Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kitöltési tényező 0-100% 5s alatt!
szíasztok!
Kővetkező a probléma kérdése adot egy pwm vezérlés ami folyamatos 5khz modulált fekvencia van és cmos ickböl szeretném azt meg oldani hogy az 5khz fekvencia alatt a kitöltési tényező 0 ról 100% fokozatosan ugorjon fel 5 másodperces idő alatt! A cél az egy kis fordulatról induló motor lenne 5 másodperces idő alatt teljes fordulatra fel pörögve! ![]() vagy ezt hasonlóan el lehet érni fekvencia szabályzással is hogy 20khz ról induljon a motor és 0hz íg fut le pwm fekvencia 5 másodperces idő alatt! Ez a 2 megoldás érdekelne cmos ickel meg oldhato lenne! ![]() microkontroleres megoldás az nem jöhet szoba! ![]() köszönöm a segítségezeket előre is! üdv ![]() József
A célod világos, de kuszaság van a kérdésben.
"5khz fekvencia alatt a kitöltési tényező " itt mire gondoltál? Ha van 5kHz-en működő PWM szabályzód, az elvből adódóan az mindig 5kHz-en megy és csak a kitöltési tényező változik. "hasonlóan el lehet érni fekvencia szabályzással is hogy 20khz ról induljon a motor és 0hz íg fut le pwm fekvencia 5 másodperces idő alatt! " Ez a mondatod egyáltalán nem értelmezhető. Mint írtam, PWM-nél a freki állandó. Ha frekvenciaváltoztatással akarod a célt elérni, akkor viszont a kisebb freki jelenti a kisebb fordulatszámot. Azt sem írod, milyen motorhoz kellene ![]()
Szia! ez a kapcsolás azt csinálja, amit szeretnél. A TL494-nél lévő C2 kondit cseréldd 20nF-ra. Az "ütemadónál" A "10és 20Mohm" helyére elég a 10M ohm ,illetve a 4,7µF helyett olyan 100nF kell. De ha fontos az 5 másodperc, akkor ki kell kísérletezni az értékeket, erre nem jut eszembe számítási módszer.
![]()
De de csak 2 lehetöségle fel vetetem hogy hogyis lehetne a dc motor felpörgését 5 másodperc alat felfutatni pwm szabályzásal!
1. Vagy egy álando pwm freki alat ami it 5khz a kitöltési tényezöt felfutatom 0..100% ra 5s alat! :yes: 2. Megoldás meg hogy a pwm fekvenciát inditom pl 20khz röl hogy 0hz ig fuson le 5 sec alat! ![]() A célnak mintketö megoldás ugyan azt az eredményt hozza hogy a dc motor fordulata növekedjen felfelé 5s alat! ![]() Persze nem egyszere gondoltam a 2 alkalmazást alkalmazni csak fel vetetem öket! ![]()
Elnézést! az előző hozzászólásomban C2 helyett C1 értendő!!! :yes:
Beszéltem a kezdő kérdés feltevőjével, az igényeihez szabva készítettem egy másik kapcsolást, mely azt tudja, hogy 5 másodperc alatt eléri a maximális fordulatot és ott is marad.
Szia !
Idézet: „2. Megoldás meg hogy a pwm fekvenciát inditom pl 20khz röl hogy 0hz ig fuson le 5 sec alat!” Ezt magyarázd el nekem légyszi.
Szerintem neked is van othon akkus csavarhuzod ott a példa ráááá!
csak otan ép a ravaszba lévö nyomogomban lévö potival álitod a frekit a motornak!!!! ![]()
Van csak nekem olyan a szabályzás, hogy 0Hz-nél áll a motor és 0 < Hz -nél pedig forog, és ravasz a róka
![]()
0 hz mát sima dct kap a motor és teljes tápfeszel forog amikor fulra benyomod a ravaszt !
Ot már nincs pwm szabályzás! ![]() mértd meg szkopal az akus furodat és meglátod! ![]() vagy csak cikizésböl irsz ilyeneket! ![]()
Nem cikizésből írta, ezt a részét a dolognak nem jól értelmezed!
Ha nincs nyomva a gomb = nulla tápfesz megnyomod kissé = alacsony freki, lassú fordulat jobban nyomod = nő a freki és a fordulat teljesen benyomod = rövidre zárja a szabályzót - ezt érted te nulla Hz alatt, de ettől még az alacsonyabb frekihez tartozik alacsonyabb fordulat.
hello!
Akor nyugotan mérd meg az akus furodat frekimérövel vagy szkopal mert pont elentétesen möködik a dolog amit irtál! ![]() Amikor kicsit nyomod a ravaszt pont nagy frekiröl megy a szabályzás kb 20khz indul és csöken a fekvencia meg a kitöltési tényezö amikor nö épen a fordulat számod! ![]() de egy kicsit elkanyarotunk a témátol ezel az akus furo szabályzásal! :yes: |
Bejelentkezés
Hirdetés |