Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben hogy egy plexi lap-ba gravíroznék egy feliratot s ezt ledekkel szeretném megvilágítani...(úgy hogy csak a gravírozott szöveg "világítson") s azt szeretném megtudni hogy hogyan lehet jobban megvilágítani a lapot?? mert hallottam olyat hogy belekel fúrni a ledeket meg hogy csak meg kell vele világítani a lapot...s ezügyben kérném a segítségeteket hogy hogyis van ez.... előrre is THX! ![]()
A plexi széléről kell megvilágítani, tehát oldalról ahhoz, hogy csak a plexin lévő gravírozás látszódjon. Figyelni kell arra, hogy egyéb felületeknél teljesen sima, polírozott legyen a lap, máskülönben az egyenetlenségek, karcolások meglátszanak.
Annál jobb lesz a fény "terülése" magában a lapban, minél érdesebb a plexi széle, amit megvilágítasz. Tehát használat előtt célszerű megcsiszolni valami durvább csiszolópapírral/vászonnal a plexi oldalát. 2-3 cm-enként használd a LED-eket. Bár lehet, hogy kicsit sűrűbben sem ártana, de ezt ki kell tapasztalni...
Érdemes a led végét a nagyítós részt is megcsiszolni, hogy szorja a fényt.
Szia!
Van ma már úgynevezett élvilágítós plexi is. Abba, ha gravírozol, akkor eleve nagyon világítani fog a gravírzott rész benne. Megvilágításhoz nyugodtan fúrd meg a plexi oldaléleit (ha van olyan vastag, hogy belemenjen a LED), és 1-1,5 cm-enként helyezd el a LEDeket, akkor nagyon szuperül fog kinézni. Plexi fúrásnál arra figyelj, hogy még véletlenül se a legélesebb fúrót használd hozzá. Minél tompább a fúró, annál jobb. Az éles nagyon könnyen elrepeszti a plexit.
Hello, mivel én is gravírozok, (bár üvegbe) tudok segíteni. De mivel plexibe akarsz gravírozni sok bajod lessz, gondolom gyémánt maró fej, itt jön a probléma a marófej az ömlenyt (azaz olvadt műanyag) felfogja csavarni magára (egyszer csináltam plexibe nekem 1 perc után kicsinálta a szerszámot), szóval sok gond lessz vele, én nem csinálnám plexibe. A megvilágítás, a felület legyen tiszta egyenletes, amit kimartál viszont legyen átcsiszolva. A helyedben RGB ledet használnék. tettem fel neked képeket, bár ez tükörbe van gravírozva. A pihenő pákások topicjában viszont meg tudod nézni milyen ha tükörbe van gravírozva
Idézet: „sok gond lessz vele, én nem csinálnám plexibe” Pedig nemigen bajos, faterom 20-30 évvel ezelőtt százával csinálta ezeket a dekor-díszítéseket plexibe.
érdekes nekem ráolvadt. (vagy mert csak műanyag gyárban dolgozok és ilyen munkahelyi ártalom van itthon is)
Itthon nálunk is van CNC, apám nagyon sokat gravírozott már plexibe, sosem szokott ráolvadni a szerszámra.
Legalábbis gravírozni gravír maróval illik, arra nemigen szabadna ráolvadnia.
Szia!
Ha akarsz plexibe is, akkor itt van leírás a gravírtű készítéséről. Bővebben: Link
Nem ilyet használok, gyémánttal szoktam.
Köszi szépen mindenkinek a segítséget!
s lenne még egy olyan kérdésem hogyha befúrom a LED -et akkor a furatot belülről ki kell polírozni? mert ha fúrom akk el mattul a plexi mint vágásnál s hogy ez akadályozza e fény útját..(vagy valami hasonlót..) ?? (sorry a kérdezgetésért de negyon nagyon kezdő vagyok...) Idézet: „a furatot belülről ki kell polírozni?” Szerintem nem, de azt leírhatnád, hogyan kezdenél neki, ha mégis kéne. ![]() Szerintem elég extrém dolog lenne olyan pici furatokat polírozni ![]()
Szerintem ne polírozd ki, mert így jobban fogja szórni a LED fényét.
Egyébként lángpolírozóval nagyjából 3-4 másodperc lenne egy-egy furatot kipolírozni. Úgyhogy ha esetleg van, akkor próbáld ki. De valószínűleg jobb lesz ha nem polírozod.
Ha átlátszó ragasztóval (uverapid) vékonyan bekened a ledet és igy teszed a furatba,kitölti az egyenetlenséget,és átlátszóvá teszi az elmattult felületet. Kipróbálhatod először egy csepp vizzel is.
Idézet: „lángpolírozóval” Erről mesélnél egy-két szót, mert még sose hallottam róla. Vagy ez egy egyszerű, miniatürizált lángszórónak is felfogható eszköz?
az igaz hogy extrém dolog furatot polírozni...de nem lehetetlen!
Novak: ez a lángpolírozó hogy is van?? vagy mi ez egyáltalán?
Próbáld ki egy öngyújtóval ami szúrólángot ad,melegitsd meg a plexi vágott részét,ki fog simulni. Azért némi gyakorlás nem árt.
Már hallottam egy ilyen "lángos" technikáról. Anno a Miskolci LKM-nél egy lánghegesztő mester, bármilyen karcos plexit képes volt a pisztolyával felújítani.
![]()
Ez a lángpolírozó egy ügyes kis szerkezet, kb akkora mint egy kisebb mikrosütű. Valami alkoholos dologgal kell feltölteni, és bekapcsolás után ebből olyan gázt állít elő, ami nagyon magas hőmérsékleten ég, és ez van kivezetve a polírozó fejbe. Kb. úgy kell elképzelni, mint a forrasztópákát, csak a végén a gáz jön ki, ami meggyújtás után igen magas hőmérsékleten ég. Sokkal magasabban, mint pl az öngyújtó lángja.
Ezt ha végighúzod egy felületen, akkor pillanatok alatt simává, és átlátszóvá "égeti" a felületet. Ha érdekel, akkor esetleg magáról a polírozóról készíthetek pár képet.
Szerintem gázpákára gondol
![]()
Nem, ez nem gáz páka, ez kifejezetten plexi polírozáshoz tervezett eszköz.
Nincs túl meleg a műhelyben, de kimentem a képek miatt
![]() Az 1-2 képeken maga a cucc látható, a 3-as képen pedig a fej, aminek a végén a láng van, ha be van kapcsolva.
Hát lehet azt is lehetne vele, de igencsak fájdalmas lenne
![]()
hihi nekem is a tetováló gép ugrott be először....
ha már lánggal megy akkor elvileg jó gy sima gázforrasztó is? pl.: ilyen ??
Valamennyire biztos lehet ilyennel is, de azért a polírozónak sokkal magasabb hőmérsékletű a lángja.
Ki kell próbálni.
nem mondom hogy nyúlj bele, de körülbelül hány fokos?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |