Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   432 / 4021
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Ha jó látom "invertált lámpakapcsolást" akarsz.Rajoltam egyet de ez se biztos hogy jó

invlamp.JPG

(#) watt válasza s51e hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Ha már így kérdezted, baromság!
Mit szeretnél, mond el részletesen!

A dőlésszöget nem jegyzi meg semmi szerintem, az csak nyit egy kapcsolót ami megváltoztatja az optokapu állípotát, amit az áramkör érzékel és riaszt. Miért kéne a dőlésszöget megjegyezni? Nem beszélve, hogy itt nincs is szög adat...
(#) Szebence hozzászólása Feb 28, 2009 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy miértsistereg az amúgy jól működő PC tápom, ha pár motort meg 1-2 lézert szeretnék vele működtetni 12V-ról
Referenciaként az 5V-ot összekötöttem egy pár Kohm-os ellenálással mivel kapcsoló üzemű tápegység...
Van valami ötletetek? Amikor ellenállás helyett rendes fogyasztót teszek az 5V-ra akkor is megmarad a sistergés...
(#) s51e válasza watt hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Egy motorba riasztó és a motort nem ugyan ugy teszem le, és a dőlésszög kapcsolóba a golyó megálhat egyik felén de a másikon is, egyszer zár egyszer nem.
(#) Sir-Nyeteg válasza s51e hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Sok lehetőség, és sok megoldás lehetséges, ha nem akarjuk megjegyezni az állapotot, akkor "analóg" azaz mechanikai megoldásból is rengeteg lehet.
Emlékezz a "Szikla" cimű filmre! Rugó, két érintkező között.
(#) jdani hozzászólása Feb 28, 2009 /

HElló. ez a rajz mit csinál pontosan? 0-tól 90-ig villog, mint egy kitt effekt egy irányban, vagy, az elsó villog csak, és amikor 0-tól elér 9,ig, és újrakezdi, akkor a másik IC-n, felvilágít a 10-es? és így tovább. Egy számláló akar lenni, vagy futófény?
(#) moltam válasza jdani hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Szerintem mikor az első 4017 tulcsordul ad egy clk t a másiknak és az lép egyet.
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

A felső ic minden jelre lép ,az alsó csak minden tizedikre
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Az nem jó. Nem tudnátok egy olyan IC-t, ami 15 LED-et léptet?
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Hello!
Egy bináris számláló. és egy 4-ről-16 vonalra dekódoló demultiplexer.
üdv! proli007
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Nincs egy konkrét számod?
(#) proli007 válasza Szebence hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Hello!
Azért sistereg, mert össze-vissza krepeg és nem a frekijén jár.
Idézet:
„Referenciaként az 5V-ot összekötöttem egy pár Kohm-os ellenálással mivel kapcsoló üzemű tápegység...”

Mit is jelent ez valójában? mert fogalmam nincs.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Hello!
Kapkod, mert a szabályzó, hol elindítja a tápot hol leállítja. Így egy zavart vezérlés keletkezhet. (mint a dadogás)
üdv! proli007
(#) s51e hozzászólása Feb 28, 2009 /

Megpróbáltam leszimulálni a riasztó első felét elvileg ha a J1A kapcsolót kapcsolgatom kellet volna változnia a vonalnak, mit rontottam el?
(#) s51e válasza s51e hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Egy ellenállás kimaradt a bázis elől.
(#) s51e válasza s51e hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

De még ugyan úgy nem jó.
(#) Tribor hozzászólása Feb 28, 2009 /

Sziasztok!

Egy vezérlő jelhez szükségem van 5V és kb. 0.6V-ra. Ezt egy kapcsolóval lehetne váltani, hogy mikor melyik legyen aktív. Az 5V az OK, de kb. 0,6V-ot hogy tudok legegyszerűbben létrehozni egy kapcsolásban az 5V-ból?
(#) uli hozzászólása Feb 28, 2009 /

Sziasztok!
Építenék egy szakadásmérőt, és a kérdésem az lenne, a pirossal bekeretezett rész jó lesz e úgy ahogy van?
Szerepe annyi lenne, hogy a hangjelzés mellett, mutatja egy egy LEDdel is, hogy jó e a vezeték vagy sem.
A keretezett rész mutatná, ha rossz a vezeték. Kérdésem: Jól van e megtervezve, elég-e a 9k, és jól van-e berakva aoda az az ellenállás_?
kössz: uli

DSC00179.JPG

(#) Action2K válasza uli hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Nem erre van az a zöld led a hangszóró tájékán?
(#) uli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Zoli: Így gondoltad? De ez így valahogy nem jó. A cél az lenne, ha szakadás van akkor világítson a LED. He rövidre zárom a két érintkezőt, akkor aludjon ki, és lépjen életbe az 555 ,és a zöld led. Lehet előbb nem írtam le, vagy nem jól

Action: Piros is kell, úgy lesz dizájnos

kössz: uli
(#) uli hozzászólása Márc 1, 2009 /

Jajj, a rajz lemaradt....
(#) Action2K válasza uli hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Mi lenne, ha egyszerűen csak egy 820 ohm-os ellenállást sorba kötnél a leddel és az menne az 555-re (a két mérőpont közé)?
(#) El_Pinyo válasza uli hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Szia!
Szerintem nem lesz így jó. Ugyanis ha az AB mérőpontokat rövidre zárod, a tranzisztor BE diódája ugyanúgy nyitó irányú előfeszítést kap, a tranzisztor továbbra is vezetni fog, így a led folyamatosan világít majd.
Én azt mondom, hogy használd inkább Action megoldását, vagy ha mindenképpen tranzisztoros megoldást szeretnél, akkor használj pnp tranzisztort, melynek emitterét +9-re collektorát az ellenállással és a leddel a testre, bázisát ellenállással a testre (AB szakadásnál világít) és ellenállás nélkül közvetlenül B mérőcsúcsra (AB rövidzárnál kialszik).
Üdv.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Márc 1, 2009 /

Sziasztok!
Nem gondolkodtatok már el azon, hogy lehetne-e számítógépre csatlakoztatható multimétert készíteni?
Nekem megfordult az ötlet a fejemben, de nem tudom hogy egyáltalán kivitelezhető-e.
Meg igazból azt se tudom, hogy kezdjem el.
tudtok segíteni nekem?
(#) watt válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Van egy varázsszó: PIC
(#) Sir-Nyeteg válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Multiméter: Metex ME-32
Sorosporton keresztül realtime, mint egy szkóp, úgy rajzolja ki a mért értéket.
(#) kiskacsa2009 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

De úgy értem, hogy saját magam készítem el
(#) Sir-Nyeteg válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Jaaaaaaaa
Az más
Ha csinálsz, akkor csinálj USB-set!
Arra vevő vagyok én is!
(#) watt válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

18F2550...
(#) SzervízMacska válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Végy egy RS232 v. USB porttal ellátott multimétert és dugd a PC-re!
Következő: »»   432 / 4021
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem