Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 104
(#) Hegede hozzászólása Dec 8, 2008 / 1
 
Sziasztok!

Laikusként írok és a segítségeteket kérném.

Egy olyan eszközre lenne szükségem, ami egy thermosztát által vezérelve le tud kapcsolni, illetve be tud kapcsolni egy keringetőszivattyút.

Amennyiben boltban is kapható ilyen eszköz, akkor segítséget szeretnék kérni, hogy hol, mert nem találtam.

A probléma forrása az, hogy egy kombi kazán oldja meg a fűtést nálunk. A felső szinten radiátorok, az alsó szinten egy zárt padlófűtési kör, ami egy hőcserélővel kapcsolódik a kazán rendszeréhez.

A lenti szintet kisebb hőmérsékletre kell fűteni a padlófűtés miatt, valamint tovább is tarja a meleget. A fenti szinten azonban sűrűbben be kellene kapcsolni a fűtést, valamint magasabb hőmérsékletet kellene produkálni. Ekkor azonban a lenti helyiségeket túlfűtöm, ráadásul feleslegesen.

Jelenleg egy programozható rádiós thermosztátom van, a fenti szinten elhelyezve. A padlófűtés motorját pedig egy programozható konnketor segítségével kapcsolom ki/be bizonyos időközönként. Ennek a programját tapasztalati úton határoztam meg, de persze ez a megoldás sem tökéletes. Azonban boltban kapható eszközökkel csak ennyit tudtam elérni.

Azt szeretném azonban, hogy a rádiós thermosztátom vezérelje a kazánt, a fenit hőmérsékletek alapján ahogy eddig is, a padlófűtés motorját pedig egy külön thermosztát kapcsolja ki, illetve be, a lenti hőmérséklet alapján.

Tudnátok segíteni abban, hogy hogyan tegyek szert egy ilyen eszközre? Esetleg, hibás az egész elgondolás és más megoldást kellene keresnem?

Nekem ez tűnt a legegyszerűbben megvalósítható megoldásnak, ám eszközök és tudás hiányában nem tudok összerakni egy ilyen szerkezetet

Segítségetek előre is köszönöm!

Hege
(#) El_Pinyo válasza Hegede hozzászólására (») Dec 8, 2008 / 4
 
Szia !
Itt találtam termosztátokat, amelyek az állítható hőmérséklet függvényében kapcsolják a fogyasztót, pl. a keringető szívattyú motorját.
Előny: gyári cucc, így nem is nagyon lehet elrontani
Hátrány : borsos az áruk
Bár szerintem, ha kevésbé vagy jártas az elektronika világában, akkor mindenképpen egy gyári eszközt ajánlanék, mivel így elkerülhetők a hibás tervezésből, rossz megépítésből származó balesetek.
Fontos szempont, hogy a kiválasztott termosztát elbírja a szívattyú által okozott terhelést. Egyelőre nem tudjuk, hogy mekkora a teljesítménye a szívattyúdnak, enélkül pedig nem lehet konkrét típust ajánlani!
Remélem tudtam segíteni.
Üdv
(#) 925 válasza Hegede hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Hello
Tökéletes megoldást csak két szint teljesen külön választásával lehet megoldani, vagy mágnesszelepes megoldást lehet alkalmazni ami csak a megfelelő szintre engedi a meleget, vagy két különálló szivattyú a megoldás, persze a csőrendszer kiépítését is meg kellene nézni hogy lehet kialakítani.
Egyszer egy 3 szintes lakásban kellett megoldanom a szintenkénti vezérlést, 1 kazánról. Annó úgy oldottam meg hogy minden szintnek telejesen külön szivattyúja volt, és a termosztátok csak a saját szintjük szivattyúját indították el, és persze a kazánt is.
Nálad kicsit meg kellene kutyulni a rendszert egy külön hőfokszabályzóval is hogy a padlófűtésnek ne csináljon olyan meleg vizet, és a másik szinten zárja le valami a keringét. A szivattyú is elég jó lezárja a keringét ha nem megy, igaz egy kis meleg azért átmegy rajta de nem vészes.
(#) proba válasza Hegede hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Szerintem egy ugyan olyan termosztát valószínű jó ,esetleg a padlófűtés szelepén zárni el akkor -ha a napsütés nem keveri össze nagyon- esetleg be lehet külön termosztát nélkül is állítani kb azonos hőfokot.
(#) SzabadosJóska válasza 925 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Igen.
A háromjáratú szelep a megoldás.
(#) gerry válasza 925 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Csatlakoznék 925 hozzászólásához, annyiban kiegészítve, hogy a padlófűtés előremenő gerincéhez (nem tudom, hogy van kialakítva a fűtési rendzer) bettennék egy termofejes szelepet, ami kapilláris mérőszondával rendelkezik (kapilláris mérőszonda,mint a hűtőknél). Ezt a mérőszondát rátekered a kazán előremenő gerincre, vagy a mérőszondának beépített kapilláris csőbe és ez szépen szabályozza a padlófűtési vizedet. Előnye, hogy nem kell több szivattyú, elég egy termosztát is az egész házba.
(#) gerry válasza SzabadosJóska hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
De a háromjáratu szelep is megoldás lehet!
(#) El_Pinyo válasza Hegede hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Szia !
Felmerült bennem egy kérdés, ahogy a többiek hozzászólásait olvastam. Tulajdonképpen most hány darab szívattyúd van? Én úgy értelmeztem a kezdő hsz-t , hogy 1 van amelyik a felső szintet, 1 pedig ami a padlófűtést hivatott meleg vízzel ellátni. Ha nem így lenne akkor az előző hsz-emet tekintsd tárgytalannak, mert az arra vonatkozik, ha külön van egy szívattyú a padlófűtésnek.
Üdv
(#) kovacspista válasza Hegede hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Szia! Mostanában sok iklyen problémát kellett megoldanom. Ehhez 1 szivattyu a padlófütést, 1 szivattyu a másik fütést keringeti. Mind kettő fütéshez tartorik 1-1 thermosztát. A probléma az,hogy a termosztát eltudja inditani a szivattyut , de bármelyik fütés inditásához ugye kell a kazán, tehát mind két esetben a kazánt is inditani kell. Az ujabb probléma az, hogy a kombikazánnak nem feszültség kell az inditáshoz, hanem sima kontaktus. A megoldás 2 db sima relé, amelyek tekercse 230 V-osak. A tekercseket rákell kötni a termosztát által inditott szivattyura. Az érintkezőiket pedig párhuzamositani és felhasználni kontaktusnak a kazán számára. FELSŐ THERMOSZTÁT A FELSŐ SZIVATTYUHOZ, AZ ALSÓT AZ ALSÓHOZ és nem forditva. Ez az egész kb 6000 Ft. üdvista
(#) SzabadosJóska válasza Hegede hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
A padlófűtésbe nem célszerű 30 Celziusnál magasabb hőfokú vizet engedni. Ezért az előremenőből és a visszatérőből egy háromjáratú szeleppel kell kikeverni a kívánt hőfokot.
A radiátor meg akkor fűt jól ha 70-80 fokos.
Ahogy írod, kombi kazánról van szó. Ez akkor működik ha megy a keringető.
Ahogy leírod, nem szerencsésen lett kialakítva a rendszer. Utólag már nem sokat lehet rajta variálni.
Pontosabban lehetne, csak nagyon költséges dolog volna.
Külön kellene választani a két rendszert. Amibe gondolom nem mennél bele.
Fogsz majd kapni rengeteg „okos” tanácsot. Mindenki azt mond, amit akar.
Viszont, én 15 éve ilyen rendszerű lakásban lakom és meg vagyok vele elégedve, pedig nagyon szeretem a 22-24 Celziust. No meg a pénztárcám is közel áll hozzám.
(#) SzabadosJóska hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel leírom, hogy nálam hogyan működik.
Nem az a lényeg hogy nálam. Hanem, hogy működik.
Van egy 3 köbméteres szigetelt tartály. Miért pont három? Mert akkora fért a kazánházba.
Ennek a tartálynak a vizét melegíti a kombi és egy vegyes tüzelésű. Ha lenne más energiaforrás, akkor az is csatlakozhatna ide.
Külső hőmérséklettől függően 60-80 fokos a tartályban a víz.
Mindenféle hőcserélős hókusz-pókusz nélkül kapja a melegvizet a radiátoros és a padlófűtéses rendszer.
A padlófűtés az említett háromjáratú szelepen keresztül. Ez lehet egy autó termosztáthoz hasonló dolog. Annak idején egy gyárit vettem erre a célra.
Lehet kapni motoros verziót is. Ehhez kell egy megfelelő elektronika.
A kombinak a feladata, hogy figyelje a tartályban levő víz hőmérsékletét.
Vagy, kikapcsolom és a vegyes tüzelésűvel fűtök.
Ilyen formában teljesen függetlennek is tekinthető a két rendszer. Egyetlen termosztáttal nem lehet és nem is érdemes vezérelni az egészet.
Más a karakterisztikája a padlófűtésnek és más a radiátorosnak.
Biztosan lehet relékkel, meg mindennel szórakozgatni. Jól telik velük az idő. A tüzelőanyag, viszont pénz. Nagyon sok pénz.
(#) Hegede válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Köszönöm mindenkinek a gyors választ!

Első körben valami gyári cucc érdekelne, mert (egyelőre) nem szeretnék bontani, fúrni, faragni, ha találok más elfogadható megoldást.

Egy-két dolgot pontosítanék. A kazán egy Viessmann Vitopend 100-as típus. Az ebben lévő szivattyú keringeti a vizet a radiátorok, valamint a hőcserélő között.

A padlófűtés csöveiben egy Wilo StarRS 25/2 keringeti a vizet, középső fokozatban (30W), ami hőcserélőn kersztül jut hőhöz.

Úgy gondolom, és a tapasztalat is azt mutatja, hogy a fenti szintet magasabb hőmérsékeletre kell fűteni és hamarabb hűl le. Ezért továbbra is a fenti szint hőmérséklete alapján vezérelném a kazánt.

A lenti különálló szivattyút pedig egy külön termosztáttal kapcsolnám.

Tudom, hogy lehetne sokkal kifinomultabb megoldást is találni, de csak idén költöztem be és egyelőre nem akarok komolyabb változtatást.

Úgy gondoltam, hogy működhet ez a külön termosztátos vezérlés.

Egyelőre nem zárom a témát, de El_Pinyo válaszában leírtak tűntek szimpatikusank.

Hege
(#) Hegede válasza kovacspista hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Köszi a választ!

További egyszerűsítés, hogy az egyik termosztáttal csak a motort akarom kapcsolni, a kazánt nem, mivel ha lent olyan hideg van, hogy fűteni kell, akkor fent is olyan hideg van. Tehát a fenti termosztát már bekapcsolta a kazánt, a lentinek csak egy szivattyút kell elindítani illetve leállítani, ahogy a termosztáttól kapja a jelet.

Hege
(#) kovacspista válasza Hegede hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Viszont ha forditva van akkor nem megy a kazán. Ezért kel mind kettő Th-nak inditani a kazánt. Ki lehet keverni a padlófűtés hőfokát, de egy sima csőtermosztáttal is megoldható a padlófűtés hőfoka. Külön kell a két rendszert keringetni mert különben nem lesz jó. A különböző szelepek alkalmazásakor előfordulhat, hogy egyszerre csak az egyik oldal fűt. Kipróbáltunk egy csomó változatot de ez vált be. A termosztát könnyedén megoldható rádióssal. Ezeket is használjuk és még nem volt gond velük. Ami biztos, hogy áldozat nélkül nem lehet megoldani.
(#) sniperx válasza Hegede hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Több megoldás is van a problémádra, de nem kell bonyolítani, sem időket állítgatni vezérelt konnektorokon.
A padlófűtés kilépő csövébe egy csőtermosztátot kell építeni. Ez egy standard padlófűtési elem, semmi csoda.
A kilépő vízhőmérsékletet be lehet állítani mechanikusan, és kész. A radiátorokat vezérli a szobatermosztát, ahogy eddig. Ezt használják közös vízköröknél.

Amennyiben ragaszkodsz a hőcserélőhöz a földszinten, az sem bonyolult dolog. Gondolom ennek külön keringetője van. Ha jól értem, mindenképpen a szoba hőjét szabályoznád, nem a fűtött felületét. (inkább ezt szokták, nem a levegőt, pont a tehetetlenség miatt, pár fokkal a kívánt szobahő fölé kell lőni)
Szobába földszinten termosztát felszerel, ez indítja a hőcserélő keringetőjét. A hőcserélő másik felén eleve többször van túlfűtés, tehát szerintem azzal nem kell foglalkozni, mindenképpen kapcsolgatja az emelet szabályzója. (padlófűtés amúgy is ráérős rendszer)

Én inkább javasolnám a szobatermosz helyett egy elektronikus termosz felszerelését a padlófűtés felületére valahol, ezzel vezérelve ennek a körnek a fűtési körét.

Néha menni fog a padlófűtés keringetője akkor is, ha a kazán nem, ezt kiküszöbölendő be lehet dobni egy relét, ami csak akkor engedi futni a hőcserélő szivattyúját, ha a másik is megy.
(#) Singar hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
Sziasztok !

Sajnos hasonló cipőben járunk.
Sajnos nem értek ezekhez a dolgokhoz.
Szeretném megkérni minden kedves olvasot, hogy írja le a véleményét erről a problémáról, megvalósításról

Most költöztünk be az uj házunkba, és egy olyan problémaval szembesültem amire nem nagyon tudok megoldást találni, bár van egy ötletem, csak nem tudom, hogy mennyire valósítható meg.

A probléma az, hogy van egy átfolyos kazánom ami melegíti a radiátor és padlófűtés vizét. A padlófűtés rendszerére rávan kötve egy keringető szivattyú amit egy csőtermosztát vezérel. A lakásban 2 db termosztát van az egyik egy radiátoros szobában a másik pedig egy padló fűtéses nappaliban lett elhelyezve. A gondom az, hogy úgy működik a rendszer, hogy mikor bekapcsol a kazán és a kimenő ágon eléri a 30 fokot akkor indítja be a keringető szivattyút, de mikor elég meleg van a szobai termosztátnál, akkor kikapcsolja a fűtést és elég hamar kihűl a kazánból kimenő ág ekkor kikapcsol a keringető szivattyú is, és a padlő ennyi idő alatt nem tud felmelegedni.
A másik problémám pedig, hogy ha jól tudom nem szabad 30-40 foknál többet beengedni a padlófűtés rendszerbe, viszont akkora hőfokú víz megy bele a padlófűtésbe mint a radiátorokba.

Az ötletem ez lenne:
A kazánból kijövő csövekre egy-egy szelepet amit egy-egy relé vezérelne.
Gondolom valahogy így működne: Amikor jelet ad a szobai termosztát akkor kapcsol a kazán és nyitja a radiátorok felé menő cső szelepét e-közben zárva van a padlófűtés szelepe. A működése pont ellenkező, ha a padlőfűtés termosztát kapcsol.
Ha mindkettő termosztát kapcsol akkor kinyit mindkettő szelep.
Viszont a másik gond, hogy nem tudom, hogy hogyan lehetne szabályozi a padlófűtés rendszerbe bemenő víz hőfokát.

A segítségeket előre is köszönöm.

Üdv.
(#) oldman válasza Singar hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Vegyük sorba
1.)"..ha jól tudom nem szabad 30-40 foknál többet beengedni a padlófűtés .."
Jól tudod! A legegyszerűbb megoldás erre hogy a kazán vezérlőjén 35~45 fokos előremenő hőmérsékletet állítasz be. Ekkor a radiátoros kör sem fog ezerrel fűteni tehát a radiátoros helyíség lassabban melegszik és tovább működik a kazán.
2.) "..mikor elég meleg van a szobai termosztátnál, akkor kikapcsolja a fűtést.."
Ha a csökkentett előremenőnél is hamar lekapcsol a kazán csökkentsd a radiátoros kör tömegáramát (Az osztó vagy a gyűjtő beállító szelepjeivel vagy ha nincs akkor a radiátorok visszatérő szelepjeivel.)
3.) Ezeknek a vegyes rendszereknek a beszabályzása elég macerás, de nem lehetetlen, és jó beállítás mellett jól fognak működni.
Az ajánlott eljárás a következő:
Radiátoros kör lezár, kazán előremenőt beállit a padlófűtéshez cca.35 fok C ra szobatermosztátot a kívánt hőfokra és bekapcsol. 1~3 nap múlva amikor a hőmérséket stabilizálódott, A radiátoros kör termosztátját kiktatod. Radiátoros kört fokozatosan! (1/2 ~1 naponként 1/8-1/4 fordulat) kinyit amíg a radiátoros helyiségekben is a kívánt hőmérsékletet eléri. Utána semmihez nem nyúl, örül a melegnek! A hőmérséklet a padlófűtéses helyiség termoszátjával szabályozható, de a körök közti módosítás csak a tömegáramok szabályzásával lehetséges, a legjobb a termosztatikus radiátorszelep.
Ha így nem tudod elérni a radiátoros fűtéskörben a kívánt hőfokot növeld a kazán előremenő hőmérsékletét (ésszerű határig)

Az alapprobléma az hogy az épületgépész/vagy fűtésszerelő szaki erősen spórolósra alakította ki a rendszert. Ezen változtatni jelentős gépészeti átalakítással lehet ami elég drága mulatság.

(#) Singar válasza oldman hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Az ötlet tényleg jónak tűnik és ki is fogom próbálni. Bár ez egy időszakos dolog amit minden éven el kell játszani, igaz nem tart sokáid, de mivel új építésű házról van szó mindent jól szeretnék összerakni, kijavítani mások után.

És mi arról véleményed amit a szelepekkel és relékkel kapcsolatban írtam, biztos nem lenne olcsó mulatság, de beválhat?

Választ előre is köszönöm.
(#) oldman válasza Singar hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Ahoz hogy az optimális megoldához közelíteni lehessen pontosan ismerni kellene kellene a rendszer és az épület paramétereit. Így csak általános tanácsot lehet adni.
A beállítást nem kell évente megismételni ha egyszer jó akkor jövőre is jó lesz.
Természetesen lehet motorosszelepeket és szuperszámítógépet is alkalmazni, de szerintem nem érdemes, és főleg nem gazdaságos túlbonyolítani a fűtésrendszert. (Hacsak nem 35 szobás úszómedencés, télikertes palotában laksz)
Tekintsd át a meglévő rendszert méretezési szempontból és ha nincs nagyon elqrva, annak alapján tervezd meg a szükséges módosításokat.
Manapság egyébként elterjedt szokás hogy az összecsapott átgondolatlanul tervezett hasraütéssel méretezett rendszerek problémáit majd a vezérléssel kijavítják.
(#) oldman válasza oldman hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Egy kis olvasnivaló!
(#) Tetye válasza Hegede hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
üdv én a helyedben igy csinálnám, az hogy az egyik szivatyú a kazánban van nem érdekes... megoldható.

névtelen.JPG
    
(#) sniperx válasza Hegede hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Akkor válaszolnék a privis leveledre itt:
A padlófűtéses helyiségben tennék fel egy érzékelőt, ami figyeli a fűtött felületet. Mivel azt írod, hogy az emeleti (fő ágban dolgozó) szivattyú sűrűn működik, inkább a padlós kört kell szakaszolnod. Az elektronikus termosztát vezérelné a padlófűtés keringetőjét. (Konkrét típust ki lehet nézni valami komolyabb épületgépészeti áruházban. A lényeg, hogy felületre szerelhető érzékelője legyen!) Amúgy egyszerűen meg is építhető, stabil kapcsolás itt is található a HE oldalain. (esetleg tudok átküldeni is, amit évek óta használunk hibamentesen, max 1000Ft-ból megépíthető)

Én a helyedben tennék bele egy 230-as behúzójú relét is, aminek a behúzótekercsét a másik szivattyúra kötném, az érintkezőin meg átküldeném az elektronikus termosztátból jövő villanyt, így csak akkor megy a padlófűtés szivattyúja, ha a kazán is üzemel.

Ez a megoldás a te esetedben szerintem szépen működne, de fontos, hogy csak akkor, ha a főág sűrűn működik, tehát a padlófűtés részben van a hőtöbblet alapból!

Amúgy az is eszembe jutott, hogy próbáltad-e, hogy a Wilo-t legkisebb állásba teszed? (kisebb keringés, hőcserélőnél kisebb elvont hőmennyiség)
(#) sniperx válasza Singar hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Üdv!

Idézet:
„Viszont a másik gond, hogy nem tudom, hogy hogyan lehetne szabályozi a padlófűtés rendszerbe bemenő víz hőfokát.”


Létezik olyan thermoszelep, amit padlófűtésnél tudsz alkalmazni. Ezt a padlófűtés kilépő pontjánál szokták alkalmazni. Gyakorlatilag melegebb víz kerül a rendszerbe, de lassabban engedi áramlani.

A vezérelt szelepek beépítésével csak óvatosan, mert esetleges szelephiba esetén zárva maradhatnak, szivattyú indul, nyomás merre megy el...? Szóval ahhoz ki kell alakítani egyéb dolgokat is.

Amúgy nem nagy dolog az sem, relatíve olcsó megoldás is van rá. Gondolom kétcsöves a rendszer, tehát van külön hideg és meleg ág. A rendszernek a kazántól legtávolabb eső pontján be kell építeni egy bypass-t (2,5 baros elég), ami a szelephibák esetén átengedi a plusz nyomást. A két körre innentől nyugodtan fel lehet tenni a vezérelt fejeket. Mindkét szobatermosztát indíthatja a kazánt, csak az a lényeg, hogy a termosztát nyissa a hozzá tartozó fejet is.
A kazánt én visszavenném 40-45C körülire, így mindkét rendszernek jó, meg általában a kazán is gazdaságosabban dolgozik. (kisebb lángerősség, alacsonyabb füsthőfok a kéményben)
(#) borsi007 hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
Sziasztok! Már több helyen olvastam hogy apadlófűtés bemenő vízfoka 40-55fok. Mit okoz amagasabb hőfok a rendszerrel?
(#) Tetye válasza borsi007 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
üdv
ez a rendszertöl függ, haveroméklál pl rendszeresen 70 fokon van mert kicsit butusok és hiába mondom nekik hogy az nem jo... de van hogy felforr a viz a rendszerükben akkor lefuj 2,5 barnal és lehet tölteni meg légteleniteni... de ez nem jo sem a csönek sem az embernek. bár nekik 8 éve igy megy.
(#) borsi007 hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
Próbálkozom mindennel, van radiátoros és padlófűtéses osztó a radiátoros megy a padlófűtés nem akar melegíteni 4körből egysem.Bekeverőszelep és külön szivattyú van a rendszerben akazán50-60fokos vizre van állítva a bekeverő 3ra így a vizet apadlóosztóba 55fokig engedi.Én ötleteket kérnék,most azzal próbálkozom, hogy csak egy padlókört forgatok.
(#) SzabadosJóska válasza borsi007 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
A mindennel való próbálkozás nem hiszem, hogy eredményes lehetne.
Látné kéne egy rajzot róla. Csak egyszerű szabadkézi is megteszi.
Ez az ötletszeű valami, hogy egyik haver ezt mondta a másik meg mást, hát az ilyen.
A padlófűtéshez való hozzánemértés totális nálunk.

Szerelők között is!
Beszélj egy főokossal, majd "kitanít".
van egy ismerősöm, aki a mienk láttára fellelkesült. Megcsináltatta. Szakemberrel, csak éppen nem fűtött.
Én megcsináltam. Rendesen működött.
Egyszer azzal jött, hogy még állított rajta és azóta vacak.
Erre azt mondtam neki. Nekem 15 éve hibátlanul működik. a tiedet is helyrepofoztam. Az én melóm után te többet nem fogsz "utánaállítani".
Azóta rettentően vacak.
Nálunk mindenki azt hiszi, hogy ért a focihoz, meg mindenhez.
(#) borsi007 hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
Hogy tudok rajzot küldeni? Előre is köszi!
(#) SzabadosJóska válasza borsi007 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Szerintem, tedd fel ide a linket. Hátha mást is érdekel.
(#) SzabadosJóska hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
Első kérdés, amit okvetlen tisztázni kell.
Milyen kazán van? Úgy értem, hogy gáz, vagy vegyes tüzelés.
Másik a kiegyenlítő tartály kérdése. Esetleg, zárt rendszerű?
Több magát mesternek nevező fazon befürdött azzal, hogy nem tudta, fel kell pumpálva legyen a zárt rendszerű kiegyenlítője.
Következő: »»   1 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem