Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Középhullámú adó

Témaindító: Bolfi81, idő: Jan 17, 2009
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Bolfi81 hozzászólása Jan 17, 2009 /

Heló mindenki.

Manapság kihalófélben van a középhullámú műsorszórás sajnos. Megszűnt a Petőfi és a Kalypso rádió műsorszórása is. Én nagyon szeretek régi elektroncsöves rádiókkal foglalkozni, van is egy jó pár darabból álló gyűjteményem. Szeretnék építeni hozzájuk egy kis adót, amivel tudnám hallgatni őket.

Ehhez kérném a segítségeteket. Egy olyan kis teljesítményű KH-ú adó kapcsolási rajza kéne, ami belefér a 1931-70 gyártott rádiók vételi sávjába. Van valakinek ilyen?
(#) ferci válasza Bolfi81 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Jobb lesz, ha lemondasz ilyen akcióról.. adóengedélyed nem is lehetne ide, stb... jó vicc....
esetleg elkapnak és annyi..
(#) Bolfi81 válasza ferci hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Egész minimális teljesítményre gondoltam....Csak h szoldogáljanak nekem a pincébe...
(#) Bolfi81 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

ma egész nap kossuth-ot hallgattam.... Hogy is mondjam....nem volt túl izgalmas....bár a pontos idő majdnem felcsigázott...
(#) Skori hozzászólása Jan 17, 2009 /

Csak egy tipp, nem próbáltam ugyan, de valószinüleg működne kis távolságra:
Szerezz be (bontott is jó) egy pl. 1MHz-es 4 lábú kvarcoszcillátor modult. (régi pc-s hálózati kártyákon, vga kártyákon fordulhat elő, de venni is lehet viszonylag olcsón). Ennek 5V-os tápfesz kell, a kimenetére tehetsz egy kis antennát. A jelet úgy tudod a legegyszerübben bevinni, ha egy pici trafót (pl régi zsebrádió kimenőtrafót) meghajtasz a műsorforrás (pl. walkman) fejhallgató kimenetéről, a trafó szekunderét pedig sorbakötöd az oszcillátor 5V-os tápjával. Magyarán a trafó szekunderén keresztül vezeted az oszcillátornak a tápot.
(#) 20sz Jófiú válasza Bolfi81 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

(#) gg630504 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Á, nem rádióadó, hanem árnyékolatlan külső modulációs szignálgenerátor
Ezermester 1969-02-014 Lemezjátszó távadapter
(( Természetesen szilícium tranzisztorral, pl. BC212 is működik. ))
(#) Skori válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Grrr, ellopták az ötletemet
(#) Bolfi81 válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Nem egy bonyolult darab... Már csak poénból is megépítem.
(#) Bolfi81 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

meg a többit is.aztán győz a jobbik
(#) NeoCorteX hozzászólása Jan 19, 2009 /

Idézet:
„Á, nem rádióadó, hanem árnyékolatlan külső modulációs szignálgenerátor”

Hmmm deszeretem az ilyen pontosításokat. Mint nem kövér: széltében magas.
Egyébként.
Akkor mi a helyzet azokkal a kütyükkel, mint plö. szivargyújtós MP3 lejátszó vagy egyes navi-k amik közvetlen FM-ben műsorsugároznak. Kereskedelmi forgalomban megvásárolhatók, szabadon állítható frekvenciával (legalábbis a navi ami a kezemben volt az igen)? Most akkor egy pincébe hadd lehessen már ilyen icipici teljesítményű adót fabrikálni oda ahol ember nem sugároz semmi érdekeset. Vagy?
(#) Skori válasza NeoCorteX hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Ilyen kis teljesítményű adót szabad építeni. Az a lényeg, hogy nem szabad mások vételét zavarnia. Korábban valamelyik támában mintha idézte is volna valaki, mekkora a megengedett max. teljesítmény (úgy emléxem nagyon kicsi érték). Gyakorlatilag valóban csak néhány méteres távolságra elég.
(#) Bolfi81 válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Heló

Mukotty!!! Bc 212 vel, plusz 9 Vtápfesszel plusz a kollektor körbe forrasztott 2 m drottal király

Köszönöm szépen
(#) Müszi válasza Bolfi81 hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

és a kis "adó" mennyire stabil?
Nem mászik el a frekvenciája?
Hatótáv?
Kép?

Várjuk a tapsztalatokat :yes:
(#) Bolfi81 válasza Müszi hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

stabilnak stabil.A kb 10 m-re lévö elprom m10 simán fogja.képem még nincs, de a hétvégén probállok csinálni.A frekvenciája feszültség függö erössen, tápról nem nagyon érdemes probálkozni.marad az elem.

Kéne egy csöves is....Az sokkal izgibb

Tessék: Bővebben: Link

üdv

Király. Kicsit közismertebb csövekkel is van, vagy már tullövök a célon? .Televagyok régi rádo és tv csövekkel.

Ezek amcsi csövek, sajnos nemtudom mivel helyettesíthetők....
Még egy dolog: milyen hosszú ferritmagot használtál?
Nekem egy 4centis van.

üdv

5 centist. de 3 centire böven ráfér szerintem, és nem nagyon befolyásolja, max máshol találod meg.

Üdv

Neked hol jön be?
Kb freki szerint?

üdv

olyan 1000 körül
(#) Bolfi81 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

kb 1123 a grundig rádiom ledes kijelzése szerint
(#) besi99 hozzászólása Jan 30, 2009 /

Azért kiváncsi lennék hogy egy sima téglaházon belül dorbézoló 1-2mW-os adócskát középhullámon AM-en mikorra fognák meg ? Szerintem nincs is ilyen bemérő-vevő, talán a világon se. De cifrázzuk : lehetne FM, pici lökettel
(#) gg630504 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

A zavarmérés alapvetően független a modulációs módtól.
Középhullámú FM vevő rendkívül ritka. Építeni kell, vagy konvertálni olyan frekvenciára, amelyre már van kész vevő.
(#) oldman válasza Bolfi81 hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Próbálkozhatsz az európai csövek közül az XCH nn sorozatú csövekkel. X=E,A, P..stb nn=21,4x, 8x stb (PL ECH 21) vagy az XH nn ez nagyon ritka. A rajzon a C rész (6J5) hálózati egyenirányítóként van bekötve, ezt európai csöveknél inkább egy XZ nn (pl EZ 80) tipussal lehet kiváltani vagy szentségtörő módon 1N4007 diódával. Az XCH sorozatú csöveknél a C (trióda rész ebben a kapcsolásban nem használandó Az össze felesleges elektródát A, G1 a katóddal összekötni.
Gyakorlatilag minden elterjedt csővel lehet készíteni KH oszcillátort a paraméterek figyelembevételével és ennek megfelelő munkapont kiválasztásával, a modulálása már más kérdés.
Természetesen bármilyen sugárzás engedélyköteles, más kérdés hogy kis teljesítménynél mennyire tűnik fel.
Ha valakinek atyúkszemére lépsz vele biztos a büntetés.

A képek.

Az elem a méret kedvéért, a terta meg a hangulat
(#) Bolfi81 válasza oldman hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Ok....
De ennyire nem vagyok benne a csövekbe, h tervezni is meg átépíteni is merjek. Max müködő kapcsolást megépíteni...

Csak a rádioim restaurálása során tapasztaltakkal rendelkezem. (meleg meg ráz)
(#) oldman válasza Bolfi81 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Ha van csöved, keress hozzá kapcsolást. például ha van ECH 81 Ezt találod a legtöbb rádióvevő bemenő fokozatában a Trióda része az oszcillátor nos a kapcsolás meg is van! A rezgőkört kell kicsit átméretezni mert KF frekvenciával (450~470 kHz) magasabban van mint a vételi sáv. Ha működik mint oszcillátor a modulációt kell megoldani és kész!
Nyugodtan lehet kísérletezni sokkal több nyúzást kibírnak mint a félvezetők Csak ráz meg meleg.
(#) gg630504 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Erre leltem.

AM_csoves.gif

Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem