Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztatikus védelem

Témaindító: dvdlemez, idő: Dec 27, 2008
Lapozás: OK   1 / 1
(#) dvdlemez hozzászólása Dec 27, 2008 /

szasztok!

Sztatikus érzékeny alkatrészekel várok javaslatot mivel védhetö meg az ilyen munkálatok közben elkerülendö alkatrész meghibásodása!
pl ilyen statikus alkatrészek beforasztása és meg fogása szerszámokal?
aki ilyesmiben tud tanácsot adni azokat szivesen elfogadom !
(#) atiotezer válasza dvdlemez hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Használj ESD karperecet.
(#) Action2K válasza atiotezer hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

... és ne vegyél fel műszálas pulcsit. Az alkatrészeket kizárólag antisztatikus szivacsban tárold. Minden ilyen áramkörnél a testponthoz nyúlj először.
(#) DuMatyi válasza dvdlemez hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

karperecen kívül szatikus pad is van. ennek a felülete vezetővé van téve, kb 30*20 cm felületű szürke sőt van még ESD csavarhúzó, fogó, de utóbbi kettő felesleges! A karperec házilag a következőképp készül: "gönygyös" wc-láncból, kábelsaruból készítethető! 0,75-ös zöldsárga kábel, banándugó! A pákát is EPH-zni kell. én a W**ler páka 3 csavarja alá 3-as forrfület tettem (mindhárom alá, hogy ne legyen "kancsal"), és bekötöttem. A javítandó készülék sassziját is le kell kötni. Ha nem muszáj, akkor ne forrasszad közvetlenül a CMOS IC-ket! Foglalatba velük! A FET-eket meg áramtalanított páka segítségével forraszd be, van elég hőkapacitása!
Ehhez csináltam egy kis műanyag fröccsöntött dobozból "elosztót". kilóg belőle egy dugvilla, meg egy zöldsárga kábel. az elosztóban 2 db 1 MOhmos 1 wattos ellenállás sorba van kapcsolva, ez megy 6 db banánhüvelyhez!

Szándékosan írtam EPH-t, mert sok szakember vitatja a földelés szükségességét, szerintük elég összekötni, és egy potenciálra hozni mindent! Ez a földeletlen EPH (ekvipotenciális hálózat). Szerintem földelni kell, mert ha 5-6 kV-on lebeg a rendszer (sztatikus feltöltődés), akkor szinte biztos, hogy mindig van valamilyen rezisztív (párás levegő), vagy kapacitív (az egésznek a föld felé való kapacitása) szivárgásra lehetőség, és ELVILEG baj lehet, de erre nem volt péda. Az ördög nem alszik, én meg inkább védőföldre kötöm...

Mindent egybevetve, a FET bemenetű eszközök védelemmel vannak ellátva, nagyon ritkán kell ilyent alkalmazni! Egyes speciális kis zajjal rendelkező és nagy bemenőellenállású, nagyfrekvenciás típusok igényelnek ilyenfajta elővigyázatosságot (azért, mert a bemeneten antiparalell gyors kis letőrési feszültségű diódákat alkalmaznak! Ez lerontja a bemenőellenállást, bemeneti kapacitást, ergo az eszköz határfrekvenciája is csökken!) , tehát ritkán van szükség ilyenre! Bőven elég egy 1 pad és egy karperec! Légyszives ne nevessetek ki, de én számítógép szereléshez is használom! Döglött már meg winchesterem sztatikus bibi miatt!

Sok sikert!

Matyi
(#) (Felhasználó 1947) válasza dvdlemez hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Szia !

A munkaasztalt ESD boritással kell ellátni, amit a védőföldre kell kötni egy soros 1Mohmos ellenálláson keresztül.
A páka legyen eleve ESD-védett.
Esetleg egy ESD karperec.
A szerszámok már lehetnek nem ESD kivitelek, ha az előző feltételek megvannak.

Üdv! Luki
(#) sunyisanya válasza dvdlemez hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Hello!
Én úgy szoktam be forrasztani ez ilyen érzékeny alkatrészeket hogy vágok alufóliát adott méretűt és bele szúrom az ic lábakat és igy minden láb rövidre van zárva, mikor be forrasztottam utánna eltávolitom a fóliát ,ez még eddig be jött.
Üdv.Sanya
(#) dvdlemez hozzászólása Dec 27, 2008 /

köszönöm srácok a sok infot igy fogok cselekedni amit leirtatok!
végeredménybe csak egy laser diodárol van szo de az elöte lévö valszeg statikus halált halt a másikat nemszeretném ki nyirni mert sok pénz volt
(#) nem hozzászólása Aug 29, 2012 /

Sziasztok!

Van néhány villámvédelemmel meg túláram-védelemmel foglalkozó témakör, de ha jól mértem fel a terepet, ilyen még nincs.

Leírás:
Arról szól a topic, hogy digitális és analóg áramköröket, azok bemenetét milyen kapcsolással lehet megvédeni a tönkremeneteltől.

Példák:
ADC-k bementének feszültség korlátozása (túl fesz. és negatív polaritás) oly módon, hogy lehetőleg a mérendő analóg jelet a legkevésbé befolyásolja.

Műveleti erősítők bemenetének védelme túlfeszültség ellen, ESD ellen, szintén úgy, hogy a bemenő pár mV-os jelet ne befolyásolja.

Akkumulátorról és szárazelemről hajtott áramkörök védelme fordított polaritású elem-berakás ellen.

Ezek a megoldások valószínűleg többnyire diódákkal megoldott kapcsolások lesznek, de azért nem ártana kicsit konkretizálni a dolgokat.

Első kérdés:
Fel is vetnék egy kérdést, illetve a hozzá tartozó megoldást. Ez elméletben stimmel, de még nem győződtem meg róla, javítsatok ki, ha tévedek.

~mV os analóg bemenő jel, ami egy műveleti erősítőre megy rá (differenciális bemenetként). Egyrészt védeni akarjuk az op.amp.-ot a túl nagy differenciális bemenő feszültségtől, másrészt ESD védelmet is szeretnénk, harmadrészt szeretnénk, ha a bemenő jelünk a legkevésbé torzulna. Mellékelem a kapcsolást.

Schottkey dióda, illetve ellenállás-érték választással viszont gondban vagyok. Vannak e ökölszabályok, vagy tapasztalatok erre vonatkozóan?

Köszönöm!
adam

vedelem.JPG

Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem