Fórum témák
» Több friss téma |
Ismét két gyöngyszemmel lettünk gazdagabbak!
Én még elhagynám az R4-et is, hiszen - fehér LED-ek esetén - 8*4,2V=33,6V -nál nagyobb fesz sosem marad az elkón. A bekapcsolási áramlökés is kisebb, ha nem nulláról kell feltölteni a 100mikróst...
Egyébként én is elhagytam azt az ellenállást, nincs már benne.
Töröljem ki őket?
... éa ha valakinek 15 év múlva pont ezekre lesz szüksége?
Szó sem lehet róla, hogy töröld vagy töröltesd!
Egy jó rajzot és egy jó kiszámítási példát nem kellene az enyészetnek átadni!!! ( )
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni 5 ilyen Ledhez. A Zener értékét cserélném 24V osra az jó? ha igen hány W-os zener kell mert van több féle is? Ugye ez működőképes rajz és nem lesz beleőle gáz és nem öli meg a ledeket ha rendesen rakom össze? Köszi
A
Idézet: által kiszámolt érékek szerint jó lesz neked is a kapcsolás. A zéner feszültsége is amit megadtál az is ok :yes: . Mivel a zénernek nem kell üzemszerűen nagy teljesítményt elemészteni, ( inkább biztonsági ok miatt lett beépítve) ezért szerintem 0.5W-os bőven elég kell legyen... „(#373597) TomiFilth” De érdemes megvárnod azok véleményét is akik már megépítették a kapcsolást...
Hello,
ezekben a kapcsolásokban AC oldalon fóila kondit kell használni, ugye? köszi
Legbiztonságosabb az X2 típusú, 275V 50Hz-re tervezett, de legalább 600V DC-re méretezett fólia, fémezett papír is beválhat, bár a mérete nagyobb, mint az X2-esé. (zavarszűrőkben is ezt használják)
Na a HEStore-on csak 10 nF-os X2-est találtam, viszont ezt néztem ki. Megfelel az is? Az X2 mit jelent?
Akkor tegyek rá egy durván túlméretezettet, oszt csókolom? Van is 630V-os 680 nF-os. Vagy a másik, amit hallottam: ha két 400V-os 1 mikróst sorba kötök, akkor a kapacitása lemegy a felére, viszont 800V szigetelése lesz? Hogyisvanez?
Inkább a 630V-ost használd. Nem biztos, hogy a feszültség egyformán oszlik meg a sorosan kapcsolt kondenzátorokon.
No, ha ezt levezeted a kondira alapozva, akkor van egy söröd
)
Igen úgy van! Az eredő kapacitás feleződik, s a feszültségek összeadódik...
Kapacitások sorbakötésekor az érték a két kondi reciprokösszege lesz, míg a kapocsfeszültségek a kapacitásokkal fordított arányosságban oszlanak meg (ugyanaz a Q töltésmennyiség fog felgyűlni a fegyverzeteken), vagy ha így jobban érthető, a kapacitív reaktanciákkal egyenes arányosságban feszültségosztoznak. Mivel a kondik kapacitásában nagy eltérések adódhatnak és feltöltésük-kisülésük időgörbéi se azonosak, így illik az osztót ellenállásokkal is "megerősíteni".
Az eredő kapacitás csökkenése soros kötéskor könnyen belátható, hiszen ugyanakkora töltésmennyiség lesz az eredő kapacitáson, mint a két külön kapacitáson, ez pedig az eredő kapocsfeszültség és a Q=C*U miatt alacsonyabb kapacitást jelent. A feszültségtűrés növekedése pedig abból fakad, hogy ugyanazt a fegyverzetet, ha kétszer egymás után rakod, akkor nyilván a kétszeresére növelted annak eredő átütési szilárdságát is.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy vannak itt ezek a kapcsolások a mellékletben. Az alsó sorban ugye 15K-s ellenállás van csak simán és mehet a 230-ra. Ugye így le megy az áram olyan 20mA körülire. De mi van a feszültséggel? Az ilyenkor nem számít? ![]() Ha mondjuk a LED-ekből több kellene, akkor gondolom az ellenállást átméretezem és kész. A kondis megoldás nekem biztonságosabbnak tűnik, de nem tudom, mit kell változtatni, ha mondjuk 100 LED-et akarok rákötni... Köszi a segítséget!
A LED-en esik a saját magának szükséges nyitófeszültsége és a többi a 15K-s ellenálláson esik. Ezért kell a megfelelő terhelhetőségű ellenállást választani, ami a rajzon 8W, P=U*I.
100db fehér LED már 430V (!) körüli feszt igényel, ha sorbakötöd őket. A 230V egyenirányítva, pufferrel is csak 320V körüli lesz. Ha egy áramgenerátorral táplálod, amin hagysz 20V körüli feszültség-esést (hálózati fesz ingadozás kivédésére), akkor 68db fehér leddel már egész szép fényt fogsz produkálni, kevés veszteség (melegedés) mellett.
Jól látom, hogy 4,3 V-al számoltál? Én 2 körül szoktam számolni, de van nekem 1-2 fehér ledem, azokat 3 V-al működtetem ellenállás nélkül és nincsen bajuk. :miaz:
Na mind1, ez már részletkérdés, gondolom típustól is függ valamennyire. Van egy másik kapcsolási rajzom, azt is még itt találtam a fórumon. Szintén alsó sor, a kondit elírták, az szerintem 600V. Csak azt nem értem, hogy az a 220n-os kondi miért kell oda. Igazából az lenne a legjobb, hogy sorba bekötni a LEDeket, annyit amennyit csak lehet. Akkor ellenállás se kellene ugye? Ha több LEDet rakok bele, akkor min kell változtatni? Van egy olyan érzésem, hogy a 100 mikros kondit kell növelni, csak azt nem tudom, hogy mennyire.
Jól gondolkodsz, de van benne hiba: ahhoz, hogy egy ellenállás (vagy kondi - váltóáramon) áramgenerátor-szerűen viselkedjék - minél nagyobb feszültségnek kell rajta esnie. Tehát az nem járható út, hogy kis feszültséget ejtesz a kondin, mert egyrészt óriási kondi kell (aminek a tranziens viselkedése gondot jelent). Ellenállással nem annyira kritikus a dolog, de kis fesz-esésnél (ami a melegedés miatt is kívánatos) már nem hasonlít az áramgenerátorra: láthatóak lesznek a hálózati feszültség változásai a fényerőn. Persze stabilizálással lehet ezen is segíteni.
A LED-ek nyitófeszültsége típustól, színtől, rajta átfolyó áramtól és a hőmérséklettől egyaránt függ. Mivel a katalógus max. megengedett áramot tüntet fel, ezt kell alapul venni, ezt pedig - ha közel a sorosan kapcsolt LED-ek nyitófeszének összege a tápfeszhez - csak áramgenerátorral lehet korrekten megoldani. "Csak azt nem értem, hogy az a 220n-os kondi miért kell oda." Mert ez az előtét "ellenállás" ami nem melegszik. 50Hzen kiszámolható mekkora az Xc - kapacitív rektancia. "a kondit elírták, az szerintem 600V. " valóban csak egy rajzon szerepel a 250V előtt, hogy AC - ezzel az X2 típusú kifejezetten 50Hz váltóra tervezett kondira utal. Egyes típusok közül a 600V-os valóban jól tűri az 50Hz-et is.
Na okés, így már értem a dolgot, mert tanultam, csak már rég volt és nem nagyon foglalkoztam vele. Gyengeáramot használok.
Köszi szépen!
Hali,
nem tudtam 600VDC X2-es kondit venni, csak ilyeneket: REMIX C223 1µF K 250V - X2 BC MKP 0232 470nF 275V~ X2 (kis betűvel 250V). Nem tudom mennyi a DC szigetelésük. Kössem inkább sorba?
Szia
Ha, sorba kötöd a kondenzátort, a kapacitás feleződik, a feszültség, kétszeresére emelkedik. DE, hogy ez a feszültség, a két kondenzátoron egyenletes legyen, a kondenzátor lábaira, párhuzamosan kössél egy, egy, ~ 0,5 Mohm os ellenállást. üdv.
Sziasztok
Itthon a szobámba szeretnék úgy kb. 90-100 db ledből csinálni világítást. Néhány kérdésem lenne. -először a plafonon egymástól egyenlő távolságban lévő csíkokba szerettem volna elhelyezni de elkezdtem gondolkodni(sajnos a fizikával azon belül a fénytannal nem vagyok túl jól), hogy mi lenne ha a szoba közepére raknám egy kupacra az összeset úgy, hogy különböző szögben állnak a ledek. Vajon melyikkel lehetne nagyobb fényhatást elérni? -másik dolog a vezetékezéssel kapcsolatos. a greatz után milyen vastag vezetékkel kéne dolgozni? fejembe van még csak meg az itt talált kapcsolások alapján a dolog. Készítek róla rajzot és majd kikérem a nálam okosabbak véleményét ![]() így látatlanba arra gondoltam, hogy 30 ledet kötnék sorba és kellene 3 párhuzamos ág. nah most az lenne előnyösebb ha mind a 3 at külön kondival illetve greatzel ellátom, vagy egy kondi illetve egy greatz után párhuzamosan rá rakhatom-e a 3szor30 ledet?! a ledeket íbélyről rendeltem és ezek a főbb adatai: nyitó fesz: 3-3,2 V max áram: 20mA folyamatos (50mA lenne 10%os kitöltéssel) fényerő: 16000-18000mCd akkor jelen esetbe esne kb 90-100V a ledeken. maradékra kiszámolom a kondi méretét. 110-120V körüli zéner létezik? illetve milyen védő ellenállás kellene a Zénerrel sorba? Nagyon köszönöm előre is! majd a rajzot meg megcsinálom és zargatlak majd vele titeket! Skip
Oké, köszi,
inkább az érdekel, hogy a 275V-os kondi nem jó-e alapból sorba kötés nélkül.
DC 275 biztos, hogy nem jó! mivel U csúcs az 325 V körül van! a kondi nem bírná!
Én is gondoltam már arraa, amire te, hogy LED-ekkel világítsam be a szobát. Egy nyáklapot kimaratok vagy többet (attól függ, mekkora hely kell neki) aztán rá a LEDeket és az esetleges elektronikát és kész. De miért nem kötöd mindet sorba? 230-ig.. akkor elvileg elég lenne egy védő ellenállás az Umax ellen meg talán egy kondi. Én csináltam egy próbát 2 LED-el meg egy 15K(10W) ellenállással párhuzamosan kötöttem őket, csak ellentétesen, így oda-vissza folyik rajta az áram. az 50 HZ annyira nem zavaró, de kondis megoldás valóban jobb lenne, mert jobban terhelhető. Az a bajom nekem is, hogy ha tudnám, hogy kell összerakni, akkor már rég meglenne...
azt számoltam, hogy ha 20mA-es LED ből párhuzamosan kötnék 10-10et fordított polaritással, akkor 1650 Ohmos ellenállás kell. Csak az vele a problémám, hogy 65W. Jól számoltam? Egyáltalán létezik ilyen?
Ha a mostani 15K ellenállásra sorba kötök mondjuk 25-25 db LED-et, (most 1-1 van rajta) akkor elvileg maradhat is, csak nem fog annyira melegedni ugye?
ezért nem nyerő ebben a formában a sima előtét ellenállás. tényleg 65W os kéne oda de az is melegedne, mint a kazán. Réteg ellenállásból ilyent kapni tuti nem lehet! meg akkora lenne mint a fél szoba! egyik nap megrajzolom, hogy hogyan terveztem megoldani és majd hátha valaki meglesi és le ellenőrzi! és akkor majd kiderül az igazság
![]() Skip |
Bejelentkezés
Hirdetés |

)