Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   8 / 67
(#) szsrobert válasza masi1 hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Nem segélyhívó.Általános útinfó- és hívócsatorna.
Engedélye SENKINEK nincs rá.Mivel ilyen engedélyt nem ad ki a NHH.
(#) code I hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
sziasztok! tudtok-e antennaepitesrol szolo olyan irodalmat ajanlani, amely nagy reszletesseggel leirja 27MHz-es savra valo 1/8-os antenna megepitesenek lepeseit? elore is koszi.
(#) kendre256 válasza code I hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Antennaépítésre a Karl Rothammel: Antennakönyv című művét ajánlanám. Abban kell nézegetni, vannak benne CB antennák is.
(Az 1/8-os antenna helyett gondolom az 5/8-ad lambdásat gondoltad (vagy az 1/4 lambdásat)).
(#) gcsaba hozzászólása Feb 23, 2009 /
 
Üdv!

Tudna nekem valaki egy körülbelüli árat erre mondani?

http://www.rigpix.com/yaesu/ft7b.htm

Köszi előre is....
(#) Kera_Will válasza gcsaba hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Van ehez adóengedéyled ?!!?

Rádióamatőr vizsgád ?! NEM a RÁDIÓNAK mert az már megszünt a CEPT norma bevezetésével.


Addig ne is álmodj róla amíg az nincs !

Ha meg mégis akkor viseld következményeit az illegális használatának !

De ha éppen rádióamatőr szeretnél lenni akkor keressél fel környékeden 1 rádióklubbot és ott elkalauzolnak, bevezetnek a rejtelmekbe "

SOK sikert !
(#) gcsaba hozzászólása Feb 23, 2009 /
 
Kedves Kera!

Sajnos még nincs rádióamatőr vizsgám, de most készülök rá. Felvettem a kapcsolatot a miskolci rádióamatőr klubbal is és ők is biztosítottak arról, hogy segítenek nekem. Annyi van, hogy azt mondták, hogy az NHH kiadja a kezéből a vizsgáztatást és odadja a klubbokknak. Na erre várok én. Ezt tanácsolták a klubban is. Gondolom ha eljárok a gyűlésekre akkor könnyebben átmegyek a vizsgán. Most viszont adódott egy lehetőség, hogy hozzájussak egy ilyen készülékhez. Természetesen tudom, hogy mi a következménye, ha adok vele engedély nélkül de az ára szerintem elég jó és ezért nem mulaszthatom el a vásárlást csak azért, mert nincs engedélyem. Ezért érdeklődnék, hogy kb milyen árba vannak ezek. Egy ismerőstől veszem és őt se akarom átverni, de persze én is szeretnék jól járni. Árat azt nem nagyon találtam. Ezért kérném segítségeteket amit köszönök is.

üdv!

(#) kendre256 válasza gcsaba hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
"Gondolom ha eljárok a gyűlésekre akkor könnyebben átmegyek a vizsgán."
Akkor mész át könnyen a vizsgán, ha megtanulod a tananyagot.
Pl. itt is a tananyag
Az NHH pedig szerintem nem "adja ki a kezéből a vizsgáztatást" (és szerintem jól is teszi), csak az amatőrökkel együttműködve szervezi a vizsgát.
FT7B-egy ismerős 4-5 évvel ezelőtt 50eFt körül vett.
(#) make hozzászólása Feb 26, 2009 /
 
Hali!

A napokban vettem egy Cb rádiót a kocsiba, hogy majd a haverokkal és másokkal is tudjak dumálni, viszont még elég zöldfülű vagyok a témában, azonbelül az antennával kapcsolatban, az addig oké h 50ohmos koax kell neki meg h be kell mérni az antennát, csak azt nem tudom h azt hogy kell:$ valahol olvastam h a koaxnak az árnyékoló harisnyáját rá kell kötni a kocsiban a testre, ez is érdekelne, h így kell vagy felesleges, stb. amugy nekem egy Cybernet ALPHA 1000 GT-m van /ceptes/.

Szóval remélem valaki veszi majd a fáradságot és leírja h milyen kábel kell hogy kell bekötni mekkora antennára és hogy kell hangolni, mit kell vagy mit nem kell testre plusszra kötni ilyesnek, előre is köszönöm!

Üdv.: make
(#) gcsaba válasza make hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Szia!

Igen jól tudod a vezeték 50ohmos legyen és hát a köpeny az mindenféleképpen testelődik ha gyári antennát raksz rá. Az antennák eleve úgy vannak kialakítva, hogy a felszerelésnél a fémes (pl kabintető) részhez kapcsolódjon, ezáltal testelődik.
Az állóhullámarányt kell kimérned SWR műszerrel. Itt egy jó link hozzá: http://garazs.de/radio/swrmeres.html

Ha esetleg miskolci vagy környéki vagy akkor én is szivesen segítek. Amúgy nem akarlak elkeseríteni, de a ceptes CB-ken nem nagy a forgalom. A teherautók a 40es sávon USB-n vannak. A ceptes CB pedig csak FM-et tud. De azért hátha.
Sok sikert....
(#) gcsaba hozzászólása Feb 26, 2009 /
 
Azzal még kiegészíteném a dolgot, hogy az antenna nem minden része testelődik. A sugárzót nem szabad testelni, mert akkor a CB-nek annyi. Ja és antenna nélkül ne kapcsold adás módba, mert tönkremehet a végfok.
(#) besi99 hozzászólása Feb 26, 2009 /
 
Hát a mostani CB-az már nem az igazi. 1980-ban 2 rádióm is volt egy Midland AM 4W, és A másik egy Starlker IX. Akkor a kis Polskim jól szólt az 1,70-es antennával, áthidalóval, mindig mókáztunk a taxisokkal. A CB-n ismertem meg a Magyari Béla bácsit Csobánkán, személyesen is találkoztunk
(#) make hozzászólása Feb 26, 2009 /
 
köszi a választ! igen azt tudom h eléggé kihalt ez a frekvencia, de arra jó lenne h a haveromékkal dumáljuk pár km-es távolságból /elvileg/.
igazából az érdekelne még h sima autó antennára rá lehet e varázsolni, valahol olvastam h vki így használta és működött, vagy sokkal eccerűbb ehhez való antennát szerezni?
(#) make válasza gcsaba hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
meg még annyi h nekem nincs ilyen SWR műszerem, anélkül gondolom nehéz kimérni az antennát ami szintén nincs még
próbálgattam már amugy beüzemelni, de a kocsi elektronikájának nemnagyon teccett ha a testre feszt kap, adásnál pedig ha a testre van kötve az antenna akkor megy ugye, szóval ezt a problémát is vhogy meg kéne oldani, igazándiból a fő problémám az h egy 4T Trabiba szeretném berakni, és ugye annak a géptetőn és a kocsiszekrényen kívül nem sok fém része van, így az antenna elhelyezése is problémás, ennyi lenne
Előre is köszi a segítséget!
(#) make válasza make hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
a harisnyás dolgot sztornózom, az nem zavarhat be, én a jelet raktam testre
(#) besi99 válasza make hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
ha a rövidhullámú amatőrökhöz fordulsz, akár antenna gyártásban, akár SWR mérésben, szivesen segitenek. A Nyolcvanas évek Rádiótechnikájában is vannak ötletek. Atrabinak alváza csak van?
(#) besi99 válasza make hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Ha nem computeres autód van, akkor megoldható, reed relével átkapcsolható, de nem lesz tökéletes egyik se, de használható. 1:1,5 swr-t jó lenne elérni
(#) gcsaba válasza make hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
trabiba olyat láttam, hogy a tető belső oldalára radiálokat (egyszerű rézhuzal) raktak fel sugárirányba (mint a napocska amit a gyerekek rajzolnak) ez volt a föld. a sugárzó az pedig az egyszerű hangol rúdantenna volt. nos ez nem tudom, hogy hogy működne, de így láttam megcsinálva.
viszont..... ami tuti, hogy én egy 1m*1m-es lemezlapra közepére raktam egy gyári cb antenát és tökéletesen működik. szóval ha a trabid tetejére tudnál rakni (akár kívülről, akár belülről) egy ilyen lapot akkor tuti jó lenne. ha ez nem megoldható akkor meg régen volt az a fém szúnyogháló szerűség. szerintem azzal is működne, de ebben a többi fórumozó véleményét is kérném!! mert leeht nagy hülyeséget mondok. de szerintem működne azzal is.
ha nincs SWR műszered akkor szerintem keress valakit akinek van, mert ha rosszul van behangolva az antenna, akkor kissebb a hatótávolság amire el tudsz szólni és a CB is tönkremehet.
még az antennához egy dolog.... GP antennát is megpróbálhatsz csinálni a trabi tetejére. az antennakönyvben benne van hogy lehet készíteni. annyi, hogy a trabitetőnél a radiálok nem tudnának 45fokos szöget bezárni a merőlegessel így a kisugárzási szög kicsit az ég felé lőnné a jelet, de ettől függetlenül működne....
(#) gcsaba válasza make hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
rálehet kötni a rádió antennájára is, de ahhoz kell egy kis dobozka ami szétválaszja a jelet. olyat láttam a vaterán. de inkább a CB antenna szokott rádióantenna lenni mint rádióantenna a CB... nemtudom mennyire érthető
(#) gg630504 válasza gcsaba hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Trabanton...: 145 MHz-en jól működik.

0575858N.JPG
    
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Üdv!
Nem lehet rákötni a CB kimenetét a rádióantennára!
A rádió antenna talpponti impedanciája nem 50 ohm, hanem leginkább AS. Inkább fordítva, a CB antennáját leválaztó szűrőn keresztül lehet az autórádió antenna bemenetére kötni. Szűrő nélkül összekötve az első adásinditásnál a kimenő teljesítmény kinyírja az autórádió bemenő fokozatát.
Az adóantennához vezető tápvonal (koax) árnyékolását nem egyszerűen "testelni" kell, hanem szakszerűen az antenna talpba (csonkba) kell kötni, és ezt kell rögzítani a karosszéria lehető legnagyobb vízszintes fellületének közepébe. Ez az un ellensúly. Ha ez nem elég nagy, vagy görbe fellület, vagy egyéb egzotikus hely, az mind az adóantenna hatásfokát rontják. Pl.: ha nem akarod a karosszériát megfúrni, és az antennát a tető fölé egy keresztartórta teszed, kb. 3-4 cm re a tető fölé, a sugárzási veszteség 6-8 dB lesz, és az beállitható legjobb SWR is rosszabb lesz. A felszerelt antenna beállításához, ellenőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges SWR mérő!
Műanyag karosazériás autóba (nem csak Trabant) az ellensúlyt ki kell építeni az antennacsonk alá, (nem megfelelő az alváz!) pl.: lemez, háló, radiálok.
Úgyhogy make - nak tanácsolom, ha már CB - t vett, vegyen hozzá antennát is.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Bocsánat, majd elfelejtettem.
HA a CB, vagy bármilyen gk-ba épített adóantanna nincs megfelelően lehngolva, a katosszériában, és a koax árnyékolásában kiegyenlítő RF áramok folynak, (vezetett sugárzás) akkor az autó fedélzeti számítógépének működését zenarhaják, vagy blokkolhatják........
(#) make válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
köszi a válaszokat, majd vmit alkotok
(#) make válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Tehát ha veszek egy cb antennát és egy 50 ohmos koaxal rákötöm a CB-t, a koax harisnyáját letestelem, akkor ennek /most lényegtelen milyen hatásfokkal, de/ működnie kell nem? Azt természetesen felfogtam hogy kell hozzá az SWR mérő meg sokminden befolyásolja a hullámok terjedését stb, de most nekem csak annyi a lényeg h működjön, ha kis hatásfokkal is. szoval ha ezt így megcsinálom sztem működnie kell.
nekem ez lenne a legegyszerűbb megoldás, meg amit még fel is tudok fogni és meg is tudom csinálni
szerintetek így jó lenne?:$
(#) gery yu válasza make hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Szeva!Szerintem 1 swr merot erdemes venned v csinalnod nem komplikalt!ha nemjo az swr-ed az rf vegfok megbanhatja nem a hatasfokcsokkenes a baj hanem a kihangolatlan antennaban es a kabelben"maradt"rf teljesitmeny ami viszatud rugni a cb-be
(#) pucuka válasza make hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Látom, pont a lényeget nem érted. Kicsit részletesebben:
Neked semmit nem kell, szabad "letestelned", Ezt a feladatot több más mellett ellátja az antennatalp, vagy antennacsonk, de ennek aztán tényleg jól kell érintkezni a karosszériával. A lényeg az, hogy a koax tápvonalat, a csatlakozókat, a forrasztásokat nagy gonddal végezd el, mert különben ha a hibás szerelés miatt nem lesz a VSWR 1: 2 - nél jobb, akkor a végfok az örök vadászmezőre távozik, és a hatásfok kérdése fel sem merül. Ha a VSWR -t 1: 1,5 alá tudod vinni akkor már jó, és itt már lehet foglalkozni a hatásfok kérdésével. (de nem ez a lényeg, bár ilyenkor jön az adjunk neki powert, mert kicsi a "hatótáv"ja)
A koax kábel nem villanydrót, villanykábel, hogy csak minden következmény nélkül ide oda lehessen kötözgetni, testelni, Az adástechnikában az adó kimenőimpedanciájának, a tápvonal hullámellenállásának, az antenna talpponti impedadanciájának, a csatlakozók imedanciájának szigorúan meg kell egyezni, ~1 % on belül, és ezek leginkább a fizikai méretektől függenek. Vedd szemügyre a különbséget az 50, és a 75 ohmos koaxok, vagy a csatlakozóik között! (a csatlakozó is egy tápvonal darab, csak rövid)
(#) kendre256 válasza gery yu hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
"Szerintem 1 swr merot erdemes venned v csinalnod nem komplikalt!"
SWR mérőt csinálni igenis komplikált! A kollégám (villamosmérnök) eltöltött vele vagy két hetet mire csinált egy olyat, mint az olcsóbb gyáriak (1-30 MHz-ig). Volt hozzá mindene, adóvevő, nagyfrekvenciás oszcilloszkóp, spektrumanalizátor és tudás is. Keskeny frekvenciatartományra (pl. CB frekik) könnyebb, de akkor sem annyira egyszerű megcsinálni, hogy jó is legyen.
(Én tizenöt évvel ezelőtt elkezdtem egyet, két nap után azt mondtam, hogy nincs nekem erre időm, és vettem egy gyárit.)
(#) besi99 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Hát éppen néhány nagyméretű reed relével (4DB) biztonságosan megoldható, a nem műküdőt csontra testre kötni. A 27MHz lehangolás strapás, a testet nagy döglött napernyő sugarasan elhelyezett 5mm-es pácijai adhatják Az összeföldelésük egy rézkarikán az igazi,és a közepén a felfelé álló antenna csati, pl Amphenol

pucuka azt hittem azt írja, hogy ha vett CB-t vegyen hozzá autót is
(#) besi99 hozzászólása Feb 27, 2009 /
 
A régi tisztességes midland ,starlker IX nél csak akkor volt fontos az swr pontos beállítása, ha pl SSB-n 40km felett akartam beszélgetni. Bár ezek mindig a fix telepítésű avanti, penetrátor antennáknál történtek
Az előbbi hozzászólásoknál nem jellemző az computeres trabant feltételezése.Az kopasztott nagy napernyőt komolyan gondoltam
(#) aaaaaa hozzászólása Feb 28, 2009 /
 
Sziasztok.
Cb rádióhoz, szükségem lenne 14,550Mhz-es quartz-ra.
HA valaki tudna segíteni a beszerzésében, nagyon megköszönném.
(#) ha1054 válasza csiperke hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Szia Csiperke4

Kérlek szépen küldjed el emailben ennek a
Tripleg antennának a pontos rajzát mert szeretnék
magam nak készíteni egyet.
Maradok tisztelettel109ha1054-esPéter
Dx73
email:ha1054@lajt.hu
Következő: »»   8 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem