Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pepperl + Fuchs NJ 1.5-8GM-N induktív érzékelő
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Koli hozzászólása Feb 5, 2009 /

Sziasztok,

Van egy a Pepperl + Fuchs NJ 1.5-8GM-N típusú induktív szenzorom 2 (kék és fekete) vezetékkel.

Namármost, ezt az érzékelőt szeretném valahogy működésre bírni. Kellene valami csatolás (áramkör), ami kimenetként digitális jelszintet adna ami egy DAQ modul (USB-4711A) impulzusszámláló bementére kerülne.

Tehát az érzékelő előtt elhaladó fémtárgy által generált impulzusokat szeretném a PC-vel számolni.

Tudna valaki segíteni a szükséges áramkör ismertetésével? Esetleg létezik kész áramkör, ami megfelel a céljaimnak?

Az érzékelő adatlapja: Link

A válaszokat előre is köszönöm,

Koli
(#) And válasza Koli hozzászólására (») Feb 5, 2009 / 4

Szia! Ez egy Namur-szabványú közelítésérzékelő, a szokásos meghajtása áramkörileg így néz ki: Link. Vagyis 8V-os, 1kΩ belső ellenállású tápja van, az áthaladó áram és ezzel az ellenálláson eső feszültség hordozza az információt (van / nincs céltárgy). Természetesen létezik készen hozzá leválasztó-tápegység, magyar gyártmányban pl. a Datcon DT13xx-sorozat (Link). Az általad megadott típus Ex-es (robbanásbiztos, konkrétan 'ia' gyújtószikramentes) gyártmány, Ex-es térbe helyezve szükséges az előzőhöz hasonlóan tanúsított leválasztó használata. Ha nagy sebességű alkalmazáshoz, pl. fordulatszám mérésére kellene, akkor tranzisztoros kimenetű leválasztó kell hozzá.
(#) Koli válasza And hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Köszi a választ,

Valóban fordulatszám mérésére kellene.

Nem lesz Ex környezetbe helyezve, csak tesztelni szeretném.

Tudnál esetleg valami konkrét áramkört ajánlani? (Amit esetleg én is meg tudok építeni.)

Köszi
(#) And válasza Koli hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Az első linken vázolt rajz alapján a legegyszerűbb: 8.2V-os táp a szenzor pozitív kivezetésére, a negatív vezetéket pedig egy 1kΩ-os ellenálláson keresztül 0V-ra kötöd. Az ellenálláson eső feszültséget egy hiszterézises komparátorra vezeted úgy, hogy a kapcsolási szintje 2V körül legyen (mivel adatlap szerint a két állapothoz tartozó áram <1 mA ill. >3 mA), a hiszterézise meg max. párszáz mV. A szükséges kimenőjelnek megfelelően választod meg a komparátor (op-amp) tápfeszültségét, típusát, és kész is.
(#) Koli hozzászólása Ápr 8, 2009 /

Beszereztem egy DT1381 gyújtószikramentes leválasztót a címben említett NAMUR érzékelőhöz. Bekötés és bekapcsolás után szépen működik, amely az állapotjelző LED-en jól is látszik. Most már csak annyi a problémám, hogy szeretnék a digitális jelszintnek megflelő feszültségeket kapni. Gondolom ehhez kell valami illesztő áramkör, ami a bemenetére adott 5V-ot kapcsolgatja a szenzoz állapotától függően.

A leválasztónak passzív kapcsolótranzisztoros a kimenete, sajnos ez nekem nem sokat mond.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Koli
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem