Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   33 / 583
(#) Imi65 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Érdekes egy jelölés, az egyszer biztos. A rajzon a két kondi között áthaladó anódvezetékre én raknék egy "pöttyöt". Az 1M előfeszítés (a kondenzátorelven működő hangszórót, mikrofont polarizálni kell), És a 2,2nF-dal az anódon lévő jelet csatoljuk a hangszóróra. Én a javított rádiókon sosem találtam túl hallhatónak eme produktumok hangját. Ha nem törekedsz az eredetiségre, többet ér (hangzásban) egy dinamikus magas sugárzó.
(#) llaci56 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Bolfy! Felmerült bennem, hogy hátha nem is fémgőzölt fólia amit találtam, és gyorsan rátettem az Ohm mérőt. Aztán kivettem az Ohm mérő alól a fóliát, és megmértem az ellenállását. Mondom, ha végtelen, akkor csak valami festett műanyag. DE NEM! Viszont nagyobb, mint az alufólia ellenállása. 4 x 20 cm -es darab ellenállása (20 cm távolságban mérve!) 30 Ohm. Kevesebbre számítottam. MIndenesetre elküldöm, legfeljebb eldobod, ha nem jó.
(#) Danaman hozzászólása Feb 7, 2009 /

Na ma délután megint méregettem a terta 422-esem és találtam 2 gyanús ellenállást az egyiken 33k-mat olvasok de lehet hogy 3.3k de még nem nyomoztam visza a nyákrajz alapján de 18k-t mértem rajta tehát biztos nem jó, egy másikon 220k van helyette 180k-t mértem ezt majd hétfőn cserélem. szerintetek lehet ezektől a gerjedés?
(#) llaci56 válasza Danaman hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Nincs valami párhuzamosan vele? Egy ellenállás rövidülni nem tud, csak nyúlni!
(#) Danaman válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

De volt vele egy kondi aminek nem látom a méretét, de ezt kikötve is csak egy pár 10ohm-ot növekedett így már benne van a 20%-os hibahatárban de azért hétfőn veszek egyet és belepróbálom. Csak hát ki kell szedni hozzá a kimenőt is mert nem férek hozzá úgyhogy ez nem egy fél órás meló
(#) Bolfi81 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Üdv. Uraim

Próbáltam dinamikus hangszórót használni, de a egy idö után elment a hangja a rádiónak, halk és torz lett.
Amíg ment a magas ezt nem tette.A tapasztalatom nekem is az, hogy ezek nagyon kis hatásfokkal működnek, de ennek gyönyörű hangja volt. A HS 500 asaim magasa elbújhat mellette. Bár csak az egész magas tartományt hozta,de azt kiemelkedően.

A jelölés...Én és a számítógép külön világ...27 évesen jobban szeretek egy 50, 60 -ban készült cuccot mint egy pcnek. Csak szalagos magnót, és bakelitet hallgatok, ill., a kocsiba van CD...(ugrana a lemez ).
(#) Bolfi81 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Llaci!

Előre is köszönöm, alig várom, hogy megjöjjön. Ha véletlenül nem lenne jó, marad a szükségmegoldás: Van egy felújításra váró, nagyon lepukkadt kocka pacsirtám, abból kiveszem, bár az kb 5 ször nagyobb, de kivágok belőle.

Előre is köszönöm.

UI.: Ha elég nagy a fólia, akkor egy ki műszerrel úgy is meg tudod mérni, ha a ohm mérő rajta van
(#) CIROKL válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Pacsirtába való kondi hangszóróm van ha kell elküldöm ingyen bérmentve!
(#) djhans hozzászólása Feb 8, 2009 /

A hétvégén a börzén vettem egy Siemens Spezialsuper asztali csöves rádiót. Nem működött ezért szétszedtem. A hálózati trafónak le van égve a primerje. Kicseréltem a trafót egy Videoton R4901-es trafójára. Működik rendesen a rádió. Csak sokallom a 251V anódfeszt. Itt egy kép a műveletről. Látszik a jobb oldalon a kiszedett régi trafó.

Kép031.jpg

(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Nem tudtam sehonnan letölteni a rádió rajzát. Egy helyen meg fizetős. Aki tud segíteni annak megköszönném. Annyira nem fontos mert működik csak jó ha megvan hozzá.
(#) llaci56 válasza djhans hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Írj valami típusszámot légyszíves, mert 60 féle Siemens rádió rajzom van, de abból 47 db valamilyen Super. Még a Super is super! (Vagyis van olyan nevű, hogy Super Super.)
(#) djhans válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Ok. de már csak holnap tudom megnézni, lent van a pincében. Most már elmegyek aludni.
(#) Bolfi81 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Köszönöm.

Elküldöm a címem.

Akkor nem kell szétszednem a az enyémet, és fel lehet újítani.
(#) Gafly válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

> de a egy idö után elment a hangja a rádiónak, halk és torz lett.

Ez nem a hangszoro miatt van.
Tipikusan vagy gazos a vegcso vagy atvezet a csatolo kondi...
(#) llaci56 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Küldd gyorsan nekem is, mert indulnék a postára, és nincs meg a leveled az üzeneteim között. Pedig esküszöm, hogy nem töröltem... (Vagy kavinton 2x...)
(#) Bolfi81 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Üdv!

De akkor miért ment szépen, amíg szolt a magas?
(#) Imi65 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Gondolom, a dinamikus magasat a kimenőre - párhuzamosan a hangszóróval, egy pár µF -os kondenzátorral sorba - kötötted rá.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Tudom, Zoli, találkoztam ezekkel. De írta korábban, hogy kipróbálta dinamikus (8 Ohm ~ ) hangszóróval is. Arra gondoltam, hátha - megszokásból - a kondenzátor hangszóró helyére kötötte be.
(#) Bolfi81 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Dehogy is

Isten ments.... 8 ohm....190V.....

hüha! :shocking:
(#) Bolfi81 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

még ha lecsatolom is.....kondival.....csak kicsit üssön átt
(#) llaci56 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Elküldtem a fóliát. Így egyszerűbb volt, mint elmagyarázni, hogy mi is ez. Ha meglátod, biztosan rájössz, hogy lépten-nyomon találkozol vele. (Én is így jártam, mikor eszembejutott, hogy ilyet keresel.) Ha pedig még használni is tudod, az maga lesz a győzelem!
(#) djhans válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

A rádió típusa: Siemens Spezialsuper Typ B93

Itt van róla kép.
(#) llaci56 válasza djhans hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Nem találok ilyen típust, de itt a tartalom jegyzék arről, hogy milyenek vannak.
(#) llaci56 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Mi a helyzet a fóliával???
(#) Bolfi81 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Szia!

Ma délután jött meg, sajnos csak hétfön tudok vele foglalkozni mert a rádió bent van a munkahelyemen.De alig várom már
(#) llaci56 válasza Bolfi81 hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Atyavilág...! Nem tudtam, hogy ilyen messze laksz! Hétfőn adtam fel.
(#) Bolfi81 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Ez még istenes

A kocsim csekkje 30 napot késett. Most el akarják venni a féltve őrizgetett ótom ha hétfőn nem rakok le egy 20 ast...
kiborít a posta
(#) kaszarobert hozzászólása Feb 15, 2009 /

Sziasztok!

Megígértem, hogy teszek fel képeket a Szinfónia rádiómról, melyet végre sikerült brummentesre megjavítanom, melynek oka egy rosszindulatú hidegforrasztás volt, ami a fémházhoz kapcsolja és testeli az alkatrészeket. Szerencsére, ez forrasztópákával könnyen orvosolható probléma. Még a nyáron szereztem egy barátomtól, akinek véletlenül beszéltem a csöves dolgokról, s mondta, hogy neki van egy ilyen a garázsában, de eléggé rendetlenül működik, s ezért kézrátétellel szokta több-kevesebb sikerrel gyógyítani, bár az utolsó kezelés óta eléggé csöndben van. Ekkor láttam, hogy sürgős beavatkozásra van szükség...
A javításról annyit, hogy volt egy-két törött bakelitlap a kimenőtrafón, meg talán egy-két leszakadt vezeték, illetve vissza kellett tenni a helyére a leszakadt alkatrészeket. Bár én a csöves erősítőkhöz csak minimális szinten értek, ennek ellenére kikapcsolt állapotban, gumikesztyűben, védőszemüvegben, két sör után bátran belemerek nyúlni, így helyre tettem, visszaforrasztottam, leszigeteltem, amit kellett és láss csodát, elsőre elindult. Sajnos eléggé csalódtam benne, mert rettenetesen rossz hangja volt, és erősen búgott is. Azért ez így mégse jó mondtam és szemügyre vettem a számomra a hanglánc egyik legfontosabb elemét a hangszórót. Gyönyörű munka, szétszedhető mágnes, középen hegyes kónusz (ha így hívják). Ennek ellenére, éreztem, hogy itt lesz a hiba, hát mivel hírtelen nem akadt más rákötöttem a hifiről levett egyik Jamo hangfalamra. És ettől a pillanattól kezdve két hétig egy légy sem jöhetett be a szobába, órákat hallgattam, s nem akartam elrontani. Aztán pár hét múlva ideiglenesen kapott egy 80-as évekbeli tojás alakú tv-hangszórót, összeraktam és jelenleg leginkább a Jazzrádiót, vagy valami hasonló műfajt hallgatok vele.
Szerencsére tegnap végre a búgása is megszűnt. Működéséről annyit, hogy habár a rádiója jó, azt nem nagyon használom, mert a vétel magyar nyelven többnyire a Mr1(Kossuth Rádió) vételére korlátozódik, és ezért inkább a számítógéppel kötöttem össze. A hátlapján levő banándugós kivezetéssel. Egy végfok-cső felelős, a hangteljesítményért (EBL21)-es, gondolom ez kb. 5-8 Watt körüli, ezért kifejezetten fontos, hogy jó érzékenységű hangszórót kössünk rá! Jó hangszóróval ügyesen átvitte a 12khzet, és a mélyei is nagyon szépek.
A rádiórészben két Ech81-es cső dolgozik, az egyiken a vonalbemenet is átfut, és ez hajtja meg a végfok-csövet. Az egyenirányítást egy Ez80-as végzi. A varázsszem, az Em80-as. Ennek a 4,7n-os kondira menő lábát, én egy 100nanos kondin és egy ellenálláson keresztül hozzákötöttem a vonalbemenetre, és párhuzamosan kapott egy diódát a testre kötve, mellyel levágtam a pozitív részét a hangfrekvenciás jelnek. Így a varázsszem a bemenő jelre villog, bár lehet, hogy Müszi cikke alapján, későbbiekben ezt még átépítem...

Hátlapon lévő adatok:
A csövek fűtési feszültsége: 6,5V/0,1A
Típus: R946F
Teljesítményfelvétel: 45w
További információ:

Kapcsolási rajz:

Kapcsolási rajz:

Leírás:
Leírás:

Saját képeim:
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Még két kép:
(#) Imi65 válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Idézet:
„A csövek fűtési feszültsége: 6,5V/0,1A”

A csövek fűtési feszültsége:6,3V
Ez a skálaizzók adata. A csövek a fűtőteljesítményüknek megfelelő áramot igénylik. EBL:0,8A; EZ:0,6A;.......
A hangfrekis kimenőteljesítmény nem több 3W-nál.
Következő: »»   33 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem