Fórum témák
» Több friss téma |
Ne vard hogy szoljon valahogy is , egy 5010-es egy Mesa Dual Rectifier , vagy egy dogos 100W-os csoves Marshall ele bekotve azokat teljessen kivezerelve es a megfelelo hangszoroval jon meg a hangjuk.Ne kell mondjam hogy ezek az erositok a pedalok nelkul is ugyanugy szolnak!!
Tehat ha "hangot " akarsz "emulatort" kell epitsel ami ele majd ezeket a "torzitokat" hasznalhatod. Ezek az "emulatorok" mar magukban is torzitanak eppen ugy mint a lemintazott erosito . A mindenfele overdrive es torzito csak kis mertekben jarul hozza a globalis hangzashoz es altalaban rontanak a hangon.De neha muszaly kisebb eronel egy torzitott hangot eloallitani egy bizonyos hangkarakterisztikaval. Manapsag tobcsatornas csoves gitarerositot hasznalnak amin megvan a negy alap hangzas csatornankent: ,Clean,Crunch ,Overdrive, Distortion .amik kulon hangszin es torzitas beallitasal egy egy kapcsolassal elovarazsolhato akarmelyik pillanatban. Akar rythm akar lead beallitasal. A FET-ek S a foldon G- jel vagy a kapcsolotrol a feszultseg , D a plusz fele vagy a jelvezetek fele. Kulonben ott van meg egy csomo mas Ibanez torzito ami mind egy kutyu valtozata , a FET-kapcsolos megoldas azonos.
Ahogy elnézem (kerstem az eredetit a neten) AC128-ra eküsznek. És nincs sok különbség a két tranyó közt. (Adatlapról)
Ahogy irja @lapose , Ge-os az eredeti Si-vel nem szol sehogy..Mint a masik koleganak is emlitettem kel hozza meg egy 100W-os Marshall +hangfal , egy 62-es Strato egy hosszu roszminosegu gitar-kabel , meg Hendrixmusic.
Azonkivul hogy a nagymester jatszott ilyesmivel nem sok erteke van a fuzzface-nak. Regi radioba keressel Ge-os tranyot . haverom gyartot legalabb egy tucatot , ketto nem mukodott egyforman! szornyu homerseklet fuggo Kiss zaju tranyo kene , en adtam neki regi magnobol es lemezjatszobol kioperalt tranyot meg regi TV csatornavaltobol , ezekkel valahogy mukodik . Nem szol jol csak direkt az erosito csoves 1Mohm-os bemeneten. ( egy VOX AC-30)
A 100W Marshall asszem nem fog összejönni!
![]() ![]() Esetleg 100W Fender, de azon is csak ritkán játszhatnék.(és nem is csöves) Amit már megépítettem az most valami BC-vel van megcsinálva, nem is jól szól, de hasonlít egy fuzzra. Ráadásul csak egy IC-s autórádión, meg egy 40W-os beag hangfalon szól. Esetleg pár watt csövön (alap PCL86 - 2-3w), vagy valamilyen csöves előfokra kötve hasonlítana az eredetire? Amúgy az igaz, hogy túl sok zenében nem lehet használni.
Attol fugg .
AF126 Ge pnp 75mW 32V 15V 2V 10mA 75>C 75MHz AF128BK Ge pnp 12mW 9V 6V 5V 10mA 75>C 6MHz A kiszerelese is mas a 128-asnak.
Nem nagyfreki! AC, nem AF. Mondjuk tényleg van különbség:
AC126 500mW 32V 12V 10V 100mA 1MHz AC128 67mW 32V 16V 10V 1A 1MHz pnp-pnp Apropó, szólókiemelőnek kb. hányszoros erősítés kell? Torzító előtt, vagy után?
Itt van tobb J-FET "emulator"
Le van kopirozva 1:1 -be tobb hires csoves erosito . A J-FET-ek 90%-ban ugy viselkednek mint a csovek. A kulombozo erositok atviteli karakterisztikajat a kapcspolasi megoldas adja , igy ha tobb hangzast akarsz muszaly kulon megepiteni mindegyikbol egyet aztan atkapcsolni mikor kell . van egy "cabinet simulator" is ami egy hangfal frekvencia atvitelet kepezi le.A FET-ek termeszetes " komprimalasaval" es jellegzetes csoszeru-torzitasaval megtevesztesig leutanozhato egy erosito hangzasa. Dr.Boogey Ez az utobbi mas oldalon van ,Mesa Boogy Dual Rectifier klon . Kisebb jelu gitarnal az elozo honlaprol lehet ele kotni egy eloerositot , buffert , torzitot. Nagyobb jelu gitar-pickup esetebe eleg ha a 3,9Kohm-al parhuzamossan a harmadik FET Source-jeben , egy 1µF-os kondit kotunk egy 100Kohm-os potmeterrel sorba amivel allithatjuk a torzitast. En BF245A-val epitettem meg , kitunoen mukodik , direkt a PC hangkartyara vagy erosito ele is.Szuper a tranzisztoros erositomel amibol egy csoves erositot varazsot , de nagyon jo a csoves erositom ele is. Plane ha nem lehet teljes erovel jatszani .Igy meg halkan is megvan a kello hangszin/torzitas . es jatszashoz szukseges erzekenyseg-dinamika. Kiprobaltam egy 5010-esel osszehasonlitva halkan egy Marshall cuccon , majdnem ugyanaz kis hangszin elteresek a Mesa Boogy fele. A dinamika hihetetlen , csak a pengetesbol a "clean" -bol a teljes torzitasig birok "ugrani" Amugy nem is tudom hany torzitom volt eddig es tulajdonkeppen hany van jelenleg is , szerintem ez a FET-es a legjobb . Itt van egy rakas zenem , A "Top Songs " listaban a "2010-1"-tol a "Seeking"-ig mind a FET-es torzitoval vannak felveve othon direkt a hangkartyaba a "hendrixStyle Blues Live"-on kivul ami egy jammelesen van felveve egy klubban a haverokkal .A klubban egy GABRIEL erositovel +a FET-es Dr.Boogey-el "megnyomva. A tobbi felvetelen ,a teljes listaban , van tobb fajta Korg,Boss,Marshall,Zoom,Ibanez, es sok sajat keszitesu torzito . Itt meg egy 100W-os Marshall halfstack ,szinpadon, amit egy MT-10-es Ibanez Mostortion-al nyomoritok . Jobban torzitva itt de nem volt elegge meghajtva a Marshall , rossz volt a keveres. Muszaly volt halkabban jatszak igy is a dob nincs jelen es a basszus is alig hallatszik pedig 20 percet a dobot allitgattak aztan mikor elkezdtuk a koncertet eltunt a dob (hehe).Pedig 12000W-os szuper profi cucc volt amit halottam mas keverovel nagyon jol szolni .Hiaba ezek a DISCO -"keverok" mindent el tudnak rontani.
Hat azt a mixeres kene muvelje , legalabb +3dB kene de frekvenciafuggo a dolog lehet +6dB-is ha nem "eles" a hangszin.( hogy ne lepjen fel a frekvencia "arnyekolas" [masking])
Sajatmagad tulajdonkeppen csak az erzekenyseget es a tozitast emelheted hogy koneyebben jatszhassal , nincs honnan sokat emelni erobe mikor majdnem telljessen kivezerelted az erositot mar a szolo elott. Te kell "dinamikaval" jatszal , vagyis halktol <--> nagyon hangossig a pengetesbol es a a gitar-potmeterbol vagy volume-pedalbol alitva. Tobb mint 3dB dinamika eppen hogy lehetseges egy 100W-os erositovel jobb ha 200W-van a hatad mogott ha expressivitast is akarsz nagy szinpadon. Volt olyan is hogy nem halottam magam 200W-al a szinpadon igy aztan nem volt szolo es kiseret kozott kulombseg . Kellett volna vagy 600W a hatam mogott de honnan.Nem tudtuk hogy nincs erosito a szinpadon csak 35000W PA ,2KW szinpadi kontrollal.Igy aztan a probaterem felszerelessel es meg ket erosito kolcson alig hallatszott a szinpadon. Az atlag ero kb Pmax/5 , tehat kb 1000 W kell ahoz hogy 200W-on szep tiszta hangzasod legyen es a csucsokba 1000W-on ne torzitson a cucc . Ezert van 6 hangfal 6 erositovel a gitarosok mogott a nagy szinpadokon. De ha elmesz a hangfal mellol minden tavolsag duplazaskor a felere csokken a hallatszo hangero tehat, meg igy is, ha nincs megfelelo "monitorozas" lehet olyan hely a szinpadon ahol csak sejted mit fogtal a gitaron. Kis klubbokban Ok egy 50W-os csoves erosito ami teljesen kivezerelve felugrik 100W-ra ( az ugy +3dB) tehat van egy kis dinamikaja De!!Nagyhatasfoku hangszorokkal !! Es fel kel emelni a fejmagassagba ha a basszus es a dob be van erositve . Jatszotam 20W-os erositon ket 12"-os Blue Celestion "Bulldog" nagyhatasfoku hangszoroval. Es 30W-os eredeti" VOX AC-30"-sal ugyancsak "Bulldog", ezek olyan nagy dinamikaval szolnak hogy mas 50W-os csoves erosito nem is hallatszott mellettuk. 100W-os csoves (4xEL34 )Allsound erositovel 4x12 SAL hangszoroval alig voltam hangossabb mint a VOX AC-30. Ugy hogy nehez megmondani az aranyokat . Mindenesetre +3dB a legkisebb erezheto erosites kulombseg erobe .( +3dB az dupla ero watt-ba) +6dB az mar szuper es 4-szeres ero kene hozza. En nem epitettem meg a Fuzz face-t , de a haverom orverzesig gyartotta egymas utan amig egyik jol szolt... A torzitas miatt kell a 128-as hamarabb hatarol , emlekszem hogy nagy erosites is kelett es nagyon kis zaj .Tollem kapott egy marek GE tranzisztort es GE diodat mas torzitokhoz ezekbol valogatott mig megtalalta a megfelelot.
Szia!
Én úgy emlékszem az eredeti PNP GE tranyókkal volt.
Sziasztok!
Először is bocs, hogy a problémám csak részben vág a topic eredeti témájához.... Az a helyzet, hogy a gitárom (egy Cort ) a számítógéppel felvéve vagy """"hangosítva"""":S a hangerő potit a max.-ra vagy annak közelébe tekerve bármilyen effekt nélkül is eléggé torzít( kár, hogy nem éppen zenei minőségben). Továbbá, hogyha elérem a potival a torzítós"sávot" , egy olyan hang hallatszik, mintha mondjuk egy érdes textilfelületen izomból végighúznám a tenyerem. A gitárt eddig még valamire való erősítővel nem próbáltam ki, ezért nem tudom, hogy ez a gond ott is jelentkezne-e. Volt nekem korábban egy akusztikus hangszedőm, ne az csinált hasonlóakat a hangerő poti esetében, de arról előre gondoltam, hogy szemét lesz, mert jó olcsó volt. A lényeg, hogy segítsetek: A potival van gond, vagy esetleg a hangkártya nem tud mit kezdeni azzal a viszonylag erős jellel amit a gitár 2 humbuckere ad rá? :no: Kösz szépen Desz
Tudom, ez pont nem ebbe a topikba lenne való, de arról van szó, hogy valami olyan tiszta fokozat kéne, aminek az erősítése kb egy torzítóé, de nem torzít, teljesen visszaadja a tiszt gitárhangot. Esetleg egy sima mikrofonerősítővel meg lehetne próbálni, vagy annak a pickup durva?
"tiszta" gitarhang az nem jo ! nem lehet jatszani vagy csak nagyon nehezen.
Illeszteni "feszultsegbe" nagyellenalasu emenettel , legalabb 1Mohm ,Erositeni kell es komprimalni hogy az erzekenyseg megnojon es a csucsokat is atvigye az erosito rendszer , gazdagitani harmonikusokkal ( paros harmonikusokkal) egy elektroncso vagy FET es erositot megfeleloen tulvezerelni . Ott vannak a kapcsolasok ket hozzaszollassal lejebb. Egyik job mint a masik .A legjobb kapcsolasok amiket talaltam eddig .Nekem van egy csomo torzitom . eloerositom, proceszorom, pedalom ( gyari) .Vegul egy magamcsinalta "Dr.Boogey"-el jatszok othon direkt hangkartyaba es koncerten is .
Hat durvabb mint a teljes torzitas nincs , csak a szures /hangszin valtoztatasaval csinaljak a "durva" hangot.
Meg "durvabra" csinalni ket antiparalell Shotky diodaval csinaljak .Az a legkonyebb aztan megent egy rossz EQ-vel kiszurni a kivant hangszint.+ egy kis "chorus" es kesz a "furesz" hangzas vagy Dzsi Dzsi .. Ja meg hat a kez az kell , az a legfontosabb ,Anelkul a tobbi ertelmelen . Hiaba van Stradivarius-od ha nincs hozza "kezed"!
Na, pont jókor írtál (0:00)
![]() Amúgy már láttam azokat a kapcsokat, a DR. BOOGEY-hoz ma vettem alkatrészt, szerintem holnap v. holnapután megépítem. Meghalgattam a zenéidet, ott is qva jól szól, de a hendrix-számnál beleszerettem... ![]()
A harmadik FET Source-jeben a 3,9Kohm-al parhuzamossan a foldre lehet egy 1µF-os konf=dit kotni ( kapcsoloval vagy egy 100Kohm-os potmeterrel sorba , hogy allitsad durvan vagy finoman pluszba a torzitast.
100kOhmos potmeterekel , a "Drain" munkaellenallasokkal , kell beallitani a munkapontokat hogy ksi jelnel torzitas nelkul es " gate" hatas nelkul mukodjon .(Illetve az erzekenyseg legyen jo , ne zaba;ja le a hang elejet es szepen erostse a legkisebb /halkabban megpengetett hangot is !!) En oszcilozskoppal allitottam be ,de lehet hallas utan is.Uj batrival 9V sorba az ellso FET-tol kezdve. Kb kozepallasba legyenek a potmeterek/trimmerek. Ha nem hallod a hangot akkor keszitesz egy huzalt aminek a vegere egy 1uFos kondit forasztasz , a masik veget a kimnetre kotod ( az eredeti kimenetet leforrasztod !! ) igy a jelet a kondenzatoron keresztul sorba minden FET "gate" -jerol viszed az erositobe(/hangkartya bemenet vagy mas ...) es igy sorba allitod a "bias"-t ( a FET-ek elofesziteset ) anyira hogy jol viselkedjen ugy dinamikailag mint torzitas .Kiss /halk jellel allitsad szep tisztan kell szoljon , aztan raengeded a teljes jelet igy meg torzitva de "kereken" fulladasmentessen kell szojon , itt meg finoman allitod .Kb enyi a beallitas. Nekem van meg egy plusz eloerosito/buffer ami meg ad egy kjis kakaot ha a Strato-val hasznalom aminek kiseb a jele.
Sziasztok!
Torzító áramkörébe, amely majd 9V feszültséggel fog működni hány W -os ellenállást érdemes használni? Valamint, egyáltalán alkatrészvásárlásnál mire kell figyelni az értékeken (ohm, farad) kívül?
működik, valami el volt kötve
![]()
sziasztok!
Basszus gitáromhoz szeretnék pár effektet összehozni pedálba mégpedig elsö körben.. hangkitartást akkor 1 akusztik efektet és 1 vízhang effekt de utóbi szolid.. Ha tudna valaki nekem e téren segíteni emailba azt nagyón meg köszönném! Szép napot ![]()
MPSA18- general purpose low noise ..PNP
MPSA14-amall signal Darlington NPN KATALOGUS mindeg megnezni milyen tipusu alkatresz van/ kell/kene ... DATASHEETCATALOG.NET
Köszönöm a válaszod karpi, de az elkötés alatt nem a PNP NPN -t értettem, azt megnéztem pont ott, ahol Te is írtad
![]() Valami a földeléssel nem volt jó, szerintem összeérhetett a csatlakozókon a forrasztás.. Most szépen működik, csak a potit kéne kicserélni logaritmikusra, hogy szebben lehessen állítani
Itt az altalad keszitett torzito egy tovabb fejlesztett vatozata lathato:
Bővebben: Link Erdemes elolvasni. Gyakorlatilag akarmilyen alacsonyzaju tranzisztorral mukodik a kapcsolas. Ugyelni kell a munkapontokra, mert a tranzisztorok erositesi tenyezoje valtozo s igy lehet, hogy nem 68 k kell az elso tranyo bazisaba hanem 100 -150 k vagy nagyobb. Az oldalon leirja a bealitast. Panelterv: Bővebben: Link
bocs , most laton hogy elirtam NPN mind a ketto de a ......14-es az Darlington nagy erositese lehet konyen oszcilalhat vagy a zaja is nagyobb lehet ..
Torzitonal az a fontos hogy "lehetoleg" !! minnel kisebb legyen az IMD (intermodulacios torzitas).
A legjobb eredmenyeket a csoves es a JFET-es kapcsolasok adjak . Nincs turelmem leirni hanyfelet probaltam es epitettem az nagyon hosszu... Jelenleg van 6 gyari es ket sajat torzitom amit hasznalok ,a leghasznalhatobb az utolso JFET-es aminek a link-jet mar feltettem ide a forumra . A normal tranzisztor nagyon sok intermodulaciot termel , nagyon nehez haszanli olyan "elmocskolt" hangal de van zeneszam amelyikbe kelhet ilyen is. A kepen oszcilogram-fenykepek vannak osszeszerkesztve kulombozo torzitasi nivokrol , latszik hogy soha sincs "sarka" a negyszogjelnek. Ami fontos ,megmarad a gitar sajat hangja . Maskepp minek szuper draga gitar es hangszedot vasarolni ha csak a torzito altal keltett , minden gitarral , ugyanazt a hangot haljuk. Plusz a dinamika szamit , a csoves es a JFET-es torzitonak nagyon jo a dimamikaja , csak magabol a pengetesbol rengeteg "nuanszot" lehet kihozni. A ngyon torz es nagy IMD-s torzitoval nem lehet csak powerchord-ot fogni ( max 3 huron) es szolozni is "vigyazva " kell , nagyon jo tompitasi tehnikaval . Egy megoldas a tobfele torzitas alkamazasara a "kisvasut"( pedalboard) ami tobb fajta torzitot foglalhat magaba ,igy ha muszaly valtogatjuk.
Koszonom a reszletes valaszt.
Igazabol nem erdekel a dolog, volt egy linkem es beszurtam.
Hello!eltugya nekem valaki mondani a torzítok müködésének elvét,miket kell figyelembe venni ha egy jo torzitot szeretnénk tervezni.Elöre is kösz
Itt egy leírás + egy konkrét torzító:torzító
Igazából úgytudom túlvezérlés elvén működnek pl.: két fokozatból az első túlvezérli a másodikat, vagy két antiparalell diódával (dióda nyitófeszültsége 0,6V körül van) a "szinuszos" jelet négyszögesítik. A torzítás lényege mindenképpen a jelalak megváltoztatása (általában négyszögesre).
Sziasztok!
Szájharmónikához milyen torzítót ajánlotok? Mikrofonjelet kéne hogy fogadjon és enyhe de jó fröcsögős, csörömpölős hangot kéne produkálnia. Boss és Behringer overdrájvokat már próbáltam, de egyik sem volt az igazi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |