Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   21 / 317
(#) karpi válasza gking228 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Ne vard hogy szoljon valahogy is , egy 5010-es egy Mesa Dual Rectifier , vagy egy dogos 100W-os csoves Marshall ele bekotve azokat teljessen kivezerelve es a megfelelo hangszoroval jon meg a hangjuk.Ne kell mondjam hogy ezek az erositok a pedalok nelkul is ugyanugy szolnak!!

Tehat ha "hangot " akarsz "emulatort" kell epitsel ami ele majd ezeket a "torzitokat" hasznalhatod.

Ezek az "emulatorok" mar magukban is torzitanak eppen ugy mint a lemintazott erosito .

A mindenfele overdrive es torzito csak kis mertekben jarul hozza a globalis hangzashoz es altalaban rontanak a hangon.De neha muszaly kisebb eronel egy torzitott hangot eloallitani egy bizonyos hangkarakterisztikaval.
Manapsag tobcsatornas csoves gitarerositot hasznalnak amin megvan a negy alap hangzas csatornankent: ,Clean,Crunch ,Overdrive, Distortion .amik kulon hangszin es torzitas beallitasal egy egy kapcsolassal elovarazsolhato akarmelyik pillanatban. Akar rythm akar lead beallitasal.

A FET-ek S a foldon G- jel vagy a kapcsolotrol a feszultseg , D a plusz fele vagy a jelvezetek fele.
Kulonben ott van meg egy csomo mas Ibanez torzito ami mind egy kutyu valtozata , a FET-kapcsolos megoldas azonos.
(#) vpist válasza vpist hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Ahogy elnézem (kerstem az eredetit a neten) AC128-ra eküsznek. És nincs sok különbség a két tranyó közt. (Adatlapról)
(#) karpi válasza vpist hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Ahogy irja @lapose , Ge-os az eredeti Si-vel nem szol sehogy..Mint a masik koleganak is emlitettem kel hozza meg egy 100W-os Marshall +hangfal , egy 62-es Strato egy hosszu roszminosegu gitar-kabel , meg Hendrixmusic.
Azonkivul hogy a nagymester jatszott ilyesmivel nem sok erteke van a fuzzface-nak.

Regi radioba keressel Ge-os tranyot .
haverom gyartot legalabb egy tucatot , ketto nem mukodott egyforman! szornyu homerseklet fuggo

Kiss zaju tranyo kene , en adtam neki regi magnobol es lemezjatszobol kioperalt tranyot meg regi TV csatornavaltobol , ezekkel valahogy mukodik .
Nem szol jol csak direkt az erosito csoves 1Mohm-os bemeneten. ( egy VOX AC-30)
(#) vpist válasza karpi hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

A 100W Marshall asszem nem fog összejönni!
Esetleg 100W Fender, de azon is csak ritkán játszhatnék.(és nem is csöves) Amit már megépítettem az most valami BC-vel van megcsinálva, nem is jól szól, de hasonlít egy fuzzra. Ráadásul csak egy IC-s autórádión, meg egy 40W-os beag hangfalon szól. Esetleg pár watt csövön (alap PCL86 - 2-3w), vagy valamilyen csöves előfokra kötve hasonlítana az eredetire? Amúgy az igaz, hogy túl sok zenében nem lehet használni.

Attol fugg .
AF126 Ge pnp 75mW 32V 15V 2V 10mA 75>C 75MHz

AF128BK Ge pnp 12mW 9V 6V 5V 10mA 75>C 6MHz

A kiszerelese is mas a 128-asnak.

Nem nagyfreki! AC, nem AF. Mondjuk tényleg van különbség:
AC126 500mW 32V 12V 10V 100mA 1MHz
AC128 67mW 32V 16V 10V 1A 1MHz
pnp-pnp
Apropó, szólókiemelőnek kb. hányszoros erősítés kell?
Torzító előtt, vagy után?

Itt van tobb J-FET "emulator"

Le van kopirozva 1:1 -be tobb hires csoves erosito .
A J-FET-ek 90%-ban ugy viselkednek mint a csovek.

A kulombozo erositok atviteli karakterisztikajat a kapcspolasi megoldas adja , igy ha tobb hangzast akarsz muszaly kulon megepiteni mindegyikbol egyet aztan atkapcsolni mikor kell .
van egy "cabinet simulator" is ami egy hangfal frekvencia atvitelet kepezi le.A FET-ek termeszetes " komprimalasaval" es jellegzetes csoszeru-torzitasaval megtevesztesig leutanozhato egy erosito hangzasa.

Dr.Boogey

Ez az utobbi mas oldalon van ,Mesa Boogy Dual Rectifier klon .
Kisebb jelu gitarnal az elozo honlaprol lehet ele kotni egy eloerositot , buffert , torzitot.

Nagyobb jelu gitar-pickup esetebe eleg ha a 3,9Kohm-al parhuzamossan a harmadik FET Source-jeben , egy 1µF-os kondit kotunk egy 100Kohm-os potmeterrel sorba amivel allithatjuk a torzitast.
En BF245A-val epitettem meg , kitunoen mukodik , direkt a PC hangkartyara vagy erosito ele is.Szuper a tranzisztoros erositomel amibol egy csoves erositot varazsot , de nagyon jo a csoves erositom ele is.
Plane ha nem lehet teljes erovel jatszani .Igy meg halkan is megvan a kello hangszin/torzitas . es jatszashoz szukseges erzekenyseg-dinamika.
Kiprobaltam egy 5010-esel osszehasonlitva halkan egy Marshall cuccon , majdnem ugyanaz kis hangszin elteresek a Mesa Boogy fele.

A dinamika hihetetlen , csak a pengetesbol a "clean" -bol a teljes torzitasig birok "ugrani"
Amugy nem is tudom hany torzitom volt eddig es tulajdonkeppen hany van jelenleg is , szerintem ez a FET-es a legjobb .

Itt van egy rakas zenem , A "Top Songs " listaban a "2010-1"-tol a "Seeking"-ig mind a FET-es torzitoval vannak felveve othon direkt a hangkartyaba a "hendrixStyle Blues Live"-on kivul ami egy jammelesen van felveve egy klubban a haverokkal .A klubban egy GABRIEL erositovel +a FET-es Dr.Boogey-el "megnyomva.
A tobbi felvetelen ,a teljes listaban , van tobb fajta Korg,Boss,Marshall,Zoom,Ibanez, es sok sajat keszitesu
torzito .
Itt meg

egy 100W-os Marshall halfstack ,szinpadon, amit egy MT-10-es Ibanez Mostortion-al nyomoritok .
Jobban torzitva itt
de nem volt elegge meghajtva a Marshall , rossz volt a keveres. Muszaly volt halkabban jatszak igy is a dob nincs jelen es a basszus is alig hallatszik pedig 20 percet a dobot allitgattak aztan mikor elkezdtuk a koncertet eltunt a dob (hehe).Pedig 12000W-os szuper profi cucc volt amit halottam mas keverovel nagyon jol szolni .Hiaba ezek a DISCO -"keverok" mindent el tudnak rontani.

Hat azt a mixeres kene muvelje , legalabb +3dB kene de frekvenciafuggo a dolog lehet +6dB-is ha nem "eles" a hangszin.( hogy ne lepjen fel a frekvencia "arnyekolas" [masking])

Sajatmagad tulajdonkeppen csak az erzekenyseget es a tozitast emelheted hogy koneyebben jatszhassal , nincs honnan sokat emelni erobe mikor majdnem telljessen kivezerelted az erositot mar a szolo elott.

Te kell "dinamikaval" jatszal , vagyis halktol <--> nagyon hangossig a pengetesbol es a a gitar-potmeterbol vagy volume-pedalbol alitva.
Tobb mint 3dB dinamika eppen hogy lehetseges egy 100W-os erositovel jobb ha 200W-van a hatad mogott ha expressivitast is akarsz nagy szinpadon.
Volt olyan is hogy nem halottam magam 200W-al a szinpadon igy aztan nem volt szolo es kiseret kozott kulombseg .

Kellett volna vagy 600W a hatam mogott de honnan.Nem tudtuk hogy nincs erosito a szinpadon csak 35000W PA ,2KW szinpadi kontrollal.Igy aztan a probaterem felszerelessel es meg ket erosito kolcson alig hallatszott a szinpadon.

Az atlag ero kb Pmax/5 , tehat kb 1000 W kell ahoz hogy 200W-on szep tiszta hangzasod legyen es a csucsokba 1000W-on ne torzitson a cucc .
Ezert van 6 hangfal 6 erositovel a gitarosok mogott a nagy szinpadokon.
De ha elmesz a hangfal mellol minden tavolsag duplazaskor a felere csokken a hallatszo hangero tehat, meg igy is, ha nincs megfelelo "monitorozas" lehet olyan hely a szinpadon ahol csak sejted mit fogtal a gitaron.

Kis klubbokban Ok egy 50W-os csoves erosito ami teljesen kivezerelve felugrik 100W-ra ( az ugy +3dB) tehat van egy kis dinamikaja De!!Nagyhatasfoku hangszorokkal !!
Es fel kel emelni a fejmagassagba ha a basszus es a dob be van erositve .
Jatszotam 20W-os erositon ket 12"-os Blue Celestion "Bulldog" nagyhatasfoku hangszoroval.
Es 30W-os eredeti" VOX AC-30"-sal ugyancsak "Bulldog", ezek olyan nagy dinamikaval szolnak hogy mas 50W-os csoves erosito nem is hallatszott mellettuk.
100W-os csoves (4xEL34 )Allsound erositovel 4x12 SAL hangszoroval alig voltam hangossabb mint a VOX AC-30.

Ugy hogy nehez megmondani az aranyokat .
Mindenesetre +3dB a legkisebb erezheto erosites kulombseg erobe .( +3dB az dupla ero watt-ba) +6dB az mar szuper es 4-szeres ero kene hozza.

En nem epitettem meg a Fuzz face-t , de a haverom orverzesig gyartotta egymas utan amig egyik jol szolt...
A torzitas miatt kell a 128-as hamarabb hatarol , emlekszem hogy nagy erosites is kelett es nagyon kis zaj .Tollem kapott egy marek GE tranzisztort es GE diodat mas torzitokhoz ezekbol valogatott mig megtalalta a megfelelot.

Kössz mindent!
(#) lapose válasza vpist hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Szia!

Én úgy emlékszem az eredeti PNP GE tranyókkal volt.
(#) desz hozzászólása Jan 29, 2009 /

Sziasztok!
Először is bocs, hogy a problémám csak részben vág a topic eredeti témájához....
Az a helyzet, hogy a gitárom (egy Cort ) a számítógéppel felvéve vagy """"hangosítva"""":S a hangerő potit a max.-ra vagy annak közelébe tekerve bármilyen effekt nélkül is eléggé torzít( kár, hogy nem éppen zenei minőségben). Továbbá, hogyha elérem a potival a torzítós"sávot" , egy olyan hang hallatszik, mintha mondjuk egy érdes textilfelületen izomból végighúznám a tenyerem. A gitárt eddig még valamire való erősítővel nem próbáltam ki, ezért nem tudom, hogy ez a gond ott is jelentkezne-e. Volt nekem korábban egy akusztikus hangszedőm, ne az csinált hasonlóakat a hangerő poti esetében, de arról előre gondoltam, hogy szemét lesz, mert jó olcsó volt.
A lényeg, hogy segítsetek: A potival van gond, vagy esetleg a hangkártya nem tud mit kezdeni azzal a viszonylag erős jellel amit a gitár 2 humbuckere ad rá? :no:
Kösz szépen Desz
(#) vpist hozzászólása Jan 29, 2009 /

Tudom, ez pont nem ebbe a topikba lenne való, de arról van szó, hogy valami olyan tiszta fokozat kéne, aminek az erősítése kb egy torzítóé, de nem torzít, teljesen visszaadja a tiszt gitárhangot. Esetleg egy sima mikrofonerősítővel meg lehetne próbálni, vagy annak a pickup durva?
(#) karpi válasza vpist hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

"tiszta" gitarhang az nem jo ! nem lehet jatszani vagy csak nagyon nehezen.

Illeszteni "feszultsegbe" nagyellenalasu emenettel , legalabb 1Mohm ,Erositeni kell es komprimalni hogy az erzekenyseg megnojon es a csucsokat is atvigye az erosito rendszer , gazdagitani harmonikusokkal ( paros harmonikusokkal) egy elektroncso vagy FET es erositot megfeleloen tulvezerelni .
Ott vannak a kapcsolasok ket hozzaszollassal lejebb.
Egyik job mint a masik .A legjobb kapcsolasok amiket talaltam eddig .Nekem van egy csomo torzitom . eloerositom, proceszorom, pedalom ( gyari) .Vegul egy magamcsinalta "Dr.Boogey"-el jatszok othon direkt hangkartyaba es koncerten is .
(#) karpi válasza bodnar00 hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Hat durvabb mint a teljes torzitas nincs , csak a szures /hangszin valtoztatasaval csinaljak a "durva" hangot.
Meg "durvabra" csinalni ket antiparalell Shotky diodaval csinaljak .Az a legkonyebb aztan megent egy rossz EQ-vel kiszurni a kivant hangszint.+ egy kis "chorus" es kesz a "furesz" hangzas vagy Dzsi Dzsi ..
Ja meg hat a kez az kell , az a legfontosabb ,Anelkul a tobbi ertelmelen .
Hiaba van Stradivarius-od ha nincs hozza "kezed"!
(#) vpist válasza karpi hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Na, pont jókor írtál (0:00)
Amúgy már láttam azokat a kapcsokat, a DR. BOOGEY-hoz ma vettem alkatrészt, szerintem holnap v. holnapután megépítem. Meghalgattam a zenéidet, ott is qva jól szól, de a hendrix-számnál beleszerettem...
ez a "tiszta" azért kéne, mert nincs igazi erősítőm, csak végem, ezért kéne valami előerősítő féle, mert a """"végerősítő"""" jól szól torzítóval, de ha simán kötök rá gitárt természetesen meg se mukkan.
(#) karpi válasza desz hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

ugyanit a forumon ebbe a topic-ba

ide irtam mar es masok is.
(#) karpi válasza vpist hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

A harmadik FET Source-jeben a 3,9Kohm-al parhuzamossan a foldre lehet egy 1µF-os konf=dit kotni ( kapcsoloval vagy egy 100Kohm-os potmeterrel sorba , hogy allitsad durvan vagy finoman pluszba a torzitast.

100kOhmos potmeterekel , a "Drain" munkaellenallasokkal , kell beallitani a munkapontokat hogy ksi jelnel torzitas nelkul es " gate" hatas nelkul mukodjon .(Illetve az erzekenyseg legyen jo , ne zaba;ja le a hang elejet es szepen erostse a legkisebb /halkabban megpengetett hangot is !!)
En oszcilozskoppal allitottam be ,de lehet hallas utan is.Uj batrival 9V sorba az ellso FET-tol kezdve.
Kb kozepallasba legyenek a potmeterek/trimmerek.
Ha nem hallod a hangot akkor keszitesz egy huzalt aminek a vegere egy 1uFos kondit forasztasz , a masik veget a kimnetre kotod ( az eredeti kimenetet leforrasztod !! ) igy a jelet a kondenzatoron keresztul sorba minden FET "gate" -jerol viszed az erositobe(/hangkartya bemenet vagy mas ...) es igy sorba allitod a "bias"-t ( a FET-ek elofesziteset ) anyira hogy jol viselkedjen ugy dinamikailag mint torzitas .Kiss /halk jellel allitsad szep tisztan kell szoljon , aztan raengeded a teljes jelet igy meg torzitva de "kereken" fulladasmentessen kell szojon , itt meg finoman allitod .Kb enyi a beallitas.
Nekem van meg egy plusz eloerosito/buffer ami meg ad egy kjis kakaot ha a Strato-val hasznalom aminek kiseb a jele.
(#) alvarezlopez hozzászólása Jan 31, 2009 /

Sziasztok!
Torzító áramkörébe, amely majd 9V feszültséggel fog működni hány W -os ellenállást érdemes használni? Valamint, egyáltalán alkatrészvásárlásnál mire kell figyelni az értékeken (ohm, farad) kívül?
(#) deltapinty hozzászólása Feb 7, 2009 /

Sziasztok

Egy fuzz face torzító jele kb ilyen kell legyen ?
(100Hzes sinussal teszteltem, 1 V amplitúdóval)

Ezt építette meg, de sajnos nem működik.
Most vettem észre, hogy MPSA18 helyet MPSA14 et kaptam a boltban...Lehet ez az oka a zúgásnak?
Semmi sem hallatszik, csak zúgás...

jjfh.JPG

(#) deltapinty hozzászólása Feb 7, 2009 /

működik, valami el volt kötve
(#) buckler hozzászólása Feb 8, 2009 /

sziasztok!

Basszus gitáromhoz szeretnék pár effektet összehozni pedálba mégpedig elsö körben.. hangkitartást akkor 1 akusztik efektet és 1 vízhang effekt de utóbi szolid..
Ha tudna valaki nekem e téren segíteni emailba azt nagyón meg köszönném!
Szép napot
(#) karpi válasza deltapinty hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

MPSA18- general purpose low noise ..PNP

MPSA14-amall signal Darlington NPN

KATALOGUS mindeg megnezni milyen tipusu alkatresz van/ kell/kene ...

DATASHEETCATALOG.NET
(#) deltapinty válasza karpi hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Köszönöm a válaszod karpi, de az elkötés alatt nem a PNP NPN -t értettem, azt megnéztem pont ott, ahol Te is írtad
Valami a földeléssel nem volt jó, szerintem összeérhetett a csatlakozókon a forrasztás..
Most szépen működik, csak a potit kéne kicserélni logaritmikusra, hogy szebben lehessen állítani

(#) zoltan_30 válasza deltapinty hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Itt az altalad keszitett torzito egy tovabb fejlesztett vatozata lathato:
Bővebben: Link
Erdemes elolvasni.
Gyakorlatilag akarmilyen alacsonyzaju tranzisztorral mukodik a kapcsolas. Ugyelni kell a munkapontokra, mert a tranzisztorok erositesi tenyezoje valtozo s igy lehet, hogy nem 68 k kell az elso tranyo bazisaba hanem 100 -150 k vagy nagyobb.
Az oldalon leirja a bealitast.

Panelterv:
Bővebben: Link
(#) karpi válasza deltapinty hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

bocs , most laton hogy elirtam NPN mind a ketto de a ......14-es az Darlington nagy erositese lehet konyen oszcilalhat vagy a zaja is nagyobb lehet ..
(#) karpi válasza zoltan_30 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Torzitonal az a fontos hogy "lehetoleg" !! minnel kisebb legyen az IMD (intermodulacios torzitas).

A legjobb eredmenyeket a csoves es a JFET-es kapcsolasok adjak .
Nincs turelmem leirni hanyfelet probaltam es epitettem az nagyon hosszu...

Jelenleg van 6 gyari es ket sajat torzitom amit hasznalok ,a leghasznalhatobb az utolso JFET-es aminek a link-jet mar feltettem ide a forumra .
A normal tranzisztor nagyon sok intermodulaciot termel , nagyon nehez haszanli olyan "elmocskolt" hangal de van zeneszam amelyikbe kelhet ilyen is.
A kepen oszcilogram-fenykepek vannak osszeszerkesztve kulombozo torzitasi nivokrol , latszik hogy soha sincs "sarka" a negyszogjelnek.

Ami fontos ,megmarad a gitar sajat hangja .
Maskepp minek szuper draga gitar es hangszedot vasarolni ha csak a torzito altal keltett , minden gitarral , ugyanazt a hangot haljuk.
Plusz a dinamika szamit , a csoves es a JFET-es torzitonak nagyon jo a dimamikaja , csak magabol a pengetesbol rengeteg "nuanszot" lehet kihozni.
A ngyon torz es nagy IMD-s torzitoval nem lehet csak powerchord-ot fogni ( max 3 huron) es szolozni is "vigyazva " kell , nagyon jo tompitasi tehnikaval .

Egy megoldas a tobfele torzitas alkamazasara a "kisvasut"( pedalboard) ami tobb fajta torzitot foglalhat magaba ,igy ha muszaly valtogatjuk.

unde.jpg

(#) zoltan_30 válasza karpi hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Koszonom a reszletes valaszt.
Igazabol nem erdekel a dolog, volt egy linkem es beszurtam.
(#) judasp hozzászólása Feb 11, 2009 /

Hello!eltugya nekem valaki mondani a torzítok müködésének elvét,miket kell figyelembe venni ha egy jo torzitot szeretnénk tervezni.Elöre is kösz
(#) vpist válasza judasp hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Itt egy leírás + egy konkrét torzító:torzító
Igazából úgytudom túlvezérlés elvén működnek pl.: két fokozatból az első túlvezérli a másodikat, vagy két antiparalell diódával (dióda nyitófeszültsége 0,6V körül van) a "szinuszos" jelet négyszögesítik. A torzítás lényege mindenképpen a jelalak megváltoztatása (általában négyszögesre).

(#) Bassmester hozzászólása Feb 11, 2009 /

Sziasztok!
Szájharmónikához milyen torzítót ajánlotok?
Mikrofonjelet kéne hogy fogadjon és enyhe de jó fröcsögős, csörömpölős hangot kéne produkálnia. Boss és Behringer overdrájvokat már próbáltam, de egyik sem volt az igazi.
Következő: »»   21 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem