Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kitöltési tényező 0-100% 5s alatt!
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ld2000 hozzászólása Jan 18, 2009 /

szíasztok!

Kővetkező a probléma kérdése adot egy pwm vezérlés ami folyamatos 5khz modulált fekvencia van és cmos ickböl szeretném azt meg oldani hogy az 5khz fekvencia alatt a kitöltési tényező 0 ról 100%
fokozatosan ugorjon fel 5 másodperces idő alatt!
A cél az egy kis fordulatról induló motor lenne 5 másodperces idő alatt teljes fordulatra fel pörögve!
vagy ezt hasonlóan el lehet érni fekvencia szabályzással is hogy 20khz ról induljon a motor és 0hz íg fut le pwm fekvencia 5 másodperces idő alatt!
Ez a 2 megoldás érdekelne cmos ickel meg oldhato lenne!
microkontroleres megoldás az nem jöhet szoba!
köszönöm a segítségezeket előre is!
üdv
József
(#) Sebi válasza ld2000 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

A célod világos, de kuszaság van a kérdésben.

"5khz fekvencia alatt a kitöltési tényező " itt mire gondoltál? Ha van 5kHz-en működő PWM szabályzód, az elvből adódóan az mindig 5kHz-en megy és csak a kitöltési tényező változik.

"hasonlóan el lehet érni fekvencia szabályzással is hogy 20khz ról induljon a motor és 0hz íg fut le pwm fekvencia 5 másodperces idő alatt! " Ez a mondatod egyáltalán nem értelmezhető. Mint írtam, PWM-nél a freki állandó. Ha frekvenciaváltoztatással akarod a célt elérni, akkor viszont a kisebb freki jelenti a kisebb fordulatszámot.

Azt sem írod, milyen motorhoz kellene

(#) zolee1209 válasza ld2000 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Szia! ez a kapcsolás azt csinálja, amit szeretnél. A TL494-nél lévő C2 kondit cseréldd 20nF-ra. Az "ütemadónál" A "10és 20Mohm" helyére elég a 10M ohm ,illetve a 4,7µF helyett olyan 100nF kell. De ha fontos az 5 másodperc, akkor ki kell kísérletezni az értékeket, erre nem jut eszembe számítási módszer.

De de csak 2 lehetöségle fel vetetem hogy hogyis lehetne a dc motor felpörgését 5 másodperc alat felfutatni pwm szabályzásal!

1. Vagy egy álando pwm freki alat ami it 5khz a kitöltési tényezöt felfutatom 0..100% ra 5s alat! :yes:
2. Megoldás meg hogy a pwm fekvenciát inditom pl 20khz röl hogy 0hz ig fuson le 5 sec alat!

A célnak mintketö megoldás ugyan azt az eredményt hozza hogy a dc motor fordulata növekedjen felfelé 5s alat!

Persze nem egyszere gondoltam a 2 alkalmazást alkalmazni csak fel vetetem öket!

(#) zolee1209 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Elnézést! az előző hozzászólásomban C2 helyett C1 értendő!!! :yes:
(#) zolee1209 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Beszéltem a kezdő kérdés feltevőjével, az igényeihez szabva készítettem egy másik kapcsolást, mely azt tudja, hogy 5 másodperc alatt eléri a maximális fordulatot és ott is marad.

5 sec.jpg

(#) niedziela válasza ld2000 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Szia !

Idézet:
„2. Megoldás meg hogy a pwm fekvenciát inditom pl 20khz röl hogy 0hz ig fuson le 5 sec alat!”

Ezt magyarázd el nekem légyszi.
(#) ld2000 válasza niedziela hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Szerintem neked is van othon akkus csavarhuzod ott a példa ráááá!
csak otan ép a ravaszba lévö nyomogomban lévö potival álitod a frekit a motornak!!!!
(#) niedziela válasza ld2000 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Van csak nekem olyan a szabályzás, hogy 0Hz-nél áll a motor és 0 < Hz -nél pedig forog, és ravasz a róka
>

0 hz mát sima dct kap a motor és teljes tápfeszel forog amikor fulra benyomod a ravaszt !
Ot már nincs pwm szabályzás!
mértd meg szkopal az akus furodat és meglátod!
vagy csak cikizésböl irsz ilyeneket!
(#) Sebi válasza ld2000 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Nem cikizésből írta, ezt a részét a dolognak nem jól értelmezed!

Ha nincs nyomva a gomb = nulla tápfesz
megnyomod kissé = alacsony freki, lassú fordulat
jobban nyomod = nő a freki és a fordulat
teljesen benyomod = rövidre zárja a szabályzót - ezt érted te nulla Hz alatt, de ettől még az alacsonyabb frekihez tartozik alacsonyabb fordulat.
(#) ld2000 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

hello!

Akor nyugotan mérd meg az akus furodat frekimérövel vagy szkopal mert pont elentétesen möködik a dolog amit irtál!
Amikor kicsit nyomod a ravaszt pont nagy frekiröl megy a szabályzás kb 20khz indul és csöken a fekvencia meg a kitöltési tényezö amikor nö épen a fordulat számod!
de egy kicsit elkanyarotunk a témátol ezel az akus furo szabályzásal! :yes:
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem