Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása
 
Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   1 / 117
(#) burkus hozzászólása Jún 19, 2006 / 2
 
Sziasztok van két rossz pc tápom mind a ketővel egy villámcsapás végzett. Az egyiknek az a baja hogy nem indul el a másik meg nem kapcsol ki sajnos az alaplapmnak is annyi lett de mikor bedugtam bekapcsolás nélkül forgott a cpu vent meg kijöttek a meghajtók szerintetek mi a baja ? pc be már nem akarom használni.
(#) Gatery válasza burkus hozzászólására (») Jún 19, 2006 /
 
Hali ha be tudod kapcsolni a tápokat, alaplap nélkül, akkor mérd már ki a fszültsgeket amit kiad a táp.
A fekete sárga közt 12V-nak kell lennia, a 11. valami az még ok, a fekete piros között pedig 5V-nek kell lennie.
Ha ezt megcsináltad akkor többet tudonk mondani...
(#) burkus válasza Gatery hozzászólására (») Jún 19, 2006 /
 
Szerintem az ok de nem kapcsol ki amint bedugom elindul gép nélkül
(#) Gatery válasza burkus hozzászólására (») Jún 20, 2006 /
 
Szerintem nem érdemes sz.g tápokkal bajlódni....
Szerintem azért mérd ki a feszét....nagyon sok mindent elárul, ja és ha kiméred akkor terhelve is nézd meg! A rossz tápok esetén pl előfordulhat (nekem is van ilyen tápom), hogy az 5 V helyett 6 van a 12helyett (ami ugye általában csak 11,5 körül van) 13,5 V van. Szóval ezt számítógéphez használni bűn lenne, máshoz meg még tökéletes, ha nem terhelem be nagyon.
A másik meg hogy elég nehéz bármit is mondani erre a kérdésedre, mert egy villámcsapás esetén általában nem szokott csak hamu maradni a tápokból, vagy az sem...
De azért javaslom hogy nézd meg a biztosítékokat benne, mert annak elvileg tuti ki kellett volna égnie...
(#) deguss válasza burkus hozzászólására (») Jún 20, 2006 /
 
Hali!

Számítógép tápot csak terheléssel szabad üzemeltetni. Ha villámcsapás tette tönkre, nem biztos hogy működni fog valaha, de megpróbálhatod.
Ha csak kísérletezni kell, a fehér (néha zöld) szálat kell rövidre zárni (feketével összekötni), hogy elinduljon!

Mindenesetre figyelj nagyon, működés közben, és közvetlen utána se nyisd ki a burkolatot, ne turkálj bele...

Figyelj a maximális teljesítményekre, ne lépd túl! PC-tápok NEM rövidzárvédettek.
(#) Sebi válasza burkus hozzászólására (») Jún 20, 2006 /
 
Villámcsapás=félvezetőkészlet csere, ha jót akarsz. A ménkű képes a félvezetőket - a vizsgálat idején nyom nélkül - elindítani az enyészet felé! Javítottam sújtott videót (persze ezek csak ún. másodlagos csapások), amiben 4IC és 8 tranyó cseréje után mást nem találtam rossznak és kiválóan működött. 3hét múlva visszapattant: 1IC +2 tranyó csere után megint jó. Mikor 2 hónap múlva visszahozták, döglött volt a proci és a fejerősítő: ekkor visszaadtam a lóvét...
(#) burkus válasza Sebi hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Belenéztem és láttam hogy egy ellenálás kiment benne szénné van égve csak azt nem tudom hogy mkijen volt
(#) tatabike válasza burkus hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Ha sz.gép nélkül is elindul, az még nem hiba. Nem mindegyik tápnak kell a sz.géptől jelet kapnia, hogy elinduljon, nekem is van, amit bedugok, és megy, és semmi baja. Amúgy Gatery-nek igaza van, nem érdemes velük kínlódni, bemész egy PC-bontóba, és pár száz pénz/db-tól utánad hajigálják, szerencsétlen esetben sz.gép házával együtt, ami kicsit fáj... Félre a poént, ha esetleg azért kütyüzül vele, hogy megértsd a működését vagy hasonló (tapasztalatszerzés), arra jó.... Én is szoktam néha az enyémekkel szórakozni, van kettő bontott, azokon próbálgattam, mit lehet velük, és mit nem. (Pl. nem tudtam a kettővel földszimmetrikus tápot létrehozni, állandóan leoldották egymást, meg hasonló "okos" és "eszement" kapcsolásokat teszteltem rajtuk, kevés sikerrel). Még egy szakadt 12V-os autópumpát sem tudtam működtetni pc-táppal....
(#) isamisa válasza tatabike hozzászólására (») Júl 12, 2006 /
 
Sziasztok!

A hétvégén elutaztam nyaralni, kikapcsoltam a gépet, áramtalanítottam az elosztó fökapcsolójával, de nem huztam ki a konektorbol. Mikor hazajöttem nem indult a gépep. Szétszedtem és a táp nem indul, Amikor bekapcsolom csak egy sipoló hangot ad ki, ami elhalkul ha kikapcsolom... Jó kis Sirtech táp volt 360Wattos 12centis ventivel sajna a gari már lejárt ( vagy legalábbis a papir már ugysincs meg, simán volt már egy éve amikor vettem...)

Mi sipolhat benne? a Tranyók, vagy mik? Elég bonyolult táp igy ránézésre és elég sok tekercs van benne...

Valakinek valami ötlete mit kéne vele csinálnom? Nem...nemm....nem akarom kidobni 12eFt volt.

Ha elvinném valami boltba szerintetek tudnának vele valamit csinálni?
Isa Képek:
(#) G-Lex válasza isamisa hozzászólására (») Júl 12, 2006 / 1
 
El kell, hogy keserítselek, de szerintem nem fogsz tudni sokmindent kezdeni vele... Ezek a gyári tápok elég bonyolult jószágok és az alkatrészeket sem egyszerű pótolni. soxor még a típus számuk is ismeretlen. A sipolást szerintem az egyik trafó/tekercs csinálja. lehet, hogy valahol rövidzárlat van. Rövidzár akár kondiktól is lehet... ezeket még egyszerű cserélni. de ha valamelyik tranyód szállt el akkor az már neccess...
(#) bensfregen válasza isamisa hozzászólására (») Júl 12, 2006 / 1
 
Eddigi tudományomat latba vetve: Ilyenkor a tekercs szokot síplni mivelhogy túl van terhele a vezérlés ezért leesik a trafó frekvenciűja a hallható hang (sípolás) tartományába. Az ilyen problémát túlterhelés (természetesen sok ezer más dolog is) szokta okozni. Pölö : megdöglött benne egy fet és az túlterheli az egészet (vagy egy ellenállás). Vagy pölö a vezérlő ic egyik szabályzóköre döglendett meg.
Ha kondi lenne dögrováson és áteresztene akkor szerintem puposodna illetve robbanna is kellene. Bár ezt a nálam okosabbak majd megmondják.
(#) patexati válasza bensfregen hozzászólására (») Júl 12, 2006 /
 
Valamikor alig észrevehető az elkók meghibásodása ezért ki kell szedni azt úgy megmérni!De ha kiveszi az ember akkor inkább már kicseréli
(#) PiperR hozzászólása Feb 7, 2007 /
 
Szevasztok, szereztem egy régi (kb.8 éves) ATX tápot.
Labor tápegységként szeretném majd használni, de sajnos nem működik. Azt tudom hogy a zöld vezetéket a feketéhez kell kötni. A bekapcsolás pillanatában megjelenik a feszültség mindegyik szállon (5, 12, 3.3v is), aztán hirtelen lecsökken és semmi nem jön ki rajta. A ventilátora is egy pillanatra mepörül, majd leáll. A tápban van egy 494-es ic, két hűtőborda között pedig 3db trafó. Tranyó, vagy egy egyszerű ellenállás lehet-e a probléma? Belenéztem a belsejébe, minden éppnek tűnt, semmi égésre utaló jel nem volt.
(#) Stadi válasza PiperR hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Ilyen hibát tapasztalatom szerint rövidzár szokott okozni. (Ha egy jó tápnak zárlatot csinálsz a kimenetére, az is így viselkedik.) Gondolom a táp érzékeli, és lekapcsolja magát. De ettől még lehet, hogy más baja (is) van.

Egyébként meg 8 éves tápban, különösen, ha valami olcsó márka, erősen javasolt kicserélni az összes elkót.
(#) raron válasza PiperR hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Nem lehet, hogy a táp egy inpulzust vár mint bekapcsolás(gomb), és ha folyamatosan összekötöd, akkor több inpulzust kap, és kikapcsol a 2. ra vagy az is lehet, hogy 1. inp: bekapcs. 2... inp.ok(3 mp múlva) kikapcs?
(#) PiperR válasza Stadi hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Én is rövidzárlatra tippelek. De milyen alkatrész lehet benne zárlatos? Beszéltem a gyerekkel aki nekem adta, elmondása szerint mikor a gép kivolt kapcsolva, az alaplapon a led világított, bekapcsolni már nem tudta, csak a ventilátor pörgött egyet.
(#) PiperR válasza PiperR hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Egyébként ha az elkó meghibásodik, akkor átmehet vezetőbe? Mindegyik kondi éppnek néz ki.
(#) zoz11 válasza isamisa hozzászólására (») Feb 7, 2007 / 1
 
Éppen most csináltam meg egy ilyen tápot, ugyan ilyen problémával. Zárlatos volt a 12V-os ágban a dióda. Meg nézd át a forrasztásait mert elég pocsék minőségű.
(#) raron válasza PiperR hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Amikor a gép "ki van kapcsolva", akkor a táp a néhány feszültséget ki ad magából, azért, hogy be lehesen "kapcsolni" pl: bill., egér-el. Szerintem erre van kötve az a led. Nálam is ilyen, de az enyém még megy
(#) PiperR válasza zoz11 hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
A forrasztásokat néztem, nem találtam benne hibát, szépen megvan minden forrasztva. A diódá(ka)t kilehet mérni úgy hogy nem forrasztom ki?
(#) Sebi válasza PiperR hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
A negatív táp panelbe ültetett kisebb diódáit mérd először (akkorák, mint az 1N4005). Nem feltétlenül kell kiforrasztani, a zárlat - ami a leggyakoribb - beforrasztva is mérhető. Amiért 100..120mV körüli értéket mérsz (dióda állásban, multiméterrel) az a kimeneti műterhelés.
(#) zoz11 hozzászólása Feb 7, 2007 /
 
Ha ilyen problémája van a tápnak én szakadás mérésre teszem a műszert, és ha sípol egy diódánál akkor zárlatos a dióda. Amúgy a teljesítmény diódák szoktak elszállni benne ami a hűtőre van szerelve.
(#) PiperR válasza Sebi hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Kimértem az összes diódát, de egyik sem rossz. Dióda állásban a multiméter mutatott mindent, 100-1050-ig értékeket. Gondolom ha zárlatos lenne nem mutatna semmit, csak 1-est. Akkor lehet hogy elkó lesz? Azt is kilehet így mérni?
(#) PiperR válasza zoz11 hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Hú a fenébe! Azokat nem is mértem! Köszi hogy szóltál! Majd holnap megnézem azokat is.
(#) Sebi válasza PiperR hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Amúgy terhelés nélkül sem indul el mindegyik táp.
A +5V-ra tégy legalább egy autóizzót.
(#) titkovics válasza PiperR hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Kijavítanám amit mondtál. A multiméter dióda állásban ha 1-est mutat az szakadást jelent, vagy nagyobb értéket mint amit a műszer képes kijelezni! Ha a multi 000-át mutat akkor van zárlat! Ezt kipróbálhatod úgy hogy egyszerűen összeérinted a műszerzsinór végeit!

sok sikert a javításhoz

üdv: titkovics
(#) PiperR hozzászólása Feb 8, 2007 /
 
Megmértem a diódákat, mindet, nincs zárlat, sem szakadás, de ha a multiméter végeit megcserélem elvileg szakadást mutat, ugye? Így mérve vagy 10 db dióda értéket mutat, nem 1-est, és nem is 0-át! Most ez a pár db tönkrement, ráadásul egyszerre Vagy rosszul tudok valamit?
(#) bensfregen hozzászólása Feb 8, 2007 /
 
Én is azoknak a táborát erősíteném aki azt vallja hogy az ATX es tápok nem indulnak be terhelés nélkül. Az ICje vizsgálja hogy terhelt-e a kimenet és ha nem akkor rögtön leáll. Szerintem ez pontosan ráillik a hibaleírásodra.Az autóizzó pontosan elegendő vagy tehetsz bele műterhelést is ellenállás formájában ha kiszámolgatod. Egy winyónyi terheléstől már menni szoktak ezek a a jószágok
(#) szalkagyuri válasza burkus hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
szia ha az alaplapodon ment ki az ellenállás akkor elvileg az alkaplapod hátulján ki van irva nézd meg az ellenállás hol helyezkedik el majd nprobálj keresni egy számotjobban mondva fogd meg azt az ellenállást ami kiment majd annak a forrasztási helyét nézd ott kell lenni egy számnak pl:r 456 ez csak egy példa volt de ehez hasonlot keress :yes: burkus ha sikerült megnézni irj jo
szalkagyuri
(#) PiperR válasza bensfregen hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Hali, rákötöttem egy 12v-os (21W, 5W) autóizzót. 1 másodpercig világít, majd elalszik (de csak a bekapcsolás pillanatában, utána hiába teszem rá az izzót nem villágít egy pillanatig sem). 5 és 12v-os szálon is kipróbáltam, ugyan az az eredmény (Persze az 5v-os részen nem annyira világított).
Szerintem dióda nem lehet hibás, mert akkor rögtön leoldott volna a táp. Ezért kondira tippelek lehet hogy az egyik zárlatos lett, és mikor feltöltődik akkor átvezet.
Ha hülyeséget mondok bocsi.
Következő: »»   1 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem