Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Képkeretvilágítás különböző színű LED-ekkel
Témaindító: lovist, idő: Dec 11, 2008
Témakörök:
Üdv mindenkinek! Egy képkeretet szeretnék csinálni, plexiből és különböző színű LEDekkel akarom megvilágítani. A világítást úgy képzeltem el, hogy pl 20másodpercenként szépen elhalványodik a piros led, és közben felerősödik a kék LED. MAX 4 v 3 színű LED. Szal ilyen karácsonyfaégő módjára. Mindig csak egy szín világít, és időnként szépen cserélnek. Akinek van valmi ötlete, kapcsolása szívesen meghallgatom! Előre köszi!
Szia!
Az elhalványul megerősödik... PWM-el. PIC vagy AVR. a kereső sokat segít! ![]() gyorsabb voltál, de szerintem nem kéne neki ekkora "ágyú" a képkeretére, sima kis LED-ek is elegek!
A cikkben az a lehetőség is benne van!
Idézet: -> tessék olvasni! „kereső sokat segít!” ![]() ![]()
De ha tényleg nem akarjuk túlbonyolítani, akkor a legegyszerűbb, ha veszel olyan RGB LED-et, amiben benne van a vezérlés. Szerelni is könnyű! Ezek között van olyan ami gyorsan, van ami lassan változtatja a színét. Bár szerintem nem 20 másodpercenként, de talán nem baj!
![]()
Jó, jó, megkövezem magam. Még így is nálad a pont!
Igaz, a végfokot kisebb teljesítményre is át lehet méretezni. Na a színváltós LEDek meg pont erre vannak ![]() De akkor is, minek ennek új topik?
Van is rá egy elég egyszerű kapcsirajz...
LM324 áttűnés A tranyók attól függ hány LED-et akarsz használni, olyan erős legyen. A kondi meg ellenállások értékével meg az időt tudod szabályozni. De van már egy ilyen téma is. LED-ek áttűnése LM324-gyel
Nem kell megkövezned magad! Csak gipszes hangulatomban vagyok és azért írtam, hogy olvass utána!
![]()
gipszes = kötöszködős
Most esett csak le! ![]()
Nagy agy vagy! A környezetemben eddig senki sem tudta magától kitalálni mit is akarok ilyenkor mondani!
![]() ![]()
A szinváltó ledekkel anyi a baj hogy egy idö után kiesnek szinkronból és lesznek lemaradt ledek, ezáltal megeshet hogy ahány led anyi féle színnel világít majd.
Igazi rainbow effekt! Pláne ha a plexitől még interferál is!
Hány darab LED kellene?
Én nem pont ilyet, de csináltam a MAX6969 felhasználásával. Két vezetéken is tudod vezérelni (fix enable) az IC-t, ha megfelelő órajellel hajtod szemmel nem látható az sem, ha csak egy LED-e villogtatsz, de mégis állandóan frissíted mindet a soros átvitel miatt. A PWM is lehet szoftveres, esetleg a különböző színeket járathatod külön LED driverrel, és akkor az enable lábbal választod ki hogymilyen szín(ek) menjen(ek) éppen. Ehhez mindenképpen kell egy mikrokontroller, de egy "kis lábszámú" is elég.
Szerintem egy kép, vagy egyéb műalkotás esetében elegánsabb ha egy színnel világítjuk meg.
Hát, 3 színre gondoltam. zenetom rajza tetszik, remélem műkszik is. Minnél hamarabb megépítem! Köszi mindenkinek a segítséget, ötleteket!
Biztos működni fog, én is megépítettem, ha elakadtál, szólj! Kapom a pontot?
![]()
nyugi, jövőhéten megépítem és megkapod ha jó lesz! Esetleg annyiban segíthetnél hogy 3 ledre hogy kell kiegészíteni
![]() ![]()
Mind a 3 LED különböző színnel világítson és felváltva?
Igen. Teszem fel világít a kék led, utána szépen elhalványodik, utána szépen jön a piros led, az is elhalványodik, aztán a fehér...utána megint a kék. Mindig csak 1 led világít.
Hu most megfogtál
![]() Azt nemtudom hogy lehetne ezzel megcsinálni.
Itt talátam az egyik topicban egy oldalt ahonnan ez a kapcsolás van, amit te is feltöltöttél. Alul van egy videó, az is jó lenne ha úgy működne.link
Hát esetleg ahol az NPN tranyó van, oda szaggatott vonallal szerepel még LED és gondolom a LED előtte eellenállat értékével lehet babrálni.
Sziasztok!
Lényegében valami hasonlót szeretnék építeni. Nekem annyi kéne hogy 24db ledet tudjak így hajtani úgy hogy fokozatonként tudom felkapcsolni a ledeket tehát elsőre csak 5 ég aztán 15 és végül mindegyik! Gondolom ez csak egy kapcsoló beiktatása a ledek és az áramkör között. Ha jól értettem akkor ez azt tudja hogy eltudom menteni a beállított szineket? |
Bejelentkezés
Hirdetés |