Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Látom közben lett rajz, meg közben lettek hozzászólások is, így most pont azt írnám, mint Jani.
Köszönöm a rajzot, nekem is pontosan ez a rajz van meg, ezen épp középen látszik az az ominózus 470 Ohmos ell. amiről szó van. Lehet, hogy nem hibásak a kimenő csövek? Ha esetleg hibásak lennének az honnét látszana? Miért akarnak nagy áramot felvenni? Kicsit félve bevallom, hogy először üresen, hangszóró nélkül kapcsoltam be, aztán -hangszóró híjján- tettem egy 230V/15W-os izzót a 100V-os vonalkimenetre. Remélem ezzel nem csináltam túl nagy hülyeséget... Arra nem írtatok semmit, hogy át lehet e tekerni a kimenőt úgy, hogy 8 Ohmos hangszórót tudjak rátenni.
Üdv, kemil Kedves djhans! Sajnos az általad írt dolgokat csak jövő héten fogom tudni megnézni, mert az erősítő a szüleimnél van, így majd csak legkorábban szombaton tudok vele tovább foglalkozni. De meg fogom nézni amit írtál. Köszi Egyébként mennyit érhet ez a típusú erősítő?
Ez a készülék amint a kapcsolási rajzon is látható 15 illetve 5 ohmos hangszóróterhelésre dolgozik. Nem 100V-os vonalkimenet!!!
Az alap felállás az amit leírtam azokat csináld meg elöször. A kimenetre kell egy hangszóró, bármilyen bontott lehet amit nem sajnálsz. Vagy egy megfelelő értékű és teljesítményű terhelő ellenállás. A csövek azért vehetnek fel nagy áramot mert: 1. Nincs meg a megfelelő előfeszültség (a katód és a test között mérendő) ( ezt a 100 ohmos potival állíthatod) tulajdonképpen ezzel a nyugalmi áramot állítod ami vezérlés nélkül a csöveken folyik. Ez egyszerre szabályozza mindkét csövön az áramot. 2. Szakadt valamelyik rácslehúzó ellenállás vagy a soros rácsellenállás (470k, 10k) 3. Átvezet a végcsövek csatolókondija és a rács ezáltal a nulla potenciál helyett följebb csúszik. 4. Gerjedés. Ezek miatt kell így leválasztani a végfokot hogy ezeket ki lehessen zárni. Ha valamit nem jól írtam majd a többiek kijavítanak.
A782/A-nak nincsen 100 V-os vonalkimenete, 5 Ohmos "belehallgató" kimenete (0,5 W-os), és 15 ohmos kimenete van (10 W-os). Nyilván át lehet tekerni 8 ohmosra is a kimenőt (új kimenő készítése), de maradhat is.
Azt, hogy rossz-e a cső, csak közben lehet megállapítani, ha nem törött, izzik a fűtőszál és van benn getter (cső teteje fekete). Ha munkapontba állítható, akkor első közelítésben jó, ha tartósabb üzemmel nem borul a monkapont, akkor második közelítésben is jó, ha ezek után szépen szól használatkor, akkor a cső jó. Elmarad a teke ma.
5. Gázos a cső. (Nem lehet a ráccsal rendesen vezérelni az anódáramot) De ez nem rögtön jelentkezik, pár percnek el kell telnie. Az a jelenség hogy egyre nő az anódáram.
Hát ezek nagyon jó hírek! Teljesen el voltam keseredve, hogy mit csinálok a 100 V-os kimenettel, de így hogy csak 16 Ohm-os már sokkal jobb a közérzetem. Összekötök két 8 Ohmos hangszórót és kész! Már alig várom hogy nekiláthassak szombaton. Sajnos most egy lakásban lakunk, így az asszony ki is vágna ha idehoznám azt a "rozsdás vackot".
Visszatérve a kimenetre! Miért van a hangszóró csatlakozó mellé -ami gyakorlatilag egy 3-as csoki- odaírva a 10W 15 Ohm mellé egy villámjel?
Hát az egy jó kérdés
15 ohm 10w-nál nem jön le akkora fesz ami indokolná. Lehet, hogy megszokásból van ott, mert a 100v-os vonalkimenetű EAGoknál is ilyen csoki van és ott már indokolt a jelzés.
Mi az, hogy "rozsdás vacak" ???
Sárgalapot neki!
Jó, nem mondom most még tényleg egy kicsit látszik rajt az idő nyoma, így én sem raknám ki a szoba közepére, de talán megérné felújítani.
Persze hogy megéri. Ez egy nagyon jó kis keverőerősítő. Van rajta 2 nagyszintű ( ide jó a cd vagy magnó) és 2 kisszintű bemenet (mikrofon vagy gitár) és még mély, magas hangszínszabályozó.
Csak kár hogy mono. Vagy ez sem baj? Használ valaki ilyet napi szinten? Mármint csöves erősítőt. Lehet hogy hülye kérdés, lehet hogy ezen a fórumon mindenki ilyet használ. Én meg még soha sem hallottam csöves erősítőt. De tényleg. Kíváncsi vagyok.
Ezek szerint a 100 mV-os bemenetre simán köthetek egy CD lejátszót, vagy akár egy számítógép hangkártyát? Érezhető különbség egy olyan csöves erősítő és IC-s között ami számítógépen keresztül hangkártyával van meghajtva? Vagy ti inkább bakelitlemezt használtok? Igazából én ennyire nem vagyok High End-es, sőt semennyire, nálam az a fontos, hogy szóljon szépen 'oszt jó van.
Monó cuccokat inkább a gitárosok használnak.
Sajnos a technikai "fejlődés" visszaszorította a csöves erőlködőket a piacról, aki meg akar egy ilyet venni, nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni. Mi szegény emberek vagyunk (azért nem mindenki), ezért inkább építgetünk, és a tapasztalatainkat megosztjuk egymással. Az IC-s erősítőket hallgathatatlannak minősíted, ha meghallod a kimenőtrafók, a katódok, és rácsok, és anódok hangját. Ezt itt lassan már mindenki átélte. Nem fogsz csalódni. :yes:
Hát már nagyon izgatott vagyok. Tényleg nem tudom milyen lehet egy csöves erősítő. Eddig csak tranzisztorosokat, IC-seket építettem és nekem tetszettek. De hát nincs viszonyítási alapom.
Lehet, hogy eladom az összeset és építek egy kisebb sztereó csövest Először is remélem sikerül megjavítanom ezt...
Van egy vermona csöves erősítőm el84 es csövekkel csak az vele a baj hogy 6 ohmra illeszt,viszont én egy 16 ohmos hangfalhoz szeretném használni. Megoldás lehet a probrámámra hogy utána akasztok egy trafót ami a 6 ohmot 16-ra illeszti?
Üdv:korgs2
Így igaz, de azt nem mondanám hogy a csövesek vissza vannak szorítva, minden valamire való zenész csöves erősítőt használ.
A legjobb gitárerősítők csövesek, és a legdrágábbak is. Ennek valami oka van.Semmi más, csak a hangzás. Pl egy Marshall 100w-os tranyós fej 100.000 ft ugyan ez csövesben 250-270.000 ft.Mesa -Bugi 350ezer. Az a legszebb az egészben hogy még használtan is tartják az árukat.
Sziasztok : volna egy pici kérdésem ? Szeretnék egy egy el84 es csővel egy mono blokkot összehozni . Kivánsci volnék a hangjára , csak az elején van egy ecc 83 as cső . Nos mivel hogy ez csak mono lessz , az ecc másik felével mit tegyek?
Szerintem ne csinálj vele semmit úgy kösd be hogy az egyik felét fűtse csak.
Kösd párhuzamosan a cső két oldalát (anód-anóddal, rács-rácsal, katód-katóddal).
Akkor az anódellenállás legyen 100 K-s (220 K helyett), a katódellenállás pedig 1 k-s vagy 1,2 k-s (a 2,2 K helyett. Minden más változatlan maradhat. Azokat a katódhidegítő kondenzátorokat keveslem, tapasztalatból mondom, hogy jobb lenne a hangja, ha az EL 84-nél legalább 470 µF-van (több lehet), a triódánál pedig vagy semmi, vagy legalább 220 uF.
Örülök hogy ilyen hamar megoldódott a problémád.
Sziasztok!
Rég jártam ebben a topikban. Van két kihasználatlan SM85B hypersil vasam minden tartozékkal. (Egyiken rajta van még az eredeti trafó tekercselve, a másikról már lefejtettem az eredeti tekercseket) Sajnos anno nem fért rá erre a vasra az általam tervezett menetszám pedig 3-szor nekifutottam a dolognak, úgyhogy mással kellett megoldanom. Azóta pedig kihasználatlanul hevernek nálam. Tudom hogy az apróhirdetésben lenne a helye, de hátha nem bánjátok hogy beírtam. Eladnám, vagy csereberében is benne vagyok, vannak még használható dolgaim csöves erősítőhöz. Csak nem tudok most mit építeni a két trafóból. Van egyébként még GU-50 meg EL34 csövem is. Nameg szertnék még építeni én is, ha valami jóra el tudjuk boltolni
msnre felvettelek!
És ez nem fogja tönkrevágvi a végcsöveket vagy a kimenőt csak kissebb lesz a hengerő és kész?
Semmi baja nem lesz, 16 Ohm kellő terhelést ad ahhoz, hogy ne történjen semmi.
Keress rá a GU-50-es cikkemre, benne van a válasz.
üdv
Az eggyáltalán nem biztos hogy a válasz az neki jó! Mivan ha Ő más kapcsolást akar megépíteni , nem a cikkben szereplőt!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

15 ohm 10w-nál nem jön le akkora fesz ami indokolná. Lehet, hogy megszokásból van ott, mert a 100v-os vonalkimenetű EAGoknál is ilyen csoki van és ott már indokolt a jelzés.