Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   6 / 607
(#) huhuu válasza realunit hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
álltalában 1,6 ampereset teszek a plusz és minusz ágba, ha hídba van kötve akkor pedíg kb dupláját, ez elég szokot lenni...
(#) dbase válasza Prinner hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Prinner:
Nem ajánlom a diódák párhuzamos kötését mert nincs két ugyan olyan dióda.ÉS vannak pillanatok mikor egyik gyorsabb mert hamarabb van a küszöb fesze.Ajánlatos lene kicserélni egy nagyobbra.
Pl tranzisztorokat sem szoktak párhuzamosan símán, mindig ott van egy ellenállás mégha minimális értékkel is.Nehogy a kisebb nyito feszesen essen az egész teljesítmény.
(#) szabi83 válasza dbase hozzászólására (») Aug 6, 2006 /
 
A tda7294-s ic 599ft + áfa aug 11.-ig a hqvideoban.

A tda7293v-s ic 736ft + áfa aug 11.-ig a hqvideoban.
A tda7296-s ic 510ft + áfa aug 11.-ig a hqvideoban.
(#) Ronin válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 9, 2006 /
 
Az adatlap szerint +-50 V-ig nem megy tönkre ez az IC,nekem +-45.4 V-os a trafóm. Ha rákötöm ki kellene bírnia?
(#) szabi83 válasza Ronin hozzászólására (») Aug 9, 2006 /
 
Idézet:
„Ha rákötöm ki kellene bírnia?”

addig még nem kötszrá hangszórót és hangforrást... :yes: :yes: , de ha kötszrá adatlap szerint kigyullad
mivel a MAX +-40VDC mehet neki...de 35VDC az ajánlott...
vegyél tda7293-t annak +-50VDC a max amít bír
vagy a TIP tranyóssat építs neki..
KB egyárban van, de a TIP tranyósnál, ha elszáll az egyik végtranya akkor nem kell az egészt ic-t megvenni, csak a 260ft os tranyát cserélni másikra.. hja és szeresse a max +-57V-t én +-44VDCről járattom...


üdv
(#) Ronin válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 9, 2006 /
 
Hát én gondoltam 1 merészet és kipróbáltam. Végülis nem 1 nagy pénz. Egyébként nincs gondja a +-45-el úgy néz ki mert szól ahogyan kell, de azért nem fogom erről járatni. Lehet csak szerencsém volt. TDA 7293-asom is van csak annak meg van 1 halk búgása és az nem tetszik benne,olyan brumm szerű hang. Próbáltam már vele mindent csinálni amit lehet mégis brummog) A 7294 meg kussol.
(#) realunit válasza Ronin hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Üdv mindenkinek!

Megépítettem az adatlap szerinti hídkapcsolást, és valamiért nagyon torzít. Kipróbáltam, csak azt az ic-t ami a + bemenetet kapja, kristálytisztán szól magában... kipróbáltam a másik ic-t ami ugye az első kimenetéről kapja a jelet (és ide adtam neki egy jelet) és kegyetlenül torzít. Ha csökkentettem az erősítés mértékét a 2-es ic-nél akkor csökkent a torzítás de megmaradt mindig. Valamint kiprbólátam a 2-es ic-t úgy mint az 1-est, hogy simán kapja a + bemenő jelet, és meg se szólalt az ic, legalábbis hangot nem erősített semmit de azért valami kis jel kijött rajta.

Valakinek van valami ötlete, hogy ez miért lehet? Persze azon kívül hogy szar a 2-es ic... (mert nagyon úgy néz ki).

Amúgy a nyákterv jó, +-36V-ról (DC) van hajtva az erősítő. És még egy furcsaság, hogy az 1-es ic ami megy magában hibátlanul, melegszik rendesen, míg a másik jóval kevésbé melegszik.
(#) szabi83 válasza realunit hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
hol az a nyákrajz?? :violent::gun:ki csinálta?..

Idézet:
„kipróbáltam a másik ic-t ami ugye az első kimenetéről kapja a jelet”

ezt honnan vetted? melyik kapcsrajzon van ez, mutassad meg!?

Idézet:
„(és ide adtam neki egy jelet) és kegyetlenül torzít.”

még jó, mivel TE adtál neki közel 40V-s bemenő jelet, grat

0 dB -es jelszínt az ~0.775V

én azt a nyákot eldobnám messzire...

üdv minden jót :integet2:
(#) realunit válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
A nyákrajzot most nemtudom feltenni, de az biztosan jó, többen is leellenőrizték már.

Idézet:
„ezt honnan vetted? melyik kapcsrajzon van ez, mutassad meg!?”

Már bocs de nem ez van a gyári adatlapban a hídbakapcsolásnál?? Ottvan hogy a felső ic 14-es lábáról (ami ugye annak a kimenete) megy a jel az alsó ic 2-es lábára ami pedig az inverz bemenete az ic-nek? Vagy tévednék?

Idézet:
„még jó, mivel TE adtál neki közel 40V-s bemenő jelet, grat”


Már bocs de egy szóval sem volt írva hogy tápot kapott volna bemenő jelként, szerintem az egyértelmű hogy a bemenő jel az egy alacsonyjelszintű (max 1V) hangfrekvenciás jel, nempedig táp.

Ötleteket továbbra is várok...
(#) szabi83 válasza realunit hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Idézet:
„Már bocs de nem ez van a gyári adatlapban a hídbakapcsolásnál?? Ottvan hogy a felső ic 14-es lábáról (ami ugye annak a kimenete) megy a jel az alsó ic 2-es lábára ami pedig az inverz bemenete az ic-nek? Vagy tévednék?”

azaz erősítést állítja be, én sztem...
2 es ic bemenete a földön van... aminek a bemenete a 3-as láb...[link]http://stratofan.rentahost.net/pictures/tdabridge.gif[/link]

üdv
(#) Norberto válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Idézet:
„az az erősítést állítja be, én sztem...”


Hát ez az, hogy csak szerinted

Ami nem így van egyébként...az erősítést a tokhoz közelebbi 22k és 680 ohm állítja be. realunit-nak igaza van, mert az a jobboldali 22k valóban az első IC kimenetét csatolja vissza a második IC számára (az invertáló bemenetre...). Én mondjuk nem nagyon vagyok otthon az erősítős témában, de ezt nem egészen találom egészséges megoldásnak...

Mert mi van, ha épp az általad berakott 22k-s visszacsatoló ellenállás GYÁRILAG nem is 22k? Lehet, hogy épp 22 ohm, csak a gyártó elcseszte a feliratozást...mert ilyenre is gondolni lehet...és az azért nem pite, ha a bemenetre egy 22 ohm-mal csillapított, már "jó erős" jelet engedsz...vagy mi van, ha épp hibás az ellenállás? Vagy épp a halálán van már (attól függetlenül, hogy mondjuk új darab)?


Egészségesebb megoldás:

Ezért szokták azt csinálni, hogy a végfokozat elé tesznek egy precíziós műveleti erősítőt invertáló üzemmódban, egyszeres erősítést beállítva, aminél az egyik végfok felé a műv. erősítő invertáló bemenetéről megy a jel, a másik végfok felé meg a műv. erősítő kimenetéről megy a jel (ami ugye már invertálva van). A végfokokat ezek után pedig tökéletesen ugyanolyan módon kell használni, tehát vagy mindkettő invertáló módban kell, hogy legyen, vagy mindkettő neminvertáló módban. A bemeneteikre már csak a műv. erősítőről érkező egy-egy szálat kell rákötni. Kimeneteikre pedig ugyanúgy kerül a hangszóró, ahogyan azt a hídbakötésnél megszokhattuk.

Szóval én azt tanácsolom neked
Idézet:
„realunit”
, hogy vegyél egy másik TDA IC-t a második helyére, aztán vegyél egy spéci műv. erősítőt, és úgy próbáld meg megvalósítani a hídbakötést, ahogy fentebb írtam.
(#) vicsys válasza realunit hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
http://maryus17.freeservers.com/photo4.html
nézd meg ezt ....sztem. (egyébként mindenhol 22K-t írnak visszacsatolásnak.)
Szvsz gerjed a második végfokod.
(#) realunit válasza Norberto hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Köszi az ötletet Norberto! Az új ic az már tuti, aztán próbálok majd valamit alkotni. Pedig elvileg ennek a kacsolásnak is kéne hibátlanul mennie, mert sokan megépítették már és nem volt gondjuk vele, szóval lehet hogy kifogtam egy éppen rossz ic-t...


Ja igen és néztem már azt a kapcsolást amit vicsys linkelt, az majdnem teljesen ugyanaz mint a gyári, csak egy pár értéken változtatva van, de a logikája az attól még ugyanaz....

További szép napot!
(#) realunit válasza vicsys hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Idézet:
„(egyébként mindenhol 22K-t írnak visszacsatolásnak.) Szvsz gerjed a második végfokod.”


Most jut eszembe, hogy azt még nem néztem meg hogy lehet hogy a második ic erősítése van rosszul beállítva, vagyis véletlenül másmilyen ellenállás lett betéve...
(#) Peti_85 válasza realunit hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Halisztok!!!

Most szállítottam el ismét egy TDA7294-et, de még mielőtt végleg eltávozott azért próbatáppal kicsikartam belőle némi zajt!!!!
Úgyhogy a Nyák az jóóó, csak ott rontottam el, hogy hittem az adatlapjának és rákötöttem majd 40 voltot!!! (persze gondoltam én hogy sok lesz neki egy picit, de hát mégis elégnek kellett vona lennie)
Egyébként pontosan 39,4 V- húzott át a picuri lábakon és hallható, látható jelekkel megjött az IC-nek és sisteregve kifolyt belőle valami....
Nem tettem volna rá ha nem vok türelmetlen, dehát nem volt más trafóm.

DE AKKOR IS!!! Nem úgy van hogy bírja még a 40-et is?????????

Peti.

VAgy próbáljam meg egyből TDA7293-mal??? Az jobb valamivel, vagy csak a feszültséget bírja jobban? Persze azt látom hogy lehet rajta led-kivezérlés is ... de ugyan az igaz?!
(#) hzsolt77 válasza Peti_85 hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Sziasztok!
Kaptam a napokban egy kapcsrajzot , hogy panelt
tervezzek hozzá.3 db TDA7293 van párhuzamosan
kötve,szerintetek müxik?innen szedték a rajzát ha sikerül a panelterv felrakom.
(#) blokkmetal válasza hzsolt77 hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Sziasztok!
A HE oldalán (itt) levő leírás (Vicsys) alapján építem a kicsikét. A trafókhoz nem értek. A kapcsi rajzban 2x28V-os van írva. No, ekkor multiméterrel nekem 2 vezeték között 56V-ot kell mérnem? Graetz után elvileg ebből lesz +-40V. Ott is 80-at kell mérnem? A másik dolog, hogy van egy föld is a panelon/kapcsi rajzon. Olyan földet honnét szedek? Elveileg a táp kapcsi rajzában jobb oldalt, ahol a +-15V-ot is "gyártjuk", ott van egy, de ha jól tudom, akkor az már be van kötve a panelra. Vagy nincs?
(#) vicsys válasza blokkmetal hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
A trafón 3 szekunder oldali kivezetésnek kell lennie. Ebből a 2 tekercs közöse a közös pont ami a földet (gnd) adja. Tehát ha 2 kivezetésed van csak akkor trükközni kell a táppal de azthiszem itt valahol ezt ki is tárgyaltuk...
(#) blokkmetal válasza vicsys hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Hali!
Köszönöm, megtaláltam a trükközést, de szépet akarok alkotni, ezért úgy gondoltam még annyit rászánok, hogy veszek hozzá egy normális toroidot. Írtad a cikkeben, hogy
Idézet:
„120-150W-os trafó az ideális ami a szekunder oldalon legalább 4-5A áramot tud üzembiztosan leadni”
Ez hány VA-st jelent? A szekundert Hány Voltra javasolod, hogy ne menjen gallyra a 7294?
(#) vicsys válasza blokkmetal hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Az IC tápfesze NE lépjel túl a +- 40V-ot!
Szerintem 35-38V elegendő....
Akkor számoljunk vissza:
35V/1,41=durván 24V váltót leadó trafó kell. (azaz 2x24V váltó)
(#) realunit válasza realunit hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Üdv Mindenkinek!

Na végre megoldódott minden problémám a hídbakapcsolt végfokkal. Az egyik ic tényleg rossz volt, kicserélés után viszont nem akart rendesen szólni az erősítő hanem elkezdett búgni ... Mindenféle tápszűrés ki lett próbálva és nem a toroiddal volt a baj, így arra gyanakodtam hogy a másik ic is rossz lehet... kicseréltem de nemváltozott semmi, búgott még mindig az egész.
Végül kivettem a két tápkondit (2200µF és 0,22uF) a + és a - ágról is, és láss csodát megszünt a búgás, és szépen szól a cucc.

Van valakinek ötlete hogy ez a két kondi miért okozhatott búgást? (Csak úgy kíváncsi lennék..)

Persze a kapcsolás már 10000µF-os kondik után kapta a tápot
(#) huhuu válasza realunit hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Én is csináltam ilyen hidkapcsolást, de az nem búgot, csak amikor bekapcsoltam akkor kattant, de azt kiküszöböltem azzal, hogy a stand bye és mute lábakra más ellenállást raktam és már így nem kattan bekapcsoláskor, viszont csinál valami más érdekes dolgot, néha nagy hangerőnél(majden maxon) valami történik vele és elkezd irdatlanul szarul szolni,de egyik pillanatról a másikra, lehalkítom akkor hejreáll és megy tovább, teljesen véletlenszerűen...valaki járt már így?
(#) bk válasza huhuu hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Menyibe kerűl házilag elkésziteni 1 tda7294 ic-s végfokot:nemtudom:?
(hűtőborda táp egyebek nélkűl)
(#) Tomi20 válasza huhuu hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Hi

Szerintem túlmelegedhet, és azért kezd szarul szólni, mert már majdnem lekapcsol. Nekem is ezt csinálta, és raktam rá egy izmos hűtőbordát, meg ventilátort, és azóta nem csinálta.
(#) huhuu válasza Tomi20 hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
és Neked is csak úgy egyik pillanatról a másikra elkezdett úgy szarul szólni, nem olyan folyamatosan, ahogy melegedett?
(#) Tomi20 válasza huhuu hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
ha sokáig hallgattam, nagy hangerőn, akkor egy idő után elkezdett kegyetlenül torzan szólni, akkor odakaptam, és lehalkítottam, és megnéztem, hogy mennyire melegek az IC-k, és sütöttek. Akkor lekapcsoltam, kb 2-3 perc múlva vissza kapcsoltam, és addig megint szépen szólt, amíg nem lett megint forró. Nézd meg, hogy amikor torzít, akkor forró-e az IC, de szerintem az a baja.
Egy bizonyos hőmérséklet felett kezd torzítani, és ha tovább melegszik, akkor lekapcsol, és ha visszahült, akkor újra visszakapcsol.
(#) huhuu válasza Tomi20 hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Igazából már tettem rá bazi nagy hűtőbordákat és valószínüleg igazad is van, mert azóta nem csinált ilyet.
Viszont ha nincs hídba kapcsolva akkor nem jelentkezik ez a dolog, régebben a zenekarunkal szarrá hajtottunk két ic-t(nem hídba kötev) és elég jól viselték , pedíg ízzott rendesen, gondolom ha melegszik a két ic nek picit máshogyan változnak a paraméterei meleg hatására és ezért nem dolgoznak együtt olyan jól....
Lenne még egy kérdésem, valaki épített már 4 db tda 7293 ból erősítőt? és ha igen milyen tapasztalatai vannak? jól megy?
(#) bk válasza realunit hozzászólására (») Szept 4, 2006 /
 
Idézet:
„Van valakinek ötlete hogy ez a két kondi miért okozhatott búgást?”
haveromanak kondenzátork nélkűl bugot
(#) Istike88 válasza bk hozzászólására (») Szept 4, 2006 /
 
szettben megkapod 2000Ft-ért.
benne az ic, kimart nyák, passzív elemek.

üdw
(#) marcigas válasza realunit hozzászólására (») Szept 4, 2006 /
 
Szerintem azért búgott, mert a tápod nem bírt annyi kapcitást feltölteni (melette még az IC aramfelvétele), tehát ez egy zavart keltett a max feszben, kicsit hullámos lett.
Következő: »»   6 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem