Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   122 / 727
(#) szamóca válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Olvasd el Bandi még egyszer, mit írt öregtamás.
A második mondatodat meg nem értem.
(#) Directors hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
Üdv
Egy olyan kérdésem lenne,hogy miben másabb egy vászon szélű hangszóró mint egy gumis?
A vászon szélű nem szól kopogósabban?
(#) ptesza válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Szerintem az a legfontosabb , hogy lefedjék a teljes sávot. 20Hz- 20000Hz ig lenne kívánatos. És az is ,hogy ne kelljen egyiket se csillapítani.

De szerintem még legalább 10 olyan szempont van amit a többiek fognak mondani.
(#) chuckricsi hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
hy. tanácstalan vagyok segítsetek rajtam. azt tudom hogy általában a 0,4-0,6 Q.ts értékig reflex dobozba kell épiteni a mélysugárzót,0,6-0,9 között zárt doboz ajánlott.van a SAL SPA 5070 mélysugáró aminek a Q.ts értéke 1,04.ilyenkor mi a teendő?mien ládába érdemes beépíteni ezt a hangsugárzót?hallotam már ilyen hangszorot szolni,csak már nem emléxem mien ládában volt,de kegyetlen erős mélyet nyomott.Lécci egy kis segítséget adjatok.annyit elárulok hogy én a reflexdobozra pályázom nagyon.KÖSZÖNÖM :idiota:
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Az igaz a hullamhossz nagy relative kicsi a kulombseg.
Megent lattam hangszorot a boltba , kintrol .Mindeg zarva talalom az uzletet hamar bezar mire munkabol hazaerek zarva van ,igy lefenykepeztem a szubokat ..
ami reszt kinagyitottam csak othon lattam , egy meg nagyobb volt oldalrol amit ott lattam csak hogy nem jott ki a kepeken ( csillogott a kirakat uveg ) aztan mikor nezem ithon a PC-n latom ezeket fent a JBL ladan .Jo kis mgnese van!

Szub 1.jpg
    
(#) Blekk hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Sziasztok egy kis segitséget szeretnék kérni,Wláát szeretnék csinálni Eminence Omega pro 12 es hangszorókhoz,tudna e valaki tapasztalatot mondan hogy hogy szolna egy W ládábak ez a hangszoró?Mert azt halotam hogy nem a legjobb ebe a tipusba ez az Eminence ,szoval ha valaki tudna nekem segiteni megköszönném!
(#) Blekk válasza chuckricsi hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Hello szerintem az a sal spa 5070 es hangsugárzónak nem lenne rosz egy tölcséres mély láda,én is csak nagyábol értek ezekhez a Q.ts..stb értékekehez nekem csak anyi tapasztalatom van hogy volt egy Sal Pa 50100as hangsugárzóm,szerintem nagyon nem különbözhet a tiédtöl,és nekem tölcséres mélyládában volt,és szerintem nagyon jol szolt,joban mint egy reflexben,én most akarok uj W ládákat csak az még nem volt nekem azért akarok valakitöl valami tapasztalatot hallani hogy mijenek...
(#) Bassmester válasza Blekk hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Reflexbe egyik sem való, zártban pedig túl halk lenne az a tartomány amit illő volna lesugároznia egy 18"-osnak. Talán bandpass ládában lenne jobb, melyben zárt az első kamra, de ennek a méretezésével, hangolásával sokáig el lehet játszani. Sima zárt doboznál talán egy rezonátorban, vagy egy megfelelő tölcsérben szólhatna hangosabban.
(#) norbbie hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Valaki mesélje el nekem hogy milyen az a rezonátor...
(#) fulop lajos válasza norbbie hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Üdv!
A rezonátorkét fő és néhány segéd elemből áll. A két fő elem: 1, tömeg; 2, rugó. Az elektronikában rezgőkörnek nevezik, ott a C (kondenzátor) képviseli a tömeget, az L (induktivitás) pedig a rugót. A mechanikus rezonátoroknál jelen esetben, a rugó a zárt térben lévő levegő és a membránfelfüggesztő rugója, a tömeg egyrészt a membrán tömege és a membrán előtti levegő egy részének tömege. Elosztott paraméterű rezonátorokban (ahol az üreg hossza a membrántól mérve a hullámhosz felét megközelíti vagy túllépi) ez egy kicsit bonyolultabb, itt már az állóhullám aránnyal is számolni kell.
Üdv! Lajos
(#) norbbie hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Ilyen dobozokat milyen progival lehet tervezni? Bővebben: Link
(#) oregtamas0202 válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Üdv.Ez egy átgondolatlan kötözködés. Mint tanácsolták olvasd el újra a kérdést és a választ is!A hangszórónak van egy nyugalmi állapota amikor nem működik. Működés közbe vagy kifelé-vagy befelé mozdúl a bekötéstől függően (polaritás függően) . Az erősítőbe mit lehet elkötni? Elkötni lehet az erősítőbe valamit csak akkor nem működik. Gondolom bekötést és nem elkötést akartál írni! Viszont akkor ismét a leírtak az érvényesek.
(#) Bassmester válasza deagle hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Szia!
Szerintem az erősítőben kell a jelenség okát keresni, valószínűleg a tápjában. Milyen erőlködöről hajtod?
Ha valamiért megbillen a tápszimmetria, vagy eleve nem tökéletes, akkor az pont ilyen problémákat szokott okozni. Hogy valóban ez e a baj, arról meggyőződhetsz. ha kipróbálod másik erősítőről, vagy az erősítőt másik hangfalon. Ha jól tippeltem, akkor meg kell vizsgálni azt az erősítőt
(#) karpi válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
A melysugarzokat mindeg a[+] al a kimenetre kotik es a masik polust a foldre .

A hidba kotott erositoknel is meg van adva melyik a plusz kimenet.

Az elso nagy jelnel a hangszoro nagyot ugrik ezert kell kifele ugorjon ha csak lehet , altalaban reszben kb egy 25% a tekercsnek kin marad folytonos bizonyos frekvenciaval ismetlodo nagy jelenel.( nagydob , basszus ...) nincs "ideje" visszaterni a nyugalmi allapotba.

Ami visszatartja a mechanikus reszeken es a "terhelesen" ( levego) kivul az a "current dumping"
az aram ami keletekezik a tekercs elmozdulasakor es ellentetes a kivezerlo arammal.Ezert jo ha a magneses ter jo eros , bar az se jo mert ha nincs eleg nagy "ugras" nincs meg a "punch" hatas es tul kereken es tisztan szol minden , az se jo.

Ha forditva kap nagy jelet a hangszoro neha halhatoan odautkozik a megnesnek , vagy a tekercs vagy a membran also resze nagyokat "pakkog" , gondolom ezert kotik a ploaritast "helyessen.

Forditva a kozep es magas hangszorokat kotik egyes szurok ( masodrendu ha jol spekulalok 2 x 90 fok ket kondenzator ?)utan amik a fazist is forditjak , ezeknel a hangszoroknal nincs a nagy kilenges es kb szimetrikus a kiteres a nyugalmi allapothoz kepest..

A hangszoro igencsak aszimetrikus eszkoz.
Szimetrizalashoz az egyik megoldasba ket melyet szerelnek egymassal szembe es forditott polaritasal vezerelik hogy egyutt mozogjon a ket membran , ez szimetrikusabban reagal a kimeneti jelre .A torzitas is kisebb . Soha se probaltam csak lattam halottam egy uzletben , -3dB veszteseg miatt draga mulatsag de a rosz nyelvek azt tartjak hogy impulzus visszadasa sokkal jobb igy elethubb.
(#) karpi válasza norbbie hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Helmholtz_Resonator

Helmholtz_Resonace

cavity resonance

es a fentibol epp a bassreflex hangfalrol roviden

van meg rengeteg anyag a temarol , valahol valami "edu" lapon volt video is mindenfele kiserlettel nagyon erdekes csak meg kene talalni.
Keresgelj a Google-val ...a Wiki-vel .


(#) pl13 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
De itt valószínűleg nem erről van szó, láttam már olyan SAL hszt, ahol a cséve kilógott a légrésből, és előre már nem mozdulhatott (mivel kilépett volna a homogén mágneses mezőből) csak befelé.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Hja, és ilyen is összejöhet.
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
A mágnes legfeljebb esztétikai élmény sztem.
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Idézet:
„Ha forditva kap nagy jelet a hangszoro neha halhatoan odautkozik a megnesnek , vagy a tekercs vagy a membran also resze nagyokat "pakkog" , gondolom ezert kotik a ploaritast "helyessen.”

Nem, mert váltakózóáramú jelnél, kitérés szempontjából mindegy, melyik végét kötöd a lengőcsévének az erősítő melegpontjához.

Idézet:
„A hangszoro igencsak aszimetrikus eszkoz. Szimetrizalashoz az egyik megoldasba ket melyet szerelnek egymassal szembe es forditott polaritasal vezerelik hogy egyutt mozogjon a ket membran , ez szimetrikusabban reagal a kimeneti jelre .A torzitas is kisebb . Soha se probaltam csak lattam halottam egy uzletben , -3dB veszteseg miatt draga mulatsag de a rosz nyelvek azt tartjak hogy impulzus visszadasa sokkal jobb igy elethubb.”

Nem egészen igy működik, az impulzusválaszon nem segít, csak a mozgó tömeget növeli duplájára, és ezért a két hsz kb. feleakkora dobozban is működőképes lesz, mint eredetileg egy. Persze feleakkora érzékenységgel.
(#) pl13 válasza chuckricsi hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Elvileg TL volna az ideális, de ilyen hangszóróhoz nem érdemes csövet készíteni, esetleg ami még ilyenkor szóba jöhet az a zárt doboz, a többit felejtsd el, ha az is érdekel, hogy hogyan szólal meg.
(#) deagle válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Hello!Egy GENIUS SW 5.1 HOME THEATER hangfalból az erősítőjéről kihoztam 2 kábelt és rákötöttem.
(#) deagle hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Köszi mindenkinek a segítséget próbálkozok de ha van még ötlet lécci írjatok!
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
inkább a keresztezési feki környéke az érdekes, nem biztos, hogy a sávszéleknek mindig nagy jelentőséget kell tulajdonítani.
(#) oregtamas0202 válasza karpi hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Üdv. Hát nem mindig pólushelyesen kötikbe a hangszórókat. AUTÓHIFI ! Erősítő hibáról nem beszéltünk . Egy hangszóró nem tud csak befelé vagy kifelé mozogni kivéve ha egyenáramú telepet kötünk rá. Minden másnak van periódusa és igy visszatér a hangszó az újabb impulzus érkezéséig anyugalmi álapotába. Az meg hogy koppan a hangszóró az túvezérlés( hibás működés - müködtetés) polaritás helyes bekötésnél. Fordított bekötésnél :felakad a csévetest vagy leszakad a membrán. De ekkor is hibás működtetésről beszélünk. A 90% ba a kifelé mozdúló hangszóró túlvezérelt állapotban felakad mert a litze kivezetés fére billenti a membránt és mivel a mozgás megszünt igy rögtön pirul is . Gondolom bővebb magyarázatot nem igényel.
(#) m.joco hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Sziasztok!
Vettem hangszórórácsot és leszorítókörmöket a mélynyomómhoz. Rátettem a rácsot a hangszóróra, de észrevettem, hogy ha a körmöt is ráteszem a rács peremére, akkor a körömnek az alsó része nem ér le - nem fekszik neki a hangfal falapjára, csak a vége ér gyakorlatilag hozzá. Használhatom így a körmöket? Esetleg húzzam meg erősebben a körmök csavarjait? A hangszóró peremén olyan szivacsszerű anyag van körbe, lehet hogy összelapul az annyira?
Üdv.
Bővebben: Link
(#) pl13 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Mindegy hogy kötöd be, ugyanúgy koppan.


De az azért már igencsak tervezéshiányos hangszóró, aminél képes kilépni a cséve a légrésből, és fennakadni a vason.
(#) deagle hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Egyik ismerősöm aki ezzel foglalkozik azt mondta hogy a SAL AHX 2530-as típusnak gyárilag befelé kell mozdulnia!Most már nyugodt vagyok csak remélem az "erőlködőm" sokáig fogja bírni!Köszi mindenkinek aki segített! Üdv: deagle
(#) pl13 válasza deagle hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
A baj ott kezdődik, ha egy hangszórónak "gyárilag" csak befelé mozdulós a membránja, akkor az a hangszóró nem hangszóró..
(#) deagle válasza pl13 hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Haveromnak van 2 ugyan ilyen hangszóró és neki is befelé mozog!
(#) deagle hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Ha valakinek van ilyen típusú hangszórója és nem befelé mozog az kérem írjon!
Következő: »»   122 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem