Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha a poti nem volt tűzforró és nem ment tönkre eddig, akkor ennél egyszerűbben nem lehet.
Sziasztok, nem tudom, volt-e már a témában, de a PC-m tápjára szeretnék rákötni egy áramkört.
Az a kérdésem melyik csatlakozójára kössem??? ![]() ![]() ![]()
Szia!
Ha jól emlékszem a sárga fekte a 12v A piros fekte az 5v...
Csak elég sokáig kéne bírnia!
A nap 24 órájából kb... huszat.
Ha csak langyos a poti, akkor bírni fogja. Bár nem hinném, hogy 10W-os a potid.
Ha nem árulod el, hogy a poti forrósodik-e, vagy sem, akkor nem tudunk segíteni!
Igazából épp hogy langyi.
Bár ezt én sem értem... Mégegyszer megnéztem és 1kohm A Van ráirva.. ugyhogy jót adtak...
Ha biztosra akarok menni, akkor mondjuk egy lm317 feszabájzó+ ellenálás+ potméter? Gondolom így én szabályozom, hogy menyire nyisson a szabályzó...
Ha ez így van akkor segíthentnétek értelmezni a data sheet -et mert egy két dolog nem világos.. - ha jól értem, akkor 0,025v on kezd el nyitni.. vcagy mikor?
Az LM jó, de ha nem melegedik, és ebben a beállításban akarod használni, ekkor nem kell semmi(lemérve egy nagyobb teljesítményű ellenállást is tehetsz a helyére). Valószínű más beállításban nagyon forró lenne a poti és az ellenállás se bírná.
Inkább a biztosra mennék..
Legfeljebb kap egy kissebb bordát a tranyo.. viszont, amiben segíthetnél az tényleg a datasheet.. most nézek meg komolyabban egy ilyet ![]() Mibol tudom meg, hogy mekkora feszt kell adni az adj. ra hogy nyison? És, hogy hány voltal kell több az outputon? vagy az egész kiindulásom rosz?
Elég annyi, hogy az - adatlap - első oldalán lévő rajzot megépíted. Persze nem kell 28V a bemenetre, hanem annyi elég, amennyit most rákötsz a potira. A feszt 1,2V és a rákötött fesz-3V között tudod szabályozni az 5k-s potival.
Ez rendben is van... Csak meg szeretném érteni...
Ha jól értelemezem az adatlapot és az általad leírtakat akkor -a beérkző fesz nem lehet 3V kissebb - az adjuszt ra 0,02v kell, hogy elkezdjen szabályozni... (nyitni) ?
bocsánat..
nem 0,05, hanem 1,25V kell, hogy nyisson... Sziasztok ! Segítséget kérnék, mert egy speckó akkumulátor merítő egységet kellene építenem. Az akku cella névleges feszültsége 1.2 volt és olyan merítőt kell gyártani ami 0.8 volt feszültségnél kikapcsol és nem meríti tovább. Első gondolatom az volt hogy egy zener diódával oldom meg a dolgot de sajnos tapasztaltam hogy nem gyártanak 0.8 voltos zenert. Maradna valamilyen tranzisztoros megoldás, de úgy szeretném megoldani a dolgot hogy az akku feszültségét használnám, nem szeretnék külön tápot csinálni hozzá. Erre kérnék segítséget valakitől.
Magyarul, ha a meglévő potimat akarom használni, akkor egy 610ohm- os ellenállás kell mellé és
14 volt kell a kapcsolásnak, hogy megkapjam a 12v 1,5A-t Nem?
Köszi szépen!
De ez biztos???
100%
![]()
Sziasztok!
Valaki el tudná nekem magyarázni a képen mellékelt pergésmentesítő kapcsolás lényegét? Ha mondjuk ezt egy pic lábára kötöm, akkor mekkora ellenállásokat és kondit kell választanom? És mi azaz alkatrész, amiben az 1-es szám van? Köszi és üdv.: Zoli
Szerintem a cucc bekapcsolasakor az ellenallason keresztul toltodik a kondi, addig lehuzza a bemenetet, utana az ellenallas felhuzokent viselkedik, a kondi meg szakadaskent.
Gombnyomaskor a kondit kisutod a fold fele, igy lehuzod a bemenetet, s amig ujra fel nem toltodik,addig nem valthat allapotot. Ha a gombot folyamatosan nyomva tartod, akkor pedig nem toltodik a kondi egyaltalan. Az ellenallas es a kondi erteke egymastol fugg, minel nagyobb a kondi kapacitasa, annal kisebb ellenallast celszeru valasztani azonos ideju pergesmentesiteshez. Szerintem 1-10nF kondinak eleg, 47K meg ellenallasnak. De probald ki. Egyebkent ki is lehet szamolni valami egyszeru keplet van ra, de en sajnos nem tudom. Az 1-es alkatresz egy logikai kapu, vehetsz SOT23-5 meretben is, de sima 74-es ickben is van ilyen, ha tobb kell. PIC-nel azonban szerintem bele kell kalkulalni a kezdeti lehuzast, az zavaro lehet, mert a PIC azonnal indul, szoval valami varakozast kell eleje tenni, mielott a gombok allapotat vizsgalnad.
Nem árt az alapkapcsolást még kiegésziteni,nert az induktiv fogyasztó "csodákra" képes.
Itt egyszerűen kiszámolhatod az értékeket
VIGYÁZAT! A C1, C2 elektrolit kondenzátor fordított polaritással van a rajzon!
Basszus! Köszönöm,hogy szóltál!
[/OFF]Már nem először járok igy,szemüveg nélkül ilyen vaksi vagyok sajna.[OFF] Kérem valamelyik modit vegye le a hibás rajzot. ![]()
Nagyvonalakban. A megértéshez azt a képletet kell megérteni, ami a 9. oldalon van. Minden adat megtalálható az adatlap táblázataiban, ami a képlethez kell. Nem hiszem, hogy jobban el lehet magyarázni, mint ahogy a képlet magyarázza.
Jelzem, hogy az adatlap 3-as ábráján az 5. oldalon látható a védelemmel ellátott gyári ajánlás is. A motoron lévő védő dióda pedig alapértelmezés, bár az igaz, hogy az egyértelműség nem mindenkinél kristályosodott ki még, ezért jól jöhet Grabovszky2-nek.
Hello!
Egy komplett kis cikket írtam erről a témáról, melyben pont egy olyan áramkör van, amit keresel. ![]() Ha kicsit körülnéztél volna, rátaláltál volna erre. Az áramkörhöz szükséges izzót, pot a napokban láttam a Tecsóban és grátiszként egy lámpát és egy elemet is adnak hozzá. (kis fekete fémházas egy mini elemes lámpa, 1.2V/300mA-es izzóval):yes: üdv! proli007
Megtörtént. Hamarabb megy, ha a négyzetben lévő kérdőjelre kattintasz, és küldesz nekünk egy privát üzenetet a gonddal.
Köszönöm az információt. Nagyon jó áramkörnek tűnik, megfogom építeni. Abban kérhetem még a segítségedet hogy ha nagyobb kisütő áramot akarunk akkor a Q1 tranzisztoron és a lámpán kívül mely alkatrészeket kell még benne cserélni. köszönettel spagi
Sziasztok!
Ez a relé ugyanazt tudja, mint a nagy mechanikus társai csak kisebb árammal? Tehát a behúzótekercsre feszültséget adva a két zárókapcsoló rövidzár? Az adatlapjában ugyanúgy behúzó tekercs van meg kapcsolók, tényleg ez van benne vagy valamilyen más technológia?
Igen, ez egy igazi relé, és nagyon jó minőség. Persze csak apró áramokra való, de ha igaz akkot 5V-os TTL kimenettel meghúzható. Sajnos semmi ilyen jellegű adatot nem találtam az "árú" mellet, mert én láttam már ilyenben 12V-os behúzótekercsűt is...
Hello!
A HAMLIN gyárt egy tonna ilyen relét. (Érdekessége, hogy a tekercsen kívül azaz vele egy időben is lehet működtetni külső mágnessel is) üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |