Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   29 / 219
(#) frecsko válasza sturbi hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Akkor ezek szerint egy tranyónak kellene ekkora borda.
(#) CIROKL válasza frecsko hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Jó semmi gond csak a fotókról azt látni ! Végülis ami azt illeti sajnos ha borda ha lemez ebben az esetben mindeggy ! Itt a tény hogy a JLH hoz ez kevés esetleg eggyetlenegy tranzisztorra is éppenhogy elég!
(#) cornel válasza frecsko hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Szia!
Az a borda nem kicsi 24Volt , 1.2Amperre ha függőlegesen van elhelyezve!!!Más a probléma!A trimmer nem melegszik?
(#) hapro válasza cornel hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Aha..egyébként a trimmer tényleg esélyes versenyző a hibára. Csak ez nekem elsőre nem jutott eszembe, csak most, hogy olvastam mit írtál.
(#) vendelkiraly válasza cornel hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
A trimmerre én is gondoltam, de 20 percig jól működik az erősítő, ezért gyanítom én azt, hogy a hőmérséklettel van a gond. A tápfeszültség 48V, ebből egy tranzisztorra esik 24V. 48V 1,2A szerintem ehhez a bordához (két tranzisztorral) sok. Azaz persze működhet vele, de nem szerencsés, és tapasztalatból tudom, hogy több órás járatás után egy ennél sokkal nagyobb hűtőborda is nagyon fel tud melegedni.
Persze a trimmer is könnyen lehet ludas. Az én erősítőmbe ezt a trimmert lecseréltem fix ellenállásra.
Frecsko még írt valami 1 ohm-os 2W-os ellenállásról, ami melegszik. Nézegettem a JLH kapcsolási rajzokat, de 1 ohm-os ellenállást sehol sem találtam. De ezt frecsko majd megmondja.
(#) frecsko válasza cornel hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Melyikre gondolsz?
A feszközép beállítóra vagy az áramra?
Amúgy nem néztem meg azokat,csak a 2W-os elenállásom melegszik.
(#) frecsko válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
E kapcsolási rajz alapján csináltam, ott van benne a 1ohmos/ 5W-os elenállás a táp és a 2N3055 collektora között.

J.L. Hood.gif
    
(#) Doncso válasza frecsko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Nem akarok hülyeséget mondani, de én úgy látom mintha hármat kellene párhuzamosan kötni abból az 1 ohmból nem? Így 0,33-at kapunk ami nagyon pontos? Nem azért van ott a 3x ?
(#) vendelkiraly válasza frecsko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
A rajz alapján a P2-es trimmer az árambeállító, az lehet gyanús. Ahogy Dancso írta az ott nem 1 ohm-os ellenállás, hanem 3 db 1 ohm párhuzamosan kötve. Ezt én is logikusabbnak találom. Oda nem is szoktak tenni ellenállást, ha pedig tesznek, akkor nagyon kis értékűt, nagy teljesítményűt. Azért melegszik a te 1 ohmo-os ellenállásod, mert közel 1,5W esik rá és egy 2 W-os ellenállásnál ez már melegedéssel jár.
Ezt orvosold, de a fő baj, lehet, hogy máshol lesz.
(#) sturbi válasza cornel hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Kicsi az a borda (ha a képről jól saccolom a méretet.
48 V 1,2 A-ről van szó, az majdnem 60 W disszipáció.
Ettől persze lehet még más hiba is, de szerintem ez a legfőbb probléma.
Ugyanebben a topikban az előbb találtam egy szerintem hibátlanul méretezett hűtőbordát (elnézést, hogy az miatt tartom hibátlannak, mert kb. ugyanazt hozta eredményül, mint én számolásom).
Ott megadja a borda méretét is, igaz a kerületi méretet, nem a hőleadó felület nagyságát, de annak a bordának kb. akkora lehet a hőleadó felülete, mint az én nagyobbik bordámnak, vagy még nagyobb (nekem az alapméret 38,5*18,5, de a TO3 tokozás miatt kimarad 4*3=12futó borda (18,5 cm-es).
Ezen az oldalon található egyHűtőborda szerintem helyes méretezése a hűtőbordának, Doncso követte el.Hűtőborda
(#) lamalas válasza frecsko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Az az ellenallas a T3 kollektoraba teljesen felesleges, ki is szedheted onnan. A kicsatolo kondit sztem alapbol legalabb duplazd v. akar 3db 2200µF-ot is parhuzamosan kothetsz, tovabba a bemeneti csatolo kondit is megnovelnem. Ezek ugyan nem fogjak megoldani az alap problemat, csak javaslat ...

Hajra!
(#) cornel hozzászólása Jan 19, 2009 /
 
Ja,48Volt a táp,azt hittem 24Volt.Annak tényleg kicsi a borda!!!
(#) frecsko válasza Doncso hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Doncso, sas szemed van. Valóban 0,33 ohmot kell bele rakni. Az is van benne.
Csak a rajz alapján kapkodva írtam be az értékeket, nem figyeltem bocsi.
(#) Doncso válasza frecsko hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Semmi gond. Amúgy jutottál valamire? A borda valóban kicsi!
Üdv.
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Szia! Na, hogy haladsz a JLH-val? Készülget?
(#) frecsko válasza Doncso hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Hát....mivel nem tudok nagyobb hűtőbordát szerezni ezért egy kicsit kiegészítettem a mostanit.
raktam rá egy nagy pc-ventilátort.
Most már csak annyira tud felmelegedni a borda hogy meg tudom fogni kézzel.
(#) frecsko válasza lamalas hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Szia.
A kimeneti kondim 4700µF
A bemeneti kondit már cserélgettem, 1µF-ig kipróbáltam sokat, de nekem az eredetivel sokkal jobb a hangja.
(#) fazksg hozzászólása Jan 21, 2009 /
 
Sziasztok!
Most fejeztem be a JLH erősítőm egyik csatornáját, és hát mit nem mondjak, eszméletlen jó! Eddig azt hittem, hogy a vf2-t semmi nem fogja überelni, de ez már deszkamodellként jobb (illetve nekem jobban tetszik a hangja...). Bár be kell, hogy valljam a vf2 is csak deszkamodell volt... Egyelőre csak mp3-mal és egy ideiglenes táppal tudom tesztelni, de már így is nagyon jó! Csakhát a hő... 1A alatti áramot állítottam be, de nagyon melegszik így is... Abba bele sem merek gondolni, hogy rendes cd-ről hallgatva és 2A körüli nyugalmival (esetleg neadj' Isten valami jobb hangfallal) mi fog ebből az erősítőből kijönni...
Üdv: FazksG
(#) Doncso válasza fazksg hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Üdv a JLH klubban. Szerintem 1,2A - 1,3A nyugalminál többet felesleges adni neki, én legalábbis nem vettem észre érdemi külömbséget, csak jobban fűtött.
(#) fazksg válasza Doncso hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Kicsit hosszabb távú meghallgatás után mintha a magasakkal valami nem lenne O.K. Milyen módosításokkal próbálkozzak? Első körben az 1µF-os REMIX becsatoló kondi cseréjére gondoltam, mondjuk 470 n-re, ahogy itt többen javasolták. Kérdés, hogy milyen legyen az a 470n-es kondi, illetve mivel lehet még magasügyben próbálkozni?
Üdv: FazksG
(#) MolnarG válasza fazksg hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
A kicsatoló kondi értékével is lehet próbálkozni.
(#) Doncso válasza fazksg hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Hát ,hogy őszinte legyek, nekem is problémám volt a magasakkal, kicsit talán a mélyekkel is, az én szubjektív véleményem, (tiszteletben tartva mások véleményét) az, hogy nekem rengeteget dobott rajta egy passzív hangszín szabályzó, persze ezzel együtt kissé halkabb is lett, vagyis nagyobb bemenő jel szükséges, de iszonyat szép hangja lett, a magasak megjöttek, a mély is dinamikus, mégis kellően lágy, és megmaradtak a telt közepek, persze van akinek csupaszon jobban tetszik, vagy van aki azt mondja úgy már nem is JLH, de hogy őszinte legyek, nekem a hangja fontos, nem a neve.
Üdv.
(#) fazksg válasza Doncso hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! Az előbb azt hiszem, egy kicsit félreérthetően fogalmaztam. Nem a magas hangok hiánya a baj, vannak, talán kicsit túl sok is (de ez majd elválik). A magashang minősége az, ami nem tetszik. A mély, de legfőképpen a középtartomány nagyon-nagyon szép, az énekhang és a billentyű nagyon jól szól, ahol ezek vannak többségben, ott semmi baj sincs (pl. Phil Collins - Another day in Paradise, Bruce Springsteen - Streets of Philadelphia), de ahogy jön egy kicsit rockosabb szám, amiben van torzított gitár, illetve hangsúlyosabban ott van a lábcin, ott már hallható, hogy a magastartomány nincs rendben.
A kicsitolókondis ötletet köszönöm, majd próbálkozom vele. Jelenleg egyébként egy 4700 µF-os kék MM és vele párhuzamosan egy 4,7 µF-os 250V-os REMIX van (sárga).
Üdv: FazksG
(#) Doncso válasza fazksg hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Ja értelek, akkor nálad is máshogyan szól mint nálam, ezt nekem a kevés nyugalmi okozta, esetleg próbálj adni neki egy pillanatra 1,3-at, ha még nem próbáltad, milyen végtranyókat használsz?
(#) bakos13gab hozzászólása Jan 21, 2009 /
 
Zenehallgatási élményhez csatlakozva. A 2000-es verzióhoz képest változtattam: bemenet: 1uf MKP, kimenet: 4700uF+1µF MKS. A kimenetet változtatva így a magas hangok sokkal tisztábbak lettek (2 csatorna van és csak az egyiket variálgattam, mindig mérve a másikhoz), élőbb lett, kevésbé "dzsumbulyos". Én hallgattam rajta Van Halen-t és az Eruption azért a vége felé kifogott rajta: a rettenet magas nyúzásnál torzított. Ennek oka lehet az is, hogy egyelőre mp3-ról hallgattam, majd megkeresem az eredeti CD-t és arról is kipróbálom. Az Another day in paradise szerintem is jól szól rajta !
(#) lamalas válasza fazksg hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Idézet:
„Első körben az 1ľF-os REMIX becsatoló kondi cseréjére gondoltam, mondjuk 470 n-re, ahogy itt többen javasolták.”


Ennek a cserenek sztem nem sok ertelme lenne ... a kondi ertekenek a csokkentesere gondolok itt. Maradjon csak nyugodtan benne az az 1µF-os kondi. Max. ha nagyon cserelhetneked van akkor mas tipusra csereld ki.

A magastartomany "problemajat" szerintem nem feltetlen az erositore kell(ene) "kenni". De ha mar az erositot okolod akkor arra nem gondoltal, hogy ez az erosito esetleg annyira jo, hogy jobban eléd tarja a felvetelek minoseget? A hozzaszolasodbol arra kovetkeztetek, hogy a kellemetlennek tuno magastartomany csak bizonyos esetekben/bizonyos felveteleknel kerul eloterbe. Egy masik, kevesbe jo erosito esetleg "elfedte" ezt a kellemetlen magastartomanyt ezert nem erezted azt. De ezen kivul mas okai is lehetnek a "felvetelfuggo" kellemetlen magastartomanynak. Ezt igy tavolbol megitelni nem lehet. Viszont sajat tapasztalat, hogy az en jelenlegi rendszerem egyik felvetellel iszonyatosan magasba huz, mar szivesen nyulnek a nemletezo hangszinszabalyzohoz, hogy letekerjem kicsit a magasakat, masik felvetellel meg annyira verszegeny a magas, hogy arra pedig ráadnek. De nem teszem (es ezert nem is hasznalok hangszint) mert igy hallom a felvetelek minoseget is.

Most olvastam csak megint a korabbi hozzaszolasod amiben irtad, hogy egyelore mp3-al probaltad az erositot. Akkor pedig sztem ne vonj le messzemeno kovetkezteteseket a minosegre tekintettel ... legfokepp a magastartomanyra gondolok. Ha lesz jobb forrasod es hangsugarzod csak akkor probalj alakitgatni a hangjan az erositonek bar sztem felesleges, mert ha jo minosegu alkatreszekbol epitkeztel akkor az erosito is meg fog utni egy bizonyos szintet amin javitani mar csak sokkal nagyobb anyagi aldozattal lehetseges. En inkabb hangsugarzo vonalon javitanek a hangminosegen, mert ez az erosito mar egy nagyon jo szintet megut ami megerdemel egy tisztesseges hangsugarzot is! Persze ezek csak a sajat gondolataim, tapasztalataim. Mas biztos maskepp latja ezt.
(#) fazksg válasza lamalas hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Köszi a hozzászólásokat.
Azt hiszem, a módosítgatásokkal megvárom, míg megérezik a rendes cd-lejátszóm. Most csak gépről tudtam cd-t hallgatni, de azzal is ugyan az az eredmény. Ha nem az erősítő akkor vagy a hangkártya, vagy a hangfal lesz a hunyó...
A nyugalmiáram emelését megpróbáltam (kapott egy ventilátort), de csak 1 Amperig tudtam emelni. Ez vajon mitől lehet?
Üdv: FazksG
(#) hapro válasza fazksg hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Cseréld ki a trimmer potit más értékűre és máris fogd tudni nagyobbra állítani a nyugalmi áramot. Cserélgesd, de valószínű nagyobb kell, mert állítható ellenállásként szolgál az a trimmer és ha változtatható ellenállás, úgy kisebbet nincs értelme betenni, mivel ha lefelé tekerd akkor tök mindegy mekkora értékű úgyis lemegy nullára, ha meg nagyobb akkor azt tudod magasabb értékre is csavarni.
A becsatoló kondit szerintem sincs értelme macerálni. 1µF egy jól bevált érték.
Asszem eredetileg 1 vagy 1k2 trimmert írnak, tegyél be 2k vagy 2k2.
Nálam 1,7A hozta meg a várva várt eredményt 36V mellett.
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
szia! megfogadtam hogy ehez a témához nem szólok hozzá, de most úgy érzem (már megint..) hogy meg kell tennem! Hogy a fenébe lehet egy erősítőt MP3-al tesztelni???
lehet amatőr körülmények között is "jó" erősítőt építeni, de ez csak véletlen.
elég sok minden hiányzik egy erősítő teszteléséhez! Pl: bemért hangdoboz (nem hangfal,meg házimozi, meg
Idézet:
„szörrand”
, meg miegyebek...).
hanggenerátor, torzításmérő, oszcilloszkóp, műterhelés, labprtáp, mérőmikrofon, woblerszkóp stb.... ezek kellenek hogy egy normális erősítőt teszteljen az ember.
csak azért neked válaszolok mert te írtad a legjobb választ. tesztelni egy erősítöt úgy nem lehet hogy de jól szól rajta valami.. csak úgy lehet ha a minimális feltételek megvannak (pl: normális hangdobozok...és jelforrás)!
most egy darabig nem is fogok ide írni, mert ilyen kapitális hülyeség hallatán hogy a bemenőkondit le kell cserélni kisebbre a jobb magashang átvitel miatt.... hát esküszöm még ilyet nem hallottam! tanulja még valaki manapság az elektronikát, vagy csak "műveli"?

(#) fazksg válasza bgsf hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Hello!
Na ezen a hozzászóláson egy kicsit kiakadtam.
Idézet:
„tanulja még valaki manapság az elektronikát, vagy csak "műveli"?”

Elnézést kérek, hogy gimnazista vagyok, és nem volt még módom elektronikát tanulni (jövőre reményeim szerint a BME Villamosmérnöki karának padjait fogom koptatni).
Idézet:
„Hogy a fenébe lehet egy erősítőt MP3-al tesztelni???”

Pillanatnyilag nem volt más. Tudod én nem vagyok 20 éve hifista (tekintve, hogy 18 éves vagyok ), és még csak most építgetem a rendszeremet. Ez akkor baj, ugye? Hozzá se fogjak?
Idézet:
„bemért hangdoboz (nem hangfal,meg házimozi, meg „szörrand”, meg miegyebek...). hanggenerátor, torzításmérő, oszcilloszkóp, műterhelés, labprtáp, mérőmikrofon, woblerszkóp stb.... ezek kellenek hogy egy normális erősítőt teszteljen az ember.”

Jó. Akkor most hagyjam abba 10 évre az elektronika iránt való érdeklődést, és csak akkor foglalkozzam vele, ha lesz pénzem ezeket megvenni?
Idézet:
„nem hangfal,meg házimozi, meg „szörrand”, meg miegyebek...”

Lehet, hogy hülye vagyok, de mi a különbség a hangfal meg a hangdoboz között? A műanyagdobozos kínai szörránd förmedvényeket én sem preferálom, egy SANYO SX225 hangfalpárom van, ez szerintem azért nem olyan használhatatlanul rossz, meg nincs egy vagon pénzem, hogy vegyek "hájendet".
Idézet:
„tesztelni egy erősítöt úgy nem lehet hogy de jól szól rajta valami..”

Úgy tudtam, erősítőt azért építünk, hogy hallgassuk. Akkor mi mással tesztelnénk, mint hallgatással?
Idézet:
„ilyen kapitális hülyeség hallatán hogy a bemenőkondit le kell cserélni kisebbre a jobb magashang átvitel miatt.... hát esküszöm még ilyet nem hallottam!”

Úgy tudom, az ilyen erősítőknél alapelv, hogy kísérletezni kell az alkatrészekkel. Azt senki nem mondta, hogy a kondi értékének csökkentése=jobb magasátvitel! Azt mondtam, hogy itt kipróbálom a J.L. Hood által javasolt értéket (470n), mert most az Ágoston-könyv által ajánlott érték (1uF) van benne. Mellesleg tényleg nagy hülyeség lehet akkora kondit tenni oda, ez a fafej Hood is akkorát tett, és milyen gagyi lett az erősítője . Nagyon nem szeretem, mikor az idősebb "profik" mindent megtesznek azért, hogy az ifjakat elrettentsék az építéstől... Miért, ti hogy kezdtétek?
Üdv: FazksG
Következő: »»   29 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem