100ms telik el) a motor elinditasakor megengedunk Imax*1.50-et. - Elkepzelheto hogy mikrolepest akarunk csinalni ehhez ket tekercsen kell egyenkent allitani az aramot. Normal feszultseggeneratoros meghajtashoz kepest a PWM-el nyerni lehet motor nyomatekot. A magasabb kapocsfeszultseg miatt meredekebben fut fel az aram a tekercsben, hamarabb tud leadni nyomatekot. Celszeru lehet addig tapot kapcsolni a tekercsre amig el nem eri a kivan aramot, majd ezutan inditani a PWM-et rogton egy kikapcsolasi ciklussal. Igy a novelt tapfeszultseg jotekony hatasa maximalisan kihasznalhato. A maximalis fesztultseg ami a motorra kapcsolhato az fugg a tekercs R-L idallandojatol es a szabalyozo/vezerlo gyorsasagatol. Ha tul keson lep eletbe a PWM akkor mar keso lehet... Vezerles: Itt a PWM jel elore meghatarozott ertek alapjan allitodik. Pl ismert hogy 50%-nal Imax*0.30, mig 90%-nel Imax*0.98 (ez csak hasrautes). Ha valtozik a tapfeszultseg akkor valtoznak az aramertekek is. Elonye hogy nem kell arammeres. Szabalyozas: Itt a PWM jelet az aramjel alapjan kell beallitani. Elonye lehet hogy fuggetlen a tapfeszultsegtol. Hatranya hogy adott esetben a szabalyzas belenghet (tul nagy aram), ez elonye is lehet pl indulaskor lokoaram. De lehet hogy lassu lesz a szabalyozas. Beallitastol fugg. Tovabba szukseges az aramjel merese.
Ne haragudj! Eszemben sem volt, hogy lebaltázzalak! Én is szimplán kérdeztem, hogy honnan szedted ezt? De tényleg eszemben sem volt!
Kyrk:
Látom te otthon vagy a témában, esetleg ha építettél is már ilyet akkor tudnál segíteni az oldalon lévő legfelső kérdésemre? (#314483)
Akkor ez úgy működik hogy a motor kivezetéseken nem egy léptető jel van hanem egy pwm jelsorozat ?
Nem tudom pontosan mit értesz ez alatt a kérdés alatt, de szerintem a válasz igen! De ha kifejted akkor esetleg tudom a választ!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |